ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 24.12.2011, 17:58
Adnan Adnan je offline
Član

Datum prijave: 11.11.2009
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno

Super :ludak: ... a sto se tice ostalog vozacku necu ni vaditi za sada, mislio sam uzeti samo ID card :bravo:
Staro 24.12.2011, 18:59
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

[QUOTE=Adnan;26599]Super :ludak: ... a sto se tice ostalog vozacku necu ni vaditi za sada, mislio sam uzeti samo ID card :bravo:[/QUOTE]

ID je bio 10$ (i ja sam prvo uzela ID, mjesec nakon toga polagala vozacki: i testove i voznju, sve mozes zavrsiti za dan ako dodjes s nekim ko ima kola)

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Staro 24.12.2011, 19:19
Adnan Adnan je offline
Član

Nepromenjeno

jel se ID moze isto zavrsiti za 1 dan ... tj. jel ga dobijes odmah ili ti stigne kuci za odredjeno vrijeme!
Staro 24.12.2011, 22:52
jovke jovke je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2011
Nepromenjeno

Koliko sam ja ispratio na forumu iskustva za proslu godinu svi koji su prosli intervju u ambasadi u Sarajevu su prilozili prevode za sva dokumenta (mislim na diplome i uvjerenja..), i nisu im rekli da je visak niti su im vratili. Zvanicno mislim da pise da ne treba prevod, ali u Sarajevu mi djeluje da se drze i dalje stare prakse na koju su navikli koja se ukorijenila i da traze na razgovoru prevedena dokumenta. Ako je kandidat iz drugog dijela BiH a ne iz Sarajeva jeftinije mu je da prevede ta dokumenta nego da ga vrate i plati jos jednom ponovo put do Sarajeva. Ako nisam u pravu neka me neko ispravi.
Staro 24.12.2011, 23:05
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

[QUOTE=Adnan;26601]jel se ID moze isto zavrsiti za 1 dan ... tj. jel ga dobijes odmah ili ti stigne kuci za odredjeno vrijeme![/QUOTE]

doneses dokumente, i pare ( cash ili Master card samo!) i odmah ti bude gotovo (nema cekanja kao kod nas) Isto tako cim vozacku polozis odmah se ides slikati i odmah rada vozacku dobijes.
Evo da vidis koje dokumente treba da imas za ID/vozacku:

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/850/picture10yr.png/][IMG]http://img850.imageshack.us/img850/439/picture10yr.png[/IMG][/URL]
[URL="http://www.cyberdriveillinois.com/departments/drivers/drivers_license/acceptable_id.html"]http://www.cyberdriveillinois.com/departments/drivers/drivers_license/acceptable_id.html[/URL]

Sad sam gledala cijene, podigli su sve za 10 $: ID je 20$, vozacka je 30$.

LPR od 31.5.2012.
USA citizen 20.9.2017.
Staro 25.12.2011, 11:23
Adnan Adnan je offline
Član

Nepromenjeno

Uopste nije skupo ... ako uporedis njihov i nas standard ... i mi placamo skoro isto toliko novca za te dokumente .... a da ne govorim o nasim procedurama i cekanjima ... vidis u normalnoj drzavi to se sve zavrsi za 1 dan :ludak:
Staro 25.12.2011, 11:26
Adnan Adnan je offline
Član

Nepromenjeno

Da li te mogu zamoliti za nesto vise informacija o dokumentima koji si prikupila jer kako vidim iz Sarajeva si kao i ja ... trebaju mi samo informacije gdje/sta/kako ... znas kako je to kod nas sve zamrseno kad pocnes ganjati te famozne papirice ... institucija milion .... ne znas gdje ces :nene:
Staro 25.12.2011, 12:27
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

[QUOTE=Adnan;26611]Da li te mogu zamoliti za nesto vise informacija o dokumentima koji si prikupila jer kako vidim iz Sarajeva si kao i ja ... trebaju mi samo informacije gdje/sta/kako ... znas kako je to kod nas sve zamrseno kad pocnes ganjati te famozne papirice ... institucija milion .... ne znas gdje ces :nene:[/QUOTE]

Ovo ces pokazati kad dodjes tamo da uzmes ID/vozacku:

1. pasos (imas ga vec) : da pokazes da je to tvoj potpis, moze i SSN koji ces dobiti nakon 2-3 sedmice
2. opet pasos (imas ga) da dokazes datum rodjenja: U.S. Visa pokazes u pasosu vizu.
3. Rental/Lease agreement (i ovo ces imati ) ili Utility Bill (electric, water, refuse, telephone land/cell, cable or gas, issued within 90 days of application)

E sad, ja vec imam i ID i vozacku jer sam tamo studirala (mislim da mi je sve validno bar do 2014), a ja sam ponijela pasos, moj SSN, I-20 form (iz skole da dokazem da sam legalno tamo na F vizi), i moj lease agreement. (imala sam uz sebe i moju licnu i vozacku iz Bosne, za svaki slucaj).
Ako sve poneses sto treba nema nikakvih problema da se dobije ili ID ili vozacka (vozacka: polazes pismeni preko kompa, a onda ako to prodjes dobijes papir na kojem ti odobravaju da polazes voznju)

Ma nemoj da se brines, sam si rekao da je to malo uredjenije nego ovdje kod nas :1072:
Ako imas jos neko pitanje slobodno postavi, bice mi drago da pomognem.

LPR od 31.5.2012.
USA citizen 20.9.2017.
Staro 25.12.2011, 14:47
Adnan Adnan je offline
Član

Nepromenjeno

hehe hvala na veoma opsirnom objasnjenju :bravo: ... puno si mi pomogla, a vjerujem i drugima .... mada sam ja mislio na dokumente koje si prikupila za intervju ovdje u ambasadi za zelenu kartu ...tj. u koje si sve ustanove isla da sta uzmes ... npr. MUP, opstina itd.
Staro 25.12.2011, 19:32
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

[QUOTE=Adnan;26613]hehe hvala na veoma opsirnom objasnjenju :bravo: ... puno si mi pomogla, a vjerujem i drugima .... mada sam ja mislio na dokumente koje si prikupila za intervju ovdje u ambasadi za zelenu kartu ...tj. u koje si sve ustanove isla da sta uzmes ... npr. MUP, opstina itd.[/QUOTE]
Uh, nisam te shvatila:)
Evo ide:[LIST]
Uvjerenje o strucnoj spremi (ponijeti i original i kopiju), nista ne planiram prevoditi(od dokumenata) jer na onoj stranici pise da mora biti na jeziku zemlje (BiH), a zavrsna diploma je svakako na Engleskom : [B]All documents not in English, or in the official language of the country in which application for a visa is being made, must be accompanied by certified translations.[/B][/LIST][LIST]Ja sam 13 maja izvadila uvjerenje o nekaznjavanju (taj dan lutrija ponistena), pa se sve nadam da cu imati intervju prije maja, da nisam bezveze dala 35 KM (ovo je za MUP kod FISA, bude gotovo za 7 dana: odes u sobu mislim da je 6, kazes da ti treba to uvjerenje, dadnu ti formular da popunis, i papir o tome gdje da uplatis: u banku, rastanes se veoma brzo od 35 KM i sa kopijom uplatnice nazad u MUP, predas nju i zahtjev i strpljivo cekas 7 dana)[/LIST][LIST]Drugo uvjerenje o nekaznjavanju je 15 KM, dobijes ga u Kantonalnom sudu (svrha oba uvjerenja je za emigraciju u USA) : ovo nisam vadila jos, koliko znam bude gotovo isti dan.[/LIST][LIST]Rodni list: ovo je besplatno[/LIST][LIST]Ljekarsko min 150 KM koliko sam ja cula, imas Eurofarm i na Kosevu doktore[/LIST][LIST]$819 dolara (ja nemam pratioca sa mnom) : ove pare mogu biti u $$ a moze biti i pretvoreno u KM. Isto tako primaju kartice, tako da sam ja planirala platiti karticom.[/LIST]
Tebi ce trebati jos military records (ako si bio u vojsci): [B]Persons who have served in the military forces of any country must obtain a copy of their military record. Submit documentation to the U.S. Embassy or Consulate at your interview. [/B]

Eto, a obzirom da ce Naja a i ti biti prije mene na intervju mozete mi reci ako sam nesto fulala na spisku. :==D:

LPR od 31.5.2012.
USA citizen 20.9.2017.

Pravila pisanja