ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 05.06.2010, 13:52
Milosdv's Avatar
Milosdv Milosdv je offline
Stari vuk

Datum prijave: 09.01.2009
US lokacija: Hollywood, FL
YU lokacija: Beograd, Voždovac
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik nemili Prikaz poruke
....(Da ne kopiram ceo tekst)
U potpunosti se slazem sa tvojim komentarom oko ovog teksta, i dodao bih jos jedno milion "boldova", toliko GLUPOSTI na jednom mestu pa to je strasno.

Aj procitajte malo pazljivije tekst......

Pozdravljam Good Spirit-a sto nam je preneo "ovo", jel mislim da treba ljudima preneti sve i sa svih strana da bi na kraju dosli do necega...
Reply With Quote
Staro 06.06.2010, 08:44
Sloba_Kg Sloba_Kg je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.11.2008
US lokacija: Atlanta, GA
Nepromenjeno

Sve sto je doticni napisao i stoji i ne stoji.
Uopsteno je previse da bi na pismenom dobio 1+ za trud napisao covek referat.
Ne svidja mi se deo "ne zelim da se hvalim licnim primerom..." "meni je dobro i zato sam jos ovde" a sa druge strane ima toliko primedaba da je to i previse.

Svi ovu ameriku posmatramo iz nekog svog coska i ugla, i ja to ne bih tako generalizovao. Mnogo stvari zavisE od toga koga poznajes i gde zivis.
Ali mislim da je Good spirit imao dobru nameru i da je pokusao da prenese nesto novo i drugacije.
Veliki pozdrav svima i puno srece novo izvucenima
17.6.2008 - poslao kovertu u KCC
1.12.2008 - stigla druga koverta
15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA
U Atlanti od 13.maja 2009.
Reply With Quote
Staro 06.06.2010, 11:24
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno

Ja sam preneo ovo iz najbolje namere, samo zato što je neko napisao opširno još jedno iskustvo o SAD. A moj stav je da koliko god on na prvi pogled opširno napisao, dosta je generalizovao stvari, jer drugačije u jednom tekstu verovatno i ne može.

Svako SAD vidi na svoj način, neko ne želi da vidi neke stvari, neko ih ignoriše, a neko preuveličava, sve u svemu "istina je u oku posmatrača".

Što se tiče teksta, Saša je pretpostavljam napomenuo da ima dobar posao i slično iz razloga da ne pomislimo da ima loš posao pa da mu je zato loše jer ne može da priušti određene stvari.

Ja lično ne poredim stvari kao što to radi Saša, Srbija vs SAD. Po meni to su babe i žabe. Ja kada kod odem u SAD, trudim se da zaboravim neke svoje navike i pokušavam da se uklopim što bolje u okolinu, tj. da osetim život amerkianca. To mi je za sada u oba slučaja kada sam bio priuštilo dosta zadovoljstva i puno ne srpskih prijatelja.

Ali opet volim da pročitam svačija iskustva, jer u svakom iskustvu ima po nešto što može da koristi. Ja bih samo voleo da je Saša napisao da li je sve ovo što je napisao zasnovano na jednom gradu/državi ili više njih.

Reply With Quote
Staro 06.06.2010, 19:15
lanas lanas je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.02.2010
US lokacija: New York, Chichago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

"Opresija je ovde velika. Ovde možeš da izadjes na ulicu i pljujes predsednika ali na poslu ne smes da zucnes svom sefcicu ni malo. I ne samo ti nego se svi tako ponasaju. Kako se sve bazira na poslu (zdravstveno, skola tvog deteta, otplacivanje kuce) svi su stravicno uplaseni na radnim mestima i ne smeju da kažu ništa sto stvarno misle a sto je u suprotnostima mišljenju firme i neposrednih sefova. Uporediti to sa situacijom u staroj jugoslaviji gde je bilo obrnuto: Mogao si da pljujes sefa i firmu koliko si hteo i nisi mogao dobiti otkaz ali zato nisi smeo ništa javno protiv tita i partije".

