ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 08.11.2009, 14:12
milena_ns milena_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

[QUOTE=American dream;12400]l
apsolutno nigdje ne piše koliki mora biti dpi i to je nevažno
[/QUOTE]
Bas i nisi u pravu. Kao sto je i sunnyL rekla, procitaj i nastavak gde pise da dpi kod skeniranih fotografija mora biti makar 150dpi.
Nije poenta davati informacije, ukoliko ih prethodno nisi proverio.

Ako vas "mrzi" da citate instrukcije za obradu fotografije, evo na jednom mestu.

Ovo je u slucaju da vi sami pravite fotografiju digitalcem, ili ako to fotograf uradi za vas pa vam prebaci na usb.
Image File Format: The image must be in the Joint Photographic Experts Group (JPEG) format.
Image File Size:The maximum image file size is 240 kilobytes (240 KB).
Image Resolution and Dimensions: Minimum acceptable dimensions are 600 pixels (width) x 600 pixels (height). Image pixel dimensions must be in a square aspect ratio (meaning the height must be equal to the width).
Image Color Depth:24-bit color [Note: Color photographs are required. Black and white,monochrome images (2-bit color depth), 8-bit color, or 8-bit grayscale will not be accepted.]

A ako skenirate fotografiju, onda vaze ova pravila:
Scanner Resolution: Scanned at a resolution of at least 150 dots per inch (dpi).
Image File Format: The image must be in the Joint Photographic Experts Group (JPEG) format.
Image File Size:The maximum image file size is 240 kilobytes (240 KB).
Image Resolution:600 by 600 pixels.
Image Color Depth:24-bit color.[Note that black and white, monochrome, or grayscale images will not be accepted.]

Ne shvatam cemu tolika frka kad sve lepo pise :wtf:
Staro 08.11.2009, 19:17
American dream's Avatar
American dream American dream je offline
Drug član

Datum prijave: 06.11.2009
US lokacija: možda jednog dana
YU lokacija: HR
Nepromenjeno

[QUOTE=American dream;12400]ljudi moji pa nemojmo komplicirati stvari. apsolutno nigdje ne piše koliki mora biti dpi i to je nevažno.

ovo su uvjeti:

[B]Taking a New Digital Image. If a new digital image is taken, it must meet the following specifications:[/B]

-Image File Format:
[I] The image must be in the Joint Photographic Experts Group (JPEG) [/I] format.
-Image File Size:
[I] The maximum image file size is 240 kilobytes (240 KB).[/I]
-Image Resolution and Dimensions:
[I] Minimum acceptable dimensions are 600 pixels (width) x 600 pixels (height). Image pixel dimensions must be in a square aspect ratio (meaning the height must be equal to the width).[/I]
-Image Color Depth:
[I] 24-bit color [/I]

na kraju se sve svodi na to da fotografija jasno pokazuje tko je na njoj. :beer:[/QUOTE]

izvlačiš iz konteksta. lijepo sam copy/paste upravo sa službenih DV instructions. točno iznad toga kaj sam napiso piše[B] Taking a New Digital Image. If a new digital image is taken, it must meet the following specifications:[/B]. isprika ako sam nekoga zbunio. odgovaral sam čovjeku koji je bio zabrinut jer mu je slika svega 36 kb. za skeniranje nisam ništa pisao a i u zadnjih 3 stranica, tj.otkad sam tu, nitko nije pitao za pomoć pri skeniranju.znači da ponovim. ovo što sam pisao isključivo se odnosi na resize digitalne fotografije. skeniranje je sasvim druga priča jer u biti fotografiju treba uvećati ali nebi o tome jer nisam ekspert.
Staro 08.11.2009, 19:57
milena_ns milena_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Ma ok, ja sam samo stavila informacije o uputstvima za fotografiju na jedno mesto, posto vidim da je bilo pitanja oko dpi.
Izvukla sam tvoju recenicu, jer mi nije bilo jasno na cega si mislio, pa da ne bude zabune - obrazlozila sam.
Staro 08.11.2009, 21:43
American dream's Avatar
Drug član

Nepromenjeno

sve 5. svi smo tu da pomognemo jedni drugima. nesporazumi se uvijek događaju. :)
nećemo dalje u off topic
Staro 11.11.2009, 17:34
Adnan Adnan je offline
Član

Datum prijave: 11.11.2009
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno Pomoc vezana za sliku, za prijavu na lutriju!!!

Zamolio bih sve clanove koji imaju nekog iskustva sa ovim da pokusaju razjasniti situaciju!
Naime zanimaju me detalji vezani za sliku za prijavu na lutriju. Naime znam da do sad ima vec postova na ovu temu, ali mi oni djeluju dosta zbunjujuce, tako da mi jos ovaj dio cijele ove price nije skroz jasan. Navodite da slika treba biti 5x5, pa neke specificnosti po pitanju kvaliteta i tezine slike, medjutim, ako mogu da primjetim isto tako, neki od vas su stavili slike koje predstavljau kao ispravne, medjutim one po mom misljenju odudaraju od navedenih pravila...naime nije mi jasno zasto su vam slike, prije svega, tako velike, ako kazete da format treba da bude 5x5 i sl...
Iskreno se nadam da ce neko biti zaista strpljiv, da ovu foru objasni, jer vjerujem kako je meni jos uvijek nejasno, da ima jos i drugih clanova kojima ce ova tema biti od koristi.
Unaprijed hvala!!! :;D:

P.S. Ako neko zna nekog dobrog fotografa u Sarajevu preporuka je dobro dosla!!
Staro 11.11.2009, 18:10
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Slike su u elektronskoj formi pa nema potrebe da se opterecujes dimenzijama u cm, vec obrati paznju na piksele tako da ti dimenzije slike budu 600 puta 600. Na mojoj dobitnoj prijavi sam se slikao digitalnim fotoaparatom setovanim na najvecu rezoluciju, a onda sa bilo kojim grafickim programom mozes menjati dimenzije i koristiti opcije kao sto je crop sa kojom dimenziju fotografije prilagodjavas maltene bez gubljenja kvaliteta slike.
Staro 12.11.2009, 00:09
lala lala je offline
Drug član

Datum prijave: 26.08.2009
YU lokacija: novi sad,vojvodina
Nepromenjeno

ili naj jednostavnija varijanta 300 kinti i u prvi foto studio i nema greske,napomeni im da ti treba slika za us vizu i da treba da ti bude 600x600,i ponesi usb ili cd na koji da ti je snime, mada uglavnom u svim studijima vec znaju i neces imati nikakvih problema.to ti je naj sigurnija i naj brza varijanta.
Staro 12.11.2009, 08:48
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

5x5 cm je bila varijanta dok se na lutriju prijavljivalo u papirnoj formi, pa si morao da prikacis sliku spajalicom i da bude tih dimenzija. Kako je uvedeno elektronsko prijavljivanje, dimenzije su date shodno mediju preko koga se prenose i cuvaju - u pikselima. Sliku snimljenu digitalnim aparatom ili skeniranu sa postojece papirne fotografije (najmanja rezolucija skeniranja 150 dpi) lako obradis u programima za tu namenu - prvo cropujes da bude kvadratnog oblika, a onda pomocu opcije resize das da bude tacno 600x600 piksela (pazi da ti nije cekirano preserve aspect ratio)

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Staro 12.11.2009, 08:57
American dream's Avatar
Drug član

Nepromenjeno

[QUOTE=dreadnot;12493](pazi da ti nije cekirano preserve aspect ratio)[/QUOTE]

ispravi me ako sam u krivu, ali ne bi li trebao biti čekiran preserve aspect ratio? to bi značilo zadržati omjer širine i visine slike sa originala. ili ne?
Staro 12.11.2009, 09:05
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Samo ako je prilikom kropovanja uspeo da potrefi bas idealan kvadrat. Ako to odcekiras onda prihvati date dimenzije, inaca prihvati jednu stranu, a druga bude za koji piksel manja, sto moze da zezne validator i da odbaci sliku. Distorzija je minimalna i neprimetna ako si dobro kropovao, a mislim da i kod kropa moze da se podesi da bude tacan kvadrat, ja sam obicno radio "od oka"

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day

Pravila pisanja