ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi
Uspešan početak Školovanje u USA Vrste školi Stipendije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 25.02.2013, 16:23
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik One_daY Prikaz poruke
Zaboravio sam da dodam sta bi da studiram, razmisljao sam se o accounting-u
Za accounting, pa najbolje da zavrsis college, nadjes neki poslic i nastavis dalje. Mozes raditi i sa college-om, ali ja bi ti preporucio da dies i dalje. Za CPN treba dosta truda i ucenja, ali mislim da se u konacnici isplati. Kod mene ovde u IL cini mi se da za CPN mozes polagati nakon odredjenog broja kredita, koji uopste nije mali. U nekim drzava ti traze i dodatno radno iskustvo. Najbolje proguglaj za Teksas, da vidis kako je tamo. I kad se certifikujes u jednoj drzavi to ti ne vazi u drugim.
Zana ti o svemu ovome moe vise reci.

Poz.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 25.02.2013, 16:52
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
A znate mozda cene kako se krecu ? da li moze da se nadje dobar poslic sa zavrsenim community college-om koji traje dve godine ili bolje da nastavim skolovanje posle na nekom univerzitetu ?
Pa to ti je isto diploma. Bolje uzmi diplomu vise skole, zaposli se pa vidi posle da li te zanima da nastavljas i da li ti se isplati. Brdo mojih studenata je zavrsilo community college, radilo neko vreme, skupilo pare pa nastavilo posle na fakultet. Ta opcija ogovara ljudima ciji roditelji nemaju da im finansiraju skolovanje ili ne mogu da dobiju neke skolarine (nisu u top ne znam koliko procenata - da li 2 % ili kako vec). Ovde dzabe mogu na faks deca palih boraca, deca iz velikih porodica ali i oni moraju da placaju dom i hranu. A za pocetak, svaka diploma je dobrodosla. Neke diplome sa community college (neko prakticno zanimanje) cesto imaju bolje placene poslove od nekih fakulteta pa cak i master i PhD diploma (nesto tipa "liberal arts" ili kod nas drustvene nauke). Npr. jedna moja poznanica PhD iz lingivstike radi kao nastavnica u osnovnoj drzi deci muziku i francuski. Plata manja garant nego nekom racunovodji sa visom skolom. Tako da apsolutno zavisi od struke, srece, firme, zilion faktora. Tesko je odgovoriti na takvo pitanje. Ja sam prosle nedelje cula od zene koja radi kao inzenjer na brodogradilistu da im je puna "apprentiship school" (nesto kao nas SHUP pre - skola ucenika u privredi - neka zanatska skola ) za zavarivace je prepuna ljudi sa MS diplomama (magistarskim) iz drustvenih nauka (liberal arts). Dosta smerova ima previse ljudi sa diplomama, premalo poslova. Primer - sports management. Vecina sportista to studira pa kad zavrse karijeru brdo ih je. Ovde je procenat ljudi sa BS diplomama oko 40 % po nekim statistikama (kod nas je to 4.9 %). Tako da ja mislim da je fora naci nesto gde imaju manjka. Evo znam neke primere tipa - zavarivaci, elektricari npr. tj svi oni poslovi za koje ipak treba neka skola a koji nisu bas tako laki kao kad sedis u enkoj kancelariji i klikces nesto po racunaru sto je jako puno poslova nakon AS ili BS diploma. Ko bi izabrao da po vrucini ili zimi ide da zavaruje delove broda, pa lepse je sesti za kompjuter i kliktati. Pijes kaficu, grejes noge, radis, druzis se oko water cooler-a sto bi ovi rekli i sl.

Napomena: ovo je sve moje licno razmisljanje na temu a ne apsolutna istina (ne znam ja sve).
Reply With Quote
Staro 26.02.2013, 11:46
One_daY One_daY je offline
Član

Datum prijave: 24.02.2013
YU lokacija: Subotica
Nepromenjeno

Hvala vam ljudi puno Samo da uspem da odem i sve ce biti super
Reply With Quote
Staro 26.02.2013, 11:49
One_daY One_daY je offline
Član

Datum prijave: 24.02.2013
YU lokacija: Subotica
Nepromenjeno

I da vas pitam samo koliko mi je bitan prosek iz srednje skole za upis na koledz ? Posto nisam bas bio sjajan ucenik u srednjoj
Reply With Quote
Staro 26.02.2013, 15:42
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Nista sad idi u vecernju skolu dok te ne izvuku da popravis prosjek.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 26.02.2013, 15:44
Amer

Nepromenjeno

Citat:
I da vas pitam samo koliko mi je bitan prosek iz srednje skole za upis na koledz ? Posto nisam bas bio sjajan ucenik u srednjoj
Princip plati pa se klati i svaki lonac nadje poklopac. Zezam se malo. Ali ovde se skolstvo placa pa se za svakog da naci nesto. Ne moras na Prinston ali ima negde garant da mozes sa maltene bilo kojim prosekom. Nemoj samo da se naljutis, malo karikiram stvari.
Reply With Quote
Staro 26.02.2013, 18:40
snowflake snowflake je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.02.2012
US lokacija: Raleigh, NC
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Pozdrav svima,

imam jedno licno pitanje koje je u sklopu teme pa me zanimaju vasa misljenja.

Zavrsio sam FTN (elektro odsek) u Novom Sadu; ovde sam trenutno na H1B i prilikom papirologije sto se diplome tice zakljucili smo da sam BS in EE (potpuno isti 'title' imao bih i da sam zavrsio bilo koju visu elektro skolu).

Moje pitanje je sledece:

Da li da ganjam sa faxa MS diplomu? To zadovoljstvo kosta nekih 200+ evra (25000 din) i odredjeno maltretiranje, a finale svega je sto mi uzimaju trenutnu diplomu i umesto nje izdaju drugu.

Da li ovo gore moze biti problem? Cuo sam za jednog lika da su mu u Australiji rekli ok ti si Master, a sada nam pokazi Bachelor diplomu, covek kaze nemam je.
o
Ja bih ovo gore odradio jedino kad bi znao da ce mi eventualno ikako pomoci sto se tice nekog buduceg ganjanja GC ili slicno.

Anyone?

Hvala.
Reply With Quote
Staro 26.02.2013, 22:08
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik snowflake Prikaz poruke
Pozdrav svima,

imam jedno licno pitanje koje je u sklopu teme pa me zanimaju vasa misljenja.

Zavrsio sam FTN (elektro odsek) u Novom Sadu; ovde sam trenutno na H1B i prilikom papirologije sto se diplome tice zakljucili smo da sam BS in EE (potpuno isti 'title' imao bih i da sam zavrsio bilo koju visu elektro skolu).

Moje pitanje je sledece:

Da li da ganjam sa faxa MS diplomu? To zadovoljstvo kosta nekih 200+ evra (25000 din) i odredjeno maltretiranje, a finale svega je sto mi uzimaju trenutnu diplomu i umesto nje izdaju drugu.

Da li ovo gore moze biti problem? Cuo sam za jednog lika da su mu u Australiji rekli ok ti si Master, a sada nam pokazi Bachelor diplomu, covek kaze nemam je.
o
Ja bih ovo gore odradio jedino kad bi znao da ce mi eventualno ikako pomoci sto se tice nekog buduceg ganjanja GC ili slicno.

Anyone?

Hvala.
Druže moj FTN ovski. Ja sam svoju i muževu dipl. ing konvertovala u BS plus MS. Dobijes dodatak diplomi na kom ti pise koji kursevi su BS koji MS nivo. Koliko je sta poena. Moja drugarica isto FTN dipl ing master je sa tom master upisala PhD studije ovde i završila. Ja mislim da je to tvoja odluka, pre bolonje svi su pisali B.S. za našu dipl.ing. Ja namerno napisem dipl.ing master (M.S.) i magistar (M.Sc.) i to svuda pisem da ne bude da sam džabe krečila oko ove magistrature. Pitaju imaš li BS kažem nemam. Imaju ovde sad fast track kako kažu master prograe gde dobijes master za 5 godina (vazži za inženjerije naravno) i znaju o čemu se radi.
Reply With Quote
Staro 27.02.2013, 00:32
snowflake snowflake je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.02.2012
US lokacija: Raleigh, NC
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Druže moj FTN ovski. Ja sam svoju i muževu dipl. ing konvertovala u BS plus MS. Dobijes dodatak diplomi na kom ti pise koji kursevi su BS koji MS nivo. Koliko je sta poena. Moja drugarica isto FTN dipl ing master je sa tom master upisala PhD studije ovde i završila. Ja mislim da je to tvoja odluka, pre bolonje svi su pisali B.S. za našu dipl.ing. Ja namerno napisem dipl.ing master (M.S.) i magistar (M.Sc.) i to svuda pisem da ne bude da sam džabe krečila oko ove magistrature. Pitaju imaš li BS kažem nemam. Imaju ovde sad fast track kako kažu master prograe gde dobijes master za 5 godina (vazži za inženjerije naravno) i znaju o čemu se radi.
Ok, hvala na odgovoru, Gospava kaze vratis prvu dobijes drugu, tako sada ide...
Reply With Quote
Staro 27.02.2013, 19:35
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik snowflake Prikaz poruke
Ok, hvala na odgovoru, Gospava kaze vratis prvu dobijes drugu, tako sada ide...
Jeste. Meni su onu prvu (koja lici na nadgrobnu plocu oduzeli, ponistili) i dali jednu novu zutu. I na engleskom i na srpskom je plus dva dodatka diplomi, jedan na srpskom, drugi na engleskom. Samo ne znam sta da radim sa magistrom, jer mi to sad PhD...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja