![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
U Americi su stvari malo drugacije. Kao prvo, drzavne osnovne skole su po tezini na nivou naseg zaabavista...a ni srednje se mnogo ne razlikuju. Usmeravanje ide tako sto uzmes 3 ispita za ono sto hoces da se usmeris...a ostalo mozes i vajanje na 20 nacina. Mislim da im je u srednjoj samo engleski obavezan (za ovo se moras raspitati). Potom....profesori su placeni da predaju....i taj posao obavljaju. Nije sistem namenjen da ti uzimas casove matematike pored skole....ma nije sistem namenjen da ti uopste ucis ono sto ne volis. Jedino ti ostaje fakultet....mada se studenti uvek snalaze pomagajuci jedni drugima, pre nego sto bi uzimali casove. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
???????? Say what? |
|
|||
|
|||
![]()
Pa ja ne znam da li se nesto menjalo, ali sam imao drugove koji su devedesetih ovde zavrsavali srednju. Kada su mi ispricali program....
Sto se osnovnih (drzavnih) tice, vecini kolega na poslu su deca u osnovnoj pa tako nacujem...kao prvo, deca imaju daleko vise odmora nego mi sto smo imali. Kad god spominju sta im deca rade u skolli....izvini, ali u odnosu na ono maltretiranje koje smo imali...ovo jeste zabaviste. Uostalom, mi smo u sedmom razredu osnovne skole (ovog se secam) ucili koliko australija ima ovaca i koliko vune izvozi. Ovi ne znaju ni na mapi da pokazu gde je australija, a kamoli o ovcama da pricamo :-) |
|
||||
|
||||
![]()
Sto se tice drzanja privatnih casova (iz matematike), zaista nisam znao kako stoje stvari. A sto se tice raznih poslova po hotelima i restoranima, tu imam izvesnog (licnog) iskustva – jedino sto je staro skoro dvadesetak godina
![]() Za vreme studija odlazio sam preko leta u zemlje zapadne evrope i tamo nije bilo tesko naci neki od tih poslova. To je bilo sasvim uobicajeno. U svim slucajevima sam bio na nekoj vrsti interview-a sa vlasnikom. Niko mi nije trazio neko posebno iskustvo, preporuke ili CV. Da bi ubrzao stvari, uporedo sa citanjem oglasa, odlazio sam u cetvrti grada sa hotelima i licno ih redom obilazio i pitao za posao. Takva intenzivna akcija mi je u vise navrata za 7-10 dana davala rezultate. Tada sam proveo i par meseci u USA. Iako u americi nisam nista radio, po prodavnicama ili restoranima su se mogli videti natpisi “help wanted” i slicni, pa sam stekao utisak da je i tu situacija slicna. Izgleda da to vise nije tako...
|
|||
|
|||
![]()
Pazi...i sada imas to "Help Wanted"
Onda udjes i oni ti kazu da primaju rezime samo online. Onda odes i prijavis se online....i onda te od**bu. Prijavi se njih 100....neko od njih ce sigurno imati vise iskustva kao prodavac u americi. |
|
||||
|
||||
![]()
Nidžo, nijesi u pravu...
![]() Nažalost, to je ovde toliko komplikovano da mi mrsko sad ujutru (posle 4h sna) objašnjavati, ali recimo da ide ovako: Wilmette, Winnetka i Kenilworth su jedne od najskupljih predgrađa Čikaga. Public High School koja pokriva tu oblast zove se New Trier High School i četvrta je u USA. Moji (stričevi) su pozavršavali to jer žive u Wilmette, a stric mi je objasnio da je samo zbog toga tamo. Ovde te procenjuju stalno (nema bežanja sa časova, pismenog 2 puta godišnje, 4 kontrolna i te fore), prate te konstantno, utekneš li sa časa, do podneva ti zovu roditelje... (užas!!!) ![]() Burazer mi je u četvrtom srednje cepao i algebru i diferencijale i sve po redu.... To se zove Academic Proficiency Level, i možeš bukvalno (ako si jak iz predmeta) u srednjoj da učiš stvari sa faxa pa da ti se krediti priznaju, te efektivno preskačeš neke predmete na faxu. Posle završavanja takve škole, sky is the limit... A nije privatna (tj. skupa). P.S. Ako planiraš ostati u Čikagu i imati dece, gledaj da se do njihove šeste godine preseliš tamo. ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Slazem se sa tobom. Taj slucaj sam zaboravio da spomenem....ali retki su ti slucajevi, zar ne? Mislim...vecina je osudjena na one skole. Jesu ove skole u Vinetki drzavne, ali u vinetki kuca kosta od 1.3 miliona dolara pa navise. Sto je po meni jos gore.....nas porez ide da bi se skolovala deca burzuja, koji mogu privatnu skolu da plate :-(
Anyway, bilo kako bilo.....ako si kod nas dobar u jednom predmetu...niko te ne j**e 2%, a ako si zbog toga npr los iz ruskog, a u elektro skoli si...mozes izgubiti pravo na skolovanje. Jednostavno, kod nas u svim predmetima moras biti dobar. Takodje, koliko sam upucen njima se svega par predmeta boduje (i to na kraju) u srednjoj? U svakom slucaju, mi treba da se trudimo da budemo bogati, ali kada govorim o osnovnim skolama...nekako govorim o proseku. Naravno, ima ovde sigurno boljih, ali tu ide 1% dece (ako uopste i toliko). |
|
||||
|
||||
![]()
Evo i ja sam vec nabasala na prevaru.. sva sreca pa nisam otisla na intervju.. greota baciti pola sata.. mozete proveriti takve firme na http://www.scam.com/
Kao entry level sales and management.. ma vazi, da prodajes od vrata do vrata usluge.. a ta firma inace stalno menja nazive. A proverila sam im i broj telefona na http://www.whitepages.com/ na reverse lookup i nasla da je broj firme u stvari neka zena na nekoj desetoj adresi.. i da na toj adresi koju su mi dali uopste nema te firme... I tako.. ucim se da se snalazim u ovoj ogromnoj zemlji punoj prevara :-) |
|
|||
|
|||
![]()
Ljudi ako niste sigurni za neki posao i mislite da je prevara slobodno me kontaktirajte .... da vam dam svoje misljenje jer mislim da sam do sada naletela na sve vrste istih koje postoje u US. Dobar sajt za porveru da li je nešto prevara ili ne je www.hoaxreports.com
|
![]() |
|
|
![]() |