![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Ajde da i ja napisem koju s ove strane, pa da imam sta poslije da usporedjujem..
![]() ![]() Nikada nisam bila u Americi, tako da sve sto znam, znam iz filnova, medija itd. ![]() ![]() Sljedece, nemamo ama bas nikoga tamo..tako da bismo se u svemu sami snalazili, pocev od stana, do toga gdje je prva prodavnica, pa nadalje.. Generalno, navikla sam raditi od jutra do mraka, tako da mislim da mi taj segment nece biti bitno drugaciji. Naravno, samo da nadjem posao.. ![]() Sto se tice stanovanja, jasno mi je da je tu pola troskova..ali nadam se da barem necu morati uzimati ves masinu, elektricni sporet, masinu za sudje... a prvu vecer cemo vjerovatno prespavati na podu. ![]() Nadam se da cemo imati vremena za putovanja, jer bih zaista mnogo toga zeljela da vidim. Mislim da ce mi jako biti cudne te puste ogromne ulice...pa se pitam iz ovog ugla kuda ljudi tamo voze bajk?! ![]() I vjerovatno ce mi nekad faliti one kafe s drustvom, sada, odmah... Generalno, meni iz ovog ugla djeluje to sve interesantno i uopce se ne bojim te neke promjene. Nostalgija - pa mislim da mi nista nece nedostajati kao moja uza porodica i prijatelji...e da, za njih ce mi bas biti tesko.. Eto, ako se sjetim jos necega, dopisat cu... Nego ajde, da vidimo jos vas koji ste vec preko bare?! ![]()
***************************** Case No: 2011EU00021xxx Koverta poslana iz KCC: 28.04.2010. Prva koverta stigla: 25.05.2010. Prva koverta vracena: 31.05.2010. Stigla koverta u KCC: 02.06.2010. Završen ljekarski: 21.03.2011. The Day: 01.04.2011. ***************************** Green Day 06.04.2011 ![]() Last edited by spectra; 23.03.2011 at 23:16. |
|
||||
|
||||
![]()
Dare sine idi lezi spavaj, ljubi te brat, vidi koliko je sati
![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]()
aplikacija na Lutriju 5.11.2009 izvucena 24.05.2010 case number 2011EU00022XXX prvi koverat dobien 14.06.2010 prvi koverat poslat u Kentacky 19.06.2010 drugi koverat dobili : 11.03.2011 intervju zakazan: 19.04.2011 vize u pasosima : 21.04.2011 ![]() ![]() ![]() letimo 21.08.2011 za new york ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Inace, restorana sa muzikom, a i tzv. kafica ima na obali... nebitno da li je Malibu, Long Beach, Manhattan Beach, itd. Nema ih previse (i ne treba da ih bude) ali daleko od toga da ih nema. Samo treba znati gde su. |
|
|||
|
|||
![]()
I meni su ti kafici nedostajali, ali toga kanda samo kod nas i u grckoj ima. Znam da ni u spaniji nije bilo. Imas plazu i put pored i to ti je to :-) Ono setnja pored mora, muzikica, mali kafici i prodavnice....to je valjda lepota jadrana. Ima i ovde tu i tamo po neki kafic, ali nije onako jedan do drugog.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hvala za ove podatke. Ko i gde moze da konkurise i zasto kafica negde ima ili generalno nema - naravno da je razlog zakon - sta bi drugo moglo da bude? U mojoj prici nije pitanje zasto nego iznosenje cinjenice da je tako. LA ima otprilike 120 km obale od cega veliki prostor ne zauzimaju naselja tj. kuce na samoj obali. Recimo da imas plazu sa kucama pa odmah iza nje nenaseljenu plazu pa tako u nedogled. Ogroman neiskoriscen prostor sa velikim potencijalom za jos nesto osim voznje bicikla i trcanja, ne samo za turisticke sadrzaje, kafice, galerije, prodavnice suvenira nego i za bazene (kad je vec hladno za uzivanje u okeanu ![]() ![]() Dakle to kako ameri koriste svoju obalu je primer za ono sto sam nazvala mojim "kulturoloskim shokom" - americki stil zivota je jednostavno drugaciji, njihova ideja provoda i koriscenja slobodnog vremena se ne podudaraju u potpunosti sa mojim i to je potpuno normalno - i nema nista lose u tome da se konstatuju razlike u kulturama, to je ustvari fun ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Meni smetaju druge stvari ovde, ali to opet nema veze sa stvarima na koje sam ja navikla u Srbiji niti je u pitanju poredjenje - jednostavno dosta toga treba da se uredi drugacije nego sto jeste (gradska uprava) a problematika ima negativan uticaj na mnogo vise ljudi i na mnogo znacajnije stvari od izlazaka. |
|
||||
|
||||
![]()
Meni je isto to bila prva stvar koju sam primetio na obali. Mi smo iznajmili kucu u Oceanside-u, a kolima se (Pacific Highway-om) vozili do San Diega i na sever do LA-a. Iskreno mi nije smetalo, stavise bilo mi je interesantno kako je priroda ostala - priroda.
Primetio sam na nekim plazama betonske setove za rostilj udaljene 50-ak metara jedna od druge. Jedini deo obale koji je imao "dzadu" je bio, cini mi se, Venice Beach gde je ona teretana na plazi i radnjice su jedna do druge, doduse nema kafica ni tu bas na setalistu. Mnogo ljudi se na svim tim plazama bavi raznim vrstama sporta, sto mi je bilo super. Jedinu buku su pravili Afroamerikanci (korektno ![]() Citat:
Zana, mogla bi da napises par stvari koje su ti danas realnost, a nisi ih ocekivala kad si krenula iz Srbije... Mislim da bi nam dosta znacila i bila interesantna vasa zapazanja koji vec zivite dugo u USA i imate dnevnih, normalnih problema... |
|
|||
|
|||
![]()
Neko je vec rekao da Amerika nije druga drzava , vec druga planeta i potpuno se slazem.
Imao sam srecu i priliku da vidim dosta sveta , ali se tesko sta moze meriti sa USA. Prva stvar jeste ta praznoca na ulicama, bez pesaka i taj , mozda, subjektivni osecaj straha kao sto neko rece.Ali ljudi su tako napravili zivot da i po hranu, u apoteku idu kolima i to je to, svidelo se to nekom ili ne. Cene su manje vise iste kao kod nas za neke obicne stvari, naravno stanarina je dosta skuplja, ali je potpuno tacno da se od jedne srednje plate troskovi pokrivaju. A sad ko ima (ne)srecu da je ozenjen... Pisem o USA na osnovu onog sto sam vidio svojim ocima ( Phoenix, Houston, Austin, Corpus Christi...)... |
![]() |
|
|
![]() |