ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 01.11.2008, 23:20
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Imam nesto drugacije misljenje...

Mi najcese kupujemo u Walmartu. Ovde nema Krogera ili Ralphsa, postoji Publix supermarket koji izgleda mnogo lepse nego Walmartu iznutra pa se ljudi navade i kupuju u njemu. Ja se rukovodim prostom racunicom: Svaki taj (potpuno isti) proizvod kosta od 50c-nekoliko dolara manje u Walmartu tako da idem tamo. Plus sto im je frekvencija kupaca znatno veca tako da je npr meso uvek sveze.
Naravno, mrzim da provodim sate u kupovini pa kad sam vec tamo dok zena razgleda hranu ja kupim po neki deo za auto ako treba, papir za stampac i slicno i opet sve je jeftinije nego u drugim prodavnicama.
Postoje i prodavnice "zdrave" hrane ali su cene nenormalno visoke i kad bi covek kupovao samo organic i po tim prodavnicama ne bi ga okrpilo ni $1000 mesecno.

Mleko i jaja kupujemo uvek organic, ostalo kako-kad.
Uostalom ko zna cime se sve prskaju jabuke koje se prodaju po srpskim pijacama?

Sto se tice toga kako menadzment Walmarta tretira svoje radnike, to me ne interesuje jer ako bi tako gledali onda ne treba nositi ni Nike patike zbog uslova tamo neke fabrike u Indoneziji koja eksploatise klince od 12 godina.
Reply With Quote
Staro 02.11.2008, 00:35
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Pa sad da ne sirimo dezinformacije hraniti se zdravo znaci ne jesti premasnu hranu, ne jesti hranu sa previse aditiva, ne konzumirati previse procesovanu hranu, imati balansiranu ishranu (koliko je moguce slediti najnoviju piramidu). To ne znaci “kupovati u prodavnici zdrave hrane". Neznam koliko je to neminovno vezano za odredjene prodavnice. Moja porodica se zdravo hrani i ja ne potrosim na hranu vise od $500 mesecno i ne stedim na hrani i to sve u LA gde su cene kao po pravilu vise nego u drugim gradovima. Znaci, mozes da se hranis i “nezdravo” i da potrosis vise od $1000.

Drugo sa cime ne mogu da se usaglasim – sto se tice Indonezije i Nike, Indonezija je ta koja treba da regulise svoje zakone i to kako ce kompanije da se ponasaju. Naravno i Nike i Gap be mogli vise da se potrude – ali drzava je ta koja to regulise. Ovde se radi o ljudima koji ovde zive i ovoj zemlji placaju porez, o mojim komsijama i sugradjanima – radi se o korporacijama koje su svake godine tuzene i imaju settlement sa drzavama. Znaci da im je lakse da novac daju na kazne nego da svojim radnicima daju pauze za odmor koje su propisane zakonom i da budu tuzeni nego da radnicima plate ono za sta rade. Istina u ovoj zemlji nije obavezno da se plati osiguranje – i za to se bore unije.

Ali uslovi za rad su u ovoj zemlji regulisani zakonom i Walmart i Walgreen ih svesno krse. Sto se tice drugih zemalja, niko im ne brani da regulisu zakone. Ja prvenstveno brinem o zemlji u kojoj zivim. Ne verujem da bi tako pricao da ti ili tvoja supruga, ili tvoj clan porodice radi u nekoj od pomenutih radnji. No, svejedno – taj deo sam ubacila samo da bih objasnila sebe a ne da bih pokretala novu politicku ili/i socijalnu temu o postovanju zakona.

Moja namera je bila da malo diskutujemo o ishrani i kupovini u prvih mesec dana boravka ovde dok se ljudi jos snalaze i navikavaju na drugaciji zivot – nakon toga svako pronadje najbolji model za sebe i svoju porodicu. Ali nemam nista protiv da poskocimo levo ili desno - naprotiv tako je interesantnije Nije ova tema od zivotnog znacaja pa da ne mozemo malo i da se opustimo i argumentujemo. So, go for it Lucky
Reply With Quote
Staro 02.11.2008, 00:56
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

A i ima na ovom forumu i buducih advokata koji ce mozda pro bono da zastupaju nekog od tih radnika, zar ne ajd javi se sam/a... hi hi hi!!!!!
Reply With Quote
Staro 02.11.2008, 10:23
mvp977's Avatar
mvp977 mvp977 je offline
Drug član

Datum prijave: 19.05.2008
Nepromenjeno

U vecinu Americkih supermarkete ce u 2009. godini biti uvedene nuval skale tj. skale opsteg kvaliteta hranjljivosti koja ocjenjuje hranu od 1 do 100.

Evo nekih :

Fruits and vegetables (zakon)

Apricots 100
Asparagus 100
Beans (yellow and green) 100
Blueberries 100
Broccoli 100
Cabbage 100
Cauliflower 100
Kiwi 100
Lettuce (Green Leaf, Red Leaf & Romaine) 100
Mustard Greens 100
Okra 100
Orange 100
Spinach 100
Strawberries 100
Turnip 100
Carrots 99
Grapefruit 99
Pineapple 99
Plums 99
Mango 93
Potatoes 93
Red Onions 93
Tangerines 93
Bananas 91
Corn 91
Grapes 91
Honeydew Melon 91
Rhubarb 91
Iceberg Lettuce 82
Bok Choy 81
Passion Fruit 78
Coconut 24
Reply With Quote
Staro 02.11.2008, 10:26
mvp977's Avatar
mvp977 mvp977 je offline
Drug član

Nepromenjeno

Ovo hvala bogu ne jedem

Turkey Breast (skinless) 48
Chicken Breast (boneless) 39
Pork Tenderloin 35
Bottom Round Roast (Beef) 34
Flank Steak (Beef) 34
Turkey Breast 31
Veal Chop 31
Veal Leg Cutlet 31
Beef Tenderloin 30
Chicken Drumstick 30
Ground Sirloin (Beef – 90/10) 30
Pork Chop (boneless center cut) 28
Chicken Wings 28
Ground Round (Beef - 85/15) 28
Lamb Chops (loin) 28
Leg of Lamb 28
Ham (whole) 27
Ground Chuck (Beef – 80/20) 26
Pork Ribs, Country Style 25
Beef Spareribs 24
Pork Baby Back Ribs 24
Reply With Quote
Staro 02.11.2008, 10:27
mvp977's Avatar
mvp977 mvp977 je offline
Drug član

Nepromenjeno

Moze prodje ali rijetko

Atlantic Salmon Fillet 87
Atlantic Halibut Fillet 82
Catfish Fillet 82
Cod Fillet 82
Tilapia Fillet 82
Oysters 81
Swordfish Steak 81
Prawns 75
Shrimp 75
Clams 71
Monkfish Fillet 64
Bay Scallops 51
Turbot Fillet 51
Lobster 36
Reply With Quote
Staro 02.11.2008, 10:29
mvp977's Avatar
mvp977 mvp977 je offline
Drug član

Nepromenjeno

www.nuval.com
Reply With Quote
Staro 02.11.2008, 11:12
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Ju tesko mene!!!! zar da zivim na asparagus i crveni luk???!!!!! Salu na stranu - skupa je to varijanta da se odradi, cisto sumnjam... nikad cula ni za system, a ni za ta dva lanca Price Chopper and Hy-Vee - ili ih nema na west side ili sam ja prolupala
Reply With Quote
Staro 02.11.2008, 18:17
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ja sam jednom bio u wallmartu i jedva izvukao zivu glavu odatle. U Chicago-u je prvi wallmart otvoren u jednoj od najopasnijih cetvrti. Ako imas kola, nije frka, ali ako nemas... Ostali wallmart-i se nalaze u predgradjima...a posto ja jos nemam kola, ni ne isplati mi se ici. Moram priznati da je jako dobar kada tek stignes. Kvalitet nije nesto, ali je jeftino. Mi smo tamo kuhinju opremili (cak sam uzeo i dosta dobar i velik tiganj ). Generalno, slazem se sa Zanom da treba wallmart i wallgreen izbegavati zbog toga sto rade (ko nije gledao zeitgeist prvi i drugi deo neka to obavezno uradi). E sada, sta bi jos trebalo izbegavati (ali ja ne verujem da cu u startu to uspeti) su Bank of America, Chase i Citibank. To su banke koje drze federalne rezerve. One su odgovorne za mnoga zlodela u Americi i svetu.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 02.11.2008, 19:54
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Hehe, dreamerns citala sam to na tvom blogu. Prvi dan i odmah ides geto istrazivat
Svako iskustvo sa pozitivnim ishodom je dobrodoslo
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja