ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 23.09.2010, 23:35
puza2006 puza2006 je offline
Član

Datum prijave: 22.09.2010
Nepromenjeno Ali stvarno nisam "pametan"

Prije svega, pozdravljam sve ljude dobre volje i koji su voljni da pomognu ( a takvih je na forumu dosta)....
Eeee ovako, u zadnje vrijeme su mi jako podgrijali moje interesovanje o odlasku preko bare i potrazi za boljim zivotom, tako da sam odlucio da podnesem prijavu za DV 2012 pa kako bude i citajuci forum dosta mi je slika jasna kako i sta, osim jedne "sitnice"?
Dosta polemike se ovdje vodi oko skolskog obrazovanja u popunjavanju prijave i dosta toga je jasno i glasno objasnjeno ali ja ne mogu da skontam nikako par stvari!?

USLOVI: ŠKOLSKA SPREMA ILI STRUČNA NAOBRAZBA

Podnosilac prijave za Program DV-2012 mora imati:
srednjoškolsko obrazovanje ili završeno dvanaestogodišnje školovanje (završene osnovna i srednja škola), što odgovara američkoj srednjoškolskoj diplomi, ili
dvije godine radnog iskustva u zadnjih pet godina u zanimanju koje zahtijeva barem dvije godine obuke ili iskustva prema pravilima američkog Ministarstva rada.
[B]Ako ne ispunjavate ove uslove, NE ŠALJITE prijavu.[/B]

KOJI JE NAJVIŠI STEPEN ŠKOLSKE SPREME KOJU STE STEKLI DO SADA? Morate navesti koje od sljedećeg predstavlja vaš najviši stepen obrazovanja (1) SAMO osnovna škola, [B](2) srednja škola, bez mature, (3) srednja škola sa maturom, [/B](4) stručna skola, (5) neki visokoobrazovni kursevi, (6) fakultetske diplome, (7) neki postdiplomski kursevi, (8) magisterij, (9) neki kursevi iz doktorskog programa, (10) zvanje doktora nauka.

Ja imam zavrsene 3 godine srednje skole sa maturom, upisanu visu skolu (sto znaci da nju ne mogu navesti jer je nisam zavrsio), a radim zadnje 3 godine kao direktor komercijale u privatnom preduzecu.
Kad dodje vrijeme popunjavanja prijave sta da stavim?
Znaci, nemam 8+4 obrazovanje koje je minimum (iako mi nije jasno ovo sa srednjom skolom sa i bez mature), ali imam radno iskustvo na dobrom poslu.
Znaci, ako cekiram srednju skolu sa maturom i npr. izvuku me za daljnju obradu, jesam slagao svoje obrazovanje?
U uputstvima vezano za prijavu nigdje ne vidim rubriku vezanu za: [B]dvije godine radnog iskustva u zadnjih pet godina u zanimanju koje zahtijeva barem dvije godine obuke ili iskustva prema pravilima američkog Ministarstva rada[/B] ako zelim da idem na tu varijantu?

Mislim da ce nekome biti jasne moje nedoumice, a stvarno se trudim na forumu shvatiti postove i teme koje pricaju ovu pricu oko obrazovanja ali ne ide mi nesto bas!
Toliko od mene za sada!
Pozz...
Staro 24.09.2010, 02:11
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Imali smo takav slucaj na ovoj [URL="http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=510"]temi[/URL]. Probaj sa [URL="http://online.onetcenter.org/link/summary/11-2021.00"]Marketing Manager [/URL]ili [URL="http://online.onetcenter.org/link/summary/11-2022.00"]Sales Manager[/URL], tu je level izmedju 7 i 8. Ipak, u opisu ovih pozicija stoji da je potreban fakultet ili intenzivan trening i iskustvo - ne znam da li 3 iskustva moze da prodje ako struka srednje skole nije povezana sa sadasnjim poslom. Na primer, ako je srednja skola trgovacka III stepen a posao Sales Manager u fabrici obuce na poziciji saradnje sa lancom prodavnica - mislim da moze da prodje. Ali ako je skola varilac III stepen, a pozicija komercijalni direktor na stovaristu gradjevinskog materijala - onda ne verujem. Sto ti rece - ne znam kako covek da bude pametan u toj situaciji...
Staro 24.09.2010, 02:24
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

[QUOTE=lenhi;18210]Mislim da ti nisi shvatio suštinu njegovog pitanja. Njega zanima da li će mu u ambasadi (ako ga izvuku) kad ode na intervju pasti u vodu svi planovi zbog srednje trogodišnje škole?!
Pusti teorije šta sa tim kad ode u SAD. Vjerovatno je vidio da sa trogodišnjom na razgovor ne vrijedi ići, a ako u ambasadi ne budu priznali našu Višu škole posle trogodišnje srednje, gotov je, nema vize! Džaba planovi itd. Možemo mi misliti da je ispunio uslove za učešće, ali ako to padne u jednom danu u ambasadi šta onda?![/QUOTE]

Ja bih rekla da kad im se preda diploma vise skole vise ne bi trebalo da ih se tice srednja skola? Inace ti ne treba diploma srednje skole da bi se upisao na dvogodisnji public college - mozes da radis i placement test i da se nakon toga prebacis na cetvorogodisnji college. Ekstremne pametnice primaju i univerziteti :) Primer ti je Frank McCourt :) dobio Pulicirevu nagradu za Angela's Ashes - prestao da ide u skolu sa 13, upisao se na NYC i dobio BA in English, nakon toga i Master a PhD nije dovrsio... :) Sve se moze kad se hoce - naravno ne primaju bez srednje na lepe oci, vec na osnovu odradjenih testova. Mnogo je takvih primera...Zato ja mislim da ovde ne treba davati nikakav GED ili slicno - pravo na college.
Staro 24.09.2010, 03:34
Gugly's Avatar
Gugly Gugly je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

[QUOTE=Score;18144]Jesi cuo ono da grom ne udara dva puta u isto mesto? Ja bih cekao, daleeeeeko su ti vece sanse da dobijes drugi koverat nego da te ponovo izvuku od pocetka...a i za tebe vazi sve kao i iz predhodne moje poruke...Ajd' srecno![/QUOTE]

Ih, pa nije valjda verovatnoca da nekog izvuku toliko mala!? Pa ja znam licno bar troje ljudi koji su dobili GC.. Nije bas k'o sedmaja na loto-u, il', ne daj Boze, to sa gromom.. :)

Zna neko otprilike koja je neka prosecna verovatnoca..? (Vidim, ovde ima na forumu mala lokalna statistika, naravno vezana samo za ljude prijavljene na sajtu..A mene bas zanima ukupna..)
Odnos: broj dodeljenih GC u Srbiji / ukupan broj prijavljenih na lutriji (u Srbiji)
Na primer za proslu godinu.
Uh..Pa mislim da niko i ne moze da zna tacan broj prijavljenih, sem onih tamo u US sto rade na tome..
Staro 24.09.2010, 08:28
puza2006 puza2006 je offline
Član

Nepromenjeno

Ja sam "ratno" dijete pa sam i skolu zavrsavao u ratu koji je trajao tad u Bosni pa su mi tad bile u zivotu zanimljivije i bitnije druge stvari, a skola da se zavrsi, nije bilo bitno uopste koja. Ja sam zavrsio III stepen poljoprivredno-prehrambene skole, smjer mesar, branio pismeno i usmeno maturski rad, ali ni sekund rada ili iskustva nemam u tom poslu a to mi pise u radnoj knjizici kao zvanje, a kao i 95% ljudi na ovim nasim prostorima radim ili sam radio nesto deseto! E,sad radim posao u kome sam se nasao i u kojem sam stvarno dobar :srbinsti: i zbog toga sam upisao visu poslovnu skolu koju pitaj boga kad cu da zavrsim jer mi obaveze slabo dozvoljavaju ali bitno je da je upisana!
I kako covjek da bude pametan!?
Zavrsio sam zanat, radim kao Sales Manager zadnje 3 godine, posao za koji treba da si fakultetski obrazovan, nigdje nikakve veze ni sa cim i kako onda podnijeti prijavu a ne ispasti budala!? :bravo:
Staro 24.09.2010, 09:56
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

[QUOTE=Žana;18238]Ja bih rekla da kad im se preda diploma vise skole vise ne bi trebalo da ih se tice srednja skola? Inace ti ne treba diploma srednje skole da bi se upisao na dvogodisnji public college - mozes da radis i placement test i da se nakon toga prebacis na cetvorogodisnji college. Ekstremne pametnice primaju i univerziteti :) Primer ti je Frank McCourt :) dobio Pulicirevu nagradu za Angela's Ashes - prestao da ide u skolu sa 13, upisao se na NYC i dobio BA in English, nakon toga i Master a PhD nije dovrsio... :) Sve se moze kad se hoce - naravno ne primaju bez srednje na lepe oci, vec na osnovu odradjenih testova. Mnogo je takvih primera...Zato ja mislim da ovde ne treba davati nikakav GED ili slicno - pravo na college.[/QUOTE]

Jeste mene zanima da li cu dobiti vizu zbog trogodisnje skole a nastavak skolovanja je u drugom planu. Svi koji imaju veci stepen obrazovanja od srednje skole ( kao ja recimo Visu skolu) i ne treba na razgovor u ambasadu da nose svedocanstva iz srednje skole - DA ili NE?
Staro 26.09.2010, 11:24
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=Gugly;18239]Ih, pa nije valjda verovatnoca da nekog izvuku toliko mala!? Pa ja znam licno bar troje ljudi koji su dobili GC.. Nije bas k'o sedmaja na loto-u, il', ne daj Boze, to sa gromom.. :)

Zna neko otprilike koja je neka prosecna verovatnoca..? (Vidim, ovde ima na forumu mala lokalna statistika, naravno vezana samo za ljude prijavljene na sajtu..A mene bas zanima ukupna..)
Odnos: broj dodeljenih GC u Srbiji / ukupan broj prijavljenih na lutriji (u Srbiji)
Na primer za proslu godinu.
Uh..Pa mislim da niko i ne moze da zna tacan broj prijavljenih, sem onih tamo u US sto rade na tome..[/QUOTE]

Ma ne, ne kazem ja da je verovatnoca da te izvuku neprezivljivo mala, ja kazem da je verovatnoca da te izvuku DVAPUT nekako ama bas slaba....?
Staro 26.09.2010, 14:28
Isabelle Isabelle je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.09.2010
US lokacija: Houston,TX
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Da se i ja ukljucim sa ovom ''srednja skola'' dilemom? :;D: Samo mi potvrdite da li sam dobro skontala....Ja imam zavsrenu srednju skolu, 4 godine, gimnazija, dobila diplomu, a sad sam na fakultetu 2-ga godina ( a trebala davno zavrsiti no.. ) Ja upisujem u aplikaciju High school degree?? Right? A za decka posto ima zavrsenu eletrotehnicku 3 godine, pa je kasnije naknadno i 4 -ti stepen i dobio diplomu jel i njemu isto?

Etoja sutra idem fotografu da nas slika....:1072:
Staro 26.09.2010, 14:35
olivera77's Avatar
olivera77 olivera77 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: Dallas,Tx
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=Isabelle;18283]Da se i ja ukljucim sa ovom ''srednja skola'' dilemom? :;D: Samo mi potvrdite da li sam dobro skontala....Ja imam zavsrenu srednju skolu, 4 godine, gimnazija, dobila diplomu, a sad sam na fakultetu 2-ga godina ( a trebala davno zavrsiti no.. ) Ja upisujem u aplikaciju High school degree?? Right? A za decka posto ima zavrsenu eletrotehnicku 3 godine, pa je kasnije naknadno i 4 -ti stepen i dobio diplomu jel i njemu isto?

Etoja sutra idem fotografu da nas slika....:1072:[/QUOTE]

Da,za sebe upisujes High school degree,a za decka mozes to pisati samo ako je REDOVNO zavrsio 4-oro godisnju srednju skolu.
Staro 26.09.2010, 14:38
Isabelle Isabelle je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.09.2010
US lokacija: Houston,TX
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Kako mislis redovno? Kod nas po sistemu kad je on isao u tu skolu nije postojao 4 ti stepen, tad je bila samo 3 godine, kad se zakon promijenio onda je zavrsio i 4ti...I ima diplomu 4 stepen srednja skola?

Pravila pisanja