ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 22.02.2009, 19:25
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
Hej Lucky - hvala ti, taman sam se pitala kako da srocim to za klime eto to je pravi opis: split sisteme i wall units retko koji management dozvoljava u zgradi jer izgleda grozno, a i skupo je...U svojoj kuci mozes da radis sto god hoces, i poslednje za sta ces da se odlucis su pomenuti sistemi. O tehnickoj naprednosti ne bih da govorim, o tim detaljima mogu da zamolim moju drugu polovinu posto on programira residental and commercial automation sisteme od kojih neki sistemi kostaju i oko 1 mil... to se da videti ovde. Ja ne bih zaista rekla da smo zaostali. Laundry rooms u zgradama na primer su jedno, a u kucama nesto sasvim drugo... niko zivi nema takve masine za ves vec nesto sasvim drugo... tako isto i za ostalo: jedno su zgrade koje nisu luxury a drugo condo ili kuca...
Kao sto sam rekao i za internet, ponovicu i ovde. Ja pricam o normalnim ljudima, ne o onima koji mogu da izdvoje 1 milion $ za klimu. Mislim...tako je i internet ovde najjaci na svetu...izdvojis 1 milion i imas ludilo :-)
Ja ne znam kako je u LA ili na floridi...ali znam kako je u Chicago. Jako je velik procenat upravo tih window unit. Generalno, zivim u jednom od boljih krajeva grada i u zgradi koja bi trebalo da bude luxury. U pravu si da vecina se greje na gas ovde, ali jednostavno kada covek ovde dodje ne moze mnogo da bira....ljudi su svuda stoka, pa tako i ovde gledaju da te izvozaju...pa ko kako ima srece. Landlord je spomenuo da je cuo da provera kosta 35$....mene je kostala 150$...tolika je cena kod mog poslodavca. Ne mozes ti mnogo da biras iz Srbije preko neta.... Ja sam izabrao da budem u preko puta zgradi na gas, ali je to naglo postalo zauzeto i prebacili su nas ovde. Naravno da cu iduci put da biram i bolje i jeftinije i u losijem kraju....ali kada neko dodje ovde i nema nikoga....ne moze mnogo ni da bira. Svi gledamo da ne zavrsimo u nekom geto-u, da ne budem ubijeni na ulici prvi dan....pa samim tim gledamo i da izbegnemo los kraj. Ja sam odabrao kraj koji sam odabrao iz sugestija sa ovog foruma. I jeste dobar kraj, ne trebaju ti kola ni za sta...super je i nocni zivot, blizu je centar....ali to ima i svoju cenu.
Da...mozes ovde uci u radnju i kupiti super ves masinu za 1000$ koju ces ugraditi u svoju kucu (jer velik broj agencija ne dozvoljava da drzis ves masinu u stanu), ali kada neko dodje ovde...nema luxury kucu, nema para da kupi nadrkanu masinu...ima 2 opcije:
1. Da bude u zgradi gde ima laundry sa razdrndanim uzasnim praistorijskim masinama.
2. Da ode u laundry gde ce isto imati takve masine.
Samim tim jesmo zaostali, jer kada neko dodje u srbiju...i iznajmi stan...dobice normalnu ves masinu i dobice normalnu klimu (ako je stan ima...koliko para, toliko muzike, ali za 1150$ mesecno ces da je dobijes).

Citat:
Struja - ja trosim za uredjaje i frizider i placam od $50 do $70 mesecno (svaka dva meseca). Amerikanci trose struju ali ne za klasicno za grejanje kao sto se to radilo u Srbiji. Postoje drzave sa umerenom klimom gde to mozes sebi da priustis ali uglavnom ne, tako da kad Dreamer trazite sledeci stan, birajte grejanje na gas. Ja ne savetujem everything included in rent, vec samo water and trash. Vise o struji ovde.
Slazem se....bolje je ziveti u umerenoj klimi...ali neko mora i u Chicago da dodje....jednostavno zato sto mozda ima nekog ovde da ga doceka (rodjaka ili sl) ili ima posao. Ja kada trazim sledeci stan....sve znam kako cu da ga trazim . Za pocetak bicu ovde i nedeljama cu da idem i razgledam....neko ko je u Srbiji to ne moze. Ima dve opcije:
1. Naci ce stan odande (jako tesko, ako nemas ko da te pokrije za istoriju).
2. Doci ce ovde kod nekog na smestaj od npr nedelju dana i morace da jurca da nadje prvi stan...bilo kakav, da ne pitaju ga za kreditnu istoriju koju nema.
3. Ima rodjaka ovde, koji je voljan da ga drzi bar mesec dana u gostoprimstvu, dok se on ne snadje.

Ako spadate u kategoriju 3...onda je dobro....procicete povoljnije....

@Xeg
Hoces stan u mom kvartu u Chicago....neces ga dobiti, osim ako ti neko ko ima dobru kreditnu istoriju ne potpise. Hoces da se npr. selis....treba ti kombi (videces, to ovde svi iznajmljuju...zove se U-Haul). Svi iznajmljuju, osim tebe, mene i nama slicnih...zasto? Pa zato sto traze kreditnu...
Naravno, zaboravi na kreditnu ako imas milion dolara...ili zaradjues bar 200.000$ godisnje. Ne treba ti, jer ces onda i nova kola kupiti sa kesom. Tvoj nacin zaradjivanja za kucu je los, jer ima jednu manu....ovde su kuce 250.000$...i to neke onako...normalne...nikakav fancy kraj ili tako nesto. Mozes skupljati pare i sa 50 i vise godina da kupis kucu....a do tada budi potstanar...ako ti tako odgovara, jer ces placati i rentu za stan i odvajati deo koji je potreban za kucu. Ako uzmes kucu na kredit, onda ces placati samo ratu za kucu....ne i dodatno rentu za stan..... Kucu se isplati kupiti, jer je sada rata za kucu kao i renta za stan.

Amerika jeste kao na filmovima....postoje onako napucani burzujski krajevi gde nemozes uci i prosetati ulicom, ako nemas dozvolu za to, ali postoji i sva ona sirotinja koju prikazuju. Postoje i oni rastureni moteli sa ubi boze kupatilom i sl. Sve to postoji, a vecina vas kada dodje ovde je daleko bliza tome, nego onom luksuzu od gore. U gradu Chicago je los internet...ali ako odes u Vinetku...imas 20 mbit-a ludilo...... Da to jeste losije od evrope, jer u nemackoj ne moras ici u selo...nego mozes u sred frankfurta da uzmes 50 mbit-a....za manje pare nego ovde 20.
Vecina ljudi kada se doseli ovde docekace laundryrame sa praistorijskim coin operated ves masinama i susilicama, koje ne mogu pravi pamuk nikada da osuse (npr. dukseve nase)...samo tesku sintetiku. Docekace ih matori i razdrndani plinski sporeti...a ne stainless steel island kitchen. Docekace ih mnogo toga sto je jednostavno toliko matoro....da smo se mi u Srbiji odavno otarasili stvari koje su duplo mladje od toga. To je ono u sta cete se i razocarati....to je Amerika.... E sada....vi se ovde snadjete, pa jednog dana imate sve to....i dobra kola i island kitchen i divnu kucicu sa white fence u predivnom predgradju...to nije nedostizno i to je ona lepota svega ovoga. Ovde mozete zaraditi...a da pri tom ne ubijete nikoga ili ne opljackate nekoga. Ali to je prica za 10 godina i vise....a ne kada tek stignete ovde...

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 22.02.2009, 20:00
malasestra's Avatar
malasestra malasestra je offline
Drug član

Datum prijave: 05.02.2009
YU lokacija: Slovenija
Nepromenjeno

Oduvek me zanimalo zašto u stanovima ne dozvoljavaju veš mašine?
Reply With Quote
Staro 22.02.2009, 20:27
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik malasestra Prikaz poruke
Oduvek me zanimalo zašto u stanovima ne dozvoljavaju veš mašine?
Verujem da je to zbog slabije gradje, onih raznoraznih knaufa, spera i kartona. Retko da postoji masina koja nikada nije zbog kvara ili nepaznje pustila vodu i poplavila kupatilo, kada bi se to kod njih desilo zidovi bi otisli u... u kupus
Mozda to nije razlog ali meni je nekako logicno.
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Reply With Quote
Staro 22.02.2009, 20:52
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

eh ajd kad ste se uhvatili tih ves masina, danas nam je kuci bio dan za peglanje.. brda vesa koji se nakupio..
Jedan priajtelj mi je pricao (isao je u srednju skolu jedan razred u USA),
da je dok je tamo bio koristio neki sprej kojim poprskas odjecu i ne moras je peglati.. Jeste culi za to? Koristite li to? ili i dalje peglanje..
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 22.02.2009, 22:45
Super Moderator

Nepromenjeno

Da jeste.....zena je jednom pozajmila to na poslovnom putu... Evo sada mi je zena to rekla da ima i nesto sto izbacuje smrad iz odela da se ne mora tako cesto prati. Ja za to pojma nisam imao i da ti nisi sada to upitao, ne bih ni saznao....samo mi nije jasno sto to ranije nismo kupili kada je ona za to znala...

@Xeg
Mislim da si u potpunosti u pravu...ovde su zidovi kao u filmovima, imam osecaj da ako bih malo jace lupio, prosla bi mi ruka do komsije. Evo jos nisam okacio nijednu sliku, nikako da se nadjem sa srdjevicem da uzmem neku spravu od njega, sto skenira gde je daska i gde mozes zakucati ekser. Jaka je izolacija od spolja sto se buke tice, ali zato cujes sve komsije i pogotovo u hodniku kada god bilo ko prolazi...bukvalno imas osecaj da kada neko ulazi kod komsija...da ulazi u tvoj stan....spooky :-)

Reply With Quote
Staro 23.02.2009, 01:17
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Masinu za ves ovde imaju pojedini stanovi (mi na primer zivimo u takvom), ali se to zadovoljstvo dodatno placa. Zidovi jesu smesni tako da sam ja u jednoj kuci gde smo ziveli napravio rukom rupu u zidu pa posle morao da malterisem
Reply With Quote
Staro 24.02.2009, 00:53
V777's Avatar
V777 V777 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: US
Smile

Tecnost za prskanje odela da se ne bi peglalo, tzv. Wrinkle releaser - smothest away wrinkles and reduces static cling - (jedan od mnogih koji postoje doduse, ali recimo s pristojnom cenom), firme Downy, je flasica od pola litre koja kosta negde oko 4 dollara cini mi se, veoma je prakticna, nema peglanja uopste, samo se nakon susenja stvari okace na vesalicu, poprskaju, isprave malo rukom i gotovo...evo i linka i free cupona...http://www.downyez.com/

Da napomenem ovde i male sundjercice bele boje, koji obicno idu u komadu od 2 ili 3, bilo firme Everyday living (koja je u ovoj oblasti higijene dosta jeftinija od drugih proizvodjaca) ili nama poznatog Mr. Propera iz Srbije (Da se lakse opere i bude jos cistije - Mr. Proper!), naravno njegovo americko ime je Mr. Clean, a evo su i njegovi erasing pads - http://office.pricegrabber.com/clean...ies/m/2240879/ - jedan od dosta vrsta, ali je on i dosta skuplji. Svrha ovih sundjercica (ukoliko ih do sada niste koristili) je u tome da, moze da ocisti apsolutno sve fleke i mrlje po kuci, kako po kupatilu, tako i po zidovima, kuhinji, podu, namestaju, kolima (ja sam imala tu dogodovstinu da mi je u autu preko noci eksplodirala neotvorena limenka coca-cole, naravno od hladnoce, tako da sam imala dosta posla da sve to ocistim kasnije...lol...elem, sa ovim sundjercicem sam ocistila materijal na krovu automobila bez ikakvih problema, nije ostala ni jedna tackica, izvanredno), napomena je da ovaj sundjercic cisti sam od sebe, kako na beloj, tako i na svim drugim vidovima povrsina, bez ikakvog dodavanja deterdzenta ili praska, samo se malo pokvasi vodom, a jedina mana mu je da se trosi (kao sapun)...no dobro, nema veze, kupice se drugi...

Dalje, ukoliko imate sporete gde se ploca sastoji od 4 metalne spirale koje se greju, a ispod njih se nalaze kao male tacnice, onda ste primetili da, tokom upotrebe, te metalne tacnice pocinju da se prljaju, te se i sa ribanjem i ciscenjem i pranjem u masini za sudove, ne mogu dovesti do onog prethodnog sjaja...e pa ima resenja i za to - mogu se kupiti nove, bilo sjajno metalno sive, ili matirano tamno, gotovo crne, a moze da se nadju i u drugim nijansama, cini mi se da je isto Everyday living firma u pitanju, za celih 6 ili 7 dollara! Za te pare, stvarno ne vredi da se previse trudite oko njih...

Ima dosta tako nekih sitnica koje zivot znace, tj. cine zivot mnogo jednostavnijim, pogotovo nama damama, koje volimo da imamo lepu kucu, ali da se ne umaramo previse oko tih sitnica....

Svi ovi proizvodi koje sam pomenula gore, mogu se naci u svakom malo vecem supermarketu.

Sto se tice masina za ves, kako za pranje, tako i za susenje, sto se tice mojih iskustava po Indiani, ovde ih gotovo u svim apartmanima ima, mozda samo ne u nekim bas starim, ali i tamo postoji, pored laundary rooma, i u svakom stanu izvod za vodu i struju (tj. racunalo se na masine, ali nisu ubacene), tako da ako imate vase masine (jedna drugarica je tako imala svoje masine u jednom apartmanskom naselju, samo ih je prikacila kad je dosla) mozete da ih koristite, ali vecina apartmantskih naselja ima obe masine u svakom stanu i to je ukljuceno u cenu rente. Noviji stanovi obavezno imaju masine u stanovima...Da povezem ovde da, postoje tzv. Fabric softner sheets, tj. suve mirisljave maramice, koje se ubacuju u ves masinu kad se ves susi. Njihova svrha je ista kao i omeksivaca pri pranju vesa, kao i Wrinkle releasera, koji sam gore povezala za sve nas koji volimo da peglamo (hahaha), znaci ne samo da dovodi do toga da se ves ne guzva, nego skuplja i staticki elektricitet, kao i mozda neke sitne koncice od drugih stvari koji mogu da se jave pri pranju, ves takodje mirise jos lepse, veoma su prakticne, nisu skupe, a ima ih u mali milion mirisa i kolicina i od veoma mnogo razlicitih proizvodjaca...

Iz mog iskustva, velika vecina apartmanskih naselja, ima gotovo 95% podne povrsine pokrivene tepihom. Ukoliko ulazite u stan u kome je vec pre vas neko stanovao, a niste pusac, mozete osetiti miris ustajalosti i duvanskog dima koji se najvise zadrzava u tepihu upravo. Savet za uklanjanje mirisa i osvezavanje tepiha: pospite sodu bikarbonu na deo tepiha, ostavite nekoliko minuta, usisajte, tako ponovite sa celokupnom povrsinom, verujte, neprijatan miris nestaje bez traga, a i tepih izgleda bolje.

Ukoliko imate mirise od raznih vrsta jela, uzmite takodje sodu bikarbonu kutijicu ili neki drugi oblik, preporucujem firmu Arm & Hammer, stavite je u frizider, i necete imate nikakvih mirisa, a hrana ostaje sveza. Evo linka http://www.armhammer.com/ ...Da kazem i moje licno misljenje da, sve proizvode firme Arm & Hammer koje sam probala, svi do jednog su izuzetni. Cena im je povoljna, u nekim proizvodima vise, u nekima manje, ali licno smatram da su veoma kvalitetni, njihove paste za zube i cat litter (ukoliko imate macke) su ubedljivo najboljeg kvaliteta (po meni), prasak za ves je takodje dobar, razne vrste odor eliminatora su stvarno odlicne...uverite se i sami s gornjeg sajta, tu su i free kuponi...

Klima uredjaji: kako u Texasu, tako i u Indiani ovde, centralizovan klima sistem, koji je veoma funkcionalan: klima nije kao ona nasa u Srbiji, dvodelna, vec se deo - onaj veci - obicno nalazi u dvoristu, dok se glavni deo za grejanje, nalazi u kompleksu americkog plakara u apartmanima (zajedno s kotlom za grejanje vode - bojlerom - i masinama za susenje i pranje, a ako se radi o vecim stanovima, onda su masine u jednom americkom plakaru, a ovi kotlovi u drugom), dok se u kucama obicno nalaze u podrumskim prostorijama. Klima se naziva centralizovanom iz razloga jer se iz jednog centra greju sve prostorije (svaka prostorija ima jedan ili vise malih veoma diskretnih pravougaonih otvora, koji imaju metalna pokretna krilca, - postoji i mala metalna polugica kojom se regulise da li se zeli da klima za taj deo prostora bude skroz otvorena, malo otvorena, pod odredjenim uglom ili pak skroz zatvorena - ovi otvori se obicno nalaze na plafonu, blizu prozora, a mogu da se nadju i na podu, ili na zidovima, ali u delovima blizu poda ili blizu plafona). Naravno u privatnim kucama postoji i mogucnost izbora kontrole klima uredjaja, po volji i zelji vlasnika, te se u vecim kucama obicno klima podesava za svaki sprat posebno (jer je donji sprat obicno uvek hladniji od gornjeg, koji je cesto i pod samim krovom koji greje dodatno). Ovde je dobro pomenuti savet pri trazenju stanova, uvek imajte u vidu da, generalno apartmantska naselja se sastoje od dva sprata, retko tri, te su uvek stanovi u prizemlju hladniji preko leta (citajte i manje se ukljucuje klima, te se manje i trosi struja, ali se zimi vise greje), dok su stanovi na spratu obicno pod krovom te se mnogo vise hlade leti, znaci vise se placa struja....doduse ovo sve zavisi i kakav ste tip (da li volite da vam je toplo ili hladno) kao i u kom delu US zivite...

Preko zime, ukoliko zivite u delu US koji je hladan zimi, ne zaboravite da pustate cesto vrucu vodu da tece kroz slavine, a preporucljivo je da se u toku noci ostavi u slavinama malo voda da kaplje, te da se otvore ormarici ispod sudopere i lavaboa gde vam se nalaze cevke za vodu, da ne bi doslo do smrzavanja vode u cevima, pogotovo u toku noci...jeste da cete mozda placati koij dollar vise vodu, ali ako se voda zaledi u cevima, moze da dodje do pucanja istih, e a onda dodzaba sve...

Eto toliko za sada, puno pozdrava i sve najbolje.
Reply With Quote
Staro 24.02.2009, 08:57
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

V777, sta da ti kazem osim super post.. uzivao sam citajuci i dao mi je neke dosta korisne info. Samo tako.. i navracaj nam cesce..
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 24.02.2009, 10:13
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

Veko!
Ti bi mogla da otvoris "Veka TV Shop" i ovo gore bi sve vec bilo rasprodato, mene si ubedila za svaki gornji hepek
Nego gde si ti, sta se radi kako je u Indiani?
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Reply With Quote
Staro 24.02.2009, 14:52
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik V777 Prikaz poruke
[color="Navy"]
Sto se tice masina za ves, kako za pranje, tako i za susenje, sto se tice mojih iskustava po Indiani, ovde ih gotovo u svim apartmanima ima, mozda samo ne u nekim bas starim, ali i tamo postoji, pored laundary rooma...
Ovo je mozda tako u Indijani....u Chicago 90% stanova za izdavanje nema ves masinu...i kao sto je lucky pomenuo, oni koji imaju su skuplji. Jako su male sanse da kada neko dodje ce uci u stan sa ves masinom, bar u Chicago....a verujem i u svakom vecem gradu u US.

Citat:
Iz mog iskustva, velika vecina apartmanskih naselja, ima gotovo 95% podne povrsine pokrivene tepihom. Ukoliko ulazite u stan u kome je vec pre vas neko stanovao, a niste pusac...
Osim ako ne iznajmite stan u zgradi u kojoj je zabranjeno pusenje :-) Ja sam u takvoj...dobar nacin da se ostavi pusenje...

Citat:
Ovde je dobro pomenuti savet pri trazenju stanova, uvek imajte u vidu da, generalno apartmantska naselja se sastoje od dva sprata, retko tri...
Mozda u Indijani...ovde nema pravila, kao ni u Srbiji. U gradu imas od 2 sprata, pa do 40, a i u predgradjima nisam video bas neko pravilo da su svega 2-3 sprata zgrade...

Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja