![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Super :ludak: ... a sto se tice ostalog vozacku necu ni vaditi za sada, mislio sam uzeti samo ID card :bravo:
|
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Adnan;26599]Super :ludak: ... a sto se tice ostalog vozacku necu ni vaditi za sada, mislio sam uzeti samo ID card :bravo:[/QUOTE]
ID je bio 10$ (i ja sam prvo uzela ID, mjesec nakon toga polagala vozacki: i testove i voznju, sve mozes zavrsiti za dan ako dodjes s nekim ko ima kola)
|
|||
|
|||
![]()
jel se ID moze isto zavrsiti za 1 dan ... tj. jel ga dobijes odmah ili ti stigne kuci za odredjeno vrijeme!
|
|
|||
|
|||
![]()
Koliko sam ja ispratio na forumu iskustva za proslu godinu svi koji su prosli intervju u ambasadi u Sarajevu su prilozili prevode za sva dokumenta (mislim na diplome i uvjerenja..), i nisu im rekli da je visak niti su im vratili. Zvanicno mislim da pise da ne treba prevod, ali u Sarajevu mi djeluje da se drze i dalje stare prakse na koju su navikli koja se ukorijenila i da traze na razgovoru prevedena dokumenta. Ako je kandidat iz drugog dijela BiH a ne iz Sarajeva jeftinije mu je da prevede ta dokumenta nego da ga vrate i plati jos jednom ponovo put do Sarajeva. Ako nisam u pravu neka me neko ispravi.
|
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Adnan;26601]jel se ID moze isto zavrsiti za 1 dan ... tj. jel ga dobijes odmah ili ti stigne kuci za odredjeno vrijeme![/QUOTE]
doneses dokumente, i pare ( cash ili Master card samo!) i odmah ti bude gotovo (nema cekanja kao kod nas) Isto tako cim vozacku polozis odmah se ides slikati i odmah rada vozacku dobijes. Evo da vidis koje dokumente treba da imas za ID/vozacku: [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/850/picture10yr.png/][IMG]http://img850.imageshack.us/img850/439/picture10yr.png[/IMG][/URL] [URL="http://www.cyberdriveillinois.com/departments/drivers/drivers_license/acceptable_id.html"]http://www.cyberdriveillinois.com/departments/drivers/drivers_license/acceptable_id.html[/URL] Sad sam gledala cijene, podigli su sve za 10 $: ID je 20$, vozacka je 30$.
|
|||
|
|||
![]()
Uopste nije skupo ... ako uporedis njihov i nas standard ... i mi placamo skoro isto toliko novca za te dokumente .... a da ne govorim o nasim procedurama i cekanjima ... vidis u normalnoj drzavi to se sve zavrsi za 1 dan :ludak:
|
|
|||
|
|||
![]()
Da li te mogu zamoliti za nesto vise informacija o dokumentima koji si prikupila jer kako vidim iz Sarajeva si kao i ja ... trebaju mi samo informacije gdje/sta/kako ... znas kako je to kod nas sve zamrseno kad pocnes ganjati te famozne papirice ... institucija milion .... ne znas gdje ces :nene:
|
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Adnan;26611]Da li te mogu zamoliti za nesto vise informacija o dokumentima koji si prikupila jer kako vidim iz Sarajeva si kao i ja ... trebaju mi samo informacije gdje/sta/kako ... znas kako je to kod nas sve zamrseno kad pocnes ganjati te famozne papirice ... institucija milion .... ne znas gdje ces :nene:[/QUOTE]
Ovo ces pokazati kad dodjes tamo da uzmes ID/vozacku: 1. pasos (imas ga vec) : da pokazes da je to tvoj potpis, moze i SSN koji ces dobiti nakon 2-3 sedmice 2. opet pasos (imas ga) da dokazes datum rodjenja: U.S. Visa pokazes u pasosu vizu. 3. Rental/Lease agreement (i ovo ces imati ) ili Utility Bill (electric, water, refuse, telephone land/cell, cable or gas, issued within 90 days of application) E sad, ja vec imam i ID i vozacku jer sam tamo studirala (mislim da mi je sve validno bar do 2014), a ja sam ponijela pasos, moj SSN, I-20 form (iz skole da dokazem da sam legalno tamo na F vizi), i moj lease agreement. (imala sam uz sebe i moju licnu i vozacku iz Bosne, za svaki slucaj). Ako sve poneses sto treba nema nikakvih problema da se dobije ili ID ili vozacka (vozacka: polazes pismeni preko kompa, a onda ako to prodjes dobijes papir na kojem ti odobravaju da polazes voznju) Ma nemoj da se brines, sam si rekao da je to malo uredjenije nego ovdje kod nas :1072: Ako imas jos neko pitanje slobodno postavi, bice mi drago da pomognem.
|
|||
|
|||
![]()
hehe hvala na veoma opsirnom objasnjenju :bravo: ... puno si mi pomogla, a vjerujem i drugima .... mada sam ja mislio na dokumente koje si prikupila za intervju ovdje u ambasadi za zelenu kartu ...tj. u koje si sve ustanove isla da sta uzmes ... npr. MUP, opstina itd.
|
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Adnan;26613]hehe hvala na veoma opsirnom objasnjenju :bravo: ... puno si mi pomogla, a vjerujem i drugima .... mada sam ja mislio na dokumente koje si prikupila za intervju ovdje u ambasadi za zelenu kartu ...tj. u koje si sve ustanove isla da sta uzmes ... npr. MUP, opstina itd.[/QUOTE]
Uh, nisam te shvatila:) Evo ide:[LIST] Uvjerenje o strucnoj spremi (ponijeti i original i kopiju), nista ne planiram prevoditi(od dokumenata) jer na onoj stranici pise da mora biti na jeziku zemlje (BiH), a zavrsna diploma je svakako na Engleskom : [B]All documents not in English, or in the official language of the country in which application for a visa is being made, must be accompanied by certified translations.[/B][/LIST][LIST]Ja sam 13 maja izvadila uvjerenje o nekaznjavanju (taj dan lutrija ponistena), pa se sve nadam da cu imati intervju prije maja, da nisam bezveze dala 35 KM (ovo je za MUP kod FISA, bude gotovo za 7 dana: odes u sobu mislim da je 6, kazes da ti treba to uvjerenje, dadnu ti formular da popunis, i papir o tome gdje da uplatis: u banku, rastanes se veoma brzo od 35 KM i sa kopijom uplatnice nazad u MUP, predas nju i zahtjev i strpljivo cekas 7 dana)[/LIST][LIST]Drugo uvjerenje o nekaznjavanju je 15 KM, dobijes ga u Kantonalnom sudu (svrha oba uvjerenja je za emigraciju u USA) : ovo nisam vadila jos, koliko znam bude gotovo isti dan.[/LIST][LIST]Rodni list: ovo je besplatno[/LIST][LIST]Ljekarsko min 150 KM koliko sam ja cula, imas Eurofarm i na Kosevu doktore[/LIST][LIST]$819 dolara (ja nemam pratioca sa mnom) : ove pare mogu biti u $$ a moze biti i pretvoreno u KM. Isto tako primaju kartice, tako da sam ja planirala platiti karticom.[/LIST] Tebi ce trebati jos military records (ako si bio u vojsci): [B]Persons who have served in the military forces of any country must obtain a copy of their military record. Submit documentation to the U.S. Embassy or Consulate at your interview. [/B] Eto, a obzirom da ce Naja a i ti biti prije mene na intervju mozete mi reci ako sam nesto fulala na spisku. :==D:
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Intervjui DV2011 - Iskustva | Bode | Stare teme | 361 | 02.08.2011 13:45 |
Intervjui - iskustva od ranije | landlord | Intervju (interview) - Ambasada | 337 | 12.05.2011 23:42 |
DV 2012 - Da se prebrojimo | Alex016 | Stare teme | 278 | 01.05.2011 04:12 |
DV2009 - Iskustva i intervjui iz sveta | landlord | Stare teme | 7 | 08.10.2008 22:58 |
![]() |