![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Mozda bi trebao da za ovo pitanje otvoris novu temu jer do sada cini mi se da nije pisano o tome, a mozda jos nekog to zanima pa bar da ima gde da nadje da ne luta...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.zelenalutrija.com/forum/s...ead.php?t=1152 pedeset karaktera........... |
|
|||
|
|||
![]()
Pricao sam mnogo sa ljudima pretezno iz BIH (dakle, svih krajeva, posto radim jednu preksu gdje mnogo putujem po cjelokupnoj BIH pa sam stalno u prilici u dodiru sa ljudima), o tome sta misle o Americi i da li imaju u planu neki moguci odlazak gore. Iskren da budem, mnogo sam se negativno iznenadio kada sam svatio da jedno cak 85% ljudi sa kojima sam pricao na tu temu ima misljenje da je Amerika = Cemerika.
Razmisljam opet, jbg, ako vlada tako neko generalno negativno misljenje o Americi, onda se ima neke sanse na ovoj lutriji, jer se vjerovatno nece ni prijaviti neki veliki broj iz BIH. Mozda grijesim, ali zaista ovako okvirno gledajuci, popricao sam priblizno sa oko 130 osoba od kojih je 85% imalo vrlo negativan stav o Americi. Ja iskreno stecem dojam da se mnogi ljudi boje odlaska preko bare, navodno radi daljine i tezek povratka natrag, ali jbg, ja doduse iskreno se i ne mislim vracati vise, osim ako me zivot opet ne natjera u neki bijeg, u sto se iskreno nadam da nace kao sto me ovdje evo odavde tjera. Vecinom su to price, daleko, skupo, a ja im odgovorim pa kada ovdje imas platu od 500 KM, jos vaki dan glavu u torbi, (mislim na zastitare), takvom je i Visoko onda daleko (30km od Sarajeva), ako cemo iskreno... Sta vi mislite? Dok cekamo pa da malo mi ovdje razmijenimo misljenja... ![]() Last edited by bilic101; 27.01.2015 at 00:05. |
|
||||
|
||||
![]()
U Skoplje vecina ljudi koje znam razmishljaju kako pobeci odavde, ne vezano za lutrija ljudi traze kojekakve nacine za ”bolji zivot" il bar sansu da probaju jer sve se svede na kraju da zivot je jedan i svako zeli najbolje za sebe i svoje..
Ja se iskreno nadam da ce se svakome ko pozeli da se "oproba u bolji zivot” to i uspeti....
|
|||
|
|||
![]() Citat:
I još jedna stvar, nemoj da misliš da je malo prijavljenih zbog toga, jer svaki dobitnik iz Bosne za sledeću godinu motiviše bar još 10 njih da se prijavi, a mnoge porodice iz BiH koje su 90-tih otišle u USA prijavljuju ostatak familije u Bosni kako bi ih odveli u USA. Jeste tačan tvoj zaključak da veliki procenat ljudi ne pokazuje pozitivna mišljenja i sklonosti o odlasku USA, ali svakako da ne trebaš biti iznenadjen zbog toga. Prva stvar, mi smo lijen narod, i jaki smo samo na riječima, a konkretno da se borimo to ništa. Druga stvar, nacionalne podjele su jako izražene, za srbe su rusi braća i sramota je pozitivno nešto reći o USA, hrvati su uglavnom skloniji odlasku u Zapadnu Evropu, a muslimani imaju svoje poglede na USA. Gledaj samo svoje mišljenje o tome da li treba otići u USA. Ne osvrći se ni za kim, osim na ljude koji su konkretno u USA i imaju šta pametno reći, pa onda izvagaš to mišljenje zbog samog sebe. U Bosni su plemenske podjele i zavedenost raznim politikama sve dublje i sve jače da bi ti mogao sa nekim razumno popričati o odlasku. Oni koji u Bosni puno pričaju nigdje od Bosne dalje i ne odu, a oni koji se bore za odlazak iz sva 3 naroda puno i ne pričaju, gledaju svoj pravac, pa nek ti to bude vodilja u sopstvene odluke. Bosna je posebna priča, nemoj da te to buni kada su u pitanju motiv i razmišljanja ljudi da se prijave na lutriju, sa motivima ljudi iz drugih ex-yu država prema USA. |
|
|||
|
|||
![]()
@palcer224 - Pa jeste prijatelju, upravo si totalno.
Recimo, kada im spomenes US, odmah tu na prvu pocinje prica tipa, "Kakva Amerika, Njemacka je zakon" i onda ti dodu preko ljeta i pricaju kako oni gore radi neke velike poslove, a u stvari ciste WC-ove a vamo ti predstavljao kao da su na nekim velikim funkcijama. Ziva istina... Ja sam iskreno obisao evropu na nogometom dok se nisam povrijedio, i jednostavno ne mogu previse hladne ljude. Zato i gledam da odem u US, a iskreno, ako bi imao priliku negdje u Evropi da radim u struci, ne bih imao izbora ali bi sto prije trazio put do Amerike. Mislim, ja se vodim, da je covjeku svugdje CEMER ako se vodi tim nacinom zivota. Kada pogledas US odmah vidis da tu ima 50 saveznih drzava i bukvalno receno 50 razlicitih mentaliteta. Jbg, gledaj ovdje, Srbi u BIH jedno, Hrvati drugo a Muslimani trece. Dakle, samim tim sto ovaj kaze da je Cemerika, odmah vidis sa kakvih tipom osobe vodis razgovor. Ja se iskreno nadam da cu uspjeti i svima Vam zelim srecu u svom naumu. Jos sam svatio jednu stvar, a to je, da dosta Bosanaca jednostavno ne zeli da pomogne na pravi nacin. Recimo to ovako. Imam jednog prijatelja koji zeli u Njemacku. Otisao sam prije mjesec i pol sam njim licno u Munich da se sve raspitamo, tj kako stvari stoje. Vjeruj mi, ono sto su nama ovdje pricali, nije ni u pola tacno. Vec da stvar bude gora, price koji smo mi slusali, kako otici u Njemacku so totalno drugacije... Ja sam recimo imao zaista mnogo lijepih iskustava sa hrvatima i srbima, po pitanju konkretnog informisanja, bilo kakvog vida pomoci, od od Bosanca iako sam iz Sarajeva, glavom i bradom, nista apsolutno konkretno.... Dosta je izrazena ljubomora i zavist kada vidi drugog da je uspio a on nije. Da se da svakodnemo primijetiti... |
|
|||
|
|||
![]()
Pozdrav, eto sad se registrovah i odmah nadjoh zanimljivu temu, moram da primetim da je ovaj forum odlican
![]() ![]() P.S. prva tema koju sam otvorio je dobitnici DV2015 i njihove pripreme za intervjue, slanje dokumenata itd, tako da mi je uzbudjenje jos vise poraslo! ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poznajem vrlo dobro osjecaj o kojem pricas.... Ali pokusaj opet neki backup plan napraviti jer i sam kazes, ovo je ipak lutrija, a sa lutrijom dobijamo prolaz kroz odredena vrata, a sta onda je pravo pitanje? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
@GreenM - Hvala sto si se javila...
U slicnoj sam sitvaciji. Posla adekvatnog nemam, dakle cisto snalazenje. Pokusavam neke prakse u struci naci, ali sve je to za dzaba... Upisao sam ITAcademy, pa mijenjam struku totalno, ucim za programera iako sam pravo zavrsio. To je jedino trenutno pozitivno sto ima... ![]() Mnogo sam se iznenadio kada sam vidio mnogo ekonomista da ima. Znao sam da je stanje lose, ali toliko lose, iskreno nisam mogao ni predpostaviti. Dakle, ono sto zaradim, zaradim za dzeparca, i to je to... Inace ovdje u Sarajevu, ali pretezno u BIH, u drzavnoj instituciji da dobijete posao bez veze jer ravno SF filmu. Moze se nesto naci kod privatnika ali u struci, posebno ako ste pravnik ili ekonomista, vrlo tesko. Ne znam kako je u drugim bivsim "republikama" SFRJ ali ovdje kod nas vlada izreka, "tko jos danas radi u struci"! ![]() Jedan dobar prijatelj je bio sest mjeseci u Moskvi i kako mi je predstavio, iskreno se covjek odusevio, iako smo se ovdje nasluzali prica da covjeku dode, da ne pomisli slucajno otici tamo. Hocu da ti povucem paralelu, koliko su ovdje ljudi ograniceni sa razmisljanjem samo...Svi nesto znaju, a ustravi nitko nista ne zna... |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Vencanje nakon izvlacenja | alexabeograd | Vaša strana | 1 | 19.02.2014 19:26 |
Sta mislite da radite | mvp977 | Vaša strana | 15 | 15.09.2008 12:54 |
Kako izračunati i platiti tromjesečni porez ako radite kao 1099 kontraktor | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 26.06.2007 20:06 |
![]() |