ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 09.03.2014, 20:41
natural natural je offline
Član

Datum prijave: 14.06.2012
Nepromenjeno

Pozdrav forumasi,imam jedno pitanje koje bi mi moglo puno znaciti.
Stvar je ovakva ubrzo se trebam spremati sa fakultet određeni koji odaberem a sada me zanima koji od ova dva smijera odabrati (koji se posao vise trazi u USA,i naravno da je dobro placen) :
http://www.tvz.hr/strucni-studij-informatike/
http://www.tvz.hr/strucni-studij-racunarstva/
A takoder osim "Informatike" i "Racunarstva" u obzir dolazi i "Elektrotehnika"
http://www.tvz.hr/strucni-studij-elektrotehnike/

Zamolio bih clanove koji su u IT podrucju (i ostale) da pogledaju linkove ako imaju vremena.Hvala
Reply With Quote
Staro 10.03.2014, 00:57
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik natural Prikaz poruke
Pozdrav forumasi,imam jedno pitanje koje bi mi moglo puno znaciti.
Stvar je ovakva ubrzo se trebam spremati sa fakultet određeni koji odaberem a sada me zanima koji od ova dva smijera odabrati (koji se posao vise trazi u USA,i naravno da je dobro placen) :
http://www.tvz.hr/strucni-studij-informatike/
http://www.tvz.hr/strucni-studij-racunarstva/
A takoder osim "Informatike" i "Racunarstva" u obzir dolazi i "Elektrotehnika"
http://www.tvz.hr/strucni-studij-elektrotehnike/

Zamolio bih clanove koji su u IT podrucju (i ostale) da pogledaju linkove ako imaju vremena.Hvala
Meni se ovo sve cini slicno, trogodisnji B.S. u pitanju, zar ne? Jedini problem mozda moze biti duzina trajanja studija sto je njima B.S. 4 godine. Ali moze da bude ali ne mora. Sirom zapadne Evrope ima takvih programa. Sve i da moras da dodas neke predmete to bi bili neki opsteg tipa kao npr. Music Appreciation, Public Speaking i slicno... Ja radim kao adviser izmedju ostalog na inzenjerstvu pa otud ovo razmisljanje naglas. Slicno je i na Electrical Engineering i Computer Engineering kao i na mom.

Moje licno misljenje (subjektivno) je da ti je ovo svo troje vise-manje slicno, a da ti uspeh u kasnijoj karijeri zavisi od ostalih faktora tipa sposobnost / karizma / sreca / snalazljivost.

Sta god od ovo troje da izaberes, zanimanja su koja su lepo placena i trazena.

Ja da sad upisujem faks ja bih izabrala Electrical jer si tu malo sarenije ekspertize. Mozes da radis kao programer ali ne mora da znaci. Mozes da radis kao hardware engineer i da dizajniras nove elektricne sisteme npr. PCBs ili neke senzore ili ko zna sta drugo. Mozda mozes da nadjes posao u vise firmi, a i dalje mozes da prodjes kao programer u nekima ako savladas npr Java ili C++ ili nesto tog tipa. A ako zavrsis informatiku, kuckanje ti ne gine do kraja zivota. Posao lepo placen ako znas da ga radis, ali mnogo zahtevniji u nekim najvise mozdanim aktivnostima. A ako radis kao inzenjer imas dosta i putovanja i dosta projektovanja nekih drugih stvari ne samo razvijanje, usavrsavanje kodova i programa. Meni se licno cini da je veoma mentalno zahtevno raditi kao programer. I da non stop moras da se zesce usavrsavas jer se ta oblast jako brzo menja. A npr u nekim oblastima elektrotehnike stvari se sporije menjaju tako da sama investicija u znanje bude malo trajnija. Provalis fazone i sibas. Npr. visoke struje, dalekovodi su dalekovodi, stanice su stanice. Ako radis u necemu kao American Power ili kako se vec zove, veliki deo posla je klasicna elektrotehnika/elektromagnetika.

Da dodam jos ako si inzenjer automatizacije i procesne tehnike veliki, veliki deo godine ces biti na putu. Oni obicno projektuju i instaliraju nove sisteme a kasnije ih odrzavaju ako se radi o projektnom birou. Neke firme ih imaju i na licu mesta da nadgledaju procese. U nekim firmama takav posao je ekstra palcen (znam neke preko 100 K u Intel-u, Oregon npr) ali oni su on-call. Ako ih zovu u 3 unoc da idu da "gase vatru" u fabrici tj da spasavaju neku situaciju, oni moraju da idu. Kazu da prosecno traju tri godine na takvom poslu i pored odlicne plate.

Last edited by vuxanne; 10.03.2014 at 01:07.
Reply With Quote
Staro 10.03.2014, 08:26
Član

Nepromenjeno

Hvala ti Vuxanne, za elektrotehniku i informatiku ima specijalisticki studij (ukupuno 5godina). Vjerovatno ce i biti tako kao sto si napisala.
Reply With Quote
Staro 10.03.2014, 08:27
Član

Nepromenjeno

Bilo bi mi drago da jos netko komentira ako ima nekih odgovora vezano za isto.
Reply With Quote
Staro 10.03.2014, 08:43
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.01.2013
US lokacija: Jos cekam
Nepromenjeno

Znas kako moje iskustvo je da je u IT fakultet samo pocetak ucenja. Uzmi ono sto ti se najvise svidja jer kako god okrenes moraces da ucis non stop.

Dodatno dolazi do moguce promene u celom konceptu racunarskih mreza i iako nece izumreti kao takve SDN (software defined networking) se ocekuje da bude jako velika stvar. Za SDN ce trebati i znanje mreza i programiranje.
Reply With Quote
Staro 10.03.2014, 12:49
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dzordz Prikaz poruke
Znas kako moje iskustvo je da je u IT fakultet samo pocetak ucenja. Uzmi ono sto ti se najvise svidja jer kako god okrenes moraces da ucis non stop.

Dodatno dolazi do moguce promene u celom konceptu racunarskih mreza i iako nece izumreti kao takve SDN (software defined networking) se ocekuje da bude jako velika stvar. Za SDN ce trebati i znanje mreza i programiranje.
A za rad u IT support-u i odrzavanju mreza treba da si "service oriented person", da imas dobre zivce i slicno. Gde god da radim, postoje ljudi koji su vecito besni na IT support i sta god da ovi radili, ne mogu uvek postici da urade u tom momentu kad masa nekih ljudi to ocekuje, o cemu god da se radilo. I cesto ce biti omrazeni u ocima mnogih. Oni sto rade iza kulisa obicno bolje prolaze sto se toga tice. Ko nikad nije formatirao ijedan kompjuter u zivotu niti podesio da stampa ni na jednom stampacu npr, taj nema blage veze koliko to nekad moze da potraje. Dodaj npr 30 kompjutera na istom mestu pa ce ti biti jasno. Neki imaju sindrom grandioznosti pa misle da su svima najvazniji kao sto su sebi pa ako im se nesto ne uradi sad ili odmah, neko ne radi dobro svoj posao. A sto se tice IT pogotovu to "technology" - pre mi se cini da je ovaj smer gde imas naziv "informatika". To je vezano za hardver kako ga postavis, povezes, kako radi, kako se koriste vec postojece stvari. Tehnologija u SAD je vezana za one poslove koji koriste vec razvijene stvari. Sto bi ovi ovde reklo - za onog ko voli "hands on", prakticno, konkretno. A za one koji vole da razvijaju nove stvari, koji su vise kreativni, vole da rade individualno, i nisu toliko "service oriented" persone u smislu da svaki dan jure tamo vamo po necijim zahtevima, za njih je pre ovo gde imas rec "racunarstvo". Meni se cini da je ovo drugo bolje placeno i da to manje ljudi zna uspesno da radi jer prvi posao cesto spada u domen tehnicara mada ga cesto zovu "engineer" - njima to engineer bude cesto "onaj koji se razume da postavi i popravi neku opremu". Npr. kod mene na poslu prva grupacija se posmatra kao servisna grupa, nevidljivi ljudi a ova druga grupacija programera obicno moze da radi npr "modelling & simulation" i neki od njih imaju ogromantne plate. Npr. ko radi u CAVE okruzenju, da razvija aplikacije koje rade uz neki hardvare (tipa autonomna vozila i slicno) cula sam za neke imaju super plate, bolje nego IT support definitvno. Plus naravno svi oni koji rade u razvoju aplikacija, to je druga prica.

Ali sad, na svakom poslu moze biti drugacije... Nek neko drugi iznese svoja iskustva.
Reply With Quote
Staro 10.03.2014, 13:46
Nikolaniko Nikolaniko je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2013
US lokacija: Scottsdale, AZ
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dzordz Prikaz poruke

Potpuno se slazem. Fakultet je samo pocetak, mesto gde ces nauciti kako najlakse i najbrze da dodjes do znanja

IT industrija je toliko siroka da nemoze "sve" da se nauci... Tu spada development (mali milion programskig jezika), management (Project/product management), Quality assirance, Implementacija i distribucija, Network, DB administracija..... I svako od njih je nauka sama za sebe...

Na fakultetu ces naci svoje polje interesovanja i upoznati standarde, a pravo ucenje i dokazivanje pocinje tek nakon zavrsetka fakulteta.

Ja bih preporucio inaj prvi link ukoliku je IT management mesto gde bi zeleo da se razvijas, a drugi ukoliko ti je programiranje zanimljivije.

Iz mog licnog iskustva, i posle 10 godina iskustva, mogu reci da sam tek pre nekoliko godina konacno definisao pravac u kome vidim sebe... i naravno, ucenje se nastavlja.

Jedan moj prijatelj i kolega iz branse je to ovako definisao:

"Ucenje u IT svetu je kao da veslash nizvodno. Trenutak kada ispustis veslo iz ruke, odnece te voda mnogo brze nego u bilo kojoj industiji, onda moras da veslash duplo jace da se vratis"
Reply With Quote
Staro 10.03.2014, 16:55
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Nikolaniko Prikaz poruke

IT industrija je toliko siroka da nemoze "sve" da se nauci... Tu spada development (mali milion programskig jezika), management (Project/product management), Quality assirance, Implementacija i distribucija, Network, DB administracija..... I svako od njih je nauka sama za sebe...
Meni se cini da im sto se obrazovanja tice (onog na fakuletu) razvoj novih aplikacija im pre spada u Computer Science (ekvivalent nasem Prirodno-matematickom fakultetu - Informatika - ovde je na College of Science) ili ako je nesto vezano za hardver vise i interfejse - Computer Engineering (kod nas nesto sto je obicno na Elektro fakultetu a kod njiih je to na College of Engineering). Ime industrije nije uvek ime zanimanja. Imaju smerove koji se bas zovu IT na tehnologiji ili community college-ima za A.A.S. ili za neke sertifikate (College of Technology).
Reply With Quote
Staro 18.03.2014, 16:22
Uros010 Uros010 je offline
Član

Datum prijave: 23.06.2013
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Pozdrav! Supruga i Ja smo se prosle godine prvi put prijavili za DV2015 i citajuci ovaj forum sam zakljucio da su svim ljudima,na koje sam naleteo,koji su dobili green card, da se na confirmation number,posle godine prijave, nalaze slova "EU", npr. 2013EUXXX... , 2009EUXXX... itd. i to nas je sada zabrinulo jer na nasem CN posle godine prijave nema to "EU" . Kako se prvi maj blizi mi smo sve nestrpljiviji i sada trazimo dlaku u jajetu,pa bi voleo da se javi neko ko je dobio vizu,a da nije imao to "EU" nakon godine kako bi nam bilo lakse. Hvala unapred!
Reply With Quote
Staro 18.03.2014, 20:07
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Uros010 Prikaz poruke
Pozdrav! Supruga i Ja smo se prosle godine prvi put prijavili za DV2015 i citajuci ovaj forum sam zakljucio da su svim ljudima,na koje sam naleteo,koji su dobili green card, da se na confirmation number,posle godine prijave, nalaze slova "EU", npr. 2013EUXXX... , 2009EUXXX... itd. i to nas je sada zabrinulo jer na nasem CN posle godine prijave nema to "EU" . Kako se prvi maj blizi mi smo sve nestrpljiviji i sada trazimo dlaku u jajetu,pa bi voleo da se javi neko ko je dobio vizu,a da nije imao to "EU" nakon godine kako bi nam bilo lakse. Hvala unapred!
Taj broj sto ga imas ti kad se prijavis za lutriju sluzi samo da bi proverio svoj status dali si ili nisi izvucen. Ovaj drugi sto sadrzi "eu" je sasvim razliciti broj, to je kao neki redni broj pod kojim si izvucen,i neznam kako ide sad sa elektronskom obradom ali moj broj je imao i bar kod.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja