![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
I vjenčanje smo imali "mimo svijeta". Nismo nikoga htjeli financijski opterećivati, ni sebe ni goste (čak ni kuma koji po običaju najviše nadrlja ![]() Mene ovaj naš balkanski mentalitet ubi u pojam. Sve se nešto radi preko mjere, preko mogućnosti, da se nešto pokaže, nekom dokaže. Dižu se krediti da se održi nekakav nivo, a sve šuplje sa svih strana...
|
||||
|
||||
![]()
Ja sam letos bila na svadbi jednog mog rodjaka i kako to biva na svadbama sretnes rodjake koje nisi video od proslih svadbi ili ne daj boze sahrana. I tako ja sretoh jednu moju rodjaku - samohrana majka troje dece sa zavrsenom srednjom skolom. Moj tata ju je svojedobno zaposlio negde u nekoj firmi i ona je tamo bas dugo i kazu dobro radila. Elem, firma se privatizovala (citaj - propala, uzeli samo nekretnine, ostalo ih nije interesovalo) i ona je ostala bez posla.. Od tog momenta koji je bio pre par godina jos uvek nije nasla posao. Ne znajuci za sve ovo (saznala sam kasnije) ja joj pridjem da joj se javim, sednem pored nje i nesto mi je bas bilo drago sto je vidim i pitam je jedno sasvim klasicno i normalno pitanje u toj situaciji: Kako si?
Od tog momenta je na sred svadbe zena pocela da place ![]() Tata mi kaze da radi u nadnicu dokle god moze da se radi. Da su joj ruke promrzle i da je kosti bole od svega.. Ona ne vidi bolje sutra.. Zasigurno.. Sanse da ponovo nadje posao u struci koji je radila su joj verovatno minimalne.. Fizički se potpuno promenula, ostarila, ostala bez pola zuba, lice i ruke joj ogrubele.. Gde bi ona sada takva i mogla da konkurise, ako bi i našla neki konkurs.. A moja bivsa koleginica (fakultetski obrazovana - ekonomski fakultet) je u svojoj 53-54-toj godini (pre dve godine) dobila takodje otkaz.. I takodje nije uspela da nadje posao.. Za sada jos uvek nekako prezivljava.. Sin joj je zavrsio fakultet i ozenio se što bi se reklo - u Nemacku. Nada se da ce uskoro naci posao i da ce moci da joj pomogne.. Vec mesecima pokusava da nadje neko dete da ga cuva.. Ali ni to nije lako... A penzija je daleko.. Ni ona, iako potpuno radno sposobna, ne treba nikome.. I ona je takodje sama - muz joj je umro nekoliko godina nakon sto su se uzeli.. Mislim da ovakvih primera ima more.. Sigurno sasvim vise nego sto bi trebalo.. A mi srecnici koji imamo posao smo izrabljivani do maksimuma, ali smo i dalje srecni, jer eto nismo postali tehnoloski visak, nemamo jos uvek toliko godina da nas zameni neko duplo mladji i sl.. Ja prosto ne zelim to da docekam. Spremna sam da radim sve vrste poslova, ali zaista. I spremna sam da radim ako treba ceo dan i noc. Ali zelela bih da ipak postoji sansa da nadjem posao i kada budem imala 50 godina, ne mora neki sjajan ali takav koji ce mi omoguciti da dostojanstveno zivim. Eto, i ovo je jedan od razloga sto zelim da odem odavde.. Mislim da dostojanstven zivot ne bi trebao da bude izuzetak i premija na lotou..
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
U masi već spomenutih razloga za odlazak, sa kojima se potpuno slažem, evo još jedan:
Mahatma Gandhi je rekao: 'Veličina nacije i njenog moralnog napretka može se vidjeti po načinu na koji se odnosi prema životinjama'. BiH je na dobrom putu da još jednom padne na tom ispitu. Najbolji zakon u ovom dijelu Europe u oblasti zaštite životinja (a koji ima upravo BiH) mijenjaju i prave svjetsku sramotu. http://www.source.ba/clanak/16909401...bitelje%20pasa Zadnjih se mjeseci digla velika hajka i poziv na linč i istrebljenje napuštenih pasa od strane onih koji najmanje razumiju uzroke problema. Pored činjenice da bi masovno neselektivno ubijanje moglo biti propisano Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja (koje li ironije), strašno je čitati na raznim portalima stotine komentara koji poprilično krvožedno podržavaju ubijanje. Samo neka ima krvi, nije više bitno čije. Kakva je to zemlja, kakvi su to ljudi kojima je rješenje bilo kakvog problema masovno ubijanje?!
|
||||
|
||||
![]()
Post je izbrisan jer nije naveden izvor od kojeg je preuzet materijal.
Moderacija
2011. - ništa 2012. - ništa 2013. - ? Last edited by SEEUSAIC; 12.12.2013 at 16:50. |
|
|||
|
|||
![]()
Zivotni i Ekonomski razlozi koji su medjusobno povezani.
Puno ljudi je prisiljeno otic iz Hrvatske jer ne zele sjedit doma i ne radit nista. Jednostavno nismo zelili bit izgubljena generacija. Nismo zelili bit lagani, nismo zelili da ne iskusimo kako je to imat svoju obitelj svoj auto svoju kucu, svo posao di ces napredovat samo svojim radom. Koliko sam upoznat vecina ex-Yu republika je u istom sosu. |
|
|||
|
|||
![]()
E ovo je haos, od kako je pocela ova godina svaki mesec je sve gore. Plate se rezu i sve su nize, jedva predju 10-tak hiljada sa 20000. Stalno se nesto odbija a ne znas ni sta. Racuni skocili jos. Ono sto je pocetkom prosle godine kako tako pokrivalo ceo mesec, sada jedva bude do pola. Nema ni za hranu. Jos je teze, i od ovog do sad i onako teskog zivota. Ko zna dokle to moze tako da ide.
![]() Svi koji su otisli, na vreme je...oni koji treba da idu, da uspeju da skupe papire, adrese, ma sve sto treba i sto pre odu. 1.Maja sto vise izvucenih i uspesno viziranih. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kako vasi roditelji reguju na vas odlazak | wingreen | Vaša strana | 173 | 15.12.2016 04:14 |
Turistički odlazak u Ameriku i Kanadu | Ivan_66 | Ne-imigrantske vize | 15 | 22.08.2015 22:10 |
Odlazak u USA bez igde ikoga | nelson | Vodič za emigrante | 131 | 31.10.2013 00:15 |
Odlazak sa porodicom | MinkaMilos | Stare teme | 15 | 18.09.2010 14:00 |
![]() |