ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 10.02.2011, 13:26
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=maribo;20882]:1081:Želim da Vam prenesem sveže info. iz Ambasade od juče. Dobili smo vize. Od papira smo poneli samo ono što je i traženo i pozivni mail ( poslat mail od naših poznanika koji tamo žive da nam stoje na raspolaganju ako nam je potrebna pomoć sa adresom). U principu moj suprug je samo odgovarao na postavljena pitanja i ništa nismo dodavali. Pitali su nas da li imamo rođake tamo i šta on planira da radi.[/QUOTE]

Cestitke Maribo! Welcome to the club! .....................
Staro 10.02.2011, 15:30
Bode's Avatar
Bode Bode je offline
Drug član

Datum prijave: 27.06.2010
US lokacija: Chicago
Nepromenjeno

:bravo:

Cestitam Maribo !!!

Sad jos samo da dodjete ovde... Srecno

:papa:
04.06.2010. - stigla u KCC
30.08.2010. - stigla druga koverta
02.10.2010. - uradjen lekarski
19.10.2010. - VISA GRANTED
20.10.2010. - VIZA U PASOSU

U CHICAGO-u od 20.01.2011...
Staro 11.02.2011, 17:08
maribo maribo je offline
Član

Datum prijave: 27.05.2010
YU lokacija: Ča
Nepromenjeno

Hvala puno na cestitkama.
Nadamo se da se i mi javimo uskoro sa one strane bare.
Staro 12.02.2011, 15:10
batiša's Avatar
batiša batiša je offline
Drug član

Datum prijave: 16.06.2010
US lokacija: Chicagio
Nepromenjeno

........Nije gotovo sa čestitkama GREEN CARD nije mala stvar.....Čestitamo i sve najbolje u budućem pohodu na USA:bravo:
10.06.2010-Formulari stigli u Kentaki
05.10.2010-Stigla druga koverta
02.11.2010-Zakazan interviju ( odložen za februar pa šta bude)....23.02.2011 dan "D"
23.02.2011-Bogatiji za 4 Vize
23.05.2011-Vežite se polećemo
Staro 12.02.2011, 16:30
Gugly's Avatar
Gugly Gugly je offline
Stari vuk

Datum prijave: 22.09.2010
Nepromenjeno

[QUOTE=maribo;20882]:1081:Želim da Vam prenesem sveže info. iz Ambasade od juče. Dobili smo vize. Od papira smo poneli samo ono što je i traženo i pozivni mail ( poslat mail od naših poznanika koji tamo žive da nam stoje na raspolaganju ako nam je potrebna pomoć sa adresom). U principu moj suprug je samo odgovarao na postavljena pitanja i ništa nismo dodavali. Pitali su nas da li imamo rođake tamo i šta on planira da radi.[/QUOTE]

Hvala puno na obavestenju..Cestitamo..Good luck there!:)
E da, ste nosili i kopije nekih dokumenata ili samo originale?
Staro 13.02.2011, 09:08
maribo maribo je offline
Član

Datum prijave: 27.05.2010
YU lokacija: Ča
Nepromenjeno

Hvala Batiša, drzimo vam fige 23.02.

Što se tiče dokumenata nosil smo originale+obične kopije.
Od originala su zadržali samo uverenja iz SUP-a(uverenja iz suda nismo nosili), sva ostala su nam vratili.
Vratili su nam čak i fotografije, pretpostavljam da su uzali one iz koverte sa lekarskog.

Hvala još jednom svima na čestitkama.
Staro 18.02.2011, 01:14
Mv2Player's Avatar
Mv2Player Mv2Player je offline
Član

Datum prijave: 01.06.2010
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno Detaljno iskustvo sa intervjua (za one koji vole da citaju :)

Vreme intervjua bilo je zakazano za 8:30h. Ispred ambasade bio sam u 8:20h. Tamo je bilo 15-tak ljudi i posto su svi nagrnuli na stepeniste, izasao je nas covek koji je sve nas zamolio da sidjemo sa stepenista i odaljimo se do zardinjera kako bi nas organizovao. U ruci je drzao spisak i krenuo da cita, prethodno napomenuvsi da svi koji su za turisticku vizu organizuju kolonu na levoj strani stepenista, a svi koji su za iseljenicku vizu da obrazuju red na desnoj strani stepenista amabasade. Kako je kog prozivao tako se pravio red sa obe strane i svi su bili prozvani. Par minuta nakon toga, velika bela metalna vrata ambasade su se otvorila i izasao je nas covek koji je iz obezbedjenja te pozvao po dvoje, troje iz obe kolone koji su bili prvi pri vratima. Unutra je sa desne strane mali stocic i cura koja identifikuje i belezi na spisak one koji ulaze, a sa leve strane je ormarcic sa malim komodicama za mobilne telefone. Tu te obavestavaju da iskljucis mobilni telefon i da im predas, kao i sve ostale elektronske uredjaje, te da ce ti biti vraceni na izlasku iz ambasade ako im budes vratio plastificiranu karticu sa brojem koji tu dobijas. Posle detaljnog pretresa (kao na aerodromu) prolazis kroz onu kapiju za detektor metala i nakon skeniranja prtljaga koji imas kod sebe, sledi detaljan pregled istog. Uzimaju sve sto moze biti sumnjivo (tecnost za dezinfekciju, USB kabli, baterije, punjac, olovke....i odvajaju zajedno sa mobilnim) a ako imas vodu kod sebe dozvolice ti da je poneses sa sobom ako je na licu mesta otvoris i probas gutljaj pred njima (da se uvere da nije otrov ili benzin). Nakon toga, vracaju ti prtljag i ljubazno ti objasnjavaju da sidjes desno niz stepeniste koje vodi u pridzemlje ambasade i da se javis na salter. Stepeniste je uzano (jedva dvoje mogu da se razminu) i kada sidjes dole, desno je neki hodnik (na zidu slika Baraka Obame), a levo je obezbedjenje (nas covek koji sedi za stolom) i salter na kojem takodje radi nasa sluzbenica kojoj kazes svoje ime i prezime. Ako si za turisticku vizu, ona ce ti dati papir sa brojem, a ako si za iseljenicku nece ti dati taj papir i neces imati broj vec ce ti reci da udjes u cekaonicu i da ce te tamo prozvati po Imenu i prezimenu. Nakon toga ulazis u cekaonicu. Cekaonica je iznenadjujuce mala i niskog plafona na kojem su protivpozarne prskalice, klimatizacioni otvori, kamere i zvucnici na kojim se cuju prozivke. Cekaonica je duzine nekih 15-20m a sirine najvise 5-7. Sa desne strane su salteri poredjani hronoloski od broja 1 do 7 sa pocetkom od vrata na koja ulazis. Salter br. 4 je na sredini i malo je izbacen u odnosu na ostale saltere. A salter br. 5 (blagajna) je malo uvucen i zaklonjen od pogleda svih prisutnih kojih je bilo oko 30-tak. Svi sede na plavim plasticnim stolicama koje su poput klupa i poredjane na levoj strani, nasuprot salterima. Gledas se licem u lice sa onim koji sedi preko puta tebe i razmak izmedju je vrlo mali (kao u bioskopu) pa je dosta tesno provuci se. Ambasada pocinje sa radom verovatno od 7 ili pola 8 jer tih 30 coveka je bilo upravo u procesu intervjua kada sam ja usao. Na zidovima su 2 elektronske table na kojima se smenjuju brojevi aplikanata i brojevi saltera za one koji su za turisticku vizu (npr. br.107 - salter br.4), a ispod ide broj koji je naredni. Postoje 2 TV-a LCD koji su zakaceni i u jednom i drugom delu ove prostorije i na njemu ide RTS1 i jutarnji program:) tako da mozes da gledas TV gde god da izaberes da sednes. Ono sto pravi zabunu i nervozu je sto za svaki broj i salter ide prozivka na zvucnicima od strane elektronske sekretarice pa sve nadjacava zvuk tipa: " BROJ...STO...SEDAM IDITE DO... SALTER BROJ DVA!!!" i to ide kao na vasaru :)) Ne staje:)) U pozadini toga se cuje TV koji nije glasan ali pravi neki zvuk, a svoj galami dodaju se i glasovi sluzbenika koji na zvucnicima ispituju aplikante za turisticke vize raznoraznim ali prilicno potpuno ISTIM setom pitanja tipa: "Da li ste nekada ranije bili u Americi"? "zasto putujete u Ameriku?" "Ko je osoba kod koje idete?", "Da li ste nekad ranije bili odbijeni za Americku vizu?", "Koliko planirate da ostanete?", "sta ce te da radite na brodu?", "Koji posao ste ranije radili?" "Da li imate stari pasos sa Americkom vizom kod sebe?", "U koje mesto putujete?", "Cime se bavite ovde?"....i to grmi na zvucnicima jer staklo deli ispitivaca i aplikanta. E, svemu tome sada dolazi povremeni prigusen glas amerikanca koji na smesnom srpskom proziva po imenu i prezimenu nekog od prisutnih na svakih 5 minuta, i glas jedne simpaticne amerikanke sa saltera br.2 koja uzima otiske prstiju i koja prica Srpski sa kineskim naglaskom:)) "Leva ruka.Cetri prsti stavi gore. Pritisni jako sad. Istosa desnomrukom."....:))) tako da moras biti skoncentrisan da cujes svoje ime ukoliko te prozovu. Nije ni cudo sto pored svakog saltera imas slusalicu pa mozes da razgovaras preko nje ko u USA zatvorima:) Dugo sam cekao da dodjem na red i da me prozovu (oko sat vremena). Za iseljenicku su zvali u salter br.8 (a to je salter u maloj sobici u kojoj jedva mogu da stanu dvoje). Unutra su 2 stolice i skener otisaka prstiju koji stoji na sirokom salteru na kome mozes spustiti dokumenta, veliko salter staklo i sa druge strane je sluzbenik (nas covek) i na srpskom ti zatrazi:

-pasos i
-2 slike, a onda te pita sta si sve doneo od dokumentacije. Ja sam mu dao:

-Pozivno pismo iz druge koverte
-MKR original na uvid a neoverenu kopiju uzima
-Diploma fakulteta (fotokopija overena u opstini), Zvanicni prevod (ovo nije neophodno ali je uzeo), a original na uvid nije trazio
-SUP potvrda
-MUP potvrda
-Drzavljanstvo, original na uvid a neoverenu kopiju uzima
-Vojska, potvrda o odsluzenju
-Lekarski u koverti (snimak pluca sam zaboravio da mu ponudim, a nije ni trazio)
-odstampan neformalni pozivni email od prijatelja na cijoj adresi cu da boravim u USA

Tada sam mu rekao da je to dokumentacija za koju sam siguran da je potrebna, a onda sam mu ponudio jos i:

/potvrda o zaposlenju (nije uzeo jer sam se za lutriju prijavljen preko kategorije za skolu, a ne za posao)
*/potvrdu iz banke na oko 1000e (uzeo ali ni to nije obavezno)
/licna karta i fotokopija (nije uzeo)
/saobracajna na uvid i neoverena fotokopija (nije uzeo jer sam imao potvrdu iz banke,a da nisam mozda bi to "zamazalo oci")
/diploma srednje skole (fotokopija overena u opstini), zvanicni prevod (ovo nije neophodno), (nije uzeo jer imam fax)
/svedocanstvo osnovne skole (fotokopija overena u opstini) (nije uzeo)

Zatim mi je rekao da dodjem u 11h sa spremljenim parama:
- 819$ (sto mu dodje oko 650e) i rekao da mogu da napustim ambasadu do tada a da mogu i da cekam u cekaonici.Zbog ruznog iskustva sa grckom ambasadom (od pre par godina) pitao sam da li iznos mora da bude tacan tj. da li nije problem sa vracanjem kusura i rekao mi je da nije problem.

