ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Zatvorena tema

Thread Tools Display Modes
Staro 18.01.2007, 10:58
tanja
Gost

Nepromenjeno

Marko dali si bio na intervju ili jos nisi?
Ako nisi kada ti je intervju?
Pozdrav
Staro 18.01.2007, 11:08
Mikle Mikle je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2006
Nepromenjeno

@Meelosh

Sad sam se nesto vratio na pocetak teme pa sam uocio jednu razliku koja nije toliko bitna za sam tok dobijanja vize nego za dokumente koje treba izvaditi kad se stigne tamo. Naime, ti si (koliko sam skontao) dobio GC na kucnu adresu pa si onda sa tim dokumentom isao da vadis ostalo. E sad, moje pitanje je vezano za SSN. Reci mi da li si morao naknadno da apliciras za SSN ili si i njega automatski dobio dolaskom u USA (kao i GC). Cini mi se da si napisao kako si pored ostalog i SSN vadio posle dobijanja GC-a. Ovo te pitam iz sledeceg razloga: kad sam podizao vizu u ambasadi, sluzbenik mi je rekao da ce i GC i SSN doci na adresu koju sam naveo u formularu i da ne moram posebno da apliciram za SSN.
Pls, reci mi kakva je procedura bila u tvom slucaju.
Ako se neko od ljudi koji su vec dobili vizu pojavljuje ovde moze isto da kaze sta su vam rekli u ambasadi.
Pozz i hvala!
Staro 18.01.2007, 17:06
Marko
Gost

Nepromenjeno

@Mikle

E, Mikle, hvala ti na odgovoru, to sam otprilike i mislio da treba. Poslednja dva dana sam se intezivno raspitivao u vezi toga, i sve se otprilike poklapa sa ovim sto si ti napisao. Na kraju, danas sam pozvao ambasadu i sluzbenik mi je rekao konzul na osnovu svoje procene (tvoja zavrsena skola, radno iskustvo, itd) procenjuje da li je potrebna jos nekakva garancija i ako misli da treba, zatrazice je (garancija u smislu da li ces pasti na teret drzave). Dakle, ako ne sumnja u tvoje sposobnosti moze se desiti da ti uopste i ne trazi nikakvu garanciju.
Sto se tice same garancije, sluzbenik mi je rekao da ljudi donose potvrde o bankovnim racunima, o nepokretnoj imovini koja se vodi na njih ili pisma od prijatelja iz Amerike koji ce se potruditi da ti pomognu kada stignes tamo, bar za prvi period (ova pisma su bas kao sto je Mikle opisao, dakle nije potrebno da budu zvanicno overena, niti da sadrze podatke o primanjima onih koji vas pozivaju; to su obicna pisma, bez ikakve posebne protokolarne forme).
Naravno, ostaje to da morate imati neku adresu u Americi koju dajete u ambasadi i na koju vam stize Green Card (i SSN broj, mislim da su ti Mikle pravilno rekli, to je valjda razlika u odnosu na Meeloshev slucaj, jer je verovatno za vadjenje SSN potrebno imati iste papire kao i za Green Card, pa su verovatno odlucili da nas rese duplih muka, naravno sve ovo ako ste stiklirali da zelite SSN broj na onim formularima iz prvog pisma ), cak i ako uopste ne budete nikad otisli na tu adresu, tj. taj neko ko primi Green Card vam je prosledi postom. Mislim da je ta adresa kljucna, i mozda vaznija od ovih garancija, i kao sto rece neko u prethodnim postovima, to moze biti i sesti prijatelj vaseg komsije, samo ako je spreman da ti ucini tu malu uslugu. Na kraju, ako je neko spreman da ti da adresu, valjda ce se i sloziti da napise jednostavno pismo.
Staro 18.01.2007, 19:34
srdjevic's Avatar
srdjevic srdjevic je offline
Administrator

Datum prijave: 19.05.2005
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Nepromenjeno

Zdravo Mikle,
Evo, koliko se secam, moje procedure: kada sam poslao papire (posle prve koverte) u Kentaki, tada NISAM napisao adresu gde da salju GC. Imao sam je u ambasadi, uz garanciju i sva cuda. Receno mi je isto kao i vama (ne samo u ambasadi, raspitivao sam se i ja): kada stignes, dobices Alien ID (A# broj), pa ce ti se na osnovu toga izdati SSN koji stize za 3 nedelje. Zelena karta (jer nije samo parce papira) stize do 90 dana.

Ali, meni SSN nije stigao! Stiglo mi je prvo obicno pismo "Welcome", u njemu A#. Cekao sam SSN, ali on nije stigao. Zvao sam SSN sluzbu, rekli su da ako im imigracija ne prosledi papire (sto se desava, ne znam iz kog razloga), da apliciram sa zelenom kartom cim mi stigne. Zato i jesam aplicirao kasnije posebno za SSN, i stigo mi za 7 dana. To sam opisao ovde: http://milos.srdjevic.net/blog/archives/birokratija
Staro 19.01.2007, 12:03
Mikle Mikle je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2006
Nepromenjeno

@Meelosh
aha .. tu je caka... fala na odgovoru .. skontao sam jos pri dobijanju drugog pisma da procedure i nisu bas onakve kakve ih oni opisuju u objasnjenjima.
nego htedoh jos nesto da pitam u vezi dokumenata. spomenuo si da si prilikom podnosenja zahteva za SSN dao i krstenicu. pretpostavljam da je to ustvari overen prevod tvoje krstenice. e sad, reci mi koja dokumenta (prevode) si ti poneo od kuce i koliko prevoda po dokumentu ti je trebalo, odnosno da li ti vracaju te prevode ili ih zadrzavaju kod dobijanja razlicitih dokumenata. ovo te pitam da bih znao sta da pripremim kad budem polazio odavde (npr. da li da ponesem 5 prevoda krstenice, diploma itd.. ili samo po jedan)?
pozz
Staro 19.01.2007, 19:31
srdjevic's Avatar
Administrator

Nepromenjeno

Ja sam nosio po 2 originala i 2 kopije, i jos uvek mi ostalo. Tako da, mislim da je to sasvim dovoljno. Mada, od glave visak ne boli, je li... ;-)

Imas ovde konzulat, vadis dokumenta najredovnije, jeste skuplje neg' u Srbiji da ih vadis, ali je proporcionalno sa platama, pa nije greda...
Staro 21.01.2007, 02:50
Jovca
Gost

Nepromenjeno

Cao.
Moja supruga je bila na intervju u januaru inace ona se kandiduje na osnovu zanimanja posto ima trogodisnju srednju skolu ali ima radno iskustvo od tri godine u poslu kojim se kvalifikuje za lutriju.
ona je takodje drzavljanin BIH ali je zadnjih pet godina u Srbiji ali na nekim privremenim papirima tako da nije imala stalni boravak u Srbiji za isti period ali se ona kvalikuje na osnovu posla koji je radila u Srbiji u tom periodu,elem da skratim oni su je vratili tog dana sa intervjua sa napomenom da donese policisko uverenje iz Srbije (posto je iz Bosne imala) ona je naime bila na intervju kod konzula i platila za vizu na samom intervju je sve ostalo proslo ok osim tog uverenja,dali su joj papir sa brojem telefona na koji da nazove i da joj zakazu kada da donese to uverenje.
Sada mene interesuje koji je dalji postupak da li ce ona ponovo ici na intervju i kolike su sanse da prodje tj. da je odbiju (logika mi govori da bi je odbili odmah da su hteli nebi valjda sebe a i nas maltretirali da ponovo dolazimo)
Staro 21.01.2007, 11:43
srdjevic's Avatar
Administrator

Nepromenjeno

Jovca, obezbedjuj to pod hitno, i zovi ambasadu! Ne bi te cimali (pa to je njima posao, nece da cimaju nas male ljude valjda i da prave sebi extra posao)...
Staro 21.01.2007, 14:22
Jovca
Gost

Nepromenjeno

Ma mi smo to izvadili odmah za koji dan potegli neke veze molili kumili samo da nam izdaju(ja sam to hteo odmah izvaditi ali nam nisu dali kao ona nije drzavljanin nema licnu ni stalni boravak i nemoze da izvadi)medjutim sada je covek zaduzen za nas slucaj na odmoru pa cekamo da se vrati rekli su nam da zovemo u ponedeljak tj.sutra pa cemo videti sta ce biti.
Staro 23.01.2007, 16:07
Yoda
Gost

Nepromenjeno

Poštovanje svima osobito vlasniku bloga. Možda nije pravo mjesto za moje pitanje, vidim da je tema Amerika ali možda netko slučajno zna odgovor.
Da li vi u Beogradu imate ambasadu Mongolije? Ja sam iz Hrvatske, mi imamo samo počasni konzulat, a počasni tj. honorary konzul baš nemože izdavati razne vize nego eventualno samo za 12 dana. Znam da ima u Budimpešti ali me zanima da li ima i kod vas.
Zatvorena tema

Pravila pisanja