ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi
Uspešan početak Školovanje u USA Vrste školi Stipendije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 05.09.2018, 23:56
milan.b milan.b je offline
Drug član

Datum prijave: 05.08.2014
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mveruovic Prikaz poruke
Neko ko je jedva godinu dana u Americi ne moze da bude kompetentan da poredi obrazovne sisteme, pogotovo ako nije radio uopste u zvanicnim ni u jednoj ni u drugoj zemlji.

Sta reci za ovu odvalu da Ameri ne idu na master a kamo li na doktorske, izgleda da ja uglavnom znam izuzetke koji su u stvari pravilo da se ljudi normalno nastavljaju skolovanje.

A za tih par pasusa na blogu, puni neistina i predrasuda. Prvo nastavnici u osnovnim skolama imaju male plate, i bachelor diploma je diploma fakulteta a ne samo visoke skole.
Može i te kako da bude kompetentan jer taj neko proučavao i radio u oba sistema i video šta ne valja.
Drugo! pošto vidim da znaš da pišeš verovatno znaš i da čitaš. Ja nigde nisam napisao da Ameri ne idu na master a kamoli na doktorske. napisao sam da retko idu na mester i na doktorske studije. I još nešto, nije Amer svako ko je rođen u Americi! Čisto da pojasnim i to.
Što se tiče malih plata nastavnika... rade 175 do 180 dana godišnje, sa bachelor diplomom imaju od 45-50000 $ godišnju platu i beneficije za celu porodicu. Znamo to jer smo se raspitali kod istih.
Naravno da znamo da je bachelor diploma i diploma fakulteta, a ne samo visoke škole.
Uostalom, ako ste drugačijeg mišljenja, napravite svoj blog pa o tome lepo pišite.
Reply With Quote
Staro 06.09.2018, 00:01
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Milane, veruj mi mogu i ja da ih poredim, bila sam na platnom spisku obe drzave. Ne mozemo porediti nasih najpametnijih 5 % sa ovdasnjih 40 %. Ipak njihovi top univerziteti imaju sredstava, opreme i biblioteka o kojima mi mozemo da mastamo u nasoj zemlji. Ima i ovde magnet skola koje su izvrsne, a i kod nas ima skola koje su totalni krs. Sve zavisi u kom ste okruzenju odrasli kod nas i kom se krecete ovde.

Kao neko ko je drzao privatne casove pre nego sto je postao stalni zaposleni u obrazovnom sistemu mogu samo da iskomentarisem da privatne casove i kod nas a i ovde (ovde zovu to "tutoring") obicno uzimaju lenji a i imucni jer nema svako pare za to. Vredna i pametna deca u oba sistema uce sama, ne trebaju ima dodatni casovi, otvore knjigu i navale.

Najveca razlika u obrazovnim sistemima na fakultetskom nivou je da su samo neki predmeti ovde obavezni i da ima vise izbornih predmeta. Imas vise opcija koga da uzmes za profesora. Kod nas, bar u moje vreme, daju ti spisak i ti ides redom pa polazes ispite, obicno imajuci samo jednu opciju sto se tice izbora profesora.

Nase knjige u Srbiji su knjizice u poredjenju sa ovdasnjim koje znaju da imaju i po hiljadu strana (naravno sve zavisi o struci). Samo sto nasu moras da nabiflas od korice do korice i da imas osecaj da svaki predmet moras da predajes. Ovde se obicno podstice razmisljanje "out of the box", ili "starting from a scratch", ceni se kreativnost i inovatnivno razmisljanje. Kod nas, nasuprot, najvise se fokusira na plan i strukturu, ide se redom. Dosta matematike i teorije, malo prakse i primene. Ali opet, sve u zavisnosti koja je struka u pitanju.

Naravno da pametnoj deci ne trebaju tutori, ali njih je malo u oba sistema.
Moja supruga ima studenate/djake koji umesto A hoće da imaju A+.
Naravno da njihovi top fakulteti imaju opremu i sretstva kada koštaju kao svetog Petra kajgana, pa mogu da priušte šta god im treba i obezbede uslove za šta god hoće. Oni te pare skupljaju ne decenijama već sada vekovima jer su pojedini stari više od 200 godina.

Last edited by milan.b; 06.09.2018 at 00:11.
Reply With Quote
Staro 06.09.2018, 00:06
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik aleksandarzz Prikaz poruke
Procitah ovih par tekstova sa bloga.

Apsolutno me ne zanimaju stavovi osoba koje ovako misle i pisu. Tekstovi na blogu su dostojni informera i slicnog smeca.
Kome se ne sviđa ne mora da čita. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Sve napisano je na osnovu ličnih iskustava i iskustava studenata iz uglavnom čikaških škola.
Reply With Quote
Staro 06.09.2018, 00:16
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milan.b Prikaz poruke
Može i te kako da bude kompetentan jer taj neko proučavao i radio u oba sistema i video šta ne valja.
Drugo! pošto vidim da znaš da pišeš verovatno znaš i da čitaš. Ja nigde nisam napisao da Ameri ne idu na master a kamoli na doktorske. napisao sam da retko idu na mester i na doktorske studije. I još nešto, nije Amer svako ko je rođen u Americi! Čisto da pojasnim i to.
Što se tiče malih plata nastavnika... rade 175 do 180 dana godišnje, sa bachelor diplomom imaju od 45-50000 $ godišnju platu i beneficije za celu porodicu. Znamo to jer smo se raspitali kod istih.
Naravno da znamo da je bachelor diploma i diploma fakulteta, a ne samo visoke škole.
Uostalom, ako ste drugačijeg mišljenja, napravite svoj blog pa o tome lepo pišite.
Drzati privatne casove i raditi zaista u sistemu prosvete nema nikakve veze. Dodje neko na nekoliko casova jer je piglu da mu se objasni nesto za test, i predavati nekom preko cele godine nije isto, a pogotovo ne moze neko da popije svu pamet ovoga sveta za godinu dana provedenih tu i da bude kompetentan da ocenjuje sisteme obrazovanja.

Ako znate zasto onda pravite razliku u tekstu? Nemam nameru da pravim svoj blog o tome, ali imam nameru da komentarisem ovde jer za to forum i sluzi. U ovom kontekstu Amer je taj kojem su nekoliko generacija tamo, ja kazem da nije retko jer znam dosta ljudi koji su nastavili skolovanje.

Citat:
I još nešto... Čisto da razjasnim i to. Moja supruga je završila dva fakulteta u Srbiji, ima Master a sada se sprema da završi još jedan master ovde. Član je MENSA USA i INTERTEL, ako uopšte ljudi znaju šta je to.
Uh, uh al smo nadmeni "ako uopste ljudi i znaju sta je to", da li si ti zavrsio fakultet kada moras da se kitis tudjim perijem? I ja mogu da kazem wow zavrsio sam dva fakulteta (a u stvari sam zavrsio visoku skolu i dodatno isao god dana na faks).
Reply With Quote
Staro 06.09.2018, 01:05
Promenada Promenada je offline
Drug član

Datum prijave: 01.09.2018
Nepromenjeno

Sama ideja ici u USA zbog fakulteta je nebuloza. Najbolje je zavrsiti fakultet u Srbiji i jos 2-3 godine rada i tek tada otici u USA ako bas neko zeli.

Pogotovo sad ici u USA kad je recesija samo sto nije. Kad krene recesija bice kao 2009te kada se najveci broj nasih vratio.
Reply With Quote
Staro 06.09.2018, 01:07
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milan.b Prikaz poruke
Da se razjasnimo jer izgleda da niste shvatili poentu. A poenta je da deca u Srbiji u osnovnoj i srednjoj školi, pa čak i na fakultetu dobijaju bolje obrazovanje nego što se dobija u Americi nakon svega viđenog u Čikagu. Ne verujem da se razlikuje osnovna ili škola u Viskonsinu ili Arizoni od ovih ovde. Dovoljno sam mator da znam kako su loši đaci iz Jugoslavije nekad a sada iz država koje su nastale raspadom SFRJ ovde završavali fakultete bez problema i bili među najboljima. Ako su američke škole bolje od naših, kako je moguće da naši loši učenici budu ovde tako uspešni?
Nakon svega vidjenog u Cikagu >> mozda malo prosetajte van Cikaga, videcete drugacije stvari.

Apsolutno se razlikuju osnovne skole, cak i u jednom mestu, sve zavisi od zipcode-a, resursa koje skole imaju, a ponajvise od nivoa obrazovanja roditelja i vremena koje imaju da posvete svojoj deci. A i od uzora na koje ta deca treba da se ugledaju. Ovde je drustvo znatno vise raslojeno, sve u zavisosti opet od kupovne moci. Mnoge kuce u sigurnim krajevima i dobrim skolskim oblastima se cene vredne zezenog zlata, a mnogo nove i dobre kucerine u krajevima gde su skole losije se prodaju za znatno manje pare. U skolama koje imaju visoke ocene, roditelji su obicno znatno vise ukljuceni u obrazovanje svoje dece. U njima postoje paralelni razredi takozvanih "gifted programa". U njima je akademska rigoroznost znatno visa nego u obicnim razredima, cak i u istim skolama. Postoje skole blizu fakulteta u koje dolaze studenti da volonitraju i da vode raznorazne programe u produzenim boravcima, kako u osnovnim, tako i u srednjim skolama.

Nasi ucenici su ovde uspesni zato sto im je ta diploma ulazak u ovaj svet. Ulazak na velika vrata. Svako ko je daleko od svoje porodice ne shvata olako tu sansu. Svako ko je dobio sansu da ide ovde u skolu, bila to srednja skola i fakultet, grize i pokusa da uhvati obrazovanje kao sansu da promeni svoj status. Poslediplomci ovde mahom dolaze na minimalce, ali zavrsavaju bez okova u vidu studentskih dugova, uz sansu da nadju taj neki redovan pristojan posao. Sve je takodje i pitanje kako definises uspesnost... Da li je to kupovina novog automobila, krova nad glavom, imanje stabilnog posla, pun frizider, mogucnost da se ide na odmore i da se priusti neka zivotna stabilnost? Mnogi i u nasem sistemu mogu da dodju u slicnu situaciju ako su im se zivotne kockice pogodno slozile i ako su zaigrali na ocekivane karte u odredjenim momentima (vecinom uclanjivanjem u pogodnu stranku koliko se razumem). Oni ostali - ili ce poci negde daleko ko svi mi i krenuti zivot ispocetka.

Ali cemu ova diskusija uopste, ciji je obrazovni sistem izuzetniji? Cemu to? Ako je neko u ovoj temi, verovatno je vec ovde. Verovatno ne moze da ode nazad na Balkan da zavrsava taj nas izuzetni sistem. Verovatno razmislja da se ovde usavrsi. Verovatno je zavrsio nesto sto se ovde ne priznaje, ili misli da moze vise.

Zasto se na sve to treba ovako defanzivno okretati. Neka ih nek se usavrsavaju. Ima prilika. Makar to bili sertifikati, vise skole, fakulteti, poslediplomske. U ljudskoj prirodi je da napreduje i da tezi necemu, boljem nego sto je trenutno.

Ja podrzavam sve one koji imaju optimizam i neku zivotnu nadu. Ona pokrece i tera nas napred.
Reply With Quote
Staro 06.09.2018, 12:33
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mveruovic Prikaz poruke
Sta reci za ovu odvalu da Ameri ne idu na master a kamo li na doktorske, izgleda da ja uglavnom znam izuzetke koji su u stvari pravilo da se ljudi normalno nastavljaju skolovanje.
Jedina razlika je sto ce oni nakon svojih poslediplomskih raditi na poslovima sa sest cifara, sto ce da se kompanije i drzava lome da ih zaposle i da im se utrkuju sa ponudama. Ne zaposljavaju sve firme ni naturalizovane imigrante. Ameri obicno ako imaju doktorat u tehnickoj struci ili prirodnoj nauci idu na bolje ili iste fakultete da rade. Mnogi od njih vole opusteno profesorsko leto i radice za manju platu da mogu da putuju po svetu i gaje decu. Mnogi dodju u akademske vode nakon sto im industrija sa njihovih pocetnih 10 slobodnih dana godisnje za odmor iscrpi svu energiju. Nije zivot samo posao. Ne ide svako na doktorske. Nije sve trenutni momenat. Sto vise znas sto se tice struke, to vise vidis da nista ne znas u porednjenju sa globalnom kolicinom informacija vezanih za bilo ciji struku. Izuzimam osnovne discipline koje su obicno samo baza drugih nivoa ljudske delatnosti. Matematika je matematika. Sama po sebi znaci li puno dok je ne vezes za disciplinu? Wall street ima vecinu zaposlenih koji razvaljuju matematiku i bave se npr. sa "actuarial science'om". Sve kreditne kartice i njihovi APR-I rade na kompleksnim zakonima kontrole upravljanja sistemima.

Veliki urbani centri vecinom ne privlace domoroce. Neki od njih ce da odu u mala mesta gde je jeftinije podizati porodice, gde ima manje problema sa transportom i sa sigurnosti u razlicitim oblastima. Tu gravitiramo mi naturalizovani, jer ima guzve, prodavnica koje imaju neke nase artikle ili nesto slicno, gde zivot bar podseca na onaj neki prethodni.
Reply With Quote
Staro 06.09.2018, 20:21
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Promenada Prikaz poruke
Sama ideja ici u USA zbog fakulteta je nebuloza. Najbolje je zavrsiti fakultet u Srbiji i jos 2-3 godine rada i tek tada otici u USA ako bas neko zeli.

Pogotovo sad ici u USA kad je recesija samo sto nije. Kad krene recesija bice kao 2009te kada se najveci broj nasih vratio.
Zasto bi bila nebuloza? Odakle ti ovakav stav, zivis u Americi pa tako pricas?

Odavde sa Balkana masovno ljudi idu da studiraju u Ameriku da l samo na godinu dana, cele studije ili postdiplomske.
Reply With Quote
Staro 06.09.2018, 23:45
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Promenada Prikaz poruke

Naravno da je nebuloza. Priznaju se gotovo svi fakulteti osim medicine i prava koja mora da se završi ovde da biljudi mogli da rade. Sve ostalo se priznaje bez problema. Ako želite da nastavite školovanje ovde na master studijama mora da položi TOEFL i možda još jedan ili dva kursa.
Reply With Quote
Staro 07.09.2018, 00:10
Drug član

Nepromenjeno

Niko ovde nije napao celo američko školstvo. Problem su osnovne i srednje škole. Pa čak i te škole koje imaju "gifted programa" nisu baš naj naj, ali su bolje od onih koje to nemaju. Znamo jer je naša kćerka išla u jednu takvu školu sa "gifted programa".

Iako je išla u kindrgarden na MAP testu iz matematike na kraju godine je imala skor koja treba da imaju deca koja na početrku trećeg razreda, a iz engleskog jesika kao da je na početku prvog razreda. Znači ispred svoje generacije u oba slučaja.

Jako bitna napomena je da je to dete u Ameriku došlo iz Srbije pre 14 meseci sa osnovnim znanjem engleskog jezika, a matematiku smo sa njom radili kod kuće i da je nije naučila u toj školi.

Međutim, nisu hteli da je prebace u "gifted programa". Ta škola je inače imala ocenu 9, a ja sam kao lud tražio stan baš u tom kraju kako bi moje dete dobilo dobro obrazovanje. Grdno sam se prevario.

Takođe, znamo da su škole u predgrađima bolje od ovijh u Čikagu, ali i tu ima razlike.

Ono što ja znam iz razgovora sa prijateljima i našim ljudima ovde je da bi svi svoju decu poslali u Srbiju na školovanje od osnovne škole do fakulteta, samo da je Amerika bliža. Nažalost nije i primorani su da decu školuju ovde u Americi.

Što se tiče master i doktorskih studija tu su daleko ispred nas.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja