![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Bezanje od svog identiteta je pogubno u ovakvim sredinama kao sto je USA, ma koliko to zvucalo glupo. Ma koliko te nervirali narodnjaci, ili takav nacin zivota covek treba da uzme ono najbolje iz svog indetiteta i da primi od Amera ono sto misli da je dobro kod njih. nazalost kod nas pametni ljudi ne mogu da prodju i da dodju do izrazaja i to je tragedija ali svi vi koji poticete sa nasih terena zamislite se malo to sto ste se formirali u takve ljude kakvi ste sad da li su to uradili vasi roditelji koji su vas podrzavali i izveli na takav put ili su vas oformili u takve licnosti ovi Ameri i njihov sistem. S toga drzim da kavi god da smo bolji smo od njih (prirodnije zivimo i funkcionisemo) a sad sto to ne moze da dodje do izrazaja u sredinama odkud dolazimo to je druga prica. Slazem se da treba da se ulaze u okupljanja nasih ljudi, koja drzava da ti ulaze u okupljanja jel ona Srbija u kojoj je plata 300 eura odkud da oni uloze u to majke ti, s toga je paradoksalno traziti nesto od takve svoje drzave da nesto uradi dovoljno je i to npr. sto su onim Nasticima pomogli i sto su se zauzeli za njih zar to nije human i veliki gest jedna male siromasne i napacene zemlje. |
|
||||
|
||||
![]()
S toga drzim da kavi god da smo bolji smo od njih (prirodnije zivimo i funkcionisemo) a sad sto to ne moze da dodje do izrazaja u sredinama odkud dolazimo to je druga prica.
Ovakav stav nam, po meni, u mnogome pomaze da budemo tu gde jesmo... Ostatak posta je tvoje misljenje na koje svi imamo pravo, ali ovakvo generalizovanje i velicanje... ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Slazem se za mogucnost izbora,ali to ne znaci da treba blatiti svoju maticnu drzvau i svoju zemlju,razumem vase ne zadovoljstvo ali ne mora da ono bude odraz samo srbije,nije nam srbija kriva za sve sto nam se desavalo u zivotu,ako se covek trudi moze da uspe i u srbiji,kako god po vezama,politici ili nebitno,ali mogucnost za uspehom posotji.A to kako ko gleda na proslave nasih sunarodnika u emigraciji to je vec licni stav,ali ne treba ih gleda sa podsmehom,niti mozemo generale koji su branili nasu zemlju stavljati u kontekst nepostovanja.Sto pre shvatimo da ne treba za sve da krivimo drzavu bice nam mnogo bolje.
@positiv vibe ako kazes da bezis od drustva koje promovise vrednosti koje ti ne zelis,da li time zelis da kazes da su u americi promovise sve mnogo zdravije i bolje? jel ti se svidja da ti dete gleda mtv na kom momci traze momke ili upoznaju roditelje sa svojim momcima?ta vrednost ti se svidja? (nisam fan granda i pinka) ![]() Poenta mog izlaganja je bila ta da si ti sam koji odredjuje sta te okruzuje u svakom pogledu u bilo kojoj sredini u kojoj se nalazio,jer svaka sredina ima svoje prednosti i mane. |
|
||||
|
||||
![]()
Problem je jer pokušavate da generalizujete stvari.
