ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 22.11.2011, 20:33
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=spectra;26277]Dje si drug? :) Nadam se da cemo i mi za koji mjesec poceti razmisljati tako, ali za sada oprezno... jednostavno koliko imamo toliko se pruzamo, i u ovom momentu ne treba nam taj njihova nazovi "usluga" - vec upravo odbijanje transkacije u slucaju zloupotrebe (sto je opet bolje platiti $25, nego se ganjati po bankama i dokazivati nesto...).[/QUOTE]

Ja isto tako. Bolje da odbiju neko da odem u vecu bulu.
Staro 22.11.2011, 21:08
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

U ugovoru sa bankom sa kojom imate racun (tzv. fine print) se nalaze detalji o situacijama kad nemate para za napravljene transakcije. Svi vi koji tvrdite da hocete da se transakcija "decline" kad nemate para, verovatno niste procitali ugovor :grin: vec se oslanjate na ono sto vam je objasnjeno u banci dok ste otvarali racun.

Za razliku od "overdraft protection" za koju po novom zakonu banka mora da ima vas potpis, "bounce protection" nije deo ovog zakona. Banka ima diskreciono pravo da li ce da pokrije transakciju za koju nemate para i vrlo cesto oni to i urade - a onda vam naplacuju za svaku transakciju progressive fee. Da li ce pokriti overdraft ili ne zavisi od vaseg uobicajenog dnevnog balansa, plate itd.

Oko ovog ne mozete da "ratujete" sa njima - nisu oni duzni da vode racuna o vasem budzetu. Mislim, probajte - koji drugi odgovor osim "a zasto ste provukli karticu ako nemate para" ocekujete?

"Bounce Protection" ne treba mesati sa "Overdraft Protection" koja se odnosi na linked accounts i transferuje novac sa savinga ili kreditne karte u slucaju minusa.

"Bounce Protection" takodje ne znaci ni da ce oni pokriti charges za koje nemate pokrica. U pitanju je diskrecija - ako ne zelite overdtraft protection, vodite racuna o balansu. Ako ne mzoete da vodite racuna, potpisite za Overdraft protection - bolje platiti flat fee per day nego praviti koje kakva cudesa....

Preopsirna je ovo tema - radila sam research paper na bas tu temu i saznala koje kakve stvari oko kojih ne mozete da kazete da li su dobre ili ne - za nekog jesu jer ne zeli da se bruka u restoranu ili prodavnicu, za nekog nisu... Za detalje pogledajte svoj ugovor, kod svake banke je razlicito.

Primera radi - ja sam kupila kameru online i prodavcu platila pay palom koji je linkovan sa jednim od mojih racuna. Znajuci da transakcija uzme dan, dva - prvo sam platila pa otisla na banku da transferujem novac - kad ono 4 cifre u minusu! Nista se ne desava do cut off hour (next business day, pending transaction), pokrila ja to i ko da nista nije bilo... Ja nemam overdraft protection - a pokrili su pozamasnu sumu. Nista vam ne naplacuju za par minuta minusa. Sta bi bio moj argument? Nisam znala da nemam pare? Ja u stvari nisam htela da dam card info? Cim je postojao intent da se nesto kupi - vasa je obaveza da to platite. Nece banka da odbija ako misle da je legitimna transakcija, naplatice vam fee radije :) Znaci moj savet, ne oslanjajte se na to "decline" nego ako ne mozete da balansirate kako treba, opt in for overdraft protection.
Staro 22.11.2011, 21:36
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=Zana;26280]U ugovoru sa bankom sa kojom imate racun (tzv. fine print) se nalaze detalji o situacijama kad nemate para za napravljene transakcije. Svi vi koji tvrdite da hocete da se transakcija "decline" kad nemate para, verovatno niste procitali ugovor :grin: vec se oslanjate na ono sto vam je objasnjeno u banci dok ste otvarali racun.

Za razliku od "overdraft protection" za koju po novom zakonu banka mora da ima vas potpis, "bounce protection" nije deo ovog zakona. Banka ima diskreciono pravo da li ce da pokrije transakciju za koju nemate para i vrlo cesto oni to i urade - a onda vam naplacuju za svaku transakciju progressive fee. Da li ce pokriti overdraft ili ne zavisi od vaseg uobicajenog dnevnog balansa, plate itd.

Oko ovog ne mozete da "ratujete" sa njima - nisu oni duzni da vode racuna o vasem budzetu. Mislim, probajte - koji drugi odgovor osim "a zasto ste provukli karticu ako nemate para" ocekujete?

"Bounce Protection" ne treba mesati sa "Overdraft Protection" koja se odnosi na linked accounts i transferuje novac sa savinga ili kreditne karte u slucaju minusa.

"Bounce Protection" takodje ne znaci ni da ce oni pokriti charges za koje nemate pokrica. U pitanju je diskrecija - ako ne zelite overdtraft protection, vodite racuna o balansu. Ako ne mzoete da vodite racuna, potpisite za Overdraft protection - bolje platiti flat fee per day nego praviti koje kakva cudesa....

Preopsirna je ovo tema - radila sam research paper na bas tu temu i saznala koje kakve stvari oko kojih ne mozete da kazete da li su dobre ili ne - za nekog jesu jer ne zeli da se bruka u restoranu ili prodavnicu, za nekog nisu... Za detalje pogledajte svoj ugovor, kod svake banke je razlicito.

Primera radi - ja sam kupila kameru online i prodavcu platila pay palom koji je linkovan sa jednim od mojih racuna. Znajuci da transakcija uzme dan, dva - prvo sam platila pa otisla na banku da transferujem novac - kad ono 4 cifre u minusu! Nista se ne desava do cut off hour (next business day, pending transaction), pokrila ja to i ko da nista nije bilo... Ja nemam overdraft protection - a pokrili su pozamasnu sumu. Nista vam ne naplacuju za par minuta minusa. Sta bi bio moj argument? Nisam znala da nemam pare? Ja u stvari nisam htela da dam card info? Cim je postojao intent da se nesto kupi - vasa je obaveza da to platite. Nece banka da odbija ako misle da je legitimna transakcija, naplatice vam fee radije :) Znaci moj savet, ne oslanjajte se na to "decline" nego ako ne mozete da balansirate kako treba, opt in for overdraft protection.[/QUOTE]

Ja Zana citam svako sitno slovo u svakom ugovoru. Uopste ne ratujem sa bankama. Naprotiv. A nemam nesto preterano para tako da mi se desila ova situacija jednom. Da je neki cek ili automatizovana uplata ili isplata zakasnila, sta se vec desilo, ja sam bila u zescoj zivotnoj frci pa nisam primetila da su mi pare bile prebacene na "Sevings" racun a ne na cekovni. Nije me kaznila banka za odbijeni cek nego institucija kojoj sam trebala da uplatim za odbijeni cek - sa 40 dolara.Velika stvar...

Ja zato koristim kreditne kartice pa nemam taj problem nikad u restoranima jer imam neiskoriscenih dolara koliko hoces na njima u svakom momentu. Meni je lakse tako nego da se zezam sa tim stvarima oko cekovnog racuna. Ovako lepo trosim, kad dodje izvestaj platim i cao.

A taj kako ti kazes "intent" nekad bude nasumice regulisan od strane osobe ili sluzbe koja pusta uplatu. Meni se radilo o uplati za stan, koja je totalno bila bilo kog dana u mesecu, kad im se cefne.
Staro 23.11.2011, 14:18
Amer

Nepromenjeno

Zna li neko kako "Purchase Protection" funkcionise? Jeste li to koristili?

[URL="http://www.protectyourpurchase.com/?ref=BA09CHPPPOL0002&offerid=603772"]Purchase Protection link 1[/URL]
[URL="https://www212.americanexpress.com/dsmlive/dsm/dom/us/en/feefreeservices/faqs/purchaseprotection_ccsg_faq.do?vgnextoid=1a9f667b2eaed010VgnVCM20000012b3ad94RCRD&vgnextchannel=45122012dd5fd010VgnVCM10000084b3ad94RCRD&name=purchaseprotection_ccsg_faq&type=intfaq"]Purchase Protection link 2[/URL]

Pravila pisanja