ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 18.02.2011, 20:16
Gugly's Avatar
Gugly Gugly je offline
Stari vuk

Datum prijave: 22.09.2010
Nepromenjeno

[QUOTE=batiša;21004]Svaka čast MV2 Player.....post-iopo!...
Na travel.state.gov Instructions for Selectees: Interview Preparation....ne piše da su potrebne slike već da će naše slike poslate u KCC vratiti (zajedno sa popunjenim obrazcima DS-230 DS-122) u ambasadu....mada ću ih i ja odraditi za svaki slučaj "nikad se nezna",ono što me zapravo interesuje je ova potvrda o zaposlenju ni ona nije na spisku? možeš li da napišeš Formu (da i to odradim,ako stignem!)[/QUOTE]

Ja zvao da zakazem intervju i tip mi na kraju rece: "819 dolara, potrebna dokumenta, pasos, fotografija! Hvala, prijatno!" :)
MV2 player, aj molim te preciziraj sta podrazumevas pod dokumenta iz SUP-a i MUP-a? (Ja imam samo iz sup-a izvod iz kaznene evidencije)
i da li treba da se vadi drzavljanstvo? Tamo ne pise da treba...
Staro 18.02.2011, 20:49
Gugly's Avatar
Gugly Gugly je offline
Stari vuk

Datum prijave: 22.09.2010
Nepromenjeno

Tamo na sajtu njihovom pod tacnom 3, pise da nosis potvrdu iz suda samo ukoliko si bio optuzivan i osudjivan, pa sva dokumenta vezana za to..
Sto bi po meni znacilo da ko nije imao problema sa time, ne treba da nosi nista iz suda.. Valjda.. :)
Staro 18.02.2011, 23:55
coconut coconut je offline
Drug član

Datum prijave: 25.10.2010
Nepromenjeno

Mv2player - :bravo: najbolji, najdetaljniji opis do sada.
Ono sto je mene frapiralo je cinjenica da se placa "819 u dolarima ili 77000 din i nesto"!? Tih 77000 i nesto je po aktuelnom kursu iz menjacnica oko 950 dolara! Znaci, obavezno prethodno razmeniti novac u menjacnici a u ambasadi platiti u dolarima.

gugly - ne bih da odgovaram u tudje ime, ali sto se tice tvog pitanja u vezi "potvrde iz SUPa i potvrde iz MUPA", mislim da je posredi stamparska greska tj. trebalo je da pise potvrda iz SUDa a ne iz SUPa. Neki clanovi su ranije pisali da je nisu nosili na intervju ali kako nije problem da se izvadi tj. dobije se isti dan i kosta 280 din, mislim da je bolje poneti je za svaki slucaj. Bar mi planiramo tako. :)
Staro 19.02.2011, 00:20
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=coconut;21032]Mv2player - :bravo: najbolji, najdetaljniji opis do sada.
Ono sto je mene frapiralo je cinjenica da se placa "819 u dolarima ili 77000 din i nesto"!? Tih 77000 i nesto je po aktuelnom kursu iz menjacnica oko 950 dolara! Znaci, obavezno prethodno razmeniti novac u menjacnici a u ambasadi platiti u dolarima.

gugly - ne bih da odgovaram u tudje ime, ali sto se tice tvog pitanja u vezi "potvrde iz SUPa i potvrde iz MUPA", mislim da je posredi stamparska greska tj. trebalo je da pise potvrda iz SUDa a ne iz SUPa. Neki clanovi su ranije pisali da je nisu nosili na intervju ali kako nije problem da se izvadi tj. dobije se isti dan i kosta 280 din, mislim da je bolje poneti je za svaki slucaj. Bar mi planiramo tako. :)[/QUOTE]

Koliko ja znam, a i meni je tako bilo, ne treba vam potvrda iz suda ukoliko niste bili osudjivani i u zatvoru, a to ce da se vidi iz evidencije o kaznjenim osobama. Prema tome samo potvrda iz kaznjene evidencije od MUP-a. Meni je nisu trazili, tj. potvrdu iz suda. Al ovi "moji" ovde (BUD US Emb.) su izgleda drugaciji svet, ko zna sta onima vasima tamo (SRB US Emb.) padne na pamet...Meni su trazili brdo para na uvid, a u Bgd-u, obicno nista..?
Staro 19.02.2011, 16:06
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Vi koji ste ove godine isli na razgovor, da li jos uvek vazi da je ulazak moguc u narednih 6 meseci od dobijanja vize?
Ukoliko bi supruga bila dobitnik, verovatno bi odmah po dobitku viza otisli nas dvoje (supruga kao nosilac i ja), zrtvovali bi jednu avio kartu jer bi se ona odmah vratila nazad zbog dece, a ja bih ostao da pripremim teren za njihov dolazak u tih narednih 6 meseci. Onda bi ona ponovo dosla sa decom ali naravno za stalno. Da li je to regularna prica? Plasim se problema oko ulaska kasnije sa decom,i da ne propadne ta prica. Naravno ovo je razmisljanje proisteklo iz finansijskih razloga. Mogu ja spavati na podu, jesti u krilu itd. ali decije potrebe bi brzo potrosile svu ustedjevinu u pocetku.
Staro 19.02.2011, 17:02
ZeljkoUSA's Avatar
ZeljkoUSA ZeljkoUSA je offline
Stari vuk

Datum prijave: 13.05.2010
US lokacija: Realno: Chicago
Nepromenjeno

[QUOTE=mijan;21040]Vi koji ste ove godine isli na razgovor, da li jos uvek vazi da je ulazak moguc u narednih 6 meseci od dobijanja vize?
Ukoliko bi supruga bila dobitnik, verovatno bi odmah po dobitku viza otisli nas dvoje (supruga kao nosilac i ja), zrtvovali bi jednu avio kartu jer bi se ona odmah vratila nazad zbog dece, a ja bih ostao da pripremim teren za njihov dolazak u tih narednih 6 meseci. Onda bi ona ponovo dosla sa decom ali naravno za stalno. Da li je to regularna prica? Plasim se problema oko ulaska kasnije sa decom,i da ne propadne ta prica. Naravno ovo je razmisljanje proisteklo iz finansijskih razloga. Mogu ja spavati na podu, jesti u krilu itd. ali decije potrebe bi brzo potrosile svu ustedjevinu u pocetku.[/QUOTE]

Nisam siguran, ali mislim da pri prvom ulasku morate uci svi...

Onda bi oni mogli da se vrate..., pa sve po tvom planu. Neka pise neko ako nisam u pravu, ali mislim da je ovako :(
Staro 19.02.2011, 17:19
mijan mijan je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Mislim da je samo bitno da nosilac mora prvi uci a ko ce sa njim uci pri prvom ulasku nije bitno. Bitno je da niko ne moze pre nosioca i da svi ukupno moraju u tih 6 meseci uci.
Staro 19.02.2011, 17:53
batiša's Avatar
batiša batiša je offline
Drug član

Datum prijave: 16.06.2010
US lokacija: Chicagio
Nepromenjeno

[QUOTE=mijan;21043]Mislim da je samo bitno da nosilac mora prvi uci a ko ce sa njim uci pri prvom ulasku nije bitno. Bitno je da niko ne moze pre nosioca i da svi ukupno moraju u tih 6 meseci uci.[/QUOTE]

Ja planiram isto tako i mislim da može.Ja kao nosilac odlazim prvi i u što kraćem roku (da pripremim teren),a supruga i klinci pred sam istek viza....u formularima koje smo slali u KCC (DS-230) bilo je jedno pitanje da navedemo imena osoba koje dolaze sa nama u US odmah,a drugo da navedemo imena osoba koje će nam se pridružiti kasnije.....ja mislim da je TO TO!:bravo:
10.06.2010-Formulari stigli u Kentaki
05.10.2010-Stigla druga koverta
02.11.2010-Zakazan interviju ( odložen za februar pa šta bude)....23.02.2011 dan "D"
23.02.2011-Bogatiji za 4 Vize
23.05.2011-Vežite se polećemo
Staro 19.02.2011, 18:26
Mv2Player's Avatar
Mv2Player Mv2Player je offline
Član

Datum prijave: 01.06.2010
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Pozdrav Gugly i ostalima. Drago mi je da ce moja iskustva nekome pomoci i da nisam pisao uzalud:)) Sto se tice ona 2 dokumenta ne znam da li su potrebna (najbolje pozovi ambasadu i pitaj... ja ih nisam zvao jer sam 'primetio" da su nasi sluzbenici u ambasadi ljubazni zato sto tako MORA a ne zato sto tako TREBA, pa mi je bilo lakse da ih ne zovem) ali ja sam ta dokumenta imao i predao:

1. Dokument iz SUP-a (Police Certificate(s):
Ovaj dokument izdaje se u SUP-u (Sluzba Unutrasnjih Poslova) tj. u Policijskoj stanici koja ima svoju Policijsku upravu. Dokument se zove "Uverenje", a za cilj ima da se pretragom kaznene evidencije Ministartstva Unutrasnjih Poslova Republike Srbije ustanovi da li si osudjivan. Dokument se vadi za 24H ako si rodjen u Srbiji, a od 7-10 dana ako si rodjen van Srbije. Dokument se za potrebe vize placa 580 din + 20 din (ukupno 600 din) za obrazac i uplatnicu na kojoj napises ziro racun i poziv na broj koji ti daju u SUP-u.

2. Dokument iz SUDa (Court and prison records):
Ovaj dokument izdaje se u Osnovnom sudu mesta u kome zivis. Dokument se zove "Uverenje", a za cilj ima da se pretragom Osnovnog i Viseg suda ustanovi da se protiv tebe NE vodi krivicni postupak. Taj dokument trazis kao "Uverenje da se protiv lica ne vodi istraga" i za potrebe izdavanja vize placa se 290 din + 10 din uplatnica i obrazac (300 din) a ziro racun i poziv na broj uzimas u sudu.

Za oba dokumenta mozes da kazes da su ti potrebna zbog zasnivanja radnog odnosa i da onda ne platis nista ali na uverenju tada nece da pise da je taksa naplacena pa ne znam da li ce ambasada uvaziti takva uverenja. Ja nisam hteo da rizikujem i ukupno sam platio 900 din za oba ova dokumenta rekavsi da su mi potrebna "radi regulisanje vize". Sto se tice drzavljanstva, treba ti fotokopija, a original samo na uvid.

PS. Miljane, od datuma dobijanja vize imas 6 meseci vremena da otputujes u USA a kako je sa vracanjem ne znam. Sto se tice ulazaka u USA takodje ne znam ali ima negde na ovom forumu neko ko je imao to iskustvo i secam se da sam nesto citao da moze prvo uci nosilac vize pa onda pratioci tj. da NE MORA u isto vreme da udjete svi (zato i imate 6 meseci fore) ali kazem, to je samo po mom secanju, nadji na forumu ako ima nekog da je to LICNO probao.
22.06.2010. - Primili 1. kovertu u KCC
14.10.2010. - Poslali 2. kovertu iz KCC
01.11.2010. - Primio 2.kovertu
XX.XX.2010. - Intervju
XX.XX.2011. - Viza
Staro 19.02.2011, 18:53
mijan mijan je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

[QUOTE=batiša;21046]Ja planiram isto tako i mislim da može.Ja kao nosilac odlazim prvi i u što kraćem roku (da pripremim teren),a supruga i klinci pred sam istek viza....u formularima koje smo slali u KCC (DS-230) bilo je jedno pitanje da navedemo imena osoba koje dolaze sa nama u US odmah,a drugo da navedemo imena osoba koje će nam se pridružiti kasnije.....ja mislim da je TO TO!:bravo:[/QUOTE]

Ono sto ja pitam i tvoja situacija nije isto. Ti si nosilac i ti ides pre njih. Ja sam pitao za situaciju kada je supruga dobitnik i nosilac. Supruga bi u tom slucaju posluzila samo da udje pre mene i vrati se zbog dece, a kod tebe je jasno ti si dobitnik i ne treba ti niko da te uvede.

Pravila pisanja