Na poslu imam i šeficu koja je poluobrazovana i ne smeš "mrko" da je pogledaš, a ako bi nešto loše rekao sledio bi otkaz, pod nekim izgovorom.Kod nas se raid po straom srpkom poslovnom principu "veži konja gde ti gazda kaže".

Nedavno nam direktor finansija reče da smo SVI ZAMENJIVI i da će da nadje istu radnu snagu za manje para, a nama je skinuo 3%, a sledeći mesec biće još više.

Ovo je stanje u jednoj velikoj beogradskoj internet firmi. No comment
Reply With Quote
Staro 06.06.2010, 22:33
Positive Vibe's Avatar
Positive Vibe Positive Vibe je offline
Stari vuk

Datum prijave: 28.01.2010
US lokacija: Chicago, New York ili California
YU lokacija: Beograd, Obrenovac
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lanas Prikaz poruke

Na poslu imam i šeficu koja je poluobrazovana i ne smeš "mrko" da je pogledaš, a ako bi nešto loše rekao sledio bi otkaz, pod nekim izgovorom.Kod nas se raid po straom srpkom poslovnom principu "veži konja gde ti gazda kaže".

Nedavno nam direktor finansija reče da smo SVI ZAMENJIVI i da će da nadje istu radnu snagu za manje para, a nama je skinuo 3%, a sledeći mesec biće još više.
Upravo to!
Slicno se desilo i u mojoj bivsoj firmi, gde je gazda otpustio pet radnika na prolece 2009., a sada cujem da su im plate za 25% manje nego ranije.

01.11.2013. peta prijava na lutriju
Reply With Quote
Staro 07.06.2010, 12:33
Alex016 Alex016 je offline
Član

Datum prijave: 26.11.2009
US lokacija: ...
YU lokacija: Leskovac (Srbija)
Pošalji Skype™ poruku korisniku Alex016
Thumbs up Ja bih da pohvalim tekst

Mislim da je Sašin tekst prilično dobar, i da je pisac pokušao da bude objektivan (odatle i prenaglašeno potiskivanje subjektivnosti) i da nije imao pretenzija da vrši poređenje USA i Srbije (mada je bilo pojašnjavajućih poređenja). Sad ta objektivnost je svakako zasnovana na njegovim iskustvima (što neposrednim, što posrednim), samim tim tekst ne može predstaljati apsolutno objektivan prikaz USA ali je bar dobar pokušaj.

Moja (rođena) sestra je boravila u USA godinu dana kao stipendistkinja Američkog saveta gde je pohađala njihovu srednju školu i živela u pravoj američkoj porodici (belci, protestanti, manje mesto u Severnoj Karolini). Njena neposredna (a moja posredna) iskustva su da je to potpuno različit svet od našeg (Srbija) a opet i potpuno različit od sveta u velikim gradovima USA. To je samo jedan primer kako se ugao posmatranja na stvari ne može izbeći niti se stvari mogu jednostavno generalizovati.

Ukoliko ikad odem u USA (pa i Australiju, koja se umnogome razlikuje) očekujem da ću imati naporan rad za sebe i nadu da će moja deca imati nešto više od toga. Očekujem da ću "ostati" u onih 96% ali za utehu (ili žaljenje) ne u Srbiji.
Reply With Quote
Staro 09.06.2010, 01:59
Siberian's Avatar
Siberian Siberian je offline
Drug član

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: Florida - Orlando
YU lokacija: Beograd Srbija
Nepromenjeno

da mislim da ce se svaki srpski imigrant ko ode u ameriku ili autraliju kad tad susreci sa istim osecajem, veoma je tesko ako odes nespreman, neiskusan...kao sto je vec neko rekao svako to gleda iz nekog svog ugla
Reply With Quote
Staro 11.06.2010, 03:59
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Po meni tekst je odlican, delim covekovo misljenje skoro u svemu. Vrlo lepo napisano. Oni koji se potpuno ne slazu ili misle da je preterao.

Moj savet : Dodjite, budite ovde nekoliko godina (meni je trebalo skoro 3), pa onda dajte svoj sud. Iz perspektive Srbije sve izgleda drugacije
Reply With Quote
Staro 11.06.2010, 09:15
Neverhood's Avatar
Neverhood Neverhood je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.10.2009
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Verujem da je drugacije a i nadam se da jeste. Ali cini mi se da su ljudi zaboravili kako je ovde ili neznam koje ovde umesto doticnih ljudi razmisljao o hrani, porezu, penziji... Mozda je drugaciji sistem ali sve se to placa i kod nas. Pre koji dan citam u Blicu da bi okrecio stan, trebalobi traziti dozvolu za isti poduhvat, koja sa svim papirima izadje oko 500e.

O drasticnom padu standarda u srbiji jos nismo ni pricali. Neki ljudi u Beogradu neveruju u ovo ali je cinjenica da se po manjim mestima trenutno mnogo teze zivi nego pre 3-4 godine. Pogotovu zbog gomile otkaza proteklih godina, pa je nezaposlenih puno, pa poslodavci olako menjaju ljude. A ovo je direktno povezano i sa visinom plate koje nude. Naravno izuzetci uvek postoje.

To sto nacija ne postoji uopste me ne dotice. Zivim u multi etnickoj sredini, a i porodicno stablo mi je veoma sarenoliko. Mislim da je nacija smisljena da bi se sirotinja zabavljala kad nema sta jesti. Da se ne vracamo u 90te.

A koliko vidim niko se nekane vratiti. Ja stvarno ne mislim ici tamo da dzabalebarim nego da pocnem zivot koji ovde nemogu da dobijem. Trudicu se sto pre uklopiti u sistem. Ne mislim da ce biti med i mleko ali mozda mojoj deci bude bolje. A ako se bas razocaram evo vraticu se nazad

Last edited by Neverhood; 11.06.2010 at 09:20.
Reply With Quote
Staro 11.06.2010, 11:04
celestine celestine je offline
Stari vuk

Datum prijave: 14.05.2010
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Neverhood Prikaz poruke
Verujem da je drugacije a i nadam se da jeste. Ali cini mi se da su ljudi zaboravili kako je ovde ili neznam koje ovde umesto doticnih ljudi razmisljao o hrani, porezu, penziji... Mozda je drugaciji sistem ali sve se to placa i kod nas. Pre koji dan citam u Blicu da bi okrecio stan, trebalobi traziti dozvolu za isti poduhvat, koja sa svim papirima izadje oko 500e.

O drasticnom padu standarda u srbiji jos nismo ni pricali. Neki ljudi u Beogradu neveruju u ovo ali je cinjenica da se po manjim mestima trenutno mnogo teze zivi nego pre 3-4 godine. Pogotovu zbog gomile otkaza proteklih godina, pa je nezaposlenih puno, pa poslodavci olako menjaju ljude. A ovo je direktno povezano i sa visinom plate koje nude. Naravno izuzetci uvek postoje.

To sto nacija ne postoji uopste me ne dotice. Zivim u multi etnickoj sredini, a i porodicno stablo mi je veoma sarenoliko. Mislim da je nacija smisljena da bi se sirotinja zabavljala kad nema sta jesti. Da se ne vracamo u 90te.

A koliko vidim niko se nekane vratiti. Ja stvarno ne mislim ici tamo da dzabalebarim nego da pocnem zivot koji ovde nemogu da dobijem. Trudicu se sto pre uklopiti u sistem. Ne mislim da ce biti med i mleko ali mozda mojoj deci bude bolje. A ako se bas razocaram evo vraticu se nazad
Bravo! U potpunosti sam saglasna s tvojim misljenjem. Ja ovde radim posteno jedan posao za koji sam se skolovala (imam fakultet), muz isto tako, ne placam stan, imam jedno dete i jedva prezivljavam . Jedino sto zelim je da radim i da od svog rada zivim najobicnije, nista vise od toga. I da se nadam da ce mom detetu biti bolje. Ne zelim da muvam, kradem, varam i da se snalazim. A nijednog posla se ne stidim niti bih od bilo kog postenog posla bezala ukoliko od njega mogu da zivim sasvim obicnim, coveka dostojnim zivotom. Da li je to moguce u SAD ne znam, planiram da proverim...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja