ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 21.01.2013, 12:35
ZukotheCat ZukotheCat je offline
Drug član

Datum prijave: 29.08.2012
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno Pozivno pismo - bauk

Problem oko pozivnog pisma rodi se, koliko ja shvatam, kada neko odavde ko je na putu da dobije useljeničku vizu ima nekoga tamo preko bare, dakle taj neko odavde se "uvali" t.j. pozove na nekoga ko živi legalno u US (da bi im GC stigla na datu adresu) - onda taj neko mora da igra do kraja (da odštampa emailove, predoči pozivno pismo i sve ostale obike komunikacije sa osobom kod koje će da boravi kad tek stigne tamo).
Oni koji nemaju nikoga u US treba jednostavno da napišu "unknown" ili "undecided" u obrascima, vezano za buduću adresu US, jer niko ko je na putu da ode u US:bravo: ni po kojem zakonu nije dužan predočavati adresu u US.
Staro 21.01.2013, 13:53
Hurricane Hurricane je offline
Drug član

Datum prijave: 30.07.2012
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Da li se sanse za dobijanje vize tj. GC smanjuju na intervju ako se ne donese pozivno pismo? Da li je neko "prosao" bez njega?

Hvala unapred.
Staro 21.01.2013, 16:03
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Ne postoji po nikakvom zakonu i niste "duzni" da nosite pozivno pismo od nekoga ko je tamo. Nije bitno dal je US citizen ili ne, vazno je da ti moze pomoci.

Dakle, treba pred konzulom u toku intervjua dati dovoljan razlog da on/ona bude siguran/na da vi nece pasti na teret drzave ako odete tamo, sto se trazi da se dokaze. Jer se vi prilikom potpisivanja papira kunete da necete biti public charge.

Dokaz moze biti:[INDENT][LIST][*]Neko ko je tamo, da vam posalje pismo i da vas prima kod sebe[*]Affidativ of Support[*]dovoljna novcana sredstva na bankovnom racunu ili u obliku imovine, ili kombinacije i jednog i drugog.[/LIST]Iskreno mislim da mozemo biti srecni sto kod nas u Srbiji imaju dobru praksu u odnosu na neke zemlje gde traze pod obavezno Affidativ formu.Kod nas se to svelo da dokazete da imate nekoga tamo da vam se nadje ako budete u neprilici.

Interesantna mi je stvar da ljudi u Maroku ili oni koji tamo obavljaju intervju, moraju imati Bachelor degree ili ne mogu dobiti vizu.:blink:

Dakle pozivno pismo moze napisati vas prijatelj, bivsi komsija, kum, drug, prijateljev prijatelj i ostale veze.
[/INDENT]
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com
Staro 21.01.2013, 16:55
dejanmaksa dejanmaksa je offline
Član

Datum prijave: 06.05.2012
Nepromenjeno

Pozdrav svima i cestitke.
Da se nadovezem na pricu oko pozivnog pisma.
Naime, intervju mi je zakazan za 19 mart pa sam pozvao ambasadu da se malo konkretnije raspitam. Sluzbenik koji mi se javio mi je objasnio ovako, prvo sam pitao koliki je vremenski rok vazenja potvrda iz supa i iz suda i validnost potvrde je godinu dana ali konzul ima pravo da trazi i svezije, sto se tice pozivnog pisma, rekao je da je to najobicniji mejl gde ce osoba koju ste naveli da potvrdi da ce te biti kod nje sa svojim podacima i nista vise, nikakve bankovne potvrde ni nista ostalo nije potrebno. Konkretno sam pitao sta sve treba od te osobe kod koje ce mo biti, jer idem u USA sa suprugom i dva deteta i da je ta osoba kod koje cu biti moj rodjeni brat koji je na isti nacin otisao i da je drzavljanin amerike, i odgovor je bio isti. To im treba da bi prilozili u fajl kao stampani dokument, nije obavezno ali je dobro da se ima jer je to ujedno i dokaz da ste stvarno u kontaktu sa njom.
Staro 21.01.2013, 17:49
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

[QUOTE=ZukotheCat;35471]
Oni koji nemaju nikoga u US treba jednostavno da napišu "unknown" ili "undecided" u obrascima, vezano za buduću adresu US, jer niko ko je na putu da ode u US:bravo: ni po kojem zakonu nije dužan predočavati adresu u US.[/QUOTE]
Ovo je "lupljeno" tek toliko da se osvezi tema pozivnim pismom bez rezona sta se pisalo i desavalo na temu pozivnog pisma iz konkretnih primera u ambasadi! Kako ces napisati unknown i reci im po zakonu nisam duzan da vam napisem kada od svih dobitnika mozemo cuti da u ambasadi daju obrazac i insistiraju da upises adresu na koju ides ako je pre nisi upisao?! Da li neko bolje poznaje nesto od onog ko je bio konkretno na razgovoru?! Znaci moras im dati adresu gde ides ako su to svi forumasi sa razgovora potvrdili, a da ne ulazim u sitnije detalje oko pozivnog pisma na ovu iznesenu nebulozu.
Culi smo i da se zene u Cikagu porode bez zdravstvene zastite i legalnih boravisnih dozvola, a to nigde zvanicno ne pise po zakonu. Nemojte seckati ljude i drzati im zvanicna predavanja zakonima ako imaju najbolju nameru da prenesu kako neka stvar konkretno u praksi funkcionise, u ovom slucaju pozivno pismo i odnos ljudi u ambasadi prema tome. Imam ja i u Srbiji po zakonu pravo na rad, pravo na lecenje ali koga to briga u praksi?! Kako vas nije stid da ulecete ljudima na ovom forumu cesto bez rezona sta bi ste napisati a oni zbog svih nas odvajaju vreme i energiju bez ikakvog moranja da to cine!

Last edited by mijan; 21.01.2013 at 17:59.
Staro 22.01.2013, 16:06
bubamarica bubamarica je offline
Drug član

Datum prijave: 08.05.2012
Nepromenjeno

Imam jedno pitanje za sve ozenjene/udate koji su prosli intervju- da li vam je u pasosima ista adresa? (mozda se vec pisalo o tome, ne mogu da se setim)
Nama nije, menjala sam samo prezime, ali mislim da ne bi trebalo da bude problem?! :blink:
Staro 23.01.2013, 09:54
Drug član

Nepromenjeno

Ono što sam napisala o pozivnom pismu i zakonima su riječi Marka Jacobsena, US Immigration Attorney, koji je ljubazno dao odgovor na pitanje aplikanta za GC u vezi sa adresom u US na web sajtu [url]www.myusai.org[/url] gdje mu je pitanje i postavljeno. A pitanje je glasilo ovako: "My name is George (I currently live in Athens, Greece) and I plan to immigrate to Southern California soon on a Green Card Status (through the US Immigration Program DV-Diversity 2011).
For this, I need to present to the US Embassy in Athens a valid address in Southern California and telephone number as well as a personâes name at that address who is going to receive my relevant correspondence from the US Immigration and from the Social Security Administration prior to my arrival in the US. Does anyone know an organization/individual/lawer that would help me on this matter? Thank you". ANSWER: [COLOR="Blue"][B]You are not required to have an address in the U.S. before you receive your visa.[/B][/COLOR] Simply indicate "unkown" or "undecided" on the application form..........
Staro 23.01.2013, 14:28
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

ZukotheCat, evo iz prve ruke jer sam prosla intervju za vizu: TREBA ti adresa. Treba ti adresa jer gdje ce ti poslati zelenu kartu? Nemaju oni telepatske sposobnosti da znaju gdje ces ti biti. Znaci nadji nekoga, bilo koga sigurnog da ti dadne adresu (naravno reci mu/joj za sta je) i napisi tu adresu u form 230 (moze i dodatno na intervjuu) ali moras imati adresu.

[QUOTE=ZukotheCat;35490]Ono što sam napisala o pozivnom pismu i zakonima su riječi Marka Jacobsena, US Immigration Attorney, koji je ljubazno dao odgovor na pitanje aplikanta za GC u vezi sa adresom u US na web sajtu [url]www.myusai.org[/url] gdje mu je pitanje i postavljeno. A pitanje je glasilo ovako: "My name is George (I currently live in Athens, Greece) and I plan to immigrate to Southern California soon on a Green Card Status (through the US Immigration Program DV-Diversity 2011).
For this, I need to present to the US Embassy in Athens a valid address in Southern California and telephone number as well as a personâes name at that address who is going to receive my relevant correspondence from the US Immigration and from the Social Security Administration prior to my arrival in the US. Does anyone know an organization/individual/lawer that would help me on this matter? Thank you". ANSWER: [COLOR="Blue"][B]You are not required to have an address in the U.S. before you receive your visa.[/B][/COLOR] Simply indicate "unkown" or "undecided" on the application form..........[/QUOTE]

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Staro 23.01.2013, 15:08
Drug član

Nepromenjeno

MikiSa, hvala. Ima li ovdje na forumu još iko, a da je prošao intervju bez adrese, da je imao takvo iskustvo, znači bianco adresa (onda kad je stigao u US tamo odradio papirologiju za Social Security Number, GC i adrese?
Staro 23.01.2013, 16:00
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Mislim da je bio jedan slucaj ali ne bih znao tacno da kazem u kojoj drzavi, mislim da je BIH.

No kao sto i rekoh, dzabe advokati i zakoni kada moras konzula ubediti, a ne zakon.. I on ima sva prava da te odbije, ako on tako misli... a evo i odgovra!

[QUOTE][B]Why was I refused under INA section 212(a)(4)? What is meant by “public charge”?[/B]

Visa applicants need to satisfy this provision of law by demonstrating proof of adequate financial support in the United States. A visa refusal, or ineligibility, under section [URL="http://travel.state.gov/visa/frvi/ineligibilities/ineligibilities_1364.html#212a4"][COLOR=#0066cc]212(a)(4) of the INA[/COLOR][/URL] means that the consular officer determined that you are likely to become a public charge in the United States. Public charge means that the consular officer determined that you are likely to become primarily dependent on the U.S. government for your existence and financial support in the United States.
[B]Is a refusal under section 212(a)(4) permanent?[/B]
A refusal, or ineligibility, under section 212(a)(4) can be overcome in certain circumstances, as explained below.
[B]Immigrants[/B] - Most immigrant visa applicants are required to submit an Affidavit of Support (Form I-864, I-864A, I-864W, or I-864EZ, as applicable) from the U.S. sponsors who filed petitions for them. If your U.S. sponsor does not meet the requirements of the Affidavit of Support, you may present a second Affidavit of Support from a qualifying joint sponsor. Learn more about the [URL="http://travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_3730.html"][COLOR=#0066cc]Affidavit of Support[/COLOR][/URL].

[U]Some categories of immigrant visa applicants are not required to have Affidavits of Support.[/U] These are categories where no U.S. citizen or lawful permanent resident relative filed a petition on your behalf, including most employment-based immigrants and [U]diversity visa (DV) applicants.[/U]

If you are applying for an immigrant visa category where the Affidavit of Support Form is not required, the [U]following[/U] are examples of how you could demonstrate to the consular officer that you will have financial support in the United States: [LIST][*][B]Your own personal funds;[/B][*][B]A job offer in the United States; and/or[/B][*][B]Sponsorship from a U.S. resident.[/B][/LIST][B]Examples of sponsorship from a U.S. resident include:[/B][LIST][*][B]A letter from the U.S. resident stating financial support of you while in the United States;[/B][*][B]Documents showing that the U.S. resident can financially support you, such as bank statements or pay stubs; and/or[/B][*][B]An Affidavit of Support (Form I-134).[/B][/LIST]The consular officer will review the additional evidence of financial support you submit to determine whether it is sufficient to overcome your ineligibility under section 212(a)(4).[/QUOTE]
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com

Pravila pisanja