ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi
Uspešan početak Školovanje u USA Vrste školi Stipendije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 24.07.2013, 09:06
Green2014 Green2014 je offline
Drug član

Datum prijave: 08.06.2013
US lokacija: Sacramento, CA
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

dmi, molim te za jos par informacija. Na kom si univerzitetu? Da li si financial aid dobila u vidu kredita ili bez obaveze vracanja? Gde si je zatrazila i u kom procentu su ti odobrili u odnosu na godisnju skolarinu? Hvala unapred!
Reply With Quote
Staro 25.07.2013, 08:27
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Green2014 Prikaz poruke
dmi, molim te za jos par informacija. Na kom si univerzitetu? Da li si financial aid dobila u vidu kredita ili bez obaveze vracanja? Gde si je zatrazila i u kom procentu su ti odobrili u odnosu na godisnju skolarinu? Hvala unapred!
Financial aid sam dobila od drzave, a trazila sam ga ovde http://www.fafsa.ed.gov/
Ono sto je bitno jeste da skola koju upisujes daje mogucnost da se finansiras putem FAFSE, to treba odmah proveriti. Ja sam na WALDEN university,College of Social and Behavioral Sciences, School of Psychology, Master of Science.
Odobrili su mi za obe godine maximalan iznos, koji je po godini iznosito $20,500 s tim sto sam ja uzela samo onoliko koliko mi je trebalo za skolarinu nisam uzela pun iznos. Interest mi je 6.8% i prva godina mi je bio subsidized loan (nema kamate dok ne krenem da ga otplacujem) ali to su ukinuli prosle godine u junu (2012) tako da su sad svi zajmovi za graduate studies unsubsidized (kamata krece da se odmah akumulira i ako je ne placas svakog meseca onda se dodaje na glavnicu). nakon sto diplomiram, postoji period od 6 meseci koji se racuna kao grace period i onda krecem da otplacujem zajam.

Kamata mi je fiksna i iako je poprilicno velika, ja nisam imala herca da se kockam sa privatnim zajmovima kod kojih kamata varira. Ovako postoji sansa da ako u nekom trenutku uspem da dobijem drzavni posao (sto nije nemoguce nakon nekog vremena kad stekmen malo radnog iskustva) da trazim da mi se otpise dug. Postoji vremenski rok koji si obavezan da radis u drzavnoj sluzbi da bi mogao da trazis otpis duga. Nisam se detaljno jos time bavila. Ja zelim da nastavim i PhD jer u Kaliforniji ne mogu da dobijem licencu ako imam samo MS, ali trenutno ne vidim nacina odakle bih to mogla da finansiram s obzirom da kosta ko svetog petra kajgana.

Sve vreme dok sam studirala (znaci prethodne dve godine) sam non stop slala za raznorazne skolarine (nepovratne) i nisam ni jednu uspela da dobijem na zalost.
Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj.
Sta hoces da upises?
Reply With Quote
Staro 26.07.2013, 15:30
tobi tobi je offline
Drug član

Datum prijave: 26.10.2011
Nepromenjeno

Imam 17 godina..Uskoro zavrsavam srednju skolu zelja mi je upisati akademiju umjetnosti u Americi vec sam imao projekata sa Americkom ambasadom u Sarajevu!Bio sam na nekim sastancima sa Patrikom al nikad nisam imao snage da ga licno takvo sto pitam!Volio bi upisati drzavnu akademiju naravno ako je moguce?!Mislis nista nije nemoguce!Ne znam jos kako ide sa privatnim!Moze mi neko pomoci??hvalaaa :-))
Reply With Quote
Staro 07.08.2013, 03:12
čikorita čikorita je offline
Član

Datum prijave: 04.10.2012
Nepromenjeno

da li slucajno iko od vas zna nesto o pre-master programu?
sluzi da strani studenti usavrse engleski jezik i tako se pripreme za master, a po uspjesnom zavrsetku programa studentu se garantuje upis na master.
buduci da moje znanje engleskog, iako nije lose, nije dovoljno da bi se usudila odmah na studij, interesuje me sto vise o ovom programu. da li za njih postoji mogucnost finansijske pomoci (jer je poprilicno skupo) i moze li se po zavrsetku programa prebaciti na drugi univerzitet ako na tom ne postoji master iz moje oblasti?

postoji li neka druga opcija a da objedinjuje ucenje jezika i studij?
Reply With Quote
Staro 06.12.2013, 19:54
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Nije licni primjer ali moze da bude olaksica nekome ko zeli da se skoluje, nastavi skolovanje, etc. Svaka pomoc je dobrodosla pa vrijedi probati.... par minuta vremena barem nista ne kosta...

http://www.classesusa.com/schools/30915-page1.cusa
Reply With Quote
Staro 09.01.2014, 10:39
monikami monikami je offline
Član

Datum prijave: 09.01.2014
Nepromenjeno

Ne znam da li je tema jos aktivna, ali ako neko ima dobre volje da pomogne u bilo kom smislu bila bi veoma zahvalna. Mene interesuje kako upisati LPN program iz Srbije. Znate li neko ko je prosao ovaj put? Kako izabrati skolu itd. Svaka informacija je od koristi. Hvala
Reply With Quote
Staro 20.04.2014, 16:21
Nick994 Nick994 je offline
Član

Datum prijave: 20.04.2014
Nepromenjeno

Znam da ovo sto cu sada napisati nema veze sa ovim pre, ali moram stvarno nesto da pitam. Citao sam dosta postova ovde oko zelene karte i sam imam nameru da prvi put pokusam ove godine, da vidim da li imam srece, pa eto bicu uporan, ako mi je sudjeno dobicu. Zavrsavam prvu godinu na Pravnom fakultetu ovde u Beogradu,znam da je rano da se raspitujem za master, ali to radim sada da bih reagovao brzo. Procitao sam na internetu da mogu ici na master u USA ali da mogu s njim raditi u samo dve americke drzave kao advokat, jer ostale traze americke osnovne studije prava. Naravno, takodje sam procitao da je u ovim uslovima navedenim teze naci posao, pa bih hteo da pitam ljude ovde koji su upuceni da li je moguce npr. sa prava preci na drugu drustvenu nauku na masteru, kao sto je ovde moguce, na primer na ekonomiju, filozofiju, sociologiju, politicke nauke,... ako znate na sta mislim, jer verujem da ce mi nesto od toga omoguciti ipak da imam pun pristup radnim mestima u celoj Americi, takodje sam svestan da evropsko kontinentalno pravo nema veze sa anglosaksonskim pa je pravo uzasno klimava varijanta za Ameriku, al nikako mi se ne isplati sada menjati faks jer mi je jako dobro krenulo, pa razmisljam upravo ovo sto sam rekao, da promenim svoj put na masteru. Zanima me da li je to moguce? Takodje moram se zahvaliti svim forumasima ovde na informacijama, citao sam postove i zaista nekako dajete coveku energije da pokusa i oproba svoju srecu! To cu upravo i uraditi
Reply With Quote
Staro 21.04.2014, 00:35
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja bi ti trado ogovorila ali nisam iz te struke pa ne znam tacan odgovor. Koliko znam, obicno mozes da upises drugaciji master od onoga sto si zavrsio. A kako je za nasa prava ne znam stvarno, to ce ti neko od asistenata najpre znati odogovoriti jer pretpostavljam da sigurno znaju nekog ko je odleprsao napolje...
Reply With Quote
Staro 22.04.2014, 19:06
petar.world's Avatar
petar.world petar.world je offline
Drug član

Datum prijave: 23.04.2009
Nepromenjeno

Nick994:
1) Da bi se bavio advokaturom, moras da budes clan advokatske komore (state bar) u saveznoj drzavi u kojoj radis. Ja sam negdje gledao da manje vise pola saveznih drzava dozvoljava strano obrazovanim pravnicima da se prikljuce advokadskoj komori, ukljucujuci New York i Kaliforniju koje imaju navjeca trzista za pravnike. Gdje si vidio da to dozvoljavaju samo 2 drzave?

2) U Americi mozes da odradis LLM (master prava), sa zavrsenim pravnim fakultetom u Evropi. Ti programi traju od 1 - 2 godine. Po zavrsetku bi trebalo da mozes da se prikljucis advokatskoj komori i samim tim dobijes licencu da radis kao advokat. Ali se ipak raspitaj za situaciju u saveznoj drzavi gdje hoces da radis master.

3) I ako ti ne dozvole da se prikljucis advokatskoj komori, to znaci da ne mozes da predstavljas svog klienta u pravnim procesima, ali to te ne sprecava da radis u kompaniji kao konsultant za pravna pitanja. Deloitte i E&Y zaposljavaju dosta pravnika da rade u njihovj "tax compliance" diviziji.

Nadam se da ti ovo pomaze
Reply With Quote
Staro 20.08.2014, 14:04
ladolcevita ladolcevita je offline
Član

Datum prijave: 20.08.2014
Nepromenjeno

Da li neko studira u Chicagu?
Ja bih krenula tamo sa Bachelor Degree, ali mi treba neka mala pomoc.
Interesuje me isto i San Diego.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja