ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 27.01.2010, 18:20
nicole nicole je offline
Član

Datum prijave: 26.01.2010
Nepromenjeno

intuicija te nije izdala ovaj put
ovim odgovorom sam dobila tacan odgovor na svoje pitanje,hvala ti puno.
Reply With Quote
Staro 23.03.2010, 07:02
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

Da kazem jos par reci o nostrifikaciji diplome.
U pitanju je diploma Filoloskog fakulteta u Beogradu, Odsek Anglistike (engleski jezik, knjizevnost i istorija)
Diploma se priznaje bez dodatnih polaganja ispita.
Agenciji sam poslala original dokumenta, diplomu, spisak polozenih ispita sa ocenama i po godinama studiranja, izvod iz knjige vencanih zbog promene prezimena, prevode svih ovih dokumenata u originalu plus kopije prevoda i kopije na srpskom.

Agencija koja je nostrifikovala moju diplomu je ova
International Education Research Foundation, Inc.
P.O. Box 3665
Culver City, CA 90231
(310) 258-9451/Fax: (310) 342-7086
http://www.ierf.org/

Trebalo im je mesec dana da odrade evaluaciju.
Na evaluaciji pise da je diploma ekvivalnt diplomi koja se stice na US univerzitetima za Engleski jezik i knjizevnost, kao i za predavanje jezika.
Medjutim tu se prica ne zavrsava.
Pogresili su mi ime na dva mesta, plus su pogresili datum diplomiranja.
A i poslali su mi neku kovertu na kojoj pise DO NOT OPEN, i na kojoj je pecat: ako se koverta otvori i pecat se pokida.A sta je unutra ko zna.
Odmah sam ih zvala kad je kurir doneo dokumenta medjutim rade do 16h.
Zovem ujutru cim odvedem dete u vrtic.

Malo je reci da sam odlepila.
Reply With Quote
Staro 23.03.2010, 12:45
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Koliko su ti naplatili evaluaciju?

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 23.03.2010, 16:56
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

evo ga cenovnik u odnosu na ono za sta je evaluacija neophodna
http://www.ierf.org/SFstandard.asp

ja sam platila standart report $85 i $20 za secured mail kada mi budu vracali original diplome jer nisam smela da rizikujem da se slucajno zagubi

$105 ukupno (plus naravno slanje svega toga sto nije izaslo preko desetak dolara)
Reply With Quote
Staro 31.03.2010, 16:12
dele506 dele506 je offline
Član

Datum prijave: 18.09.2008
Nepromenjeno diploma i priznavanje

To pitanje je i mene interesiralo pa sam s vremenom shvatio o cemu se radi.
Vecina diploma je priznata u Americi,da bi bila sigurna kontaktiras jednu od agencija i oni prevedu tvoju diplomu po njihovim standardima.To je sto se tice posla,sto se tice fakulteta sve je vecinom priznato i bez problema mozes nastaviti skolovanje dalje.
E sad i ako ti prevedu i priznaju diplomu sto se tice zaposljavanja to ti je tek na trecem mjesto.
Naravno sve ovo zavisi od onoga tko te zaposljava jer i oni su ipak ljudi i donose svoje subjektivne stavove.
Ovo u vecini slucajeva znaci: 1.Sto znas raditi,2 Koliko iskustva imas 3.Da li imas diplomu
U vecini slucajeva najvecu ulogu ti igra experience, sto oni gledaju.
Experience iz Europe ne cjene jer neznaju i tako da sa kojim god iskustvom dodes gledaju te kao pocetnika koji mora startati od pocetka.
Naravno ovo sam naveo za vecinu slucajeva posto uvijek postoji iznimke.
Reply With Quote
Staro 31.03.2010, 18:58
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dele506 Prikaz poruke
To pitanje je i mene interesiralo pa sam s vremenom shvatio o cemu se radi.
Vecina diploma je priznata u Americi,da bi bila sigurna kontaktiras jednu od agencija i oni prevedu tvoju diplomu po njihovim standardima.To je sto se tice posla,sto se tice fakulteta sve je vecinom priznato i bez problema mozes nastaviti skolovanje dalje.
E sad i ako ti prevedu i priznaju diplomu sto se tice zaposljavanja to ti je tek na trecem mjesto.
Naravno sve ovo zavisi od onoga tko te zaposljava jer i oni su ipak ljudi i donose svoje subjektivne stavove.
Ovo u vecini slucajeva znaci: 1.Sto znas raditi,2 Koliko iskustva imas 3.Da li imas diplomu
4. Koliko imas godina?

Uglavnom svi traze da imas 5-10 godina iskustva u tacno onome sto njima treba i 23 godine zivota i da zelis da radis kao intern. To je idealan kandidat.
Diplomu niko ne trazi....generalno, ja ne poznajem osobu kojoj su diplomu trazili (da pokaze). Sve u svemu....veoma su subjektivni i ne vole bas da zaposljavaju imigrante.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 31.03.2010, 20:42
dele506 dele506 je offline
Član

Datum prijave: 18.09.2008
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
4. Koliko imas godina?

