ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi
Uspešan početak Školovanje u USA Vrste školi Stipendije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 04.09.2018, 03:26
milan.b milan.b je offline
Drug član

Datum prijave: 05.08.2014
Nepromenjeno

Pozdrav svima. Moja supruga je odlučila da počne da piše blog o životu u SAD, a prvo o čemu je počela da piše je o školstvu. Da se razmemo, nikome se ne sugeriše šta treba da radi ili je reklama za bilo šta. Ona je u Srbiji držala privatne časove iz matematike, mehanike, nacrtne geometrije i drugih predmeta, a sa tim je nastavila i ovde u SAD tako da iz ličnog iskustva kao i iz kontakata sa studentima može da prenese šta se događa.
Unapred se izvinjavam ako nije dozvoljeno kačenje linka.
https://milenasovic.wordpress.com/

Last edited by milan.b; 04.09.2018 at 03:34.
Reply With Quote
Staro 04.09.2018, 04:43
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milan.b Prikaz poruke
Pozdrav svima. Moja supruga je odlučila da počne da piše blog o životu u SAD, a prvo o čemu je počela da piše je o školstvu. Da se razmemo, nikome se ne sugeriše šta treba da radi ili je reklama za bilo šta. Ona je u Srbiji držala privatne časove iz matematike, mehanike, nacrtne geometrije i drugih predmeta, a sa tim je nastavila i ovde u SAD tako da iz ličnog iskustva kao i iz kontakata sa studentima može da prenese šta se događa.
Unapred se izvinjavam ako nije dozvoljeno kačenje linka.
https://milenasovic.wordpress.com/
Jedna od razlika je sto u Srbiji fakultet je nekad zavrsavalo manje od 5 % stanovnistva, a ovde je to oko 40 %. I sto samo poznavanje cinjenica i gradiva nije vise samo po sebi dovoljno da bi se dobio uskuskan posao u drzavnoj firmi.
Reply With Quote
Staro 04.09.2018, 05:38
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Jedna od razlika je sto u Srbiji fakultet je nekad zavrsavalo manje od 5 % stanovnistva, a ovde je to oko 40 %. I sto samo poznavanje cinjenica i gradiva nije vise samo po sebi dovoljno da bi se dobio uskuskan posao u drzavnoj firmi.
Poenta priče je da je kod nas bolje školovanje nego u Americi sve dok se ne dodje do mastera i doktorskih studija. Ili drugačije da kažem, naši fakulteti i srednje škole imaju bolje programe nego što ih imaju ovde. Pričam/mo iz ličnog iskustva jer imamo dete u školi, a supruga drži časove Amerikancima i ima uvid šta i koliko znaju!
Reply With Quote
Staro 04.09.2018, 06:03
Sasa99 Sasa99 je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: Chicago IL
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Zdravo milan.b

Procitao sam vas blog i potpuno te razumem sta hoces da kazes da posto imam dobro obrazovanje i dobro radno iskustvo steceno u Makedoniji zato ovde ne perem sudove i radim bilo sta. I jas sam se bavio privatne casove iz matematike ali mislio sam da je to nemoguce da ovde nastavim. prvo zbog jezik drugo da mi nece priznati diplomu. Imam posao ali voleo bih da se bavim drzanje casove iz matematike kao dodatni posao jer mi to jednostavno lezi i najlakse mi je da radim zamolio bih te da mi kazes kako da pocnem dali na primer na oglasi chicagodesavanja je dobra ideja da dam oglas. Izvini sto ti pisem privatnu poruku posto nekome ce se ovo dopasti nekome ne a ja ne zelima da se raspravljam po forumu. Inace sam elektroinziner zivim u Chicagu skoro 5 godina.

Pozdrav
Sasa
Reply With Quote
Staro 04.09.2018, 06:14
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sasa99 Prikaz poruke
Zdravo milan.b

Procitao sam vas blog i potpuno te razumem sta hoces da kazes da posto imam dobro obrazovanje i dobro radno iskustvo steceno u Makedoniji zato ovde ne perem sudove i radim bilo sta. I jas sam se bavio privatne casove iz matematike ali mislio sam da je to nemoguce da ovde nastavim. prvo zbog jezik drugo da mi nece priznati diplomu. Imam posao ali voleo bih da se bavim drzanje casove iz matematike kao dodatni posao jer mi to jednostavno lezi i najlakse mi je da radim zamolio bih te da mi kazes kako da pocnem dali na primer na oglasi chicagodesavanja je dobra ideja da dam oglas. Izvini sto ti pisem privatnu poruku posto nekome ce se ovo dopasti nekome ne a ja ne zelima da se raspravljam po forumu. Inace sam elektroinziner zivim u Chicagu skoro 5 godina.

Pozdrav
Sasa
Blog piše moja supruga koja drži časove, a ne ja. Ostavio sam ti kontakt u privatnoj poruci.
Reply With Quote
Staro 04.09.2018, 16:30
Promenada Promenada je offline
Drug član

Datum prijave: 01.09.2018
Nepromenjeno

Skolovanje u USA je glupa ideja. Dosta nasih odavde salje decu u Srbiju da studiraju. Em je jeftinije em je bolje. Izadjes sa diplomom bez dugova.

Najbolje je odraditi faks u Srbiji raditi jedno 2-3 godine i nakon toga tek doci. Poznajem decka zavrsio Stanford i ne moze da nadje posao. Dodje neki nas sa Ekonomskim fakultetom i nadje posao za dan.
Reply With Quote
Staro 04.09.2018, 17:07
damagon damagon je offline
Stari vuk

Datum prijave: 03.05.2017
US lokacija: Maryland
YU lokacija: Nis Serbia
Nepromenjeno

Iskreno ne znam kakva je situacija u USA sa ekonomistima, i zaposlenjem sa ekonomskim faxom (njihovim), ali siguran sam da im je obrazovni sistem bolji nego nas....
Konkretno ja imam jos par ispita da zavrsim(ekonomiju), ali cu oduziti malo...
Ako mi verujete mi ucimo teoriju koja je stara 30 godina....
Nova izdanja, samo promene korice....
Koliko sam razumeo od nekih drugara koji su preko sporta otisli na koledz tamo je sve bazirano na praksi i primerima a ne na suvoparnoj teoriji kao ovde...

Uostalom mozemo da kazemo sta hocemo, te njihove diplome su svuda priznate i trazene za razliku od nasih.

Ali eto nadam se da ste u pravu, i da cu sa nasom diplomom za dan naci posao
Reply With Quote
Staro 04.09.2018, 17:18
Promenada Promenada je offline
Drug član

Datum prijave: 01.09.2018
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik damagon Prikaz poruke
Iskreno ne znam kakva je situacija u USA sa ekonomistima, i zaposlenjem sa ekonomskim faxom (njihovim), ali siguran sam da im je obrazovni sistem bolji nego nas....
Konkretno ja imam jos par ispita da zavrsim(ekonomiju), ali cu oduziti malo...
Ako mi verujete mi ucimo teoriju koja je stara 30 godina....
Nova izdanja, samo promene korice....
Koliko sam razumeo od nekih drugara koji su preko sporta otisli na koledz tamo je sve bazirano na praksi i primerima a ne na suvoparnoj teoriji kao ovde...

Uostalom mozemo da kazemo sta hocemo, te njihove diplome su svuda priznate i trazene za razliku od nasih.

Ali eto nadam se da ste u pravu, i da cu sa nasom diplomom za dan naci posao
Mozda je bolji ali ne moze da se generalizuje. Uglavnom je dosta losiji a naravno ima i dosta boljih. Tipa verovatno su svi ivy league koledzi bolji od nasih osim mozda ETF-a koji je u tom rangu.

Da bi upao na tako dobar fakultet treba da si isao u privatnu skolu (koja kosta 40-60,000$ godina) ili u delovima gde su skole ocenjene sa 10 i da si jos dobar u grupi. Da uzmes kredite i da se zaduzis do guse.

Izadjes sa fakulteta dug 300,000$ i niko nece da zaposli freshman-a. Nikakve razlike nema da li je neko zavrsio faks u Srb ili ovde. Pogotovo za IT.
Naravno za medicinu, pravo i slicno mora u US.

Svakako moj savet je nikako ne studirati u USA. Suluda ideja.
Reply With Quote
Staro 04.09.2018, 17:32
damagon damagon je offline
Stari vuk

Datum prijave: 03.05.2017
US lokacija: Maryland
YU lokacija: Nis Serbia
Nepromenjeno

Ja mislim da je razlika ogromna.Takodje mislim da se nismo dobro razumeli...
Drug iz srednje skole igra basket za univerzitet, ne samo da mu je placena cela skolarina, smestaj u domu i hrana, vec ima i svoju stipendiju od koje bez problema 2 puta godisnje dolazi u SRB + ima za neke svoje potrebe.

Takodje mislim da ukoliko se neko ne snadje u Americi i vrati u Srbiju, sigurno ce pre dobiti posao sa USA diplomom
Reply With Quote
Staro 04.09.2018, 20:56
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Promenada Prikaz poruke
Skolovanje u USA je glupa ideja. Dosta nasih odavde salje decu u Srbiju da studiraju. Em je jeftinije em je bolje. Izadjes sa diplomom bez dugova.

Najbolje je odraditi faks u Srbiji raditi jedno 2-3 godine i nakon toga tek doci. Poznajem decka zavrsio Stanford i ne moze da nadje posao. Dodje neki nas sa Ekonomskim fakultetom i nadje posao za dan.

Apsolutno nije glupa ideja. Iako neko salje decu u Srb to radi jer verovatno nece da daje pare a ne zato sto je bolje u SRB.
Moze da nadje svako posao za dan cim dodje sa ekonomskim, eno Mek i Starbaks stalno traze radnike.

Da bi dobio dobre stipendije ne moras da ides u privatne skole, moja zena je isla na faks gde je 4 godine kostalo 250 000, od toga je oko 30 000 ona platila, ostalo je sve dobila stipendije, a zavrsila je obicnu drzavnu srednju skolu.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja