![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Pozdrav forumasi,imam jedno pitanje koje bi mi moglo puno znaciti.
Stvar je ovakva ubrzo se trebam spremati sa fakultet određeni koji odaberem a sada me zanima koji od ova dva smijera odabrati (koji se posao vise trazi u USA,i naravno da je dobro placen) : http://www.tvz.hr/strucni-studij-informatike/ http://www.tvz.hr/strucni-studij-racunarstva/ A takoder osim "Informatike" i "Racunarstva" u obzir dolazi i "Elektrotehnika" http://www.tvz.hr/strucni-studij-elektrotehnike/ Zamolio bih clanove koji su u IT podrucju (i ostale) da pogledaju linkove ako imaju vremena.Hvala |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Moje licno misljenje (subjektivno) je da ti je ovo svo troje vise-manje slicno, a da ti uspeh u kasnijoj karijeri zavisi od ostalih faktora tipa sposobnost / karizma / sreca / snalazljivost. Sta god od ovo troje da izaberes, zanimanja su koja su lepo placena i trazena. Ja da sad upisujem faks ja bih izabrala Electrical jer si tu malo sarenije ekspertize. Mozes da radis kao programer ali ne mora da znaci. Mozes da radis kao hardware engineer i da dizajniras nove elektricne sisteme npr. PCBs ili neke senzore ili ko zna sta drugo. Mozda mozes da nadjes posao u vise firmi, a i dalje mozes da prodjes kao programer u nekima ako savladas npr Java ili C++ ili nesto tog tipa. A ako zavrsis informatiku, kuckanje ti ne gine do kraja zivota. Posao lepo placen ako znas da ga radis, ali mnogo zahtevniji u nekim najvise mozdanim aktivnostima. A ako radis kao inzenjer imas dosta i putovanja i dosta projektovanja nekih drugih stvari ne samo razvijanje, usavrsavanje kodova i programa. Meni se licno cini da je veoma mentalno zahtevno raditi kao programer. I da non stop moras da se zesce usavrsavas jer se ta oblast jako brzo menja. A npr u nekim oblastima elektrotehnike stvari se sporije menjaju tako da sama investicija u znanje bude malo trajnija. Provalis fazone i sibas. Npr. visoke struje, dalekovodi su dalekovodi, stanice su stanice. Ako radis u necemu kao American Power ili kako se vec zove, veliki deo posla je klasicna elektrotehnika/elektromagnetika. Da dodam jos ako si inzenjer automatizacije i procesne tehnike veliki, veliki deo godine ces biti na putu. Oni obicno projektuju i instaliraju nove sisteme a kasnije ih odrzavaju ako se radi o projektnom birou. Neke firme ih imaju i na licu mesta da nadgledaju procese. U nekim firmama takav posao je ekstra palcen (znam neke preko 100 K u Intel-u, Oregon npr) ali oni su on-call. Ako ih zovu u 3 unoc da idu da "gase vatru" u fabrici tj da spasavaju neku situaciju, oni moraju da idu. Kazu da prosecno traju tri godine na takvom poslu i pored odlicne plate. Last edited by vuxanne; 10.03.2014 at 01:07. |
|
|||
|
|||
![]()
Hvala ti Vuxanne, za elektrotehniku i informatiku ima specijalisticki studij (ukupuno 5godina). Vjerovatno ce i biti tako kao sto si napisala.
|
|
|||
|
|||
![]()
Bilo bi mi drago da jos netko komentira ako ima nekih odgovora vezano za isto.
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Znas kako moje iskustvo je da je u IT fakultet samo pocetak ucenja. Uzmi ono sto ti se najvise svidja jer kako god okrenes moraces da ucis non stop.
Dodatno dolazi do moguce promene u celom konceptu racunarskih mreza i iako nece izumreti kao takve SDN (software defined networking) se ocekuje da bude jako velika stvar. Za SDN ce trebati i znanje mreza i programiranje. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ali sad, na svakom poslu moze biti drugacije... Nek neko drugi iznese svoja iskustva. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() IT industrija je toliko siroka da nemoze "sve" da se nauci... Tu spada development (mali milion programskig jezika), management (Project/product management), Quality assirance, Implementacija i distribucija, Network, DB administracija..... I svako od njih je nauka sama za sebe... Na fakultetu ces naci svoje polje interesovanja i upoznati standarde, a pravo ucenje i dokazivanje pocinje tek nakon zavrsetka fakulteta. Ja bih preporucio inaj prvi link ukoliku je IT management mesto gde bi zeleo da se razvijas, a drugi ukoliko ti je programiranje zanimljivije. Iz mog licnog iskustva, i posle 10 godina iskustva, mogu reci da sam tek pre nekoliko godina konacno definisao pravac u kome vidim sebe... i naravno, ucenje se nastavlja. Jedan moj prijatelj i kolega iz branse je to ovako definisao: "Ucenje u IT svetu je kao da veslash nizvodno. Trenutak kada ispustis veslo iz ruke, odnece te voda mnogo brze nego u bilo kojoj industiji, onda moras da veslash duplo jace da se vratis" ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Pozdrav! Supruga i Ja smo se prosle godine prvi put prijavili za DV2015 i citajuci ovaj forum sam zakljucio da su svim ljudima,na koje sam naleteo,koji su dobili green card, da se na confirmation number,posle godine prijave, nalaze slova "EU", npr. 2013EUXXX... , 2009EUXXX... itd. i to nas je sada zabrinulo jer na nasem CN posle godine prijave nema to "EU"
![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Odslužen vojni/civilni vojni rok i popunjavanje stavke "Previous Military Service" | Milosdv | Uputstva za dobitnike | 39 | 18.10.2017 20:00 |
Koju zemlju staviti u pitanju "Country Where You Live" ako sam na H-1B vizi u USA ? | rikelme | Stare teme | 2 | 16.10.2010 22:10 |
Depozit...tj "pare na sunce, pa cemo onda da pricamo" | dreamerns | Vaša strana | 54 | 29.03.2009 00:37 |
Polja "In care off" i "District/County/Province/State" | Marko | Stare teme | 1 | 02.12.2005 00:05 |
![]() |