![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Svaka recenica ti je "rastavljena" jer si me prozvala - nemam burnu reakciju jer nemam nikakvog razloga, naprotiv. Ja sam ti samo napisala da si iznela svoje iskustvo redosledom "stigli smo i super je, cestitke, cestitke, cestitke, e ne valja". Iz perspektive onog ko tek treba da dodje nista tu nije jasno. Naravno da mozes i treba da das misljenje, ali po meni sa malo vise detalja u ovakvim slucajevima (to sam i napisala). Za mesec dana ovde ne moze nista znacajno da se postigne osim ako se ne dodje sa ogromnom kolicinom novca - hence moj komentar na takve izjave posle kratkog vremena provedenog u "Americi" (citaj jednom od mnogobrojnih gradica, u jednoj od 50 drzava).
No, nije ni bitno. Ja sam stvarno sada "ZIP" sto se toga tice a ti ako hoces "share" sa ljudima, a ako neces nemoj. Tvoja volja. |
|
||||
|
||||
![]()
Zana, nadam se da shvatas da ne zelim da se raspravljam sa tobom uopste ni da ima "zle krvi" medju nama.
Moja situacija je verovatno specificna kao sto je i svacija druga. Mi smo dosli sa 6000$ i mislili smo da je to za pocetak super. Medjutim, za kola smo morali da damo 4000$ a planirali smo 2000$. Zasto? Zato sto su nam ovde svi savetovali da kola ispod 4000$ ne vrede nista i da ce nas jeftinija samo vise kostati i tako smo poslusali savete iskusnijih. Tako da smo odmah dali 2000$ a za 6 meseci jos 2000$. Za stan treba da izdvojimo 800$ + obaveze izadje 1000$ mesecno. S tim sto se dve rate daju odjednom. Vrtici su ovde od 600-800$ , s tim sto je taj vrtic koji je jeftiniji pola sata udaljen od nas i u sasvim drugom pravcu od posla. Zdravstveno osiguranje za dete na Floridi se ne moze dobiti pre nego postane rezident a to je za 6 meseci(slali smo papire i dobili od njih papir da smo odbijeni), a posle toga prodje jos 3 meseca dok se ne dobije. Kao sto je poznato deca se u vrticima cesto razbole pa je zdravstveno neophodno. Problem je i kad se dete razboli ono ne moze u vrtic, a bebisiterka je minimum 10$ po satu, sto je jako skupo kad radis z aminimalac.a neko uz dete mora biti kuci. Mi ovde nemamo nikoga ko bi nam pricuvao dete u tim situacijama. Nasi prijatelji ovde su vrlo zauzeti i rade po ceo dan. Tako da su nasi mesecni troskovi 1000$ za stan + 400$ za kola+ 400$ za hranu + 200$ za telefone i gorivo=2000$ bez vrtica a moj muz zaradjuje 1200$. A sa vrticem i da zajedno radimo ne znam kako bi nakupili te pare.Radio je i na gradjevini i to je dobro placeno ali kao sto sam rekla tu ga retko zovu. Muz trenutno radi na valet parkingu baksis je los jer je u bolnici a radio je 5$ na sat bez odbijene takse i sada mu je gazda povecao na 8$ na sat jer nema nikakav baksis. Radno vreme mu se takodje ne zna. Ja sam isla od hotela do hotela i sa preporukama i bez njih i ntrazila posao ali kazu da sezona kasni zbog krize i nema posla nigde, kazu da se jedva bore i sa ovim radnicima sto ih imaju. Inace cistim kuce i stanove i cuvam jednu bebu. Ali to nije stalni izvor prihoda to je ponekad i na par sati. Iz ovog razloga smo odlucili da odemo dete i ja a muz da ostane i smanji troskove jer ce iznajmiti sobu koja je duplo jeftinija od stana i troskove za hranu,pelene i ostalo. Ako se njemu posao stabilizuje ili nadje nesto bolje ili mu promene lokaciju recimo restoran neki, razmislicemo tada o povratku. Ovako je prosto nemoguce planirati zivot sa porodicom. Mozda i mozes ali da ne vidjas dete uopste, sto mi nije cilj. Ni meni ni mom muzu. Na pocetku sam pricala sve super jer sam Ameriku dozivljavala turisticki i dalje kad razmisljam turisticki mislim tako. Kad je krenuo posao i kad sam videla od cega se zivi, promenila sam misljenje. Sto ne znaci da ce svakom drugom biti tako. Ko ima struku ili ima para ili ima nekoga ko moze da mu pomogne zasto da ne. Jos nesto, dvoja kola su neophodna ako ste u mestu gde je los javni prevoz. Kod nas je takav slucaj. Opet naglasavam, nase iskustvo. I Zana jos jednom, nije mi bila namera da tebe za bilo sta isprozivam. Nadam se da smo ok.
2009EU000237xx 15.05.2008. stigla prva koverta 23.05.2008. vracena nazad u KCC 26.03.2009. stigla druga koverta 15.05.2009. zakazan intervju ![]() 14.05.2009. obavljen lekarski 15.05.2009. odobrene vize ![]() 18.05.2009. podigli vizirane pasose 02.09.2009. Stigli u USA |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
A drugo, da li mogu negdje vidjeti koje države su više "child" i "imigrant" friendly, ili bi trebalo pojedinačno vidjeti za svaku državu čitajući pojedinačno zakone svake države? |
|
||||
|
||||
![]()
Ne znam pravo da ti kazem sta je receno na forumu, ali nama je receno da DV-1 nosilac moze da udje sam/a ili sa porodicom. DV-2 nosilac ne moze pre DV-1 ali moze u isto vreme ili kasnije. Sad sam bas proverila sa jos jednom dobitnicom i isti je odgovor. To ce u ambasadi ako budes izvucen da ti objasne. Samo je bitno da svi udju u roku od 6 meseci od izdavanja vize.
Na sajtu fedaralnog Department of Health i Department for Child and Family Services mozed da pronadjes koje su federal benefits i summary po drzavama (tu su i linkovi ka svakoj drzavi za detaljna objasnjenja). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Što kaže dreadnot tamo gdje ti odgovoriš slobodno se može staviti katanac! ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Meni je stvarno zao sto mozda ovakve stvari nisi podelila na vreme sa svima nama...
Citat:
Citat:
Koliko ste dobri sa engleskim jezikom? (ovo isto ume da bude bitna stavka u mogucnostima za posao). Bas mi je zao sto je tako sve lose ispalo :-( |
|
|||
|
|||
![]()
nama su u ambasadi rekli da svo cetvero moramo uci zajedno u usa prvi put??!
sto se tice novog pocetka mislim da su neki ljudi malo nestrpljivi. za mjesec ,dva negdje i godinu covjek nemoze nista ocekivati osim golog prezivljavanja. ja to gledam i ovako , ajde probajte se preseliti unutar svoje trenutacne drzave gdje nemate poznatih, znate maternji jezik ,skola vam je priznata pa ce vam pocetak biti koma i moze uzeti i par godina dok pocnete zivjeti normalno. a otici tako daleko sigurno nosi i vece rizike. samo sto ja mislim da je najgora opcija povratak,jer da vam je ovdje bilo dobro nebi ni otisli. mislim da se isplati stisnuti zube i izdrzati. a sto se tice male djece svi moji prijatelji i rodbina otisli su sa malom djecom, pa rad u dvije ,tri smjene,snelazis se kako mozes,ali se to sada isplatilo nakon sto su prosle te krizne godine svojoj djeci mogu pruziti zivot kakav bi ovdije samo sanjali. svako ima svoj put samo nemojte rano odustati da poslije nebude sto nisam izdrzao.mislim da je to prilika koja se dobije samo jednom u zivotu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Probao, video i shvatio..... zivot je tamo gde si ti a ne tamo... negde drugde! Najiteresatnije od svega, za ljude koji su u Americi a nisu roditelji, kada dobiju prinovu u svojim zivotima bice na onim istim startnim pozicijama kao kada su i prvi put dosli... do tada "rekla-kazala, moj prijatelj kaze" ostavite za drugi put. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
|
![]() |