ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » Gde je najbolje za porodicu sa malom decom? » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 28.05.2008, 23:50
srdjevic's Avatar
srdjevic srdjevic je offline
Administrator

Datum prijave: 19.05.2005
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Nepromenjeno

Znam, mlogo sam lenj da okačim temu... Videh da su ljudi pominjali u drugoj temi dosta toga o Čikagu, ali iskreno ni to ne stigoh da pročitam...

Ev' obećavam da ću okačiti nešto uskoro. Ne bi mi verovali da se i dalje cimam oko podešavanja ovog sajta, onaj jedan vikend se pretvorio u evo mesec dana, a kontam da nisam ni na pola... Ima toliko tekstova i informacija da ćete se oduševiti kad kompletiramo prvu fazu.

P.S. Imate u mom potpisu link na blog koji predstavlja život u Čikagu iz malo ličnijeg ugla.
Staro 30.05.2008, 13:27
wingreen's Avatar
wingreen wingreen je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: Florida
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno zivot sa porodicom

Ono sto sam citala na tvom blogu o Chikagu meni zvuci super! E sad da li si ti rodjen pod srecnom zvezdom ili je to tako...dace Bog da vidimo!
Imam utisak da se nasi tamo ok druze. Ipak bih volela ako si u mogucnosti da okacis neke slike lepih delova Chikaga (a moze i manje lepih).
I ako neko moze da mi odgovori koliko je dovoljno (znaci ni premalo ni previse) dolara za mesec dana za porodicu sa bebom od godinu dana.
p.s. nemoj biti lenj, tvoje su informacije od velikog znacaja!
Reply With Quote
Staro 02.06.2008, 08:32
V777's Avatar
V777 V777 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: US
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik wingreen Prikaz poruke
Posto smo i razmisljali da bi nam mozda Chikago najvise odgovarao zbog nasih ljudi i klime (shvatila sam da je slicna nasoj) mogu li dobiti spisak nasih crkava, ako imaju neka udruzenja nasih ljudi...

Kontakt detalji o svim crkvama imate na sajtu SPC, te linkujete na Eparhije, Chicago je mitropolija srednje zapadno americka, te je sajt sledeci [url]http://www.sabornacrkva.org/

Pozdrav!
Reply With Quote
Staro 08.06.2008, 07:25
wingreen's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Da li na forumu ima ljudi koji zive i rade u Americi koji imaju decu,kakva su njihova iskustva sto se tice vrtica(cene,bezbednost,paznja koja se posvecuje deci), skolovanja, zivota uopste...?
Moze i neko drugi ko ima neke informacije o tome?
Reply With Quote
Staro 08.06.2008, 10:48
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Svaka cast za pitanje, wingreen.. Iako jos nemam djecu.. ovo me interesuje jako..
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 09.06.2008, 04:12
V777's Avatar
V777 V777 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: US
Nepromenjeno

Evo sta ja znam o tome: u komsiluku se nalazi mladi bracni par (inace su rodjeni Amerikanci, s fakultetima i super poslovima i platama), oni daju njihovu malu bebu, koja ima 6 meseci, kod zene koja ima nesto tipa privatnog obdanista (inace ta zena cuva decu i drugih kolegenica sa posla majke bebe, znaci da ima preporuke), te posto je to privatno, onda uzima oko 130 - 150 US dollara za cuvanje deteta po nedelji dana...znaci za mesec dana oko 500 - 600 US dollara (oni su nam rekli da druga privatna obdanista uzimaju i preko 200 US dollara po nedelji dana). Takodje za cuvanje zivotinja (pasa, jer ovde svi imaju pse po kucama i stanovima), uzima se oko 200 US dollara nedeljno...Sto se tice odrzavanja trudnoce, kao i trudnickog odsustva, nakon rodjenja deteta, to ovde gotovo da i ne postoji...opet sve zavisi od kompanije do kompanije u kojoj se radi, ali odrzavanje trudnoce je na radu, (verovatno ako je veoma opasna trudnoca uz odobrenje lekara se dobijaju neke olaksice...), a nakon rodjenja deteta se dobija svega 2-3 meseca i vraca se na posao...Skole: kvalitet zavisi od kvaliteta dela grada gde se zivi...znaci ako hocete da vam dete ide u dobru i kvalitetnu skolu (gde bi trebalo da se i vodi racuna o djacima), treba da se zivi u sigurnom i kvalitetnom delu grada (koji je i skuplji)...ako se ima dovoljno novca, deca mogu da se daju i u privatne skole (koje mi se cine po programima skolovanja da su veoma slicne evropskom nacinu skolovanja)...sajt http://www.city-data.com/city/ poseduje izvanredne podatke o svim mogucim gradovima i gradicima u US, kao i odlican forum za svako mesto, gde se moze naci dosta o zivotu i radu, kao i skolovanju dece i svemu ostalom za svaki grad koji vam odgovara...

Pozdrav i srecno!
Reply With Quote
Staro 09.06.2008, 08:16
wingreen's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Hvala v777 puno! A znate li kako su se snasli nasi tamo sto se toga tice?
Reply With Quote
Staro 10.06.2008, 07:26
wingreen's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Mislim ovi Amerikanci iz primera su savrseni, em rodjeni Amerikanci em fakulteti,super poslovi i plate, ne verujem da je to tako cest slucaj kad su nasi ljudi u pitanju, zato pitam kako se nasi snlaze po tom pitanju?
Jesu li skupi vrtici,pretpostavljam da postoje i neki drzavni vrtici,ne znam kakav je kvalitet usluge u njima, mada sam na nekom forumu procitala da su kvalitetniji drzavni od privatnog? Ne znam, nije mi logicno, pa ako neko ima jos neku informaciju....Zar niko na forumu nema decu?
Reply With Quote
Staro 10.06.2008, 08:17
wingreen's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Procitala sam da U Kanadi deca primaju deciji dodatak do 18 godine kao i da se dobijaju pare za pelene i mleko do 6 godine!?
Zna li neko kako je to regulisano u USA?
Reply With Quote
Staro 10.06.2008, 18:29
Daca Daca je offline
Član

Datum prijave: 27.05.2008
Question

Citat:
Prvobitno poslao korisnik wingreen Prikaz poruke
Mislim ovi Amerikanci iz primera su savrseni, em rodjeni Amerikanci em fakulteti,super poslovi i plate, ne verujem da je to tako cest slucaj kad su nasi ljudi u pitanju, zato pitam kako se nasi snlaze po tom pitanju?
Jesu li skupi vrtici,pretpostavljam da postoje i neki drzavni vrtici,ne znam kakav je kvalitet usluge u njima, mada sam na nekom forumu procitala da su kvalitetniji drzavni od privatnog? Ne znam, nije mi logicno, pa ako neko ima jos neku informaciju....Zar niko na forumu nema decu?
Ne znam da li sam na pravom mestu započela razgovor ali sam htela da te utešim da ima još nekog ko ima decu, a aplicirao je za zeleni karton. Do sada nisam htela da se uključujem u razgovor jer koliko vidim, svi ste vi mlađi ljudi i možda nemate šta da izgubite. Moj suprug već više godina unazad aplicira za GC i mi u maju dobismo tu famoznu kovertu. Prvo smo se silno obradovali a onda nas je uhvatila panika. Mi imamo po 40 god. i dvoje dece od 7.5 i 10.5 god. U San Diegu imamo jako dobrog druga koji bi nam na početku pomogao, mada kaže da je život u tom gradu dosta skup i da bismo na početku morali da se zadovoljimo nekim manje plaćenim poslovima. Moj suprug je IT manager a ja arhitektonski tehničar. Imamo svoj ne tako veliki stan a suprug ima relativno dobru platu za naše uslove. Ja ne radim. Kao i tebe, i mene muči mnogo toga što na forumu nisam saznala. Kako će se deca snaći tamo, kakve su škole, da li se plaćaju. Koliko čujem, u Americi deca ne smeju da ostaju sama kod kuće kao kod nas... Drugar nam je u podugačkom mail-u dao razloge za i protiv dolaska i između ostalog kaže: "gledajte da se ne razboljevate, jer je lečenje ovde veoma skupo." Spomenula si Kanadu. Čula sam da je tamo sve malo bolje organizovano. Mislim da je između ostalog za decu besplatno lečenje...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja