ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Vize za SAD > Ne-imigrantske vize

Ne-imigrantske vize Opšte teme o dobijanju i apliciranju za turističke, poslovne, medicinske i ostale ne-imigrantske vize

Zatvorena tema

Thread Tools Display Modes
Staro 13.06.2011, 20:56
slavezv's Avatar
slavezv slavezv je offline
Član

Datum prijave: 13.06.2011
Nepromenjeno Za Magelana

Covjece, svaka cast na strpljivosti, nesebicnosti i azurnosti, treba vremena da se sve ovo tvoje procita, a advokatski tim da te osporimo )) salim se

U Cikagu sam i turisticka viza mi je istekla prije 15-ak dana, u toku je produzetak (dobio sam obavjestenje o broju predmeta i da sam u procesu) pa mislim da ce sve biti ok sto se toga tice. Tek nekoliko dana posle toga, dobijem informacije sasvim slucajno, za varijantu F1 i upustim se u to traganje. Bolje ikad saznati nego nikad. Prva skola (jezik) mi je pozitivno odgovorila i dali su mi formulare za prijavu i savjete za prateu dokumentaciju, koje sam planirao da popunim cim dobije produzetak statusa od imigracionog (po drugima, mislim u toku jula). citajuci tvoje savjete saznam da se SSN ne podrazumijeva i moracu koliko danas da njih zovem i da pitam da li su voljni da daju taj papir, odmah nakon upisa, koji pominjes vezano za taj famozni broj ili da kontaktiram druge skole.
Da ne davim sa mojim slucajem, zelim samo da postavim par pitanja, za cije se odgovore nadam da ti nece uzeti mnogo vremen:

1. Koliko otprilike traje procedura dobijanja F1 vize, tj promejene statusa, kada se sva navedena dokumentacija skupi i preda skupa sa svim uplatama. da li i to traje od 60 do 90 dana kao sto je slucaj sa produzenjem turisticke. da napomenem, posto je u pitanju jezik nemaju fiksne semstre vec se pocinje nakon dobijanaj pozitivnog odgovora od imigracionog.

2. novac koji treba da prikazemo uglavnom, kako vidim, vecina nema pa ni ja nisam izuzetak. imam racun u banci i imam nesto crkavice i ako mi neko ne potpise kao sponzor najverovatnije cu na fazon pozajmi-poloi-prikazi-vrati. E ya ovo mi treba kljucna informacija: koliko dugo treba da taj novac bude na racunu, da li dok traje proces rjesavanja statusa (ako imigraciono provjerava racun), ili se moze dici neposredno posle dobijanja bankovnog ovjerenog izvoda?

3. U Cikago sam nedavno dosao, i stvarno sam se iznenadio u vezi informacije za vozacku i ID, mislim na rok vazenja bez obzira na trajanje vize. Znaci nemam prebivaliste prijavljeno ovdje jos, namjeravam da ga prijavim posle produzetka. Gdje se prijavljuje i kako? Treba li neka odjava iz zadnjeg prebivalista (bio sam u Dzordziji), mogu li vaditi ID i polagati vozacki nakon prijave ili je to moguce kad predjem na F1 i dobijem taj SSN?

4. U sjevernom sam dijelu (kod spajanja ulica W Montrose i N St. Louis), ako znas, koja je skola preporucljiva od ovih jeftinijih naravno, a koje daju SSN...

hvala unaprijed na bilo kom odgovoru!
Staro 14.06.2011, 07:18
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

@slavez

Stvari stoje ovako:

1. Promena statusa sa B1/B2 (turist) na F1 (student) traje otprilike isto koliko i produzenje turistickog statusa. Prosek je 60-90 dana, mada to ume da potraje i duze. Nekad se dogodi da traze da se prilozi dodatna dokumentacija pa onda to ispadne i 120 dana u zbiru... Kada dobijes pozitivan odgovor o promeni statusa, potrebno je da se javis skoli i krenes sa prvom narednom grupom. Sluzbenik za strane studente u skoli ima pristup SEVIS bazi i zna da li si odobren ili ne i sto je vrlo bitno KADA si odobren, tako da ako se ne pojavis u nekom roku (ne duze od 30 dana) skola obavestava DHS da se nisi pojavio i onda dobijas pisamce sa naredbom da napustis zemlju u roku od 7 dana. Ovo govorim zato je gomila nasih izgubila status misleci da ce da zafrknu sistem i kupe jos koji mesec jer navodno "jos uvek cekaju na odgovor imigraconog".

2. Novac: Bank Statement tj. izvod iz banke o novcanom stanju moze biti i iz srpske banke ali ta potvrda treba da bude na engleskom jeziku. Ako je iz srpske banke, koliko sam ja uspeo da vidim ne proveravaju trenutno stanje na racunu u datom momentu. Sto se tice izvoda iz americkih banaka, nemam iskustva sa tim, mada nesto cisto sumnjam da onaj tamo u konzulranom centru ima taj nivo pristupa da ti proverava bankovni racun (a cak i da ima pristup, ne verujem da ce se baviti tim sitnicama). To ti otprilike ide po sistemu da ako si uspeo da prikazes novac, imas ga.

3. Prebivaliste, sto se tice vadjenja vozacke i ID, dokazujes na osnovu ugovora o stanu tj. poste dobijene na pomenutoj adresi (DMV u Thompson Center je jedan od onih gde sluzbenici nisu toliko striktni pa mozes i sa pismom iz banke da se provues kao dokaz o adresi, a negde ce ti traziti utility bill ili lease aggrement). Nema onog klasicnog prijavljivanja adrese u MUP-u kao sto se radi u Srbiji :-) Ali, na vozacku i ID zaboravi dok ne dobijes SSN. I nikako nemoj da napravis gresku da kad/ako dobijes prelaz na F1 brzopleto izvadis onu visitors vozacku dozvolu. Visitors DL moze da ti napravi cirkus kad naknadno iskamcis SSN i ponovo odes u DMV - gledace te bledo i pitati sto si uopste dosao kao ti vec imas vozacku dozvolu. Btw, visitors vozacka dozvola ima stavku "not valid for ID" i neupotrebljiva je za vitalne svrhe...

4. Sto se skola tice, u ovoj temi imas spisak i linkove svih jeftinijih skola u CHGO. Svaka od njih moze, ali ne mora da ti izda potvrdu za SSN. Bilo bi jako neodgovorno sa moje strane kad bih te uputio na odredjeno mesto jer ja nisam osoba koja ti moze sa sigurnoscu potvrditi da ce ti taj neko izaci u susret... Ono sto je sigurno jeste da napredniji programi imaju opciju za OPT nakon zavrsetka, a ako/kad dobijes OPT nevezano za skolu, dobijas socijalni broj.

OPT - Optional Practical Training je period od godinu dana kada od imigracionog dobijas radnu dozvolu, na osnovu koje ti socijalno izdaje socijalni broj. Sta to znaci? Upises recimo Accounting koji traje 9 meseci. Nakon toga, imas pravo da se prijavis za praksu (OPT). Opet saljes zahtev u imigraciono, platis za to $380 i opet cekas 60-90 dana. Kad ti to odobre, dobijas radnu dozvolu, a sa njom odlazis u socijalno i oni ti izdaju broj. Dakle, ako ti cak niko ni ne izadje u susret, imas opciju da upises neki napredniji program (to u zbiru izadje oko 7.000-8.000) i onda da igras na kartu OPT...

U svakom slucaju, cekaj prvo da dobijes prvi odgovor, a do tad polako pripremaj dokumentaciju za narednu promenu, pa ako na kraju uspes da se dokopas F1 statusa, onda ce sve ostalo biti lakse...

Srecno
Staro 19.06.2011, 16:37
la grange girl la grange girl je offline
Član

Datum prijave: 19.06.2011
US lokacija: Chicago, IL
Nepromenjeno

Cao svima...
Prvi put sam na forumu i mnogo sto sta sam procitala sto nisam znala..
Sve u svemu, zeznuta je USA.

IMam samo jedno pitanje, kakva je mogucnost dobijanja F1 vize, s tim da je ta osoba bila prvo 3 god na j1 vizi pa je ostao u usa prosle god i dobio turisticku vizu na 6 meseci i posle toga resio da ostane jos malo jer su se neke bitne stvari izdesavale , i sada je aplicirao za F1 ii skolu engleskog jezika?
Na sajtu USCIS smo videli da traze dopunu dokumentacije, sto je dobar znak ili?

Predpostavljam da ukoliko nije odbijen odmah, i ukoliko mu traze dopunu podataka i dokumentacije da to znaci da postoji velika mogucnost da mu odobre?

Da li je neko ima slican slucaj? Please, pomagajte
Staro 20.06.2011, 04:45
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Ukoliko je zahtev za promenu statusa na F1 (student) podnet pre isteka turistickog statusa sansa (naravno) postoji.

Zahtev za podnosenje dodatne dokumentacije je cesta pojava. U principu ne bi trebalo da bude problema ako su rokovi ispostovani i dostavljena dodatna dokumentacija na vreme. Jedina losa stvar je sto sve to ume poprilicno da potraje (znam da je nekima taj proces prelaska trajao 4 meseca)...
Staro 20.06.2011, 15:56
slavezv's Avatar
Član

Nepromenjeno pitanjce...

Citat:
Prvobitno poslao korisnik la grange girl Prikaz poruke
Cao svima...
Prvi put sam na forumu i mnogo sto sta sam procitala sto nisam znala..
Sve u svemu, zeznuta je USA.

IMam samo jedno pitanje, kakva je mogucnost dobijanja F1 vize, s tim da je ta osoba bila prvo 3 god na j1 vizi pa je ostao u usa prosle god i dobio turisticku vizu na 6 meseci i posle toga resio da ostane jos malo jer su se neke bitne stvari izdesavale , i sada je aplicirao za F1 ii skolu engleskog jezika?
Na sajtu USCIS smo videli da traze dopunu dokumentacije, sto je dobar znak ili?

Predpostavljam da ukoliko nije odbijen odmah, i ukoliko mu traze dopunu podataka i dokumentacije da to znaci da postoji velika mogucnost da mu odobre?

Da li je neko ima slican slucaj? Please, pomagajte
izvini, ali samo cu iskoristiti da pitam: ako je sve popunjeno i predato kaka konkretno je dopuna podataka trazena i kakvih dokumenata? cisto pitam jer cu uskoro aplicirati na F1..... zanima me da ste licno popunili formulare, uplatili i predali ili se radi o propustu placenog profesionalca (advokat, notar)
Staro 20.06.2011, 16:54
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Od petoro ljudi koje poznajem licno, samo je jednoj devojci trazena dodatna dokumentacija. Pri tom, niko od njih nije isao kod advokata ili notara radi popunjavanja formulara. Advokati za tu uslugu popunjavanja formulara traze izmedju $1200 i $1500... Svima je prelaz odobren

E sad, svo petoro je prelaz vrsilo prvi put, tako da ne znam da li je mozda procedura "ostrija" kada se za "adjustment of status" prijavljuje drugi put. Ponavljam, ne bi trebalo da bude problema ako su svi rokovi ispostovani, ali ja bih, licno, u tom slucaju isao kod advokata...
Staro 21.06.2011, 01:09
la grange girl la grange girl je offline
Član

Datum prijave: 19.06.2011
US lokacija: Chicago, IL
Nepromenjeno

Hvala puno za savet.
Papire smo sami popunjavali jer nam je advokat rekao da ne zeli da nam uzima pare za bzvz.... Fin neki nas Srbin.

A interesuje je isto i ova skola, da li to moze tipa da im dam unapred 6meseci iznos skolarine pa da se ne pojavljujem>
Dosta mije daleko od kuce a i nemam uopse potrebe ici na casove jer po ceo dan brbljam engleski na poslu i mislim da bi ja mogla da predajem u skoli....
Staro 21.06.2011, 06:23
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

To slobodno zaboravi... 70% casova je minimum da bi se zadovoljio kriterijum imigracionog. I meni je to bilo najgore ali prosto izbora nema. Skola prosto ne zeli da zbog jedne individue kocka licencu za skolovanje stranih studenata.

Ranije (do recimo 4-5 godina unazad) je i moglo da se shvercuje, ali posle par nekih ekscesa sa pojedinim skolama "attendance is a must".

Cikaski Solex je zbog necije dojave o postojanju fantomskih studenata (koji su tako samo placali i nisu se uopste pojavljivali) izgubio licencu za strane studente i izdavanje I-20 obrazaca i nakon toga su ostale skole tog ranga jos vise poostrile pracenje pohadjanja stranih studenata.

Ako si na ESL, imas opciju da 3 dana ides a onda se recimo cetvrtkom ne pojavljujes i samim tim si zadovoljio onih 70%.
Staro 22.06.2011, 02:28
slavezv's Avatar
Član

Nepromenjeno

ZA la grange girl: nadam se i ocekujem da je dopuna koju vam traze proceduralni propust i da nije nesto ozbiljno....

ZA Magelana:
posto sam prosli put iznio svoj slucaj i da sam jos u fazi da cekam odgovor od imigracionog o produzetku turisticke vize, posle cega apliciram za F1, zelim da pitam za savjet vezan za to. ovih dana sam u kontaktu sa jednim Amerom koji je nenadano napunio svoj bankovni racun (podobrio se otac od njegove supruge) i ima preko 30k na racunu trenutno. Zeli da potpise da bi mi bio sponzor za F1 vizu, i dodje mi kao idealna garancija, ali postoji jedan tehnicki problem. On to moze sada da uradi i datum bankovnog izvoda bi bio sadasnji. Da li, po tvom misljenju, to moze biti problem prilikom podnosenja aplikacije s obzirom da ja produzetak turisticke od imigracionog po mojoj procjeni ne mogu dobiti do pocetka avgusta ili cak kraja avgusta, da bih uopste mogao da apliciram za F1? Govorim ovo, jer je nemogu da mi on potpise u tom periodu cisto iz cinjenice sto ce do polovine jula on taj racun isprazniti na provode, putovanja i sl.... Da li je rizik da uzmem sada garanciju a apliciram u avgustu ili da trazim drugi izvor. unaprijed hvala na misljenju...
Staro 22.06.2011, 06:48
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Ja koliko znam, izvod iz banke ne bi smeo da bude stariji od 6 meseci. Ne bi trebalo da iko oko toga pravi problem. U skoli ti provereno nece praviti pitanje, a sto se tice imigracionog nisam video da je bilo problema oko toga (da te ne lazem, nisam siguran koliko su bili stari izvodi koji su slati u imigraciono).

To je najbolje da se posavetujes sa sluzbenikom za strane studente u skoli, oni su maheri za te stvari.
Zatvorena tema

Pravila pisanja