ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 06.01.2012, 15:45
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

[QUOTE=Adnan;26699]... nestrpljivo cekamo da cujemo kako sve prodje haha :bravo:[/QUOTE]

:grin: znas da i ja jedva cekam, ipak je ovaj intervju u SA! :1072:

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Staro 19.01.2012, 21:25
anukto anukto je offline
Član

Datum prijave: 27.08.2011
Nepromenjeno

[QUOTE=mikiSA;26603]doneses dokumente, i pare ( cash ili Master card samo!) i odmah ti bude gotovo (nema cekanja kao kod nas) Isto tako cim vozacku polozis odmah se ides slikati i odmah rada vozacku dobijes.
Evo da vidis koje dokumente treba da imas za ID/vozacku:

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/850/picture10yr.png/][IMG]http://img850.imageshack.us/img850/439/picture10yr.png[/IMG][/URL]
[URL="http://www.cyberdriveillinois.com/departments/drivers/drivers_license/acceptable_id.html"]http://www.cyberdriveillinois.com/departments/drivers/drivers_license/acceptable_id.html[/URL]

Sad sam gledala cijene, podigli su sve za 10 $: ID je 20$, vozacka je 30$.[/QUOTE]

heh, ja bas zivim u Chicagu i vec sam dva puta morao vaditi vozacku (svaki put kad promijenim adresu stanovanja. $30 je puno...nekad je bilo $5.

Svaka drzava u Americi ima svoja pravila za izdavanje vozacke dozvole ili ID kartica. Ako se u Google upise "Department of Motor Vehicle" + "ime drzave u SAD" onda se dodje do sluzbenih stranica lako i pogledaju uslovi.

Uslovi u Washingtonu, DC su blazi nego oni u Illinois-u
Staro 27.01.2012, 15:43
Mr.Marzik's Avatar
Mr.Marzik Mr.Marzik je offline
Drug član

Datum prijave: 19.07.2011
US lokacija: New York
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Evo, da prenesem svoje iskustvo iz ambasade...Deo koji se tiče lekarskog pregleda sam postovao u odgovarajućoj temi.

Termin razgovora u ambasadi je bio 8:30. Pojavili smo se nešto ranije i (zbog bebe valjda) su nas odmah pustili da uđemo. Elektronske uređaje smo naravno ostavili kod obezbeđenja, dok je ostatak stvari prošao kontrolu, ali smo sve mogli poneti sa sobom, uključujući i sedeljku za kola za bebu. Bila je poprilična gužva. Nismo baš sigurni koliko je ljudi bilo za imigrantsku vizu (po raznim osnovama), ali bar 3-4 smo prepoznali.
Na prozivku smo čekali do 9:15 kad su nas pozvali na šalter 8 - u zasebnu prostoriju. Tamo se pojavio vrlo ljubazan službenik (naš čovek) sa kojim smo prošli kroz dokumenta koja smo pripremili.
-Poziv na razgovor su mi vratili.
-Pasoše i fotke naravno uzeli (uzeli su nam i stare pasoše u kojima smo imali USA B1 vize koje smo koristili). Fotografije smo poneli iste one koje smo poslali prilikom slanja dokumentacije u Kentucky. Bebine su bile ok, a nas su poslali da se ponovo fotografišemo u toku pauze, jer su im trebale fotke koje su "više zumirane". U foto radnji pored kanadske ambasade su znali šta treba da odrade i posle sa fotkama nije bilo problema.
-Uzeli su nam originale izvoda iz MKR.
-Državljanstva nisu ni pogledali - vratili su i original i kopiju.
-Uzeli su originale potvrda iz suda i od policije, kao i venčani list.
-Moja dokumenta o služenju vojske su takođe vratili i original i kopije.
-Vratili su mi i radnu knjižicu, koja im takođe nije trebala.
-Uzeli su mi original i kopiju diplome.
-Uzeli su i kopije štednih računa koje smo priložili, kao i "pozivno pismo", u stvari mail, koji su poslali naši prijatelji iz USA u kome navode kako će nam u slučaju potrebe pružiti pomoć da se snađemo.
-Uzeli su i potvrde od stranih sudova i policije za države u kojima smo živeli i prevode na srpski jezik.
-Naravno i koverte sa lekarskog, ali ne i snimke pluća, iako nam je u Smiljanićevoj rečeno da i to ponesemo sa sobom.
Imali smo i gomilu neke dodatne dokumentacije, ali ih to nije interesovalo.

