ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 20.10.2012, 01:47
snowflake snowflake je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.02.2012
US lokacija: Raleigh, NC
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik fipe Prikaz poruke
Znam da postavljam teško pitanje jer sve ovisi od grada do grada al koliko bi po vašem mišljenju za prvu trebalo ponijeti zelenih novčanica dok malo ne staneš na noge. Znači dok ne nađeš posao, središ stan....... itd.

Evo ako tko ima prijedlog kakav ili da netko podjeli svoje iskustvo.... Da li uzet kredit s odogodom plaćanja pa uplaćivat iz USA na račun ili neka druga opcija???

Kad možeš ostvarit uvjete za kredit tamo.....?

Sto se tice kredita ovde, nemoj da racunas na tu opciju odmah uopste. Prvo treba da dobijes posao, tj. imas stalna primanja, onda da izgradis credit history (pogledaj ostale postove) pa tek onda za neko vreme da se nadas nekom kreditu. Naravno kreces od malog ka vecem.
Reply With Quote
Staro 21.10.2012, 04:31
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno искуство после изгубљене дебитне картице...

Пошто је ово тема о банкама и кредитним картицама у Америци, ево да опишем једно наше (женино и моје) искуство.

Пре око два и по месеца, тачније 28. јула моја жена је после посла пошла у куповину, и када је стигла на касу да плати, схвати да јој је нема дебитна картица (кредитну и нема а банка је Chase). Или је изгубила или је неко оџепарио, како год...Јави она то мени СМС-ом, али ја сам био на послу. Чим дођем у стан, улогујем се на њен налог (а она се још није вратила, чекала аутобусе...) и видим да се ''поштени'' проналазач својски трудио да искористи картицу по МекДоналдсима, продавници пића и сличним радњама... Видим да је за око 3 сата потрошено око $140. У међувремену моја жена долази у стан и зовемо банку и тражимо да одмах откажу картицу. Речено нам је да се не бринемо (моја жена је рекла која је њена последња куповина) и да ће све бити враћено и да ће нова картица стићи на нашу адресу за пар дана. После тог разговора, видимо да има 6 безуспешних покушаја на два банкомата да се подигне новац...

Већ сутра ујутру су све паре враћене на рачун. Касније је моја жена добила писмо од банке где је обавештавају да ће они проверити све те трансакције, да су јој паре враћене привремено и да ако утврде да је тако како је она рекла. да ће паре бити и трајно враћене.

Углавном, хоћу рећи да је све прошло у најбољем реду и да нисмо имали ни цента губитка а све је завршено једним телефонским разговором.
Пре пар дана је добила обавештење СМС-ом на телефон да јој је картица можда компромитована (овог пута нити је губила картицу нити има никаквих сумњивих трансакција на њеном налогу, а једину ствар коју плаћа онлајн том картицом је допуна за њен Т-mobile број, за разлику од мене који имам ко зна колико трансакција преко интернета) и да ће јој послати нову картицу. Данас јој је стигла нова картица, а стара је сво време функционисала и сада ће активирати нову и уништити стару. Ово је ваљда из неке превентиве, а можда они имају нека сазнања о којима ми не знамо ништа...

Углавном, ми смо задовољни Chase-ом. Мени су повећали лимит на кредитној картици са $800 на $1.300 после 3 или 4 редовно плаћена рачуна за исту, иако нисам тражио а нису ме ни обавестили, само сам видео на мом налогу промену у кредитном лимиту.

