![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=bibi;8841]Svesna sam toga da cu otici pomalo off topic, ali Zana, ne moras braniti Ameriku time sto ces napadati Srbiju. Srbija 2008 nije ista kao Srbija 2001, toga si verovatno i sama svesna. A ovo mi bas ne zvuci realno:
Ovo jednostavno nema veze sa zivotom. Jednostavno je nemoguce nekome takvom odbiti drzavljanstvo, samo iz navedenog razloga. Mora postojati jos nesto... Ok sam sa time sto je tebi potrebno da branis svoj dozivljaj Amerike, cak me i raduje... Ali cini mi se da bi trebalo da razumes sto su ljudi pomalo razocarani nekim aspektima zivota u Americi, jer su svi normalno ocekivali da je USA u svakom pogledu razvijenija i naprednija od Srbije. A onda su u realnosti naisli na poteskoce... I tu su tvoji saveti neprocenjivi, kao i tvoj pogled na zivot, jer se ti tamo vec duzi niz godina uspesno snalazis. Ali ono gore mi je zazvucalo kao "Amerika je super, jer je u Srbiji mnogo gore", a to nije valjan argument...[/QUOTE] Sta ti je Bibi nemoguce? Da Srbija i Crna Gora nemaju ugovor o dvojnom drzavljanstvu? Mislila sam da ne moram da opisujem sestrinu situaciju do detalja, racunajuci na obavestenost. Iznosenje facts nije napadanje. Ja samo znam da moj sestric hoce da dodje, a mama ne moze da ga dovede jer nema pasos, "a ka' ce, ne znamo" (Djekna jos nije umrla, prim. aut.) I u pravu si: zaista nema veze sa zivotom... Ako ti je moj komentar gore zvucao kao "Amerika je super", that's ok... :grin: ja bih pre rekla da mi je lakse da prihvatim problem sa signalom od cell, nego sa nemanjem pasosa pa porodica ne moze da mrdne zbog tebe nigde... nekako mi je zivot u Americi mnogo siri pojam o toga - to meni, pa procitaj me ponovo ako ti je ovako nesto uopste bitno, pa ces videti da lepo kazem da razumem da su ljudima prioriteti drugaciji i dozivljaj drugaciji... Da li se ja snalazim dobro ili ne je vrlo diskutabilno i zavisi od svacijih pogleda na svet - vecina ljudi to meri novcem, kucama, pozicijom na poslu, kvartom u kojem zivi... ja ne - ja se trudim da sacuvam dusevni mir jer nekako gledajuci sva "pucanja" u ovoj Americi, shvatih da svoju energiju hocu da upotrebim za veci "cause"... kako god da ko meri svoj uspeh i snalazenje, stizemo do istog - najbitinije je da osoba bude zadovoljna svojim zivotom pa cime god da meri i definise svoj zivot... U Srbiji sam pokusavala da iz svake situacije izvucem maksimalno dobro za sebe i osobe oko sebe - pokusavala sam godinama i nisam uspela. Dva koraka i neko me saplete. Ovde uspevam i zato je meni ovde bolje in general. Ja sam se preselila ovde. Zivim ovde i nemam nameru nigde odavde. Ovde je moj dom. Da li je u Srbiji bolje sada nego ranije mi je isto bitno kao i da li je u Austriji bolje nego ranije, u Svajcarskoj ili u Italiji - tamo gde imam "nekog". Interesuje me i obavestavam se, ali sam sve vise de-attached. Jer, ja ovde zivim i OVO je moja zemlja. Posto vidim da smeta uzdrzacu se, meni nije problem, ja ne moram da share bas sve - kazu da je bolje da ljude pustis da udare glavom u zid jer se lakse nauce. I ja bih volela da to ne dozivi niko od vas - ali hocete: u nasim crkvama, u nasim kaficima... i to je ljudski :) pa racunajte i na to a ja cu se uzdrzati od "I told you so". Ja nekako godinama pokusavam da dokazem drugacije - da ne mora toliko da boli. E sad - moj nacin pomaganja ljudima nikada nije bio poistovecivanje da bi im bilo lakse, vec ukazivanje na drugaciji put. Na svakom je choice. Kad se ne poznaje sistem i pravilne procedure, izgubi se mnogo vremena - ni za sta. Ovo je vec pocelo da uzima previse vremena na dokazivanja i pojasnjavanja zasto sam ja ok.... pa jesam, i nikome ne dugujem objasnjenje kako i zasto. Svako sam mora da pronadje balance. A i cini mi se da sam najbitnije stavke iz svog ugla vec opisala.... Da li je America sjajna - nije. Svaka realna osoba to ne bi ni trebalo ni da ocekuje. Ja suzu ne pustim za svakim - zbog razlike medju ljudima. Ni svoj zivot ne dajem na gluposti, jer postoje mnogo bolnije situacije od mnogih opisanih na ovom forumu. Eto... |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Žana;8846]
Ako ti je moj komentar gore zvucao kao "Amerika je super", that's ok... :grin: ja bih pre rekla da mi je lakse da prihvatim problem sa signalom od cell, nego sa nemanjem pasosa pa porodica ne moze da mrdne zbog tebe nigde... nekako mi je zivot u Americi mnogo siri pojam o toga - to meni, pa procitaj me ponovo ako ti je ovako nesto uopste bitno, pa ces videti da lepo kazem da razumem da su ljudima prioriteti drugaciji i dozivljaj drugaciji... [/QUOTE] U potpunosti se slazem sa ovim sto si napisala. Jebi ga, ljudi kad dodju iz goreg u bolje.. brzo zaborave govna u kojima su bili.. i onda naravno neke sitnice u novoj okolini im izgledaju strasne..
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
||||
|
||||
![]()
ma cenim ja tvoje savete Zana, kao i mnogi na ovom forumu...
i cenim tvoju energiju i pogled na zivot i svet (iako ga ne delim uvek :grin:). Ali i sama znas kako iznosenje poluinformacija i informacija iz samo jednog ugla moze da formira iskrivljenu sliku. Prema Zakonu o drzavljanstvu Srbije svako ko je rodjen na teritoriji Srbije ima pravo na drzavljanstvo, pa samim tim i tvoja sestra i sestric, a to sto ne mogu da dobiju pasos sigurno nije "samo zbog toga sto im je uncle crnogorac" kako si napisala... uostalom...
|
||||
|
||||
![]()
ah da, poanta:
naravno da je u Srbiji tesko, i mnoge stvari nisu u redu, pa zbog toga i ja pokusavam da odem odavde. ali to da neko ne moze da dobije pasos samo iz navedenog razloga? e to je....
|
|||
|
|||
![]()
Dragi moji,
u perodu 2006-07 nekih 6 meseci sam bio u Cikagu. U pocetku zbog prirode novinarskog posla pod hitno sam morao doci do mobilnog. U pocetku sam uzeo prepaid varijantu T-mobile iz nekoliko razloga: - nisam tada osim pasosa imao drugih dokumenata - za postpaid potreban je ugovor koji se zakljucuje na osnovu SSN, credit history-ja i drugih elemenata. Napominjem da je prepaid neka turisticka varijanta i prilicno skupa. Posle odredjenog vremena kada sam dobio SSN i ID otisao sam u kompaniju US Cellular (ne znam da li jos uvek postoje) i potpisao ugovor za postpaid varijantu. Depozit je bio 50$, dobio mobilni tel. i mesecni racun je bio oko 40$ Imao sam 80 besplatnih minuta i nesto free SMS. Vikendom su razgovori besplatni i svakog radnog dana od 21-06h. Svuda su imali domet jedino ga nije bilo u podzemnoj. Srbiju sam zvao iskljucivo preko onih long distance kartica koji se kupuju na benzinskim pumpama. Ukucam lepo toll free number, zatim code i za 5$ pricam sa mojima sat ipo! Za te pare je nezamislivo iz Srbije zvati Ameriku. Sa US cellular sam bio prezadovoljan. U ugovoru sam striktno trazio da mi zabrane odlazne pozive ka inostranstvu i precizno mi rekli da se dolazni pozivi iz Srbije i bilo koja vrsta dolaznog SMs-a ne naplacuje! Naravno postavio sam im gomilu pitanja sto uzivo sto preko free customer service-a. Apsolutno su na svako vrlo ljubazno i detaljno odgovorili. To im je dakle posao! Druga stvar tice se banaka: Otvorio sam racun u Chase bank i verovali ili ne obezbedili su mi menadzera koji je nas covekjer je moj engleski bio los. I njega sam hiljadu stvari pitao, cakme covek par puta nazvao da mi razjasni detalje koji me interesuju, jer sam dosao iz Srbije u kojoj sam morao da radim na crno, a cekovi, platne kartice i redovna plata koja uz to leze na bankovni racun bili su spansko selo - nazalost! Svi koji imaju lose iskustvo sa bankama mobilnim i fiksnim telefonima ili internetom sami su krivi jer se nisu dodatno informisali (radio u kablovskoj kompaniji pa znam o cemu pricam). I na kraju da ne idem u off topic ozbiljan pristup pocetku zivota u USA pocinje prakticno od kupovine avio karata. Mora da se covek iscima preceslja internet, posalje gomilu mejlova agencijama i okrene desetine brojeva dok ne dodje do najpovoljnije avio karte koja mu pritom odgovara po uslovima i ceni. Zana je osoba koja apsolutno nepogresivo vidi stanje i sliku Srbije! Setite se koliko umeju da u nasoj administraciji da kidaju zivce dok skupljate dokumenta za intervju u ambasadi i sa druge strane uporedite kulturu ponasanja osoblja ambasade? Reci cu jos samo ovo kada sam dosao da pokupim vizirane pasose, cekali smo napolju nas troje ne zeleci da kucamo na vrata. jedna gospodja vise nije mogla da ceka, vec se popela uz stepenice pokucala na vrata, sluzbenik je izasao pozvao nas gore pitao za prezimena i na kraju samo rekao "buduci americki drzavljani nema potrebe da cekaju ipsred svoje ambasade' i slika od pre nekoliko nedelja nadrndane sluzbenice u sudu koja kaze coveku "mars napolje"!:;D:
2009EU00018xxx 10.07.2008. - stigla 1. koverta 24.07.2008. - poslato nazad 04.08.2008. - stiglo u KCC 10.02.2009. - stigla druga koverta 09.03.2009. - lekarski uspesno obavljen 16.03.2009. - zakazan intervju-viza odobrena ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=bibi;8849]ah da, poanta:
naravno da je u Srbiji tesko, i mnoge stvari nisu u redu, pa zbog toga i ja pokusavam da odem odavde. ali to da neko ne moze da dobije pasos samo iz navedenog razloga? e to je....[/QUOTE] O pobogu devojko... jel' ti mene citas uopste :no: ili citas ono sto bi ti htela da pise? To se zove figurative speech... da, meni ispada da je samo zato... da joj otac nije rodjen u Crnoj Gori, ne bi ni ona imala crnogorsko drzavljanstvo; da postoji sporazum izmedju dve drzave ona bi mogla da uzme srpsko drzavljanstvo bez odricanja crnogorskog... Whatever, imam ispit... shvati kako god hoces... Zana out. |
|
||||
|
||||
![]()
Zana, puno srece na ispitu...
i reci cu samo jos ovo na tu temu, i posle toga vise ni slovo: ja citam, zbog toga sam i reagovala.
|
||||
|
||||
![]()
Ijuuuu hvala :grin: gotovo, ali videcemo za ocenu - covek lood, 25 pitanja za 35 minuta, castim pice za sve preko 80 % (9, 10) :beer:
|
|
||||
|
||||
![]()
usmeno ili pisano?
|
||||
|
||||
![]()
Pismeno, online... :grin: uh, pola od tih 35 minuta mi uzelo samo da pazljivo procitam pitanja...
|
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Neki drugi zivot... | nelson | Vaša strana | 7 | 02.10.2008 07:06 |
![]() |