![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Školovanje u USA - lični primer » Bitni linkovi | ||||
Uspešan početak | Školovanje u USA | Vrste školi | Stipendije | Učlanite se |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Drugo! pošto vidim da znaš da pišeš verovatno znaš i da čitaš. Ja nigde nisam napisao da Ameri ne idu na master a kamoli na doktorske. napisao sam da retko idu na mester i na doktorske studije. I još nešto, nije Amer svako ko je rođen u Americi! Čisto da pojasnim i to. Što se tiče malih plata nastavnika... rade 175 do 180 dana godišnje, sa bachelor diplomom imaju od 45-50000 $ godišnju platu i beneficije za celu porodicu. Znamo to jer smo se raspitali kod istih. Naravno da znamo da je bachelor diploma i diploma fakulteta, a ne samo visoke škole. Uostalom, ako ste drugačijeg mišljenja, napravite svoj blog pa o tome lepo pišite. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Naravno da pametnoj deci ne trebaju tutori, ali njih je malo u oba sistema. Moja supruga ima studenate/djake koji umesto A hoće da imaju A+. Naravno da njihovi top fakulteti imaju opremu i sretstva kada koštaju kao svetog Petra kajgana, pa mogu da priušte šta god im treba i obezbede uslove za šta god hoće. Oni te pare skupljaju ne decenijama već sada vekovima jer su pojedini stari više od 200 godina. Last edited by milan.b; 06.09.2018 at 00:11. |
|
|||
|
|||
![]()
Kome se ne sviđa ne mora da čita. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Sve napisano je na osnovu ličnih iskustava i iskustava studenata iz uglavnom čikaških škola.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ako znate zasto onda pravite razliku u tekstu? Nemam nameru da pravim svoj blog o tome, ali imam nameru da komentarisem ovde jer za to forum i sluzi. U ovom kontekstu Amer je taj kojem su nekoliko generacija tamo, ja kazem da nije retko jer znam dosta ljudi koji su nastavili skolovanje. Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Sama ideja ici u USA zbog fakulteta je nebuloza. Najbolje je zavrsiti fakultet u Srbiji i jos 2-3 godine rada i tek tada otici u USA ako bas neko zeli.
Pogotovo sad ici u USA kad je recesija samo sto nije. Kad krene recesija bice kao 2009te kada se najveci broj nasih vratio. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apsolutno se razlikuju osnovne skole, cak i u jednom mestu, sve zavisi od zipcode-a, resursa koje skole imaju, a ponajvise od nivoa obrazovanja roditelja i vremena koje imaju da posvete svojoj deci. A i od uzora na koje ta deca treba da se ugledaju. Ovde je drustvo znatno vise raslojeno, sve u zavisosti opet od kupovne moci. Mnoge kuce u sigurnim krajevima i dobrim skolskim oblastima se cene vredne zezenog zlata, a mnogo nove i dobre kucerine u krajevima gde su skole losije se prodaju za znatno manje pare. U skolama koje imaju visoke ocene, roditelji su obicno znatno vise ukljuceni u obrazovanje svoje dece. U njima postoje paralelni razredi takozvanih "gifted programa". U njima je akademska rigoroznost znatno visa nego u obicnim razredima, cak i u istim skolama. Postoje skole blizu fakulteta u koje dolaze studenti da volonitraju i da vode raznorazne programe u produzenim boravcima, kako u osnovnim, tako i u srednjim skolama. Nasi ucenici su ovde uspesni zato sto im je ta diploma ulazak u ovaj svet. Ulazak na velika vrata. Svako ko je daleko od svoje porodice ne shvata olako tu sansu. Svako ko je dobio sansu da ide ovde u skolu, bila to srednja skola i fakultet, grize i pokusa da uhvati obrazovanje kao sansu da promeni svoj status. Poslediplomci ovde mahom dolaze na minimalce, ali zavrsavaju bez okova u vidu studentskih dugova, uz sansu da nadju taj neki redovan pristojan posao. Sve je takodje i pitanje kako definises uspesnost... Da li je to kupovina novog automobila, krova nad glavom, imanje stabilnog posla, pun frizider, mogucnost da se ide na odmore i da se priusti neka zivotna stabilnost? Mnogi i u nasem sistemu mogu da dodju u slicnu situaciju ako su im se zivotne kockice pogodno slozile i ako su zaigrali na ocekivane karte u odredjenim momentima (vecinom uclanjivanjem u pogodnu stranku koliko se razumem). Oni ostali - ili ce poci negde daleko ko svi mi i krenuti zivot ispocetka. Ali cemu ova diskusija uopste, ciji je obrazovni sistem izuzetniji? Cemu to? Ako je neko u ovoj temi, verovatno je vec ovde. Verovatno ne moze da ode nazad na Balkan da zavrsava taj nas izuzetni sistem. Verovatno razmislja da se ovde usavrsi. Verovatno je zavrsio nesto sto se ovde ne priznaje, ili misli da moze vise. Zasto se na sve to treba ovako defanzivno okretati. Neka ih nek se usavrsavaju. Ima prilika. Makar to bili sertifikati, vise skole, fakulteti, poslediplomske. U ljudskoj prirodi je da napreduje i da tezi necemu, boljem nego sto je trenutno. Ja podrzavam sve one koji imaju optimizam i neku zivotnu nadu. Ona pokrece i tera nas napred. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Veliki urbani centri vecinom ne privlace domoroce. Neki od njih ce da odu u mala mesta gde je jeftinije podizati porodice, gde ima manje problema sa transportom i sa sigurnosti u razlicitim oblastima. Tu gravitiramo mi naturalizovani, jer ima guzve, prodavnica koje imaju neke nase artikle ili nesto slicno, gde zivot bar podseca na onaj neki prethodni. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Odavde sa Balkana masovno ljudi idu da studiraju u Ameriku da l samo na godinu dana, cele studije ili postdiplomske. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Niko ovde nije napao celo američko školstvo. Problem su osnovne i srednje škole. Pa čak i te škole koje imaju "gifted programa" nisu baš naj naj, ali su bolje od onih koje to nemaju. Znamo jer je naša kćerka išla u jednu takvu školu sa "gifted programa".
Iako je išla u kindrgarden na MAP testu iz matematike na kraju godine je imala skor koja treba da imaju deca koja na početrku trećeg razreda, a iz engleskog jesika kao da je na početku prvog razreda. Znači ispred svoje generacije u oba slučaja. Jako bitna napomena je da je to dete u Ameriku došlo iz Srbije pre 14 meseci sa osnovnim znanjem engleskog jezika, a matematiku smo sa njom radili kod kuće i da je nije naučila u toj školi. Međutim, nisu hteli da je prebace u "gifted programa". Ta škola je inače imala ocenu 9, a ja sam kao lud tražio stan baš u tom kraju kako bi moje dete dobilo dobro obrazovanje. Grdno sam se prevario. Takođe, znamo da su škole u predgrađima bolje od ovijh u Čikagu, ali i tu ima razlike. Ono što ja znam iz razgovora sa prijateljima i našim ljudima ovde je da bi svi svoju decu poslali u Srbiju na školovanje od osnovne škole do fakulteta, samo da je Amerika bliža. Nažalost nije i primorani su da decu školuju ovde u Americi. Što se tiče master i doktorskih studija tu su daleko ispred nas. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Primer pozivnog pisma | mvp977 | Intervju (interview) - Ambasada | 3 | 30.10.2008 17:31 |
Popunjeni formulari iz prve koverte - PRIMER | srdjevic | Prva koverta | 0 | 20.04.2008 07:05 |
![]() |