Uglavnom svi traze da imas 5-10 godina iskustva u tacno onome sto njima treba i 23 godine zivota i da zelis da radis kao intern. To je idealan kandidat.
Diplomu niko ne trazi....generalno, ja ne poznajem osobu kojoj su diplomu trazili (da pokaze). Sve u svemu....veoma su subjektivni i ne vole bas da zaposljavaju imigrante.
Vidi to je toliko siroka tema da o njoj mozemo pisati knjige.Inace ja imam 32god.
Evo da ti ukratko odgovorim.
Slazem se s tobom da za bolje pozicije oni traze 5-10 godina iskustva, da si 23 i da ces raditi za male pare.U nekim slucajevima to stave jer NE ZELE da se itko prijavi vec da svatko moze opravdati zasto je doveo svog "covjeka" u firmu jer se nitko nije javio ili nitko tko se javio nije zadovoljio dane kriterije.
Koliko god mi pricali da se na Balkanu dosta ljudi zaposljava po kriteriju "kog znas" iliti "s kim si dobar ili tko ti je rodak" ni Amerika nije puno drugacija nego oni to samo rade na malo finiji nacin.
Ipak oni koji odreduju koga ce zaposliti su isto ljudi koji imaju svoje subjektivne kriterije.
Ja inace radim u banci i posao koji sada radim, jedan od uvjeta je bilo imati diplomu, mada me nikad nisu pitali da im pokazem ali su mi dali kad sam poceo raditi 3 dolara vecu satnicu nego sto su imali ostali jer sam naveo da imam diplomu.
U nacelu diplomu te pitaju da li je imas i ponasaju se kao da je imas ali to ne garantira da ces dobiti posao koji zasluzujes.Naravno ako te uhvate da lazes onda ce ti odmah dati otkaz.
I opet ponavljam za sve koji nisu razumjeli,Amerika je zelja gdje se gleda 1.Sta znas raditi(bilo da si majstor,salesman, racunovoda,inzenjer..)2.Koliko imas iskustvo odnosno koliko si dobar u tome(i naravno zakon ponude i potraznje na trzistu)3.Ako imas diplomu dobit ces jos malo bolji tretman.

Takoder se slazem s tobom da ima dosta ljudi koji nevole imigrate, al iskreno ko ih j....
Naravno da je tesko kad si stranac u zemlji,ali majstore moj moras se izboriti za svoje mjesto, j..... to je zivot.

Last edited by dele506; 31.03.2010 at 20:50.
Reply With Quote
Staro 23.04.2010, 13:37
lanas lanas je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.02.2010
US lokacija: New York, Chichago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno MBA, da li se priznaje diploma

U Beogradu postoje zajedničke MBA studije Lincoln University i Singidunum-a.Nastava je na engleskom i dolaze profesori iz USA.
Prema informacijama sa Singidunuma, diploma je Lincoln-ova na engleskom jeziku. Pisala sam univetzitetu Lincoln iz Oklanda i potvrdili su mi da je diploma priznata u USA.

Da li negde mogu da vidim koje su MBA diplome priznate u USA?

Inače, radi se o sledeća dva univerziteta:

http://www.singidunum.ac.rs/

http://www.lincolnuca.edu/
Reply With Quote
Staro 02.07.2010, 09:28
lanas lanas je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.02.2010
US lokacija: New York, Chichago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Mene za zanima sledeće: završila sam Višu poslovnu, a zatim i Fakultet za finansije, osiguranje i bankarsto(u trogodišnjem trajanju), sada učim četvrtu godinu na Fakultetu za poslovnu ekonomiju(treba mi za magistarske studije). Svi fakulteti su akreditovani kod nas(Imaju dozvolu za rad. U Srbiji je to veoma važno i ne postoji rangiranje kao u USA). Znači, prvo dve godine na Višoj, pa treću godinu na fakultetu i biće četvrta na fakultetu. Sada imam dve diplome, a kada završim ovaj, imaću i treću. Mene buni sledeće: Da li se kada završim ovaj fakulet računa da imam dva fakulteta(zbog dve diplome) ili jedan, po americkim propisima?

Možda je poruka malo konfuzna, ali pokušala sam da je obrazložim.

Hvala unapred na odgovoru!
Reply With Quote
Staro 02.07.2010, 14:58
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lanas Prikaz poruke
Mene za zanima sledeće: završila sam Višu poslovnu, a zatim i Fakultet za finansije, osiguranje i bankarsto(u trogodišnjem trajanju), sada učim četvrtu godinu na Fakultetu za poslovnu ekonomiju(treba mi za magistarske studije). Svi fakulteti su akreditovani kod nas(Imaju dozvolu za rad. U Srbiji je to veoma važno i ne postoji rangiranje kao u USA). Znači, prvo dve godine na Višoj, pa treću godinu na fakultetu i biće četvrta na fakultetu. Sada imam dve diplome, a kada završim ovaj, imaću i treću. Mene buni sledeće: Da li se kada završim ovaj fakulet računa da imam dva fakulteta(zbog dve diplome) ili jedan, po americkim propisima?

Možda je poruka malo konfuzna, ali pokušala sam da je obrazložim.

Hvala unapred na odgovoru!
Pa hoces li imati 2 iste diplome? Odnosno, hoce li obe diplome biti BSc?

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja