ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 12.02.2012, 06:15
bora bora je offline
Proteran

Datum prijave: 14.07.2010
Nepromenjeno posao usa

Citat:
Prvobitno poslao korisnik TheNenad Prikaz poruke
Kod mene u gradu ima trenutno dostupnih 30tak poslova na Infostudu... od toga je više od pola "komercijalista", "terenski menadžer" i sl. eufemizmi za zaradu po procentu. Zaista tvrdiš da su šanse za pronalazak posla iste u 2 države?
da ..absoultno..vece su ti sanse u srbiji..pazi ako imas dosta para i super znanje engleskog ti mozes da odredis recimo 6-12 meseci da nadjes takav posao ..pa kako ti upali ..na NY/LA/SF ''puca''sva njihova ''boranija koja bezi iz nekih zabiti tipa vajoming/dakota/alabama..to ti je najveci problem -ti si u trci sa ljudima koji su ''gladniji ''od tebe koji dolazis iz srbije a uz to su ameri ..pazi ja sve sto sam doziveo i iskusio mogu da poredim sa nekim svojim iskustvom zivota u francuskoj -amerika ti je 3X zeznutija za snalazenje nego francuska u najgore vreme .
u americi dok je islo bilo je super (kazu)-ali sad je totalni bedak -nema sredine -to je ono najgore
ovo u vezi tv producenata i ''rada'' na filmu /TV sam napisao jer je neko spomenuo na forumu da hoce da se ubaci u tu pricu oko tv produkcije? ili slicno? -mislim potpuno je zaludjivanje da uopste racunas da imas sanse da prodjes na takvo mesto samo na bazi neke skole ili cv-a sa neznam kakvim radnim iskustvom!!-ako ti to podje za rukom onda si majstor u rangu maradone ili mesija
Reply With Quote
Staro 12.02.2012, 06:28
bora bora je offline
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Po ovim statistickim podacima, najgore je otici u Nevadu (12.6 %) pa Kaliforniju sa 11.1 % a najbolje u Severnu Dakotu gde je samo 3.3 %. Izgleda ko hoce da zivi tamo gde priroda nije bas najdarezljivija, prednost je manja stopa nezaposlenosti...
isti ti je problem i tamo -niska je stopa nezapolsenosti ali nema nikakvog posla ionako -imam druga koji zivi u fargu -nemoze ni u mcdonaldsu da se zaposli -nema sanse -jeste 3.3% navodno ali se ne pomera nikako ..znaci ko dodje misleci da ce da nadje nesto odmah udje u tih 3.3%...
jedino sam cuo za texas da kao nesto mrda - ali opet cim se procuje da je negde dobro odmah nagrne drustvo-dok ti dodjes nece biti nista
ti imas oko 2-3 miliona ljudi koji se krecu tako amerikom od grada do grada od drzave do drzave ko skakavci trazeci ''mesto pod suncem''
Reply With Quote
Staro 12.02.2012, 07:26
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik bora Prikaz poruke
ovo u vezi tv producenata i ''rada'' na filmu /TV sam napisao jer je neko spomenuo na forumu da hoce da se ubaci u tu pricu oko tv produkcije? ili slicno? -mislim potpuno je zaludjivanje da uopste racunas da imas sanse da prodjes na takvo mesto samo na bazi neke skole ili cv-a sa neznam kakvim radnim iskustvom!!-ako ti to podje za rukom onda si majstor u rangu maradone ili mesija
FYI - ti sto su o tome pricali na na forumu su u tome i uspeli. Mozda ce jednog dana i da podele iskustvo... i jos neki su uspeli - da dobiju sjajne pozicije u najmocnijim kompanijama u USA. Mozda i oni podele iskustvo.
Reply With Quote
Staro 12.02.2012, 10:59
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
tesko se minimalac nalazi uopste -tu je najveca guzva -vidim da je par ljudi napravilo komentar ovde na forumu da ce kelnerisati na pocetku ili raditi za barom kad dodju dok im ''nekrene'' nesto bolje -to je veoma neozbiljna kalkulacija na koju uopste netreba da se oslone ili racunaju
u americi se posao dobija preko veze ili vec kao sto sam naveo - lovom -ili te neko pozove da dodjes jer im trebas -sve ostalo -tipa craigs lista ili obijanje pragova sa cv-om u ruci je kocka -moze da upali ili ne -ako je srece moze za par nedelja ili meseci a i nemora uopste ...e sad neko ko dolazi iz srbije/bih/cro itd treba da se zapita koliko je imao srece da nadje posao u svojoj zemlji i isto toliko ce imati srece u americi da nadje posao
nista u americi nije lakse cak je mnogo komplikovanije i teze
ima latinosa koji su zauzeli polozaje za te minimalce i ne pustaju nikoga ni da primirise
opet se ogradjuejm od ''profesionalnih ''poslova za koje treba fax...to je tek posebna borba/prica
na primer upoznao sam momka koji je dobio J1 vizu i dosao u NY iz australije i za 3 meseca postao producent (da producent !) na televiziji (ICE&COCO na E! kanalu ) -plata mu je bila 300 dolara dnevno+nikakakav posao-blejanje uglavnom,obavezni izlasci i u klubove petak subota (VIP lista )..kola + sve beneficije + stan (imao je imao gajbu koju je delio sa jos dva tv producenta velicine 300 kvadrata u NY-BROOKLYN -WILLIAMSBURG)...
drugi lik koga sam upoznao je radio na MTV-u isto kako producent -tetka ga ufurala -glup ko daska -isto plata oko 300 na dan -radio je REAL LIFE I TEEN MOM program -posle 4 godien dao otkaz jer mu bilo malo para !
obojica su gay- prvi je ok drugi je lud (nosio je stikle od 10 cm i tangu na minus 10 stepeni u NY-ku )
na moje molbe da me ''ubace ''na TV uvek isti odgovor..da si gay ''no problem'' (nista papiri i cv ni fax posto obojica imaju samo srednje skole i australijanac samo jednu godinu fax-a)

..
Kao prvo, hvala puno na ovakvom postu. Sve redje vidim postove u kojima neko napise da nalazenje posla moze biti malo tezi i dugotrajniji proces. Forumasi koji tek dolaze u USA ce imati da procitaju i ovakva iskustva pored onih pozitivnih, pa ce nadam se doci psihicki i finansijski pripremljeni za obe varijante.
Kao drugo, mozda sam to samo ja, ali na pomen reci producent u zadnje vreme meni se javi nagon za povracanjem. Da sam u Srbiji mozda bih cak i izgovorio povrachachu cisto da shvate koliko mi je muka od njih. Ono sto ces, siguran sam, i sam shvatiti, je da u Americi svi hoce da budu neki producenti. Velika vecina tzv. producenata prosto cekaju neku svoju sansu. Navescu ti samo jedan primer koji potkrepljuje moje tvrdnje. Televizijska stanica za koju sam do skoro radio je nekomercijalna i ima iskljucivo zadatak da se nadje stanovnicima Chicago-a. Kao takva, ona uz minimalne troskove pruza mogucnost svima da iznajme opremu ili /i studio i snime, montiraju, a potom i emituju maltene sve sto pozele. Na spisku zaposlenih nema producenata( ja sam pretpostavljas bio neopisivo srecan zbog toga ). I pored toga jedna od mojih drugarica dobija ponudu od producenta TV kuce za koju radim!?!?!, da dodje kod njega na TV?!?! i on ce da sredi da ona snimi emisiju?!?! Sta ces, nemamo zakon koji ce ljudima da zabrani da stampaju lazne vizit karte. On radi isto sto i velika vecina producenata iz sveta nekomercijalnih TV kuca. Snimaju emisije sa ciljem da ih neko sa neke komercijalne TV vidi i ponudi da rade istu stvar za tu komercijalnu TV kucu uz razume se malu akontaciju. Ja sad oduzih, ali poenta price je ljudi cuvajte se producenata axaxaxxaxax Salim se, volim ja producente, kada obezbede klopu za snimanje axaxxax
Sto se tice tvojih drugara, svaka cast. Oni su ocigledno uspeli da se ubace u ozbiljne produkcije. I to im se ocigledno isplatilo. Ali sudeci po danasnjoj ekonomiji u svetu TV-a, mislim da je verovatnoca da ti neko pored plate da i kola, stan, izlaske i ostalo jako jako mala. Unapred se ogradjujem od ovoga, jer ja sam samo inzenjer. U mom svetu nema kola ima CTA, a i to mi odbiju od plate. Nema stan, ali sam dobio kancelariju komplet opremljenu kul uredjajima koji isijavaju cudnu fluorescentnu svetlost ili dugine boje i piste kada spojim sonde na pravi nacin . Nema izlasci, ali sam imao lep Bozicni rucak. Ali zato dok oni citaju Nielsen izvestaj i drhte da li ce zbog slabog rejtinga ostati bez posla, ja dodjem na posao i sa osmehom na licu cekam sledecu platu. Dakle, nemoj ti odustajati od ideje da te ubace na TV (lepe cice i super provod, cak i nama inzenjerima axaxxa), ali imaj u vidu da ponekad necije blejanje ima i losu stranu koju ne vidis dok se ne nadjes u njegovoj kozi. Moje skromno misljenje je da, ako postoji nesto sto je identicno u svim delovima Amerike, to je da te nijedan poslodavac nece drzati na platnom spisku ako mu ne trebas.
Sve najbolje!
Staro 12.02.2012, 20:37
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke
FYI - ti sto su o tome pricali na na forumu su u tome i uspeli. Mozda ce jednog dana i da podele iskustvo... i jos neki su uspeli - da dobiju sjajne pozicije u najmocnijim kompanijama u USA. Mozda i oni podele iskustvo.
Evo dejancic je vec podelio :-) Slazem se, boro malo si ga bas ocrnio....

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 13.02.2012, 00:44
bora bora je offline
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Evo dejancic je vec podelio :-) Slazem se, boro malo si ga bas ocrnio....

ispricao sam iskustvo iz prve ruke par ljudi koje znam
ako neko moze da podeli iskustvo -svoje ili neke druge osobe koje zna a ko je upao u neku poznatu producentsku tv kucu -molim -prostor je tu
dreamerns procitao sam postove tvoje zene koja je trazila posao godinu dana -nesumnjam da je ulozila puno truda da ga nadje i to je to neka prica koja se ponavljala tokom mojih boravka u americi
da bi se nasao posao u americi treba da si zesce agresivan i da bukvalno povlacis ljude za rukav -cv /resume-radno iskustvo-popunjavanje aplikacija on line /kacenje cv na raznorazne sajtove itd abolutno vode nepije ako ti je stvarno stalo da pocnes da radis ''iz cuga ''
to je moje misljenje i stojim 100% iza njega ,ja sam dosta mladji od vecine na forumu (24 godine )i vecina ljudi koje san sretao po americi su bili nesto malo stariji ili mladji od mene
sto se tice posla na tv/produkcije -to je samo jedna od hiljada profesija koje postoje ,ponavljam da sam pisao o tome jer sam nasao na ovom forumu nesto o tome i apsiracijama da se nadje takav posao

e sad dali oni drhte sto ce biti otpusteni ako im rejting padne -mozda -nisam primetio s obzirom da imaju stvarno druge prioritete u zivotu -recimo da odu na neki after party svako vece
koliko sam shvatio u americi uopste nije lako otpustiti nekoga ?!-automatski toj firmi skace stopa osiguranja - tako da sto vise otpustaju to im ustvari rejting pada
takodje moraju da placaju unemployment tome koga odpustaju (bar deo )i redovno se desava da bivsi zaposlenici tuze poslodavce ..

sto se tice troskova koje pokrivaju MTV/E!...sve je overeno -kola su dobili na upotrebu i platili su im stanove i placali gas -takodje su imali i kartice za ''trosak''-kad izadju +klopu na poslu +macbook laptopove (koje su bacakali okolo) i iphon-ove +avio karte (prva klasa ) za LA/SD/SF/WA/LV ako treba da se ide poslom +hotelski smestaj(nista ispod merriot-a)..mozda jos neke stvari koje sam preskocio ?

dali je to norma u americi da se sve to dobije od producentske kuce ?? nemam pojma -uz njih sam se i ja ''ogrebao''za izlaske /trosak ali ne i za posao ..

Last edited by bora; 13.02.2012 at 00:57.
Reply With Quote
Staro 15.02.2012, 05:27
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
dreamerns procitao sam postove tvoje zene koja je trazila posao godinu dana -nesumnjam da je ulozila puno truda da ga nadje i to je to neka prica koja se ponavljala tokom mojih boravka u americi

da bi se nasao posao u americi treba da si zesce agresivan i da bukvalno povlacis ljude za rukav -cv /resume-radno iskustvo-popunjavanje aplikacija on line /kacenje cv na raznorazne sajtove itd abolutno vode nepije ako ti je stvarno stalo da pocnes da radis ''iz cuga ''
to je moje misljenje i stojim 100% iza njega ,ja sam dosta mladji od vecine na forumu (24 godine )i vecina ljudi koje san sretao po americi su bili nesto malo stariji ili mladji od mene
Boro, ja nisam nasla posao iz cuga, ali nisam dala niti dupe nekome, niti sam potplatila ikoga niti praktikovala srbijanske fore na trange frange. Dobila sam ga iskljucivo i samo na ZNANJE. Ako stvarno imas muda i da stanes na crtu i umece da prodjes kroz svih 4-6h intervjuisanja minimum... nema ko te nece zaposliti. Samo je meni uzelo vremena da dodjem do takvog intervjua.

Citat:
e sad dali oni drhte sto ce biti otpusteni ako im rejting padne -mozda -nisam primetio s obzirom da imaju stvarno druge prioritete u zivotu -recimo da odu na neki after party svako vece
koliko sam shvatio u americi uopste nije lako otpustiti nekoga ?!-automatski toj firmi skace stopa osiguranja - tako da sto vise otpustaju to im ustvari rejting pada
takodje moraju da placaju unemployment tome koga odpustaju (bar deo )i redovno se desava da bivsi zaposlenici tuze poslodavce ..
Lepo si izucio celokupan sistem. Moze se doci do svih normalnih pozicija samo sto postoji sistem... svaka firma ima tip rezimea koji prolazi ili ne... svaka struka ima terminologiju i skop recenica koji su pozeljne... da ne idemo u detalje previse.

Citat:
sto se tice troskova koje pokrivaju MTV/E!...sve je overeno -kola su dobili na upotrebu i platili su im stanove i placali gas -takodje su imali i kartice za ''trosak''-kad izadju +klopu na poslu +macbook laptopove (koje su bacakali okolo) i iphon-ove +avio karte (prva klasa ) za LA/SD/SF/WA/LV ako treba da se ide poslom +hotelski smestaj(nista ispod merriot-a)..mozda jos neke stvari koje sam preskocio ?

dali je to norma u americi da se sve to dobije od producentske kuce ?? nemam pojma -uz njih sam se i ja ''ogrebao''za izlaske /trosak ali ne i za posao ..
Sto se cudis to sto dobijes macbook laptop, prva klasa karte i sve po redu. To je za neke profesije sasvim normalna stvar. Ako radis na takvoj poziciji da treba da se putuje naravno da se ide prvom klasom... Ici po VIP zurkama je relativan pojam...

Posle nekog vremena oguglas na takve stvari pa ti vise nije ni cudno, to sto imas ... jedino nekome ko sveze dodje iz Srbije to sve izgleda tako jako neobicno i fascinantno.

U ovom delu amerike firme se takmice koja ce vise svoje radnike da razmazi, pa tako radnici dobjiaju svasta nesto, ne samo kreditne kartice od firme i gomilu tehnike...
Reply With Quote
Staro 15.02.2012, 18:38
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
isti ti je problem i tamo -niska je stopa nezapolsenosti ali nema nikakvog posla ionako -imam druga koji zivi u fargu -nemoze ni u mcdonaldsu da se zaposli -nema sanse -jeste 3.3% navodno ali se ne pomera nikako ..znaci ko dodje misleci da ce da nadje nesto odmah udje u tih 3.3%...
jedino sam cuo za texas da kao nesto mrda - ali opet cim se procuje da je negde dobro odmah nagrne drustvo-dok ti dodjes nece biti nista
ti imas oko 2-3 miliona ljudi koji se krecu tako amerikom od grada do grada od drzave do drzave ko skakavci trazeci ''mesto pod suncem''
Ma ja mislim da ovi podaci nista ne pokazuju. Samo to koliko Amera dobija te "unemployment benefits".
Reply With Quote
Staro 16.02.2012, 12:50
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

Citat:
da ..absoultno..vece su ti sanse u srbiji..
Gle, nije da ne cenim tvoje iskustvo, ali ako su veće šanse za zaposlenje u sopstvenoj državi, čemu tolika navala za emigraciju u SAD? Svi su dezinformisani? Nemoj misliti da smo svi ovde zatucani u tolikoj meri da smatramo da nas čekaju ispred aerodroma da nam odmah daju posao u toploj kancelariji, ali da su baš ni manje ni više šanse za zaposlenje u SAD i Srbiji ISTE? O kojim poslovima ovde tačno pričamo? Ako govorimo o poslovima za minimalac (SAD minimalac), onda naravno da - šanse su iste, ali to je tako iz tog razloga što dobiti posao radnika npr. u Čistoći kod mene u gradu jeste privilegija, isto važi za spremačice u školama i javnim ustanovama, dok kao što kažeš svaka niskokvalifikovana osoba vija te poslove preko bare jer smatra da je to dobro za početak. Ali što se tiče ostalog, voleo bih da čujem ostale forumaše koliko je to zaista istina što pričaš...
DV2015 - Has not been selected
DV2016 - Has not been selected
DV2017 - Has not been selected
Reply With Quote
Staro 16.02.2012, 16:03
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

U mom rodnom gradu dobiti posao je maltene slicno dobiti dozvolu za sletanje na Mesec.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja