![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Imam nesto drugacije misljenje...
Mi najcese kupujemo u Walmartu. Ovde nema Krogera ili Ralphsa, postoji Publix supermarket koji izgleda mnogo lepse nego Walmartu iznutra pa se ljudi navade i kupuju u njemu. Ja se rukovodim prostom racunicom: Svaki taj (potpuno isti) proizvod kosta od 50c-nekoliko dolara manje u Walmartu tako da idem tamo. Plus sto im je frekvencija kupaca znatno veca tako da je npr meso uvek sveze. Naravno, mrzim da provodim sate u kupovini pa kad sam vec tamo dok zena razgleda hranu ja kupim po neki deo za auto ako treba, papir za stampac i slicno i opet sve je jeftinije nego u drugim prodavnicama. Postoje i prodavnice "zdrave" hrane ali su cene nenormalno visoke i kad bi covek kupovao samo organic i po tim prodavnicama ne bi ga okrpilo ni $1000 mesecno. Mleko i jaja kupujemo uvek organic, ostalo kako-kad. Uostalom ko zna cime se sve prskaju jabuke koje se prodaju po srpskim pijacama? Sto se tice toga kako menadzment Walmarta tretira svoje radnike, to me ne interesuje jer ako bi tako gledali onda ne treba nositi ni Nike patike zbog uslova tamo neke fabrike u Indoneziji koja eksploatise klince od 12 godina. |
|
||||
|
||||
![]()
Pa sad da ne sirimo dezinformacije
![]() Drugo sa cime ne mogu da se usaglasim – sto se tice Indonezije i Nike, Indonezija je ta koja treba da regulise svoje zakone i to kako ce kompanije da se ponasaju. Naravno i Nike i Gap be mogli vise da se potrude – ali drzava je ta koja to regulise. Ovde se radi o ljudima koji ovde zive i ovoj zemlji placaju porez, o mojim komsijama i sugradjanima – radi se o korporacijama koje su svake godine tuzene i imaju settlement sa drzavama. Znaci da im je lakse da novac daju na kazne nego da svojim radnicima daju pauze za odmor koje su propisane zakonom i da budu tuzeni nego da radnicima plate ono za sta rade. Istina u ovoj zemlji nije obavezno da se plati osiguranje – i za to se bore unije. Ali uslovi za rad su u ovoj zemlji regulisani zakonom i Walmart i Walgreen ih svesno krse. Sto se tice drugih zemalja, niko im ne brani da regulisu zakone. Ja prvenstveno brinem o zemlji u kojoj zivim. Ne verujem da bi tako pricao da ti ili tvoja supruga, ili tvoj clan porodice radi u nekoj od pomenutih radnji. No, svejedno – taj deo sam ubacila samo da bih objasnila sebe a ne da bih pokretala novu politicku ili/i socijalnu temu o postovanju zakona. Moja namera je bila da malo diskutujemo o ishrani i kupovini u prvih mesec dana boravka ovde dok se ljudi jos snalaze i navikavaju na drugaciji zivot – nakon toga svako pronadje najbolji model za sebe i svoju porodicu. Ali nemam nista protiv da poskocimo levo ili desno - naprotiv tako je interesantnije ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
A i ima na ovom forumu i buducih advokata
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
U vecinu Americkih supermarkete ce u 2009. godini biti uvedene nuval skale tj. skale opsteg kvaliteta hranjljivosti koja ocjenjuje hranu od 1 do 100.
Evo nekih : Fruits and vegetables (zakon) Apricots 100 Asparagus 100 Beans (yellow and green) 100 Blueberries 100 Broccoli 100 Cabbage 100 Cauliflower 100 Kiwi 100 Lettuce (Green Leaf, Red Leaf & Romaine) 100 Mustard Greens 100 Okra 100 Orange 100 Spinach 100 Strawberries 100 Turnip 100 Carrots 99 Grapefruit 99 Pineapple 99 Plums 99 Mango 93 Potatoes 93 Red Onions 93 Tangerines 93 Bananas 91 Corn 91 Grapes 91 Honeydew Melon 91 Rhubarb 91 Iceberg Lettuce 82 Bok Choy 81 Passion Fruit 78 Coconut 24 |
|
||||
|
||||
![]()
Ovo hvala bogu ne jedem
![]() Turkey Breast (skinless) 48 Chicken Breast (boneless) 39 Pork Tenderloin 35 Bottom Round Roast (Beef) 34 Flank Steak (Beef) 34 Turkey Breast 31 Veal Chop 31 Veal Leg Cutlet 31 Beef Tenderloin 30 Chicken Drumstick 30 Ground Sirloin (Beef – 90/10) 30 Pork Chop (boneless center cut) 28 Chicken Wings 28 Ground Round (Beef - 85/15) 28 Lamb Chops (loin) 28 Leg of Lamb 28 Ham (whole) 27 Ground Chuck (Beef – 80/20) 26 Pork Ribs, Country Style 25 Beef Spareribs 24 Pork Baby Back Ribs 24 |
|
||||
|
||||
![]()
Moze prodje ali rijetko
Atlantic Salmon Fillet 87 Atlantic Halibut Fillet 82 Catfish Fillet 82 Cod Fillet 82 Tilapia Fillet 82 Oysters 81 Swordfish Steak 81 Prawns 75 Shrimp 75 Clams 71 Monkfish Fillet 64 Bay Scallops 51 Turbot Fillet 51 Lobster 36 |
|
||||
|
||||
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Ju tesko mene!!!!
![]() ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sam jednom bio u wallmartu i jedva izvukao zivu glavu odatle. U Chicago-u je prvi wallmart otvoren u jednoj od najopasnijih cetvrti. Ako imas kola, nije frka, ali ako nemas... Ostali wallmart-i se nalaze u predgradjima...a posto ja jos nemam kola, ni ne isplati mi se ici. Moram priznati da je jako dobar kada tek stignes. Kvalitet nije nesto, ali je jeftino. Mi smo tamo kuhinju opremili (cak sam uzeo i dosta dobar i velik tiganj
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Hehe, dreamerns citala sam to na tvom blogu. Prvi dan i odmah ides geto istrazivat
![]() Svako iskustvo sa pozitivnim ishodom je dobrodoslo ![]()
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
![]() |
|
|
![]() |