![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=vuxanne;26882]
Ja opet kazem - ja da opet dolazim, sve i da imam zelenu kartu, znajuci ono sto znam za ove godine boravka u Americi (6), opet bi izabrala neki ne-milionski grad za pocetak. Moj razlog za ovu preporuku je - manji troskovi na pocetku i izbegavanje kupovine automobila.[/QUOTE] Vuxanne, koje bi gradove konkretno preporučila? Koji su tvoji favoriti i zašto? |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=NightSky;26886]Vuxanne, koje bi gradove konkretno preporučila? Koji su tvoji favoriti i zašto?[/QUOTE]
Vec sam opisala zasto - zivela sam 2 godine bez automobila, imala sam gradski prevoz. Nasla sam dosta drustva pa mi zivot nije bio samo posao kuca. Ja bih preporucila nesto sto je blizu velikih univerziteta sa velikim procentom internacionalne populacije. Zasto - gde ima puno stranaca u gradu, veca je sansa da ce imati sa kim da se slave rodjendani, da se prave zurke, da ce neko nekom da pomogne. Jer iz mog iskustva lakse je sprijateljiti se sa onima koji su u slicnoj prici kao ti, tj sa strancima. Bar meni je tako bilo. Jedni smo drugima pomagali i pravili drustvo i nalazili se pri ruci kad je stani-pani. Ja sam bila predsednik jedne studentske internacionalne organizacije i na dogadjaje (vecere, zurke) su nam dolazili i oni koji nisu studenti vec zive u tom gradu. Recimo - zbog socijalnog zivota - lakse je prevladati nostalgiju u takvom okruzenju, a cini mi se da ona na pocetku drma puno ljudi...A i moguce da bude neko nas tamo pa da imas koga da pitas za informacije kako, sta, gde... Evo da budem konkretna: [URL="http://www.iie.org/Research-and-Publications/Open-Doors/Data/International-Students/Leading-Institutions/2010-11"]klikni ovde[/URL] za listu univerziteta sa najvecim brojem internacionalnih studenata a proveri kakva su mesta ovde: [URL="http://www.city-data.com/"]klikni[/URL] klikni ovde za detaljne podatke o mestu For the tenth year in a row, the University of Southern California is the leading host institution, with 8,615 international students in 2010/11. University of Illinois at Urbana-Champaign hosts the second highest number of foreign students (7,991), with New York University a close #3 (7,988). Other campuses in the top 10 are: Purdue University (7,562), Columbia University (7,297), University of California–Los Angeles (6,249), Ohio State University (moving up from #15 the previous year, with 6,082), University of Michigan–Ann Arbor (5,995), Michigan State University (5,748), and Harvard University (moving up from #14 with 5,594). Pa gledaj gde je koji, koliki su gradovi. Ja ti mislim da tu gde zive studenti, ima stanova za jeftinije pare i opcija da zivis negde sa nekim internacionalnim studentima za pocetak. Sve i da se ode u neki od ovih vecih gradova, kampusi su obicno mesta gde je pojacano patroliranje policije. Mada postoje neki koji bas nisu u bezbednim krajevima, ako su u centru grada i sl. Npr. Georgia Tech kampus, samo nadjite sajt policije pa vidite stope kriminala. Last edited by vuxanne; 23.01.2012 at 17:28. |
|
||||
|
||||
![]()
Ne mora cak ni neki manji grad,navescu primer Dallasa,Tx.Grad ima preko 1 mil stanovnika,a sasvim ok javni saobracaj.Grad jeste ogroman i rasiren pa je i putovanje duze s jednog kraja na drugi javnim prevozom,ali bolje i to nego biti zavisan samo od auta.Cena jedne voznje je 1.75,u sistemu(bus i rail)dnevna je 3$,mesecna sistemska karta je 100$,samo bus ili samo rail je 65$.
Cene stanova su od 450$ pa navise za jednosoban,a verujte da za cifru od 550 do 600$ mesecno mozete naci odlican stan u odlicnom kraju u blizini mall-ova,supermarketa,raznih firmi,usluga.... Jedan od vecih problema su velikeee vrucine od maja pa do oktobra. |
|
|||
|
|||
![]()
Pa jeste. Gde god da je sigurno i gde ima gradski prevoz, mislim da je bolje za pocetak. A sto se vrucina tice - imas klime i u busevima i u prodavnicama pa se covek prilagodi. Bolje to nego da brzo spiska pare zato sto je u nekom predivnom mestu na koje je odlucio da ode da zivi na osnovu informacija sa turistickih sajtova.
A sam Teksas je oblast koja kako se meni cini ima masu novih poslova, nisam sigurna za nivo zaposlenosti ali licno poznajem dosta ljudi koji su bas tamo otisli da rade pa mi se cini da ima dosta firmi koje primaju strance bez problema. Gde je nafta tu su i pare pa cak i u Americi :) A sto se mesta gde su ovi univerziteti koje ja pominjem, u Teksasu su to: Austin, Huston i College Station. Ja sam samo bila u Ostinu (Austin) i ljudi koje sam srela u gradskim autobusima su bili stvarno prijateljski nastrojeni i pricljivi. Cak smo i na ulici upoznali dosta ljudi. Ja sam doduse svuda isla u grupi od nas sestoro ali mi se cini da je grad super i za nocni zivot - da li bi sesta i cetvrta ulica. Sve bar do bara sa odlicnom zivom svirkom. I videla sam jako puno ljudi koji su dzogirali na ulici na plus 40 C temperaturi. Imaju i neki sistem trolija (kao tramvaji) po centru tako da je zanimljivo razgledati grad. Tu opet ima veliki univerzitet i cini mi se dobre linije gradskog saobracaja. Last edited by vuxanne; 23.01.2012 at 17:38. |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=vuxanne;26882]
U ovim gradovima koji imaju gradski prevoz (svaki univerzitetski ima) ne mora da se kupuje automobil. [/QUOTE] Ovaj deo bih uzeo sa dozom rezerve. U Chicago-u kao jednom od milionskih gradova po celom gradu imas i gradski prevoz, a i kuda da setas. Neki "univerzitetski" gradovi ti pruzaju istu slobodu. Medjutim, ajde da zamislimo da ja vise nisam student. I moje kretanje nije, uslovno receno, ograniceno na kuca-univerzitet. I kada pocnem da trazim posao onda uglavnom i nemam preterano mnogo izbora. I desi mi se da nadjem posao, ali lokacija je skoro u predgradju. I posao je mozda relativno blizu dela grada gde zivim. I mozda cak imam i javni prevoz na raspolaganju. Ali mi raspored autobusa ne ide na ruku. Ili je mozda poslednji autobus u 23h. Ili na primer dobar deo puta nemam trotoar za pesake. :smrc: Ako mene pitas, da li da kupim kola ili da stavljam glavu u torbu pesaceci putem, ja cu kupiti kola. I onda cu doci na forum da napisem da po mom skromnom misljenju velicina grada, broj univerziteta kao ni mnogi drugi faktori ne uticu na kvalitet javnog prevoza. I da ako zelis da zivis normalno, a da ne kupujes kola u startu onda treba da ides u par vecih gradova koji su mnogo puta izvikani na forumu sa pohvalama na racun javnog prevoza. Ili se treba detaljno raspitati o prevozu za tacan grad gde se ide, pa ako vam raspored i ruta odgovara, samo napred... Pozzz
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=vuxanne;26888] Ja ti mislim da tu gde zive studenti, ima stanova za jeftinije pare i opcija da zivis negde sa nekim internacionalnim studentima za pocetak. Sve i da se ode u neki od ovih vecih gradova, kampusi su obicno mesta gde je pojacano patroliranje policije. Mada postoje neki koji bas nisu u bezbednim krajevima, ako su u centru grada i sl. Npr. Georgia Tech kampus, samo nadjite sajt policije pa vidite stope kriminala..[/QUOTE]
Forumasi koji zive ili su bili u Atlanti nisu rekli da zive jako kriminalan zivot u Atlanti bez obzira na statistiku. Ne bih se slozio da samo na osnovu policijske statistike o visini kriminala treba izbegavati univerzitetske gradove za zivot poput navedenog Georgia Tech kampus ili nekog drugog grada u drugom delu USA. Svaki grad ima svoj kriminalni zivot koji treba prepoznati i izbegavati ga. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=mijan;26893]Forumasi koji zive ili su bili u Atlanti nisu rekli da zive jako kriminalan zivot u Atlanti bez obzira na statistiku. Ne bih se slozio da samo na osnovu policijske statistike o visini kriminala treba izbegavati univerzitetske gradove za zivot poput navedenog Georgia Tech kampus ili nekog drugog grada u drugom delu USA. Svaki grad ima svoj kriminalni zivot koji treba prepoznati i izbegavati ga.[/QUOTE]
Meni je rekao drug koji je radio na mom faksu i koji je sad tamo vec tri i po godine, da posle nekog doba tamo nema zive duse. Kampus na kome smo zajedno radili, ostajali smo do kad god i isli peske kuci (cak i u 3 h noci). Ja sam rekla Georgia tech kampus nesigurniji u odnosu na neke druge kampuse a ne kolika je sigurnost cele Atlante. I napravno da je lakse sa kolima. Ali opet cu ponoviti: ima i nas koji smo ziveli koju godinu u SAD bez auta (nisam jedina). NAPOMENA (pogotovu za one koji sa Balkana gledaju gde bi da idu u SAD): [U]Uzmite sa rezervom SVE sto procitate na bilo kojem forumu.[/U] Naravno ovo moje sto pisem. Ponavljam, to su moji utisci i predubedjenja a ne apsolutne neoborive istine i cinjenice. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=mijan;26893]Forumasi koji zive ili su bili u Atlanti nisu rekli da zive jako kriminalan zivot u Atlanti bez obzira na statistiku. Ne bih se slozio da samo na osnovu policijske statistike o visini kriminala treba izbegavati univerzitetske gradove za zivot poput navedenog Georgia Tech kampus ili nekog drugog grada u drugom delu USA. Svaki grad ima svoj kriminalni zivot koji treba prepoznati i izbegavati ga.[/QUOTE]
Poredjenje: Atlanta ima 540 921 stanovnika. 1999 je u njemu bilo 34.8 ubistava po 100 000 stanovnika. Znaci 188 ubistvo u godini 1999. U celoj Srbiji je 1999 godine bilo 456 ubistava, sto je oko 2.5 puta vise nego u jednoj Atlanti (nasla sam podatke za ovu godinu zato nju navodim). Ako nadjete neku drugu, obavestite me. U Srbiji je u 2012 u proseku 2,21 ubistvo na 100.000 stanovnika. [URL="http://www.istmedia.rs/894/"]izvor[/URL] E sad, sta je bezbedno a sta nije, zavisi od toga sa cim poredis i kako vrsis procenu. Ako je samo na osnovu tudjih utisaka, a ako te statistika ne interesuje, i to je ok. Ali ipak sto bi ovi rekli "do the homework" i dobro sam istrazi, ne oslanjaj se samo na tudje utiske i kratke price (a forum je definitvno takve forme). A da li forumasi zive kriminalan zivot, opet zavisi od njihove okupacije ne od lokacije... Izvori: [URL="http://www.city-data.com/city/Atlanta-Georgia.html"]Podaci za Atlantu[/URL] [URL="http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/1450-6637/2003/1450-66370304033S.pdf"]Podaci za Srbiju[/URL] |
|
|||
|
|||
![]()
Nemoj me pogresno shvatiti ne napadam ja tebe uopste niti te kritikujem.Ja cenim to sto ti pises i sto se trudis cesto i dugackim postovima da preneses sto vise informacija ili svog iskustva.Samo sam dopunio nekim svojim odgovorom i razmisljanjima. Samo nastavi pisati realno iz svog ugla jer ovde ne sme biti potcenjivanja niti neke price sa visine.Svi mi radimo zajedno na prikupljanju sto vise informacija.Zasto bi bilo glupo opisivati zivot bez auta ili nesto tome slicno sto je svima nama od koristi?!