Od 9:30 - 11:00 sam bio van ambasade. Pri izlazu su mi nasi ljudi iz obezbedjena vratili telefon i pitali "Jel ti dali vizu?", a ja sam im rekao da jos uvek nisu i da treba da dodjem u 11h na sta su oni glasno zakljucili da sam za iseljenicku. Pri povratku u ambasadu ponovo ista procedura ali vise nikog nije bilo za turisticke vize i ostali su samo specificni slucajevi (transport pokojnika, sredjivanje penzije, naplacivanje cekova, vize za maloletna lica...) i iseljenicke vize. U cekaonici je bilo oko 5-6 ljudi. Cekao sam oko 15 min a onda su me po imenu i prezimenu prozvali na salter 2 (nas covek) uzeo mi je otiske prstiju na aparatu koji je velicine omanje kutije i koji sa gornje strane ima staklo po sredini predvojeno tankom plasticnom izbocinom,tako da stavljas celu saku bez palca i to 2 prsta sa jedne a 2 prsta sa druge strane te plasticne izbocine, zatim isto sa desnom rukom, a onda sa oba palca istovremeno isto jedan na jednu, drugi na drugu stranu. Treba stiskati povrsinom celih prstiju,a ne samo jagodicama. Rekao mi da sacekam dok me ne prozovu. 5 min posle toga pozvali su me na salter br. 5. Nas covek na salteru, rekao mi je da treba da platim 819$ ili 77000 din i nesto, kesom ili karticom (Master, American express....ostale nisam cuo jer sam ga prekinuo rekavsi mu da cu platiti dolarima). Prebrojio sam 820$ (jer sam imao 200$ viska po savetu sa ovog foruma za slucaj da neka novcanica ne prodje skenersku kontrolu) i jednu po jednu je skenirao na malom crnom aparatu koji jednom pisti kad je novcanica OK a 4 puta zaredom kad nije OK. Sve novcanice su prosle osim jedne od 50$ koju je provukao 4-5 puta a onda je izdvojio na stranu jer i dalje nije htela da prodje. Sve ostale su prosle a novcanicu od 20$ nije ni skenirao. Medju novcima je bilo i hemijskom isaranih novcanica, ispecatiranih i iz razlicitih godina 1988. 1996. i 2006. u apoenima od 50$ i 100$ i sve su prosle osim te jedne koju je na kraju provukao jos 3-4 puta i uvek je pistala 4 puta, a onda je malo rukama povukao kao da hoce da je ispravi i maltene je na silu progurao kroz aparat tako da je zapistao samo jednom i to je bio znak da je i ona prosla i da je sve ok. Vratio mi je kusur 1$, izdao fiskalni racun i rekao da sacekam dok me ne prozovu. Za 5 min prozvali su me na salter br.8 u istoj prostoriji gde sam ujutru predao dokumenta. Sa druge strane sedeo je mladji amerikanac tamnoputog tena, ne visok i slabo je govorio srpski. Mislim da to nije konzul vec isto neko od sluzbenika. Pitao me je da li razumem engleski i da li mozemo da pricamo na engleskom. Potvrdio sam mu i razgovor je krenuo sa time da ce mi on sada procitati tekst sa kojim, sa podignutom desnom rukom, se trebam sloziti ili ne sloziti. Pitao me je da li sam razumeo sta mi prica i ja sam mu potvrdio. Podigao sam desnu ruku u vis i saslusao njegove reci koje su odprilike glasile "Kunem se da je sve navedeno sto sam napisao u ovim formularima i sto cu sada reci potpuna istina". Odgovorio sam potvrdno ali je zanimljivo sto te tom prilikom gleda pravo u oci i daje POSEBNU paznju tom cisto formalnom cinu. Nakon toga, dao mi je formular (onaj isti koji sam popunjen letos poslao u KCC) i rekao da potpisem. Pitao me je:

- Sta radim tj, cime se bavim?
- Sta sam po struci i gde sam zavrsio fakultet?
- Da li sam nekada bio u americi?
- Sta planiram da radim u americi?
- Gde planiram da zivim u americi?