Пре пар дана сам на савет једног члана овог форума (пуно поздрава за њега), после не знам ни ја колико понуда CapitalOne банке у мом поштанском сандучету, апликовао за њихову кредитну картицу и сада имам и њихову картицу са $500 лимита...а узео сам је само због повећања кредитног скора, да што пре пребацим цифру од 720
Staro 29.10.2012, 16:35
shonsi shonsi je offline
Član

Datum prijave: 26.10.2012
YU lokacija: NS
Nepromenjeno

vidim da su u USA drugacije kartice nego kod nas. Tj. drugacije funkcionisu ,kod nas kad placas karticom moras ukucati i PIN kod koji samo ti poznajes, tako da ako ti neko ukrade kartice ne moze je koristiti ako ne zna pin. Druga varijanta je da ako ne traze pin onda ti traze licnu kartu pri kupovini tako da znaju ko je kad kupio nesto.
Reply With Quote
Staro 13.11.2012, 07:12
milelj milelj je offline
Drug član

Datum prijave: 31.08.2009
Nepromenjeno

Ok, evo mog primera:

Cim sam dobio ponudu za posao, odmah sam trazio preko interneta da otvorim racun. Uneo adresu, SSN broj, vec sam zaboravio da li je bio broj pasosa ili tako nesto. Znaci, ovde govorim o obicnom tekucem racunu sa debitnom karticom, nista vise od toga.

Prvo sam probao u Chase banci, odbili me. Posle sam probao u Capital One, odbili me.

Onda sam probao u XYZ, i par dana kasnije mi je stigla debitna kartica i informacije o mom novom bankovnom racunu. Prvi dan na poslu sam dao podatke o tom racunu i trazio da rade direct deposit.

Nakon druge plate, otisao sam u najblizu filijalu i trazio da otvorim stedni racun. Nakon otvaranja stednog racuna, poceo sam sto vise para da prebacujem na stedni racun u prvih 6 meseci. Stedelo se koliko se moglo, mi smo namestaj za stan i sve ostalo kupili za kes cim smo dosli.

Nakon 6-7 meseci otisao sam u istu filijalu i trazio kreditnu karticu. Njihova ponuda je bila da mi daju secured credit card, sto sam ja odbio, jer to mogu da dobijem u bilo kojoj banci. Trazio sam od njih da ucine "nesto vise" jer vec 6 meseci moje pare stoje kod njih, i ako oni ne mogu da mi ponude nista bolje nego sto moze bilo koja banka ciji nisam klijent, pitao sam ih koji je moj interes da drzim svoje pare kod njih u banci. To sam naravno rekao kroz smeh, vrlo prijatnim tonom.
Osoba koja tamo radi je rekla da mora da obavi jedan telefonski razgovor, zvala je nekog (predpostavljam nadredjenu osobu) i rekla koliko imam para na racunu i u posle kraceg razgovora rekli su mi da mi je odobrena kreditna kartica, sa limitom koji je tada bio oko 50% mojih para na njihovim racunima, ja sam se zahvalio i otisao.

Sto sam odbio secured credit card? Iz prostog razloga, sto jedna od stvari koja cini kreditni skor je i trajanje kreditne linije koja je otvorena. Sto duze traje, to je bolje jer imate duzu istoriju. Nekoliko ljudi koje ja znam su otvorili te secured credit cards, pa odlucili da ih otkazu posle 2-3 godine kada su dobili "normalne" kreditne kartice i to otkazivanje im je smanjilo kreditni skor. Da setam karticu koju necu da koristim nema logike, tako da sam ja cekao 6-7 meseci da imam nesto para na stednom racunu kako bih imao zaledjinu da trazim normalnu karticu.

E sad, da li je to zbog XYZ ili neceg drugog, moj kreditni skor se nije pojavio skoro godinu i po dana posle vadjenja te kartice. Cak sam platio clanarinu u Kreditnim Biroima, i tu su postojali moji podaci, kada sam otvorio racun, koji je limit, koliko sam trostio, itd, ali skor nikako.

Nebitno to, morao sam da menjam posao, i na novom poslu su mi trazili da kupim auto. Posto jos uvek nisam imao skor, otisao sam u istu filijalu, trazio kredit, sluzbenica mi je rekla da nemam kreditni skor, da ce biti tesko, na sta sam je ja pitao da li hoce da mi daju kredit i da ja njima placam kamatu, ili hoce da ja podignem pare sa stednom i kupim auto sa kes?

Opet, slala je moje podatke nekom, da bih 20 minuta kasnije me pozvala ponovo i rekla da sam dobio kredit (sa doduse prilicno visokom kamatnom stopom). E sad, ja sam taj kredit iskoristio jer mi se konacno pojavio skor i rastao je na svaka 3-4 meseca, tako da sam mozda malo vise platio ali sam na kraju i ja imao od svega koristi.

To su moja iskustva sa bankom, realno, mislim da su sve velike banke ovde iste:
Chase, Capital One, Bank Of America, CityBank. Gledajte sta ima vise bankomata i poslovnica.

Meni se desilo da sam zaboravio debitnu karticu na pumpi. Cim sam to provalio, zvao sam banku, rekao da sam je izgubio (pumpa bila nekih 20 milja od mene, mrzelo me da idem nazad po karticu), proverili su moju poslednju transakciju (pumpa ) i rekli da se ne brinem, kartica je ponistena i za 5 dana ce mi stici nova. I tako je i bilo.

Prema tome, banke su ovde prilicno uniformisane kada su u pitanju usluge i poslovanje, izbegavajte male banke jer cete tesko naci njihove bankomate ukoliko vam treba da podignete novac (deponovanje cekova moze i preko mobilnog telefona).

Pozz
Reply With Quote
Staro 13.11.2012, 09:06
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

Ja sam aplicirao za secured credit card od capital one dao $200 a oni mi odobrili $400 minusa. Fora je samo da kad popunjavate online aplikaciju da napisete da Vam je income 60.000 i sve ce biti ok.
Reply With Quote
Staro 14.11.2012, 17:06
admin admin je offline
Administrator

Datum prijave: 22.04.2008
Exclamation Upozorenje o mogućim prevarama

Upozorenje za članove foruma:

Ako Vam neki član preko privatnih poruka kaže da može da se otvori kreditna kartica bez SSN-a, reč je o prevari (proverili smo u nekoliko banaka, uključujući Citi i BofA).

Obratite pažnju na sledeće crvene zastavice:

- Nije potrebno da budete prisutni, obaviće to neko umesto Vas

- Banka traži da se depozituje novac, šatro "da stoji neko vreme"

Taj novac najverovatnije više nikada nećete videti, jer je reč o klasičnoj prevari. NE ŠALJITE Vaše podatke (ni novce) nikome koga ne znate LIČNO.
Reply With Quote
Staro 14.11.2012, 18:28
ASSI's Avatar
ASSI ASSI je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.11.2012
US lokacija: gde me zivot odvede :)))
YU lokacija: Novi Sad
Pošalji Skype™ poruku korisniku ASSI
Nepromenjeno

A bre, ugusili ste temu

Nego aj sad da se vratimo tamo o cemu ovde i treba da bude reci.

Ovde u Srbiji kao sto svi znamo svrha tih kreditnih kartica je potpuno drugacija u odnosu na USA.

E sad imam par pitanja ciji odgovori bi mogli da mi razjasne poentu cele ove price oko borbe za kartice i kreditnu istoriju, mozda su malo glupa pitanja vama preko bare, ali ja odavde iz srbije ne vidim poentu.

Ako necete trositi vise od 40% maksimalnog limita (ili 33% ili 50%) koji ce vam onda kreditna kartica?
Ako cete kreditnu odmah dopunjavati sa novcem sa debitne kartice sta ce vam kreditna?
Pretpostavljam da cete mi dati odgovor zbog kreditne istorije i tih nekih poena, ali... koja je poenta tih poena i povecanja kreditnog limita ako ih necete iskoriscavati, nego cete i dalje preko kreditne kartice manevrisati novcem koji vam je u izuzetno kratkom vremenskom periodu dostupan (do prve plate).

Nerazumem ja to nikako.

Razumeo sam u potpunosti postupak sta radite i sve je to meni jasno, ali ne kontam poentu. Imali 5k ili 50k limita vi igrate odgovorno i opet trosite samo ono sto u kratkom vremenskom roku mozete da zaradite i nikako ne praznite karticu do kraja kad treba jer je to neodgovorno! Sta ce vam onda tolika jurnjava za tim kreditnim karticama?
Staro 14.11.2012, 19:41
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Poente nema. Nema ni jurnjave nego tebe jure. Na kucnu adresu stizu ponude za masu kreditnih kartica. Ja sam neke izvadila zbog selidbe, neke da bi dobila popust na nesto. Imas 0 % kamatu ako koristis npr SEARS kreditnu, kupis nesto preko neke svote i ako otplatis u roku od 2 godine kamata ti je nula. Ma sistem im je show. Ja kad bi potrosila sve limite sto imam mogla bi da kupim svasta nesto i da proputujem bela sveta. Sto rece moj sef Amer: "Jel ides kuci za Bozic?". Ja odgovorim: "Ne, nemam para." A on na to: "Pa imas valjda kreditne kartice." To su im virtuelne pare, privid blagostanja, a posledice dolaze kasnije.
Reply With Quote
Staro 14.11.2012, 20:03
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Trebas naci neku sredinu. Bolje je imati jednu dobru karticu sa vecim limitom nego 8 kartica sa manjim iznosima.

Ako necete trositi vise od 40% maksimalnog limita (ili 33% ili 50%) koji ce vam onda kreditna kartica?

Ja ne znam da ovde kao kod nas mozes uzeti neki ne-namjenski kreidt. Za te stvari ti sluzi kreditna kartica. Kartice koje je dobro imati su paypal, zatim kredtne kartice raznih prodavnica (Macy's, sears, HomeDepot, GAP...).

Tebi trenutno mozda i ne treba taj novac, ali recimo pokvari se frizider i imas karticu od HomeDepot-a kupis taj frizider na njihovu karticu i otplacujes ga na x mjeseci bez kamate. Meni je to nekako bolje nego posezati za ustedjevinom.

PayPal kartica (bill me later) - super stvar. Ljetos smo isli na odmor i kupili avio karte sa ovom karticom. Imam do marta da ih otplatim, a ne placam kamatu.

Ako cete kreditnu odmah dopunjavati sa novcem sa debitne kartice sta ce vam kreditna?

- Ovo radis na pocetku da bi koliko toliko izgraio kreditnu istoriju. Ona ti pomaze da kad kupujes auto, kupis ga ili bez kamate ili sa jako malom kamatnom stopom. Na pocetku dobijes secured karticu (obicno na godinu dana). Kad je otvaras das svoje pare i trosis svoje pare i placas kamatu na svoje pare. Znam da glupo zvuci, ali tako je. I posto te prve karticu obicno imaju veci interes naravno da ti je cilj da ih sto prije otplatis, da ne bi placao kamatu. Tako da koristis tu karticu cijeli mejsec i onda je otplatis svu sa novcem od plate. Jednom kad kupis auto, ovo mzoes prestati raditi.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 14.11.2012, 21:27
Suncica's Avatar
Suncica Suncica je offline
Član

Datum prijave: 28.10.2012
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Ja ne znam da ovde kao kod nas mozes uzeti neki ne-namjenski kreidt. Za te stvari ti sluzi kreditna kartica. Kartice koje je dobro imati su paypal, zatim kredtne kartice raznih prodavnica (Macy's, sears, HomeDepot, GAP...).

Tebi trenutno mozda i ne treba taj novac, ali recimo pokvari se frizider i imas karticu od HomeDepot-a kupis taj frizider na njihovu karticu i otplacujes ga na x mjeseci bez kamate. Meni je to nekako bolje nego posezati za ustedjevinom.
Ovde u Srbiji koliko znam jedino Merkatorova pika kartica radi po tom principu.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja