![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Naravno da se moze, ali sa druge strane moze se spavati i na podu ili duseku na naduvavanje godinama i jesti hleb i "kajmak" ali to nije zivot, bar ne za vecinu. Zato se slazem sa Dejancicem, ako ces da trazis poslove na sve strane treba ti auto, koji nije luksuz. Za $2000 moze da se kupi solidan autic koji ce te sasvim ok sluziti. Evo ja vozim vec godinu dana Ford Mustanga iz 1997. koga sam platio 1600$ i sasvim sam zadovoljan za pocetak.
Ne znam cemu tajnovitost kada vec dajemo ljudima savete? Vuxanne u kom si studentskom gradicu zivela? Champaigne, IL, Bloomington, IN? Po meni veci grad pruza vise mogucnosti za posao a i sve ostale aktivnosti. To ne znaci da u manjim gradovima ne moze da se zivi, pogotovo ako su 100-200 milja od neke metropole. U severnom delu Chicago-a stanovi se krecu od 600-900 za 1 bedrooom ili 2 bedrooms u zavisnosti od kvaliteta. Nas dvojica smo 2 bedroom u Albany Parku placali $650 sa ukljucenom strujom i tamo smo bili skoro godinu dana. Sada (zbog blizine poslu) zivimo u Schaumburgu koji je 30 milja od downtown Chicago i novi 3 bedroom stan placamo $1180 sa ukljucenim grejanjem. Imamo parking ispred zgrade, jezerce, teniski teren, otvoreni bazen i teretanu. Ovo bi definitivno preporucio svakome ko trazi bezbedno naselje a opet sa druge strane ne nedostaje mu zabava za mlade jer ima puno dobrih barova i restorana i sa svojih 75.000 stanovnika prilicno je zivahan.
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=nemili;26937]Naravno da se moze, ali sa druge strane moze se spavati i na podu ili duseku na naduvavanje [B]godinama [/B]i jesti hleb i "kajmak" ali to nije zivot, bar ne za vecinu. Zato se slazem sa Dejancicem, ako ces da trazis poslove na sve strane treba ti auto, koji nije luksuz. Za $2000 moze da se kupi solidan autic koji ce te sasvim ok sluziti. Evo ja vozim vec godinu dana Ford Mustanga iz 1997. koga sam platio 1600$ i sasvim sam zadovoljan za pocetak.
Ne znam cemu tajnovitost kada vec dajemo ljudima savete? Vuxanne u kom si studentskom gradicu zivela? Champaigne, IL, Bloomington, IN? Po meni veci grad pruza vise mogucnosti za posao a i sve ostale aktivnosti. To ne znaci da u manjim gradovima ne moze da se zivi, pogotovo ako su 100-200 milja od neke metropole. U severnom delu Chicago-a stanovi se krecu od 600-900 za 1 bedrooom ili 2 bedrooms u zavisnosti od kvaliteta. Nas dvojica smo 2 bedroom u Albany Parku placali $650 sa ukljucenom strujom i tamo smo bili skoro godinu dana. Sada (zbog blizine poslu) zivimo u Schaumburgu koji je 30 milja od downtown Chicago i novi 3 bedroom stan placamo $1180 sa ukljucenim grejanjem. Imamo parking ispred zgrade, jezerce, teniski teren, otvoreni bazen i teretanu. Ovo bi definitivno preporucio svakome ko trazi bezbedno naselje a opet sa druge strane ne nedostaje mu zabava za mlade jer ima puno dobrih barova i restorana i sa svojih 75.000 stanovnika prilicno je zivahan.[/QUOTE] Slicno tim gradovima. Zapadni Lafajet, Indijana, 3 h od Cikaga, 1h od Indijanapolisa. Meni je stan sa svim troskovima 2006 kostao 560 dolara. I jesmo spavali pola godine na duseku za naduvavanje. Velika stvar. Opet podvlacim: [U]ja ne savetujem da se stedi i zivi tako godinama (ali da se moze), vec za one koji nemaju pare na pocetku da kupe auto[/U]. Ali ako imate vise para kad dolazite, znate sami, samo pametno rasporedite. Sve zavisi od pomoci koju imate kad stignete. Ako nemate nikog, svaka para vam treba. A ako se smestite kod nekoga za pocetak, onda naravno da moze i vise da vam na pocetku ostane u dzepu. Ja sam tek nakon dve godine uspela da kupim Ford Taurus 1993 godine za 450 dolara koji je presao 240 000 milja. I vozila sam ga samo do prodavnice jer je bio totalni krs. Ako sam putovala iznajmljivala sam kola. Ali opet, ja da sam otisla u McDonalld's da radim za minimalac, ako bi to provalili, deportovali bi me iz zemlje u roku od 3 dana. A vi (vlasnici zelene karte) to mozete da radite bez konsekvenci. Nije neki zivot, ali ja sam docekala da sad vozim nova novcijata kola. Sta je koja godina vise manje ako imas jasan cilj i ako znas zasto radis sta kako radis. Ja sad radim OSAM meseci od DVANAEST koliko ima u godini. Meni je vredelo da neko vreme pesacim i spavam na duseku. NAPOMENA: Ja ne savetujem nikome da radi kao ja, samo iznosim svoje iskustvo i dajem primer da moze i drugacije. Bez auta na pocetku, da sumiram. |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=vuxanne;26940]Slicno tim gradovima. Zapadni Lafajet, Indijana, 3 h od Cikaga, 1h od Indijanapolisa. Meni je stan sa svim troskovima 2006 kostao 560 dolara. [B]I jesmo spavali pola godine na duseku za naduvavanje. Velika stvar.[/B]
Opet podvlacim: [U]ja ne savetujem da se stedi i zivi tako godinama (ali da se moze), vec za one koji nemaju pare na pocetku da kupe auto[/U]. Ali ako imate vise para kad dolazite, znate sami, samo pametno rasporedite. Sve zavisi od pomoci koju imate kad stignete. Ako nemate nikog, svaka para vam treba. A ako se smestite kod nekoga za pocetak, onda naravno da moze i vise da vam na pocetku ostane u dzepu. Ja sam tek nakon dve godine uspela da kupim Ford Taurus 1993 godine za 450 dolara koji je presao 240 000 milja. I vozila sam ga samo do prodavnice jer je bio totalni krs. Ako sam putovala iznajmljivala sam kola. [B]Ali opet, ja da sam otisla u McDonalld's da radim za minimalac, ako bi to provalili, deportovali bi me iz zemlje u roku od 3 dana. A vi (vlasnici zelene karte) to mozete da radite bez konsekvenci.[/B] Nije neki zivot, ali ja sam docekala da sad vozim nova novcijata kola. Sta je koja godina vise manje ako imas jasan cilj i ako znas zasto radis sta kako radis. Ja sad radim OSAM meseci od DVANAEST koliko ima u godini. Meni je vredelo da neko vreme pesacim i spavam na duseku. NAPOMENA: Ja ne savetujem nikome da radi kao ja, samo iznosim svoje iskustvo i dajem primer da moze i drugacije. Bez auta na pocetku, da sumiram.[/QUOTE] Na duseku sam spavao 3 meseca dok ga nisam izbusio i mogu ti reci da nikada bolje nisam spavao (ovo nije reklama :obrva:). Dusek sam naveo kao jednu od stavki da bih ukazao na cinjenicu da ljudima ne treba da bude uteha "krpljenje" i to da se "moze ziveti..." Sto se ove druge stvari tice zao mi je sto nisi bolje bila informisana. Verovatno bi ti bilo lakse. Hiljade studenata rade raznorazne poslove van fakulteta, a ja licno znam bar desetak ljudi koji imaju mnogo bolje poslove od McDonalds-a a koje zvanicno ne bi trebalo da rade. I to traje tako godinama... Nekima koji su dobili green card poslovi u proslosti nisu predstavljali nikakav problem.
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=nemili;26943]Na duseku sam spavao 3 meseca dok ga nisam izbusio i mogu ti reci da nikada bolje nisam spavao (ovo nije reklama :obrva:). Dusek sam naveo kao jednu od stavki da bih ukazao na cinjenicu da ljudima ne treba da bude uteha "krpljenje" i to da se "moze ziveti..."
Sto se ove druge stvari tice zao mi je sto nisi bolje bila informisana. Verovatno bi ti bilo lakse. Hiljade studenata rade raznorazne poslove van fakulteta, a ja licno znam bar desetak ljudi koji imaju mnogo bolje poslove od McDonalds-a a [B]koje zvanicno ne bi trebalo da rade[/B]. I to traje tako godinama... Nekima koji su dobili green card poslovi u proslosti nisu predstavljali nikakav problem.[/QUOTE] Ja sam dobro informisana. Samo bez zelene karte i ne krsim zakon. I nije mi zao sto nigde nisam radila na crno i ugrozila svoj status. Radije cu da idem peske i da stedim. To "zvanicno ne bi trebalo da rade" verovatno podrazumeva da rade na crno, ili ne? Ako ti fakultet da I20 za F1 vizu i ako ti daje stipendiju i placa studije. Ne smes da radis nigde van fakulteta a i za njega samo smes da radis 20 sati nedeljno. E evo i tebi link pa se informisi o takvoj situaciji [URL="http://www.iss.purdue.edu/Current/F1/Employment.cfm"]klikni[/URL] |
|
||||
|
||||
![]()
Da to bi znacilo na crno (tacnije to je siva zona). Studentima na SSN pise rad dozvoljen samo uz autorizaciju. Oni autorizuju za skolu, a za ostalo ne. E sad to veliki broj studenata zaobilazi. Kako? Pa kada se aplicira za posao uglavnom vas pitaju za SSN i vi upisete broj ili kazete gazdi. Na osnovu njega poslodavac izdaje formular na pocetku godine o tome koliko ste zaradili u prethodnoj. Znaci placate porez kao svaki drzavljanin ili GC holder. Takav rad krsi uslove vize, ali ne krsi federalne poreske i finansijke doprinose jer prema drzavi ispunjavate poresku obavezu (koja se kasnije racuna za penziju). Zato kazem da je siva zona. Dok god vam se to dozvoljava, a dozvoljava se stotinama hiljada ljudi, svi imaju interesa od toga. I strani studenti i drzava i crnci na South :grin:.
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=nemili;26945]Da to bi znacilo na crno (tacnije to je siva zona). Studentima na SSN pise rad dozvoljen samo uz autorizaciju. Oni autorizuju za skolu, a za ostalo ne. E sad to veliki broj studenata zaobilazi. Kako? Pa kada se aplicira za posao uglavnom vas pitaju za SSN i vi upisete broj ili kazete gazdi. Na osnovu njega poslodavac izdaje formular na pocetku godine o tome koliko ste zaradili u prethodnoj. Znaci placate porez kao svaki drzavljanin ili GC holder. Takav rad krsi uslove vize, ali ne krsi federalne poreske i finansijke doprinose jer prema drzavi ispunjavate poresku obavezu (koja se kasnije racuna za penziju). Zato kazem da je siva zona. Dok god vam se to dozvoljava, a dozvoljava se stotinama hiljada ljudi, svi imaju interesa od toga. I strani studenti i drzava i crnci na South :grin:.[/QUOTE]
Na isti taj nacin svi koji su usli u zemlju na J1 vizi i dobili SSN mogu da ostanu. Znam ja za to naravno, svi "nasi" ljudi su mi savetovali od ulaska u Ameriku taj rad na crno (ili sivo kako god). Ali jednostavno nije rad na crno za svakoga. Za mene ne. Moj faks je to lepo regulisao, vezani smo da koristimo njihov softver za poreze i moramo da poreske obrasce saljemo HR-u na uvid kad ih posaljemo. Ako ne posaljemo, zivkaju nas i mogu da blokiraju nam registraciju za semestar. Valjda tako cuvaju sve te low wage pozicije za lokalno stanovnistvo jer je na mom starom faksu svaki deseti student stranac. |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Neki drugi zivot... | nelson | Vaša strana | 7 | 02.10.2008 07:06 |
![]() |