ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 21.02.2014, 00:20
sombrero sombrero je offline
Stari vuk

Datum prijave: 03.05.2013
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

@Salec

AP-Administrative Processing-zahtevi koji se trenutno obrajduju

Skupio sam podatke sa ino formu, inace to su zvanici podaci svih ambasada u EU.Poz
Reply With Quote
Staro 26.02.2014, 06:28
benefactor78's Avatar
benefactor78 benefactor78 je offline
Drug član

Datum prijave: 28.10.2013
Nepromenjeno jezici u USA

Mogu li ja da pitam nesto sto nema bas mnogo veze sa postovima iznad?

Zamolio bih clanove koji su vec neko vreme u USA, da odgovore koliko se isplati znati jos jedan jezik u USA sem engleskog?
Naravno, a da to nije spanski kojeg zna pola Amerike, dakle nemacki, francuski, italijanski i slicno.
Izvinjavam se na digresiji, samo nastavite
Staro 26.02.2014, 06:56
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik benefactor78 Prikaz poruke
Mogu li ja da pitam nesto sto nema bas mnogo veze sa postovima iznad?

Zamolio bih clanove koji su vec neko vreme u USA, da odgovore koliko se isplati znati jos jedan jezik u USA sem engleskog?
Naravno, a da to nije spanski kojeg zna pola Amerike, dakle nemacki, francuski, italijanski i slicno.
Izvinjavam se na digresiji, samo nastavite
Iz mog licnog iskustva, nista posebno. Ovde uce strani jezik 3 godine u srednjoj i dve na fakultetu ali vecinom katastrofa govore taj strani jezik niti ih puno zanima. Naravno mnogi studiraju strane jezike, neki rade u stranim drzavama pa uce neke osnove ili rade na mestima gde im to treba. Ali u svakodnevnom zivotu, ovaj jedan glavni jezik je sasvim dovoljan.

Moj savet je kupite recnik American English, npr ovaj Cambridge Dictionary of American English ili tako neki slican. Nijanse su u pitanju, ali treba neko vreme da se prebaci mozak sa britanske verzije I can't na ovu ovdasnju i slicno...

Evo vam ovde npr neki sajt kliknite
Reply With Quote
Staro 26.02.2014, 18:14
benefactor78's Avatar
Drug član

Nepromenjeno nemacki

Hvala Vam na brzom odgovoru, mada me malo buni ovaj vas post
"Ja se ne slazem sa tim da je apsolutno nepotrebno. To nije istina. Kao osoba iz te struke reci cu ti da je ovde brdo nemackih firmi i da poznavanje Nemackog moze definitivno da bude plus (npr. Siemens, Stihl itd). A sto se tice tog zanimanja, mislim da bi najbolje bilo da kad dodjes polozis za neki sertifikat iz CNC programiranja, njih traze, lako se zaposljavaju i za koju godinu mogu da imaju odlicne plate za ljude sa srednjom skolom. klikni
Staro 26.02.2014, 18:28
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

I kod nas na poslu (mi smo neprofitna organizacija), mnogo puta imamo potrebe od prevodioca sa nemackog na engleski.
Reply With Quote
Staro 27.02.2014, 00:52
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Ja stalni posao dobila zbog znanja (minimalnog) Ruskog i Ceskog jezika.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 27.02.2014, 05:38
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Hvala Vam na brzom odgovoru, mada me malo buni ovaj vas post
"Ja se ne slazem sa tim da je apsolutno nepotrebno. To nije istina. Kao osoba iz te struke reci cu ti da je ovde brdo nemackih firmi i da poznavanje Nemackog moze definitivno da bude plus (npr. Siemens, Stihl itd). A sto se tice tog zanimanja, mislim da bi najbolje bilo da kad dodjes polozis za neki sertifikat iz CNC programiranja, njih traze, lako se zaposljavaju i za koju godinu mogu da imaju odlicne plate za ljude sa srednjom skolom. klikni
Pa ako radis u nemackoj firmi naravno da moze da ti bude prednost (ako si na nekoj dobroj poziciji), ako si na montaznoj traci, nista ti nece znaciti. Ako radis u francuskoj, naravno da ti moze pomoci francuski. Ovaj odgovor vise vazi za tehnicka lica koja rade u menadzmentu. Oni cesto rade u firmama koje su u vlasnistvu neke inostrane kompanije.

Ali realno ovako u svakodnevnom zivotu nista ti ne znaci.

A sta si ti po zanimanju?
Reply With Quote
Staro 03.03.2014, 01:29
benefactor78's Avatar
Drug član

Nepromenjeno zanimanje

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Pa ako radis u nemackoj firmi naravno da moze da ti bude prednost (ako si na nekoj dobroj poziciji), ako si na montaznoj traci, nista ti nece znaciti. Ako radis u francuskoj, naravno da ti moze pomoci francuski. Ovaj odgovor vise vazi za tehnicka lica koja rade u menadzmentu. Oni cesto rade u firmama koje su u vlasnistvu neke inostrane kompanije.

Ali realno ovako u svakodnevnom zivotu nista ti ne znaci.

A sta si ti po zanimanju?
Ja sam ti IT guy, ili ti onaj nesretnik sto ga svi u firmi tovare sa svim sto je vezano za racunare. I kada sekretarica Milka ne zna nesto u Excelu, i kada je Peri riknuo windows, i kada kod Zike treba spojiti ruter....hehehe
Inace sam i visi sportski trener, kao neki vajni soccer coach, a trenutno razmisljam i o ucenju nekog zanata -bice ili neki rigips majstor ili staklorezac, ili oba, hahaha
Kada i kako cu sve ovo postici, nemam pojma, nadam se da cu ziveti kao Pantelija, jedno 150 godina i da cu umreti u cvetu starosti
Staro 03.03.2014, 20:26
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Ja sam ti IT guy, ili ti onaj nesretnik sto ga svi u firmi tovare sa svim sto je vezano za racunare. I kada sekretarica Milka ne zna nesto u Excelu, i kada je Peri riknuo windows, i kada kod Zike treba spojiti ruter....hehehe
Inace sam i visi sportski trener, kao neki vajni soccer coach, a trenutno razmisljam i o ucenju nekog zanata -bice ili neki rigips majstor ili staklorezac, ili oba, hahaha
Kada i kako cu sve ovo postici, nemam pojma, nadam se da cu ziveti kao Pantelija, jedno 150 godina i da cu umreti u cvetu starosti
Dugo je to i meni sledovalo uz moje zanimanje sta god da ono bilo, od formatiranja diskova, menjanja pokvarenih komponenti, do svih tih ostalih gluposti. Sad ovde imam admin prava pa radim sama sebi sta treba, imamo sluzbu za ono za sta trebaju neke adrese i lozinke, a ostali me ne cimaju vise jer imamo sluzbu za to koja se placa i koja odlicno funkcionise... Doduse i dalje mi sleduje webadmin ali dobro necu da kukam. Ovo mi je prvi posao koji imam da nemam lozinku od svih zivih kompjutera oko sebe

Eee, koliko ja znam o ovdasnjim platama u javnim institucijama, pogledaj ovu zanimljivost (klikni):

Ako si takva osoba koja ne preza da radi razne stvari i prokljuvljuje sta treba kad zagusti sto bi ovi rekli "problem solver" snaci ces se ovde na vise poslova...
Reply With Quote
Staro 07.03.2014, 08:51
benefactor78's Avatar
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Dugo je to i meni sledovalo uz moje zanimanje sta god da ono bilo, od formatiranja diskova, menjanja pokvarenih komponenti, do svih tih ostalih gluposti. Sad ovde imam admin prava pa radim sama sebi sta treba, imamo sluzbu za ono za sta trebaju neke adrese i lozinke, a ostali me ne cimaju vise jer imamo sluzbu za to koja se placa i koja odlicno funkcionise... Doduse i dalje mi sleduje webadmin ali dobro necu da kukam. Ovo mi je prvi posao koji imam da nemam lozinku od svih zivih kompjutera oko sebe

Eee, koliko ja znam o ovdasnjim platama u javnim institucijama, pogledaj ovu zanimljivost (klikni):

Ako si takva osoba koja ne preza da radi razne stvari i prokljuvljuje sta treba kad zagusti sto bi ovi rekli "problem solver" snaci ces se ovde na vise poslova...
Hahah, bilo bi to super da je ovako. Nazalost, ovo mu dodje onaj njihov fudbal, a ne soccer. Mada, znam da im je omladinski i zenski soccer na odlicnom nivou, a uslovi za rad fenomenalni.
Imaju dosta kampova za decu, tako da ko hoce da radi, to moze da mu bude odlican part-time job.
Ima samo jos jedna sitnica u svemu tome, "samo" treba da me izvuku na lutriji, hahaha

Pravila pisanja