ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 09.01.2012, 22:52
Jack. Jack. je offline
Član

Datum prijave: 09.01.2012
US lokacija: San Diego, California
YU lokacija: EX-Yugoslavia
Nepromenjeno

Bio sam u jednom manjem mjestu u Vermontu. To mjesto je izuzetno bogato te mnogi iz Hollywooda imaju vikendice te dolaze preko ljeta ili zime na odmor. Također jako malo paprazza ima tako da im je to vrhunski predah.

Neke od stvari koje mi se nisu svidile u tako malom mjestu je jako skup shopping. Bio je samo jedan WalMart u cijelom stateu i trebalo je 40-ak minuta do tamo i to bez ikakvih guzvi, highwayom. Ispod kuce je bila mala radnja sa stvarima koje su i do 3x bile skuplje od Walmarta ili drugih chains.

U US bez auta zivot ne postoji. Prosao sam dosta istocne obale i bio u puno velikih i malih gradova ali nadam se da u Vermont necu nikad vise krocit. Totalno hipijevska drzava, koda ste na nekom pustom otoku koji nema veze s Amerikom.

Sta se tice prirodnih ljepota i zarade to je prilicno ok ali za sve ostalo sta mladi vole bolje je ipak u malo vece krajeve otic di ima puno vise izbora.
Staro 10.01.2012, 02:09
dare_ns's Avatar
dare_ns dare_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2008
US lokacija: West Dover, VT
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Meni se Vermont baš dopao. Što se tiče WalMart-a, išao sam u NH u WalMart, jer mi je isto bilo da li ću u Brattleboro ili preći preko mosta u NH (a u NH nema sales tax :D)

Nekako nisam osetio tu skupoću... a ni da nema gde za mlade... možda sam drugačije mlad, ali je meni tamo bilo odlično. Koncerti, svirke, pivo, pivo, pivo, jeftina odeća!? (kako to...)
Možda sam ipak hipik :D
Već dugo samo turista.
Staro 10.01.2012, 09:35
Jack. Jack. je offline
Član

Nepromenjeno

Drago mi je da ti se dopao! Po meni je jedino Burlington di se moze nac kakve takve zabave jer je college town. Ali nitko ne gleda na zabavu i na masu drugih stvari isto.

Meni je bilo skupo zbog te radnje dole jer nisam svaki put mogo do WalMarta ili nekog slicnog store-a.

Sta se pive tiče samo Switchback :)

Steta sta nije bottled!
Staro 10.01.2012, 12:28
dare_ns's Avatar
dare_ns dare_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2008
US lokacija: West Dover, VT
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

E da, i Shaw's je bio OK sa cenama. Stalno neke akcije i još ako imaš njihovu customer card ... lepih popusta je tu bilo :)
Već dugo samo turista.
Staro 10.01.2012, 16:53
nirmal nirmal je offline
Član

Datum prijave: 08.01.2012
Nepromenjeno

zdravo svima ,mene zanima jedna informacija dok sam zivjeo sa roditeljima dobijali smo dva puta garantno pismo za ameriku zavrsili smo sve razgovore u ambasadi u frankfurtu to je bilo prije nekih 10 godina medjutim nismo otisli iz nekih razloga ,,mene zanima dali postoje negdje u arhivi jos uvijek ti nasi papiri i dali bi mogao ja sam da ih obnovim u svoje ime dali su jos uvjek vazeci posto je proslo poprilicno od tada,,hvala
Staro 10.01.2012, 17:00
Jack. Jack. je offline
Član

Nepromenjeno

Da Shaw's je ok sa cijenama. Mislim da je popust bio 10% na sveukupni racun. Isplati se kupovat sa tim karticama i raznim kuponima koji se mogu nac online (negovoreci samo za hranu vec i druge stvari).

Ne znam opcenito govoreci ne bih mogao zivit u mjestima poput Vermonta. Upoznao sam puno ljudi kojima je super, priroda, mir, nema kriminala, odvojenost od svega.

Ja recimo vise preferiram ono "ludilo" i volim grad, asvalt etc.

Dobra je stvar da je Amerika jako raznolika i svako moze nac svoje mjesto pod suncem.
Staro 10.01.2012, 17:22
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

[QUOTE=nirmal;26740]zdravo svima ,mene zanima jedna informacija dok sam zivjeo sa roditeljima dobijali smo dva puta garantno pismo za ameriku zavrsili smo sve razgovore u ambasadi u frankfurtu to je bilo prije nekih 10 godina medjutim nismo otisli iz nekih razloga ,,mene zanima dali postoje negdje u arhivi jos uvijek ti nasi papiri i dali bi mogao ja sam da ih obnovim u svoje ime dali su jos uvjek vazeci posto je proslo poprilicno od tada,,hvala[/QUOTE]

Pozdrav nirmai,
Nazalost, papiri su vazeci samo godinu dana. Obzirom da je proslo vec 10 godina male su sanse da ces ih moci obnoviti. Ako nije problem, napisi kakvo garantno pismo ste imali, da li je bilo preko posla, familije ili nekako drugacije?

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Staro 21.01.2012, 23:49
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=Jack.;26726]
U US bez auta zivot ne postoji. [/QUOTE]

Zivela sam u SAD dve godine bez auta.

Doduse u gradu koji se vrti oko univerziteta, koji ima oko 100 000 ljudi i sigurne autobuske prevoze. Imale su linije do Walmart-a i do ostalih prodavnica, jeste da treba mnogo duze vremena i da se nosi sta moze u rukama da stane... Neki idu i taksijima, skupi ih se par komada pa natovare koliko moze da stane. Nakon dve godine smo kupili polovan Ford Taurus 1993 kantaci pravi za 450 $ i koristili ga samo za nabavku. I dalje smo isli peske i busom.

Ja mislim da postoji dosta gradova u SAD koji se vrte oko univerziteta i takva mesta obicno imaju dobar gradski prevoz. Ja da ponovo dolazim i da sam u situaciji kao vi da mogu da ide bilo gde (da imam zelenu kartu) ja bi isla u tako neka manja mesta gde moze bez kola na pocetku dok se ne stane malo na noge.
Staro 22.01.2012, 05:34
spectra's Avatar
spectra spectra je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.10.2009
US lokacija: California
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

[QUOTE=vuxanne;26865]... Ja da ponovo dolazim i da sam u situaciji kao vi da mogu da ide bilo gde (da imam zelenu kartu) ja bi isla u tako neka manja mesta gde moze bez kola na pocetku dok se ne stane malo na noge.[/QUOTE]

Samo si zaboravila jednu "sitnicu" - u malim mjestima ili ima jako malo poslova, ili ih nema nikako - za novajlije posebno...

Ja upravo iz tih razloga svima kojitek dolaze preporucujem dolazak u vece gradove.
Prva koverta stigla: 25.05.2010.
Prva koverta vracena: 31.05.2010.
Stigla koverta u KCC: 02.06.2010.
Završen ljekarski: 21.03.2011.
The Day: 01.04.2011.
Green Day 06.04.2011
Staro 23.01.2012, 14:26
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=spectra;26870]Samo si zaboravila jednu "sitnicu" - u malim mjestima ili ima jako malo poslova, ili ih nema nikako - za novajlije posebno...

Ja upravo iz tih razloga svima kojitek dolaze preporucujem dolazak u vece gradove.[/QUOTE]

Zavisi od tvoje strucne spreme. I kakav posao trazis. U njima ima isto toliko tih poslova za minimalac i na mnoge mozes da odes peske i da se vratis peske jer su manji i sigurniji gradovi. Ja opet kazem za pocetak dok se ne stane na noge, npr za prvih pola godine. Vecina nasih ljudi ima jako malo para kad dolazi ovde za americke uslove.

Npr. grad u kome sam ja zivela na pocetku je imao 100 000 stanovnika. Po kojim je to merilima mali grad ako mi u Srbiji imamo samo 3 grada veca od 100 000 - Beograd, Novi Sad i Nis?

Americki gradovi su drugaciji od nasih, grad moze da ima isti broj stanovnika kao neki nas grad ali da ima mnogo vecu povrsinu od tog naseg istog - tako da je i kilometraza puno veca izmedju jednog kraja do drugog. U ekstremno velikim americkim gradovima postoji jako puno oblasti koje su nesigurne za zivot i one dobre imaju skuplje stanove. Mora covek da nauci kuda je vise bezbedno, kuda manje bezbedno da se zivi i radi. U ovim gradovima koji imaju gradski prevoz (svaki univerzitetski ima) ne mora da se kupuje automobil. A ti poslovi za minimalac postoje i tamo itekako. Pogotovu ako se traze leti kad su studenti na raspustu pa postoji veca potraznja jer jako puno tih poslova rade bas studenti.

Evo konkretnih podataka - u tom mestu koje ja pominjem se jednosoban stan moze iznajmljivati vec od oko 550 dolara sto je za nekog doslog iz Srbije znatno manja stavka od 1000-1500 sto vas moze docekati u tim nekim milionskim gradovima. To je kao da se selite u Srbiju i zelite da zivite samo u Beogradu (kazem jer jedini ima preko milion stanovnika) a da ovi drugi gradovi ne postoje. Ja mislim da je sasvim ok prvih pola godine provesti u nekom manjem mestu koje vam nije na vrhu liste zelja, dok se ne dobije SSN, dok se ne upadne u sistem, a zatim odatle se moze traziti neki bolji posao kad se covek snadje. Ako odete npr odmah u skup milionski grad, treba da investirate u kupovinu pouzdanih kola (ne nekih koja ce da se zaustave na sred autoputa ili negde u nekom ne bas sigurnom kraju), da iznajmite stan - pa bar i za tih prvih 3 meseca koliko ce da kosta. Evo da lupim npr neki proracun - ajde neka kola ne bas totalno matora a ni previse nova: npr 6000 auto, aj nek vam je stan 1000 dolara mesecno (pre troskova) - vama onda za pola godine treba 12 000 dolara. Recimo ako racunamo ekstremno pesimistickom metodom - da se posao nece lako naci. Ko to ima u Srbiji? A u ovom gradu koji ja pominjem - imas bus, karta ti je $1 ako ga koristis a mozes i peske ili biciklom, stan opet kazem ima za 600 $ a i za manje ako se zivi sa cimerima. Tako da ti treba za 6 meseci pesimisticke procene da se nece odmah naci posao 3600 $. A sve i da nadjete posao i u jednom i u drugom gradu - minimalac vam je isti i na jednom i na drugom mestu. Pa racunajte.

Naravno sve je relativno, kako ko voli. Ako ne mozete da izdrzite 6 meseci u nekom mestu koje nije toliko ludo i brzo kao mesta na koja vecina ljudi iz Srbije tipuje - tipa Cikago, Njujork, San Francisko, Los Andjeles, Baltimor, Majami i ostala legendarna mesta onda naravno idite tamo... Ja licno misim da ne mora da se zivi na samo jednom mestu kad se dodje u Ameriku i da mozda budem prva koja ovako nesto i pomene na forumu, ali sto bi Ameri sami rekli "think outside the box".

Meni SAD nije prva drzava u kojoj sam se obrela. Zivela sam jedno leto u Spaniji i jedno leto u Sloveniji i tamo sam prosle procese dobijanja JMBG ili sto ovi ovde zovu SSN i ostale pa sam i tamo videla neke stvari takodje o tome kako se ko snadje na pocetku.

Ja opet kazem - ja da opet dolazim, sve i da imam zelenu kartu, znajuci ono sto znam za ove godine boravka u Americi (6), opet bi izabrala neki ne-milionski grad za pocetak. Moj razlog za ovu preporuku je - manji troskovi na pocetku i izbegavanje kupovine automobila.

Last edited by vuxanne; 23.01.2012 at 14:40.

Pravila pisanja