Neko ima ovakav ili onakav ili ovoliki ili toliki patrotizam i izražava ga na ovaj ili onaj način. Ovo što je D$D rekao bar u mom slučaju ne važi: Citat:
Meni najviše smeta naš mentalitet, pogotovo u poslu. Po meni radimo malo a predstavljamo se kao da radimo najviše na svetu, neodgovorni smo i aljkavi. Dogovori i ugovori se ne poštuju (poštuju se "otprilike"), sudovi ne rade, jednostavno preveliki je otpor za mene koji hoću da ispoštujem sve i da se dogovorimo posle jednog sastanka. A ne da moram da idem u kafanu 3-5 puta da bi se dogovorio nešto. Ja volim da sastanak završim u kancelariji a ne na pivu i rakiji. A posle sa prijateljima volim da odem na pivo i rakiju. Pokušavam samo da iz mog ugla kažem zašto ja menjam zemlju življenja i rada u nadi da je tamo negde drugačije. Po meni ovo ne znači da sam ja manji patriota ili da nemam nacionalni indetitet. Moj nacionalni indetitet se samo ne poklapa sa većinom drugih. U inostranstvu ne biram prijatelje, imam ih srećom svih nacionalnosti i želim da ih imam što više, ali takođe ne volim isključivo srpska okupljanja i druženja, jer kao što je neko ovde to napomenuo, na tim okupljanjima se uvek srpstvo uzidše u nebesa što po meni prelazi granicu dobrog ukusa. Jednostavno ne volim narodnjake i zabavnjake, a do sada me niko nije zvao na ex-yu rok na šta bih rado otišao ![]() I ne što meni smeta što se udižemo izvan ostalih, smeta i ljudima koji nisu Srbi jer se onda oni osete neprijatno i pritom im nije jasno po čemu se tamo neki Srbin oseća ponosnije što je Srbin nego Englez-Englez, Amer-Amer, itd ... Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
lepo si i opsirno to opisao i lepo si naveo svoje vidjenje stvari,u kojem ces naravno naici i na istomisljenike i na ne istomisljenike. ja spadam u one druge,ali naravno svako ima svoj pogled.
![]() a ako kazes da je drzava odraz ljudi u njoj,zelis da kazes da je odraz americkih ljudi zdraviji od naseg? ako to zelis da kazes onda ne vidim da je u mnoge bolja od srbije. ![]() pa normalno je da se svako uzdize iznad ostalih,tako radi i italijan i svaba i austrijanac i amerikanac po naj vise,to nije nista cudno? mogu to da kazem jer sam ziveo i u evropi a i u americi. ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
niko njemu nije osporavao pravo,ja sam samo rekao da ti nije toliko bitna drzava da bi odredio i organizovao svoje okruzenje.ali isto tako nebi trebao da posprdno govori o svojim sunarodnicima i generalima sa kojima nije istomisljenik. |
|
|||
|
|||
![]()
Ljudi malo smo otisli off topic, pitanje je ko bi pomogao novom emigrantu i kako... a ne nacionalni identiteti i ostale osrednje politicke rasprave... ako zelite to onda otvorite novu temu ili na neki drugi forum gde je to malko prikladnije.
Da se vratim na pitanje Pomogla bih isto onako kako su meni pomogoli mnogi sa ovog foruma... i kojima sam do dana danashnjeg zahvalna. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
Da ne širim priču dalje, moj stav je da nemamo na osnovu čega da se busamo i da pričamo kako tamo neko nema pojma i da nam nije jasno kako tako mogu da žive, a tamo neki narodi su uspeli da izgrade sistem i državu koje su daleko razvijenije od naše. Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
A što se tiče teme, jeste da je skrenula, ali to je onda odmah trebalo prekinuti i moderisati, a ne od 3 strane su 2 sa skrenutom temom i sada treba stati. Ovo su sada zajedničke teme
![]() Što se tiče šta bih uradio: Konkretno ono što je meni najviše trebalo i što sam dobio kada sam dolazio. Ako sam u mogućnosti sačekao bih vas na aerodromu ili objasnio kako od njega da dođete. Pogledao za vas po koji stan u kraju ili vam rekao koji krajevi su dobri. Ugostio vas prvi dan kod sebe, jer bi u protivnom čak i ako imate stan, verovatno spavali na podu prekrivreni jaknama, jer u stanu nemate ništa od nameštaja. Nahranio vas i mogli bi da se okupate i raskomotite ![]() Naravno posevetovao vas oko nekih stvari i podelio iskustva sa vama. I bio otvoren da postanemo prijatelji ![]() |
![]() |
|
|
![]() |