|
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=mijan;26896]Nemoj me pogresno shvatiti ne napadam ja tebe uopste niti te kritikujem.Ja cenim to sto ti pises i sto se trudis cesto i dugackim postovima da preneses sto vise informacija ili svog iskustva.Samo sam dopunio nekim svojim odgovorom i razmisljanjima. Samo nastavi pisati realno iz svog ugla jer ovde ne sme biti potcenjivanja niti neke price sa visine.Svi mi radimo zajedno na prikupljanju sto vise informacija.Zasto bi bilo glupo opisivati zivot bez auta ili nesto tome slicno sto je svima nama od koristi?![/QUOTE]
Ja kad sam se doselila u taj grad o kome pricam upoznala sam troje Beogradjana koji su takodje tvrdili da nema zivota u Americi bez auta. Oni su imali kola i svugde isli kolima. Ali oni su i u Srbiji svugde isli kolima pa nisu mogli da to lako promene cini mi se. Posao im je bio na 15 min peske kroz apsolutno siguran kraj pa su ipak voleli da odu autom. Lako se covek navikne na bolje. Ali ja licno znam koliki su budzeti i mogucnosti mnogih ljudi iz nasih krajeva. Razni ljudi dolaze sa razlicitim pocetnim kapitalom. Sve zavisi koliko imas za start. Ja i muz smo dosli sa pocetnih 2000 dolara od kojih smo 1000 potrosili prve nedelje za osnovne potrepstine, polovan skoro besplatan namestaj. Ali mi smo dosli organizovano, ja sam imala iznajmljen stan i gde cu da radim. Mesecna stipendija mi je bila manja od svakog Americkog minimalca pogotovu sto muz nije smeo da radi, samo ja i to 20 sati nedeljno. Ja sam bila u aspolutno drugacijoj situaciji nego ljudi koji dolaze sa zelenom kartom. Zato stvarno mogu da vam kazem da imam iskustva kako da se zivi u Americi sa znatno manje para. Stedljivo, kuva se svaki dan, meso se jede ponekad, kupuje se polovna odeca ili neka bofl kineska u walmart-u na popustu - kao i kod nas u zlatnim decedesetim samo sto struju imas uvek. Do walmarta se ide biciklom (ko sto vec neko opisa na jednoj drugoj temi) ili pesaci po dva i po sata u jednom smeru da se ustedi (kroz oranja ali kad skontas da ima staza za bicikliste - eh te radosti). Meni je ostajalo od plate manje nego koliko mi je ostalo u Srbiji nakon svih dazbina. Ali opet ne mora niko da tako krene na pocetku. Vama je opet lakse da nadjete posao u bilo kom kraju Amerike jer ste slobodni da idete bilo gde. Kako god bilo na pocetku, to je sve samo privremeno stanje. Ja i muz smo to znali, stisnes se, trosis koliko imas i nemas dugove. Mogla sam naravno da opalim po kreditima posto imam brdo krednih kartica i da zivim po americki, ali nisam tako vaspitana. Sve je to stvar licnog izbora. I zato ponavljam - moze i bez auta, nije udobnije naravno ali moze se. |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Neki drugi zivot... | nelson | Vaša strana | 7 | 02.10.2008 07:06 |
![]() |