Nakon što smo predali sve nabrojano imali smo pauzu od sat i po (trajala je u stvari više od 2 sata) i za to vreme smo žena i ja obavili ponovno fotografisanje. Fotke smo predali istom gospodinu kod kojeg smo bili na šalteru 8.
Nakon malo dužeg čekanja su ženu i mene pozvali da ostavimo otiske prstiju na šalteru 2, a zatim i na šalter 6 da platimo (3x819$). Za divno čudo sve novčanice su prošle iz prve.

Sačekali smo još malo i ponovo smo pozvani u sobicu – šalter 8, gde nas je pored više puta pomenutog gospodina dočekala i mlađa žena (očigledno ne naš državljanin). Svejedno, prilično dobro govori srpski (sa čini mi se hrvatskim naglaskom). Pokušala je da nam ponovo uzme otiske palčeva i kažiprsta, ali to iz nekog razloga nije išlo baš najbolje. Bilo kako bilo, od nas je traženo da podignemo desne ruke i da se obavežemo da ćemo dati samo istinite podatke, što smo i učinili. Nakon toga smo imali kraći razgovor koji se ticao našeg obrazovanja, profesija, planova o zaposlenju i smeštaju, o prijateljima koji su nam poslali pozivni mail. Ništa više, čini mi se. Vraćen mi je original diplome i stari pasoši i rečeno nam je da neko od nas dođe sutradan posle 15h da uzme vizirane pasoše.

Ja sam sutradan otišao i preuzeo pasoše, zapečaćene koverte koje ćemo predati prilikom ulaska u USA i neki informativni list (vezano za SSN i sl...). Ono što je interesantno jeste da mi je gospodin koji mi je dao sve ovo rekao da nije pametno menjati adresu boravka u USA koju smo naveli u prijavi, jer se više nego često dešava da na novu adresu ne stigne GC. Rekao je da je naše pravo da prijavimo drugu adresu na aerodromu, ali da on to ne savetuje.

Eto...mi polako počinjemo da se pripremamo za potragu za stanom i poslovima. Nove teme na forumu nam postaju zanimljive :)
Staro 27.01.2012, 17:17
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Cestitam Mr. Marzik i cijeloj porodici!!!
:bravo: :1081:

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Staro 28.01.2012, 02:05
rolovani rolovani je offline
Član

Datum prijave: 08.12.2011
Nepromenjeno

[QUOTE=Mr.Marzik;26960] ..... i rečeno nam je da neko od nas dođe sutradan posle 15h da uzme vizirane pasoše.

Ja sam sutradan otišao i preuzeo pasoše, zapečaćene koverte koje ćemo predati prilikom ulaska u USA i neki informativni list (vezano za SSN i sl...). Ono što je interesantno jeste da mi je gospodin koji mi je dao sve ovo rekao da nije pametno menjati adresu boravka u USA koju smo naveli u prijavi, jer se više nego često dešava da na novu adresu ne stigne GC. Rekao je da je naše pravo da prijavimo drugu adresu na aerodromu, ali da on to ne savetuje.

Eto...mi polako počinjemo da se pripremamo za potragu za stanom i poslovima. Nove teme na forumu nam postaju zanimljive :)[/QUOTE]

Prvo da chestitam i pozelim puno srece.
Drugo, ja sam bash imao, odnosno imam taj problem shto mi na koverti koju sam dobio u ambasadi pishe pogreshna finalna adresa (tj. ta adresa boravka na koju trebaju da mi stignu dokumenta). Kada sam zvao ambasadu zbog ovoga, sluzbenik je proverio moj predmet, i rekao mi da to bukvalno nije nikakav problem - Vi smete da udjete gde god hocete i prijavite adresu koju zelite, samo tu novu adresu napishite pre puta na A4 papiru i predajte pri ulasku u USA....
Staro 28.01.2012, 21:32
wolf wolf je offline
Drug član

Datum prijave: 18.12.2009
Nepromenjeno

Mr.Marzik,
Hvala na detaljnom iskustvu iz ambasade. Sve najbolje!!!!!! :ziveli2:
Staro 28.01.2012, 23:47
Mr.Marzik's Avatar
Mr.Marzik Mr.Marzik je offline
Drug član

Datum prijave: 19.07.2011
US lokacija: New York
Nepromenjeno

Hvala na čestitkama.
@rolovani
Znam i ja za iskustva drugih ljudi koja sam čitao ovde na forumu gde je navedeno da nije nikakav problem promeniti adresu.
Zato me je i začudila onakva preporuka.
U svakom slučaju, to je dozvoljeno uraditi.
Staro 03.02.2012, 13:25
Sync Sync je offline
Član

Datum prijave: 20.12.2011
US lokacija: Florida
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

[B]Veliki pozdrav svima vama koji ste podelili svoja iskustva na ovom forumu, i hvala vam.[/B]

Srbija

Moja supruga je takođe izvučena letos. Pošto smo se venčali posle njenog prijavljivanja na lutriju, za USA smo slali pored ostalih obrazaca i venčani list sa prevodom i sve je prošlo kako treba.
Da ne ponavljam celu proceduru jer je već više puta opisana, iznecu samo neke detalje. Lekarski smo radili u Smiljanićevoj. Ja sam operisao bruh obostrano pre nekoliko godina pa sam se brinuo da li će to da predstavlja neki problem. Momak koji je pre nas bio na pregledu rekao mi je da mu je proveravala prepone. Kada me je Dr. pitala da li sam nešto operisao rekao sam za bruh i pitao sam je da li to može da bude problem. Rekla je ma ne, ti si to sanirao i sve je ok.
Na intervjuu su nas pitali koliko smo dugo zajedno, uzeli su kopije diploma i ostale dokumente koje smo doneli prema uputstvu sa sajta. Pitali su da li imamo nekog u US, rekli smo da imamo rođaka i da idemo kod njega. Nismo predavali nikakva pozivna pisma niti bilo kakve račune iz banaka. Ništa od toga nam nisu ni tražili. Samo su nas na kraju pitali: Kada želite da vam izdamo vize ? Intervju je bio na srpskom. Mislim da ako ti kreneš na srpskom i oni će. Znači udjete i kažete "Dobro jutro" za srpski, a "Good morning" ako želite na engleskom :) . Mi smo rekli Dobro jutro, bilo nam je lakše pored sve treme.
[B]Ako ništa ne krijete i ne muvate intervju je čista formalnost !!!
[/B]
[B]Vize su u pasošima !!!

Srećno svima !!![/B]
Staro 03.02.2012, 20:00
wolf wolf je offline
Drug član

Datum prijave: 18.12.2009
Nepromenjeno

Sync,
dobrodosao na forum. Cestitam i sve najbolje!!!!!
Staro 06.02.2012, 13:42
zeleni1122 zeleni1122 je offline
Drug član

Datum prijave: 12.03.2010
US lokacija: Outer Banks.NC
YU lokacija: zagreb
Nepromenjeno

cao svima,

evo da se i ja javim,jer znam koliko znace nove informacije.
Danas smo imali zakazano u pola 11,mi smo dosli malo ranije tako da smo odmah dosli na red.predali papire,odmah platili(nova cijena 440$) i pricekali pola sata pa na razgovor sa konzulom.Razgovor se sastojao od pitanja gdje idemo,kod koga,posao i onda prisega.Nakon toga par pitanja vezano za mene i zenu(gdje smo se upoznali,kada,kada smo se vjencali,gdje sam je zaprosio,pa onda za malu gdje se rodila,u koje vrijeme,gdje sam ja bio i tako....nista posebno.

onda nam je receno da mozemo prickati malo kako bi odmah uzeli vize ili da dodemo sutra,mi smo pricekali jos nekih pola sata i to je to!

Jako ljubazno osoblje,puno razumijevanja posto smo bili sa malom koja je ispocetka plakala jer je mislila da idemo doktoru(a i malo se prepala zastitara)
stvarno smo brzo bili gotovi.

Hvala svima na korisnim informacijama ovdje i sretno svima onima koji tek idu na razgovor.

Pravila pisanja