Bio sam opsiran i pricljiv u svakom odgovoru pa me nista vise nije pitao te mi rekao da ce mi viza biti izdata na 6 meseci i da sutra u 15h dodjem u ambasadu po vizirani pasos. Tada sam ga pitao da li moze da mi izdaju vizu na duze od 6 meseci jer mi se ne poklapa sa datumom kad planiram da putujem, ali mi je on rekao da oni izdaju vize samo na 6 meseci. Zatim sam ga pitao da li moze da se odlozi viziranje pasosa za mesec - dva nakon cega se on zbunio, a ubrzo zatim je u pomoc dosao nas covek i pitao prvo njega u cemu je problem, a onda je mene pitao na srpskom da mu objasnim o cemu se radi. Ponovio sam mu istu pricu na srpskom, a on mi je rekao da je to trebalo jos ujutru da mu kazem. Rekao mi je da sacekam u cekaonici da me prozovu. Posle minut ili 2 prozvao me je na salter br.7, dao ne viziran pasos i formular na srpskom na kome je bilo nesto ispisano hemijskom olovkom. Rekao mi je da mesec dana pre datuma kada zelim da mi se izda viza pozovem ambasadu da mi se zakaze datum i da sa tim papirom i pasosem dodjem. Na formularu je hemijskom pisalo da se javim ovoj kancelariji kada budem bio spreman za izdavanje vize. Kasnije me je malo zbunilo sto formular pocinje sa "Iskreno zalimo sto nismo u mogucnosti da vam izdamo vizu...." ali to je sablonski formular i tako mora da pise. Nakon 2 meseca otisao sam u ambasadu u zakazano vreme, predao pasos i istog dana u 15h dobio nazad vizirani pasos, 2 A4 papira sa odstampanim "uputstvima" za lakse snalazenje emigranata u USA i 1 zuti koverat (zapecacen) koji nosis u USA na aerodrom i predajes zajedno sa pasosem . Na vizi pise IMMIGRANT VISA, datum rodjenja, case number, pol i dr. a dole sitno je ispisano na engleskom "upon endorsement serves as temporary I-551 evidencing permanent residence for 1 tear" sto znaci da kada ti na ovu vizu lupe pecat na USA aerodromu da si usao u zemlju, od tog dana ti ova viza ZAMENJUJE green card u trajanju od godinu dana. ovo je za sve one koji vole da citaju:)))Pozdrav svima.
22.06.2010. - Primili 1. kovertu u KCC
14.10.2010. - Poslali 2. kovertu iz KCC
01.11.2010. - Primio 2.kovertu
XX.XX.2010. - Intervju
XX.XX.2011. - Viza
Staro 18.02.2011, 03:54
Gugly's Avatar
Gugly Gugly je offline
Stari vuk

Datum prijave: 22.09.2010
Nepromenjeno

MV2 player, svaka cast na strpljenu da ispises sve ovo..Hvala!
Srecno na dalje!:) Ne sumnjam da ces uspeti da se ostvaris tamo preko..

E oko dokumenata: tamo ne pise da treba drzavljanstvo..(Sto je i logicno jer nosis pasos)..A sta potvrda iz SUP-a, a sta iz MUP-a?..Koliko znam treba izvod iz kaznene evidencije koji se vadi u SUP-u, a dokument iz suda koji potvrdjuje da se ne vodi proces protiv tebe u protekla 3 meseca, takodje ne pise da treba..Neka me ispravi neko ako gresim..
Staro 18.02.2011, 09:24
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

[QUOTE=Mv2Player;20994]ovo je za sve one koji vole da citaju:)))[/QUOTE]
Ovo je za sve one koji vole da ovako lepo i čitko podele svoja iskustva sa drugima :bravo:

MV2, svaka čast, drago mi je da ovakvih kao što si ti postoje na ovom forumu i nadam se da ćeš i buduća iskustva ovako lepo i detaljno podeliti sa nama! :papa:
DV2015 - Has not been selected
DV2016 - Has not been selected
DV2017 - Has not been selected
Staro 18.02.2011, 10:27
batiša's Avatar
batiša batiša je offline
Drug član

Datum prijave: 16.06.2010
US lokacija: Chicagio
Nepromenjeno

Svaka čast MV2 Player.....post-iopo!...
Na travel.state.gov Instructions for Selectees: Interview Preparation....ne piše da su potrebne slike već da će naše slike poslate u KCC vratiti (zajedno sa popunjenim obrazcima DS-230 DS-122) u ambasadu....mada ću ih i ja odraditi za svaki slučaj "nikad se nezna",ono što me zapravo interesuje je ova potvrda o zaposlenju ni ona nije na spisku? možeš li da napišeš Formu (da i to odradim,ako stignem!)
10.06.2010-Formulari stigli u Kentaki
05.10.2010-Stigla druga koverta
02.11.2010-Zakazan interviju ( odložen za februar pa šta bude)....23.02.2011 dan "D"
23.02.2011-Bogatiji za 4 Vize
23.05.2011-Vežite se polećemo

Pravila pisanja