![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi | ||||
Uspešan početak | Školovanje u USA | Vrste školi | Stipendije | Učlanite se |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Kao što sam već ranije napisao, moja supruga se bavi obrazovanjem gotovo dve decenije i sigurno je kompetentna da izvrši poređenje našeg i američkog sisema pošto je radila, odnosno radi u oba. Pročitajte njen blog ako hoćete da saznate nešto o razlikama od nekog ko je završio školu u Srbiji po starim programima i zo unovčava, a ako nećete slušajte priče onih koji su dočli ovde i rade kao spasioci i bebisiterke kako je sve bajno i kako može da se zaradi i bez dobre škole, odnosno diplome. |
|
|||
|
|||
![]()
Milane, veruj mi mogu i ja da ih poredim, bila sam na platnom spisku obe drzave. Ne mozemo porediti nasih najpametnijih 5 % sa ovdasnjih 40 %. Ipak njihovi top univerziteti imaju sredstava, opreme i biblioteka o kojima mi mozemo da mastamo u nasoj zemlji. Ima i ovde magnet skola koje su izvrsne, a i kod nas ima skola koje su totalni krs. Sve zavisi u kom ste okruzenju odrasli kod nas i kom se krecete ovde.
Kao neko ko je drzao privatne casove pre nego sto je postao stalni zaposleni u obrazovnom sistemu mogu samo da iskomentarisem da privatne casove i kod nas a i ovde (ovde zovu to "tutoring") obicno uzimaju lenji a i imucni jer nema svako pare za to. Vredna i pametna deca u oba sistema uce sama, ne trebaju ima dodatni casovi, otvore knjigu i navale. Najveca razlika u obrazovnim sistemima na fakultetskom nivou je da su samo neki predmeti ovde obavezni i da ima vise izbornih predmeta. Imas vise opcija koga da uzmes za profesora. Kod nas, bar u moje vreme, daju ti spisak i ti ides redom pa polazes ispite, obicno imajuci samo jednu opciju sto se tice izbora profesora. Nase knjige u Srbiji su knjizice u poredjenju sa ovdasnjim koje znaju da imaju i po hiljadu strana (naravno sve zavisi o struci). Samo sto nasu moras da nabiflas od korice do korice i da imas osecaj da svaki predmet moras da predajes. Ovde se obicno podstice razmisljanje "out of the box", ili "starting from a scratch", ceni se kreativnost i inovatnivno razmisljanje. Kod nas, nasuprot, najvise se fokusira na plan i strukturu, ide se redom. Dosta matematike i teorije, malo prakse i primene. Ali opet, sve u zavisnosti koja je struka u pitanju. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ja sam tek dotakla osnovnu školu. Posle ću pisati o srednjoj i fakultetu. Imam studente iz Magnet škola, odlično mogu da ih uporedim sa srpskim školama. Tačno je, knjiga ima 1000 strana, ali se obradjuje svaka deseta. Ovde NIGDE nisam videla da se inovativnost ceni, niti smeš ikom da pokažeš da umeš da misliš svojiom glavom, skratiće je neko. Nigde nisam videla kreativne ljude. Mogu da pričam o profesorima sa DePaula i par nabiflanih fakulteta. Nisu ni u podedjenju sa našima. O sportskim stipendijama ću tek da pišem, ne mogu sve da stignem sada. Svako ima svoje mišljenje, ali ne treba dezavuisati ljude. Neka dodju i uvere se! Samo neka prvo pročitaju šta imam da kažem, pa ne mora odmah ne da se kaže, neka se malo razmisli prvo! |
|
|||
|
|||
![]()
Opet sve zavisi u kojim se krugovima kreces i sta je ono sto vidis. Isto kao i kod nas.
A sto se tice udzbenika, naravno da ih imaju. Vecinom ih drze u skoli. Razliciti su od drzave do drzave i nemaju sve drzave uniju. Kao sto i nisu svugde isti nastavnici, negde imaju i magistarske ili doktorske diplome. Sve opet zavisi od skole u koju se ide. Evo nekih primera udzbenika (Virdzinija):
Sve u zavisnosti koji su "learning standards". U Ilinoisu to mozes naci ovde klikni Npr. matematika klikni Sto bi za Ilinois bilo da prati "common core standards" koji su za matematiku ovo klikni Cudno je to kako vam uciteljica ne da spisak udzbenika, neke skole to stave onlajn, kao npr. School District 64 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Druga stvar koju ću da vam kažem u moje ime je da njihovi top fakulteti koštaju i po 80 000 dolara godišnje a obrazovanje koje dobiju studenti je na nivou sa našim fakultetima. Tek od Master studija počenje da se primećuje razlika, dok su im doktorske studije odlične. Ali ne lezi vraže. I tu ima caka. Te master studije, a pogotovo doktorate uglavnom završavaju Evropljani i Azijati, odnosno njihova deca, a vrlo je mali broj Amerikanaca koji mogu da dobace do ovih visina jer su lenji i nezainteresovani. Nije uzalud kod nas uvrženo mišljenje da je američka škola boza. Mislim na osnovnu i srednju, a bogami i na fakultet. Ovim zvaršavam diskusiju sa vama. |
|
||||
|
||||
![]()
Procitah ovih par tekstova sa bloga.
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Milane, puni ste predrasuda. I niste otvoreni za drugacija misljenja osim za misljenja vase supruge. To o cemu pricate je vas/njen pogled na to, i ono sto ste videli (vi/ona/ko vec) u tom svom okruzenju.
Moji utisci su vezani za dva fakulteta na kojima sam bila na platnom spisku na Balkanu i tri na kojima sa bila na platnom spisku ovde. Ne mozete generalizovati na osnovu rada sa studenatima koji ne mogu da savladaju gradivo, onima kojima je potrebna dodatna pomoc pri ucenju i na osnovu njih ceniti nekakav obrazovni sistem. Nisu svi isti fakulteti ni tu u Ilinoisu, a ni u jednoj drugoj drzavi. Nisu ni svi studenti isti. To sto su zavrsili isti fakultet, daleko da ih obelezava na isti nacin. Ima ovde veoma izuzetne dece, dece koja nakon diplomiranja imaju znatno vise radnog iskustva neko tipicni srpski student kome roditelji sve placaju. Mnogi rade od svoje sesnaeste godine neke poslove nakon skole. Mnogi i u toku studiranja, usluzne delatnosti obicno. U Srbiji fakulteti takodje kostaju. Poreske obveznike. Placa to ceo narod, i onih 95 % koji fakultet nikad nisu zavrsili a i decu ne planiraju da imaju. Nisu ni tamo profesorske a ni asistentske plate nula. Samo sto to zajedno placa ceo narod. I sto manje ljudi moze da priusti da studira iako je skolarina minimalna. Svaki semestar ima svoj trosak, placa se nesto i tamo. Studenti koji zive na strani debelo kostaju svoje roditelje, iskolovati dete u Srbiji je prava hrabrost i umetnost za one koji nemaju tu privilegiju da zive u mestu koje ima fakultet u gradu. Mnogima to kosta godisnje skoro ako ne i vise nego plata. Nije ni ovde crno na belo, skolarine nisu fiksne. Pametno i siromasno dete ima i ovde pravo da studira i postoje stipendije ovde, cak i ono sto se zove "full ride". Sto vise dece imate, to je jeftnija i ta skolarina. Sve zavisi od vase kupovne moci. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sta reci za ovu odvalu da Ameri ne idu na master a kamo li na doktorske, izgleda da ja uglavnom znam izuzetke koji su u stvari pravilo da se ljudi normalno nastavljaju skolovanje. A za tih par pasusa na blogu, puni neistina i predrasuda. Prvo nastavnici u osnovnim skolama imaju male plate, i bachelor diploma je diploma fakulteta a ne samo visoke skole. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Da se razjasnimo jer izgleda da niste shvatili poentu. A poenta je da deca u Srbiji u osnovnoj i srednjoj školi, pa čak i na fakultetu dobijaju bolje obrazovanje nego što se dobija u Americi nakon svega viđenog u Čikagu. Ne verujem da se razlikuje osnovna ili škola u Viskonsinu ili Arizoni od ovih ovde. Dovoljno sam mator da znam kako su loši đaci iz Jugoslavije nekad a sada iz država koje su nastale raspadom SFRJ ovde završavali fakultete bez problema i bili među najboljima. Ako su američke škole bolje od naših, kako je moguće da naši loši učenici budu ovde tako uspešni? Osim toga njeni tekstovi koji sada stoje na blogu se tiču osnovne škole. Tek će da piše o srednjoj školi i fakultetima. Niko ništa nije generalizovao iz rada sa studentima koji ne mogu da savladaju gradio već smo do zaključaka došli posle razgovora sa profesorima na univerzitetima, direktorima škola i studentima koji žele da zadrže odlične ocene, a profesori ne mogu da im pojasne problem. A bogami smo pročitali priličan broj članaka. Da ne generalizujemo stvari, ima ovde talentovane dece svakako, ima i one koje dobijaju stipendije, ali i one koje moraju da rade da bi platili školvanje. Tačno je da i u Srbiji školovanje košta ali to nije ni približno kao ovde. Vi ste verovatno radili sa studentimakoji su upisali master. Oni su svakako pametni i vredni jer ovi drugi teško mogu da im pariraju. I još nešto... Čisto da razjasnim i to. Moja supruga je završila dva fakulteta u Srbiji, ima Master a sada se sprema da završi još jedan master ovde. Član je MENSA USA i INTERTEL, ako uopšte ljudi znaju šta je to. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Primer pozivnog pisma | mvp977 | Intervju (interview) - Ambasada | 3 | 30.10.2008 17:31 |
Popunjeni formulari iz prve koverte - PRIMER | srdjevic | Prva koverta | 0 | 20.04.2008 07:05 |
![]() |