![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
hehhhhhahah! drustvo svaka vam cast - ajmo svi uclanimo se u ''drustvo mrtvih pjesnika'' :))))
|
||||
|
||||
![]()
Stvarno smo neozbiljni! :D Dobro bi bilo da neko od administratora prekopira ovo u neku novu temu, npr. Himna foruma!
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Ivana_G;13712]Ja se izvinjavam sto pisem reply na tvoju poruku, ali nikako ne mogu da nagjem gde mogu na iskucam svoje pitanje :) Dakle, ja sam iz Makedonije. Suprug i ja razmisljamo o preselbu u SAD. Moj suprug ovde radi u Elektrodistribuciji, pa zanima me dali moze i u SAD-u da produzi da radi isti ili neki slicni posao povezan sa Elektrodistribuciju? Dali sa zelenom kartom dobijas i stan i posao ili to treba sam da si nagjes? Uostalom, kakvi poslovi nude za green card holders? Unapred hvala, Ivana.[/QUOTE]
Ako mislis na poslove elektricara, taj posao mozes raditi samo ako imas americku licencu za elektricara. Licencu ce tvoj suprug dobiti kada polozi ispit koji zavisi od vrste(nivoa) licence, ali pre toga mora imati odredjene godine radnog staza u nekoj firmi koja moze verifikovati radni staz. Koliko sam ja upoznat postoje tri nivoa: [B]apprentice[/B] (to je pomocnicko zvanje ili po nasoj staroj kvalifikacij NKV), sledece je [B]journeyman[/B] ( to je kvalifikovan elektricar, sa tom licencem mozes voditi i vlastiti posao ili biti poslovodja), sledece i najvese zvanje je [B]master electrician[/B] ( to je ekvivalent nasoj staroj sistematizaciji VKV elektricar). Kad se prvi put budes pojavio sa nasom skolom mislim na cetvorogodisnju ili trogodisnjom, ako uspes da nostrificiras diplomu, a uspeces treba ce ti tri godine radnog staza da bi se doslo do [B]journeyman[/B]. Ako ne uspes nostrificirati diplomu treba ce ti pet-sedam godina radnog staza kao pomocnik. Moze se i tamo zavrsiti nekakav kurs, ali opet ostaje tri godine radnog staza u nekoj USA firmi. Sam ispit nije tezak, ja sam pregledao sav materijal za polaganje i radio sam neko vreme kao elekticar. |
|
||||
|
||||
![]()
Pohvala za Konislava, ovako se pise na forumu, jasno i konkretno... i sa zeljom da se da dobra informacija, a bez svadjanja...
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
|
![]() |