![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Kako onda uspiju zadržati zelenu kartu ako su u Americi samo 3 mjeseca.
|
|
|||
|
|||
![]()
Teoretski ako ulaze svakih npr. 11 i po meseci na jedan dan mogu zadrzati GC.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hvala
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Znaci, tehnicki vise uopste ne vazi ako izadjete na duze od jedne godine, a u suprotnom tehnicki, tj. teoretski, vazi. Sa druge strane ima vise drugih razloga zasto vam je mogu oduzeti. Pogledajte npr. pod "Abandoning Permanent Resident Status" ovde https://www.uscis.gov/green-card/aft...nent-residence. Kao u skoli, ako imate logicno opravdanje, najverovatnije je damozete se provucete. |
|
|||
|
|||
![]()
Nema pravila, zavisi na kakvog officer naletis na imigraciji.
Npr ja sam se dosta cimao kada sam prvi put ulazio posto sam isao kroz ceo proces 2x i na kraju usao u usa pred istek petog meseca ( viza vazi 6 ) , skroz opusten officer, jos je video da sam malo nervozan i siguran sam da je primetio to i sve lagano proslo. Ostao mesec dana u US vratio se u Srb na skoro 6 meseci... Ulazim u DC sve lagano, ostajem 6 ipo meseci... Nazad u srbiju na 4 meseca i ulazim ponovo 15. marta 2020 i naletim na nekog ono nervoznog crnju i krene da me propituje sta radis ovde, kolko dugo ostajes, kod koga ostajes, da li imas neku family ovde ... kazem nemam family ovde kaze on pa gde ces da zivis onda reko idem kod drugara i tu me propitivao svasta nesto i nekako mi lupio pecat na kraju. Cak sam citao neke forume gde imigracioni advokati savetuju na koje aerodrome da se ulazi ako postoji neki rizik , npr da ostajes svake godine po malo i slicno... Cak sta vise Dragan Rakonjac ima neku emisiju na yt i lik je lagano ostao 2 godine u srbiji i doso opet bez vecih problema, navodno platio kaznu ( ne secam se koliko bese izmedju 500 i 1000) i tolko... To mi je pa tek nelogicno ...
|
|||
|
|||
![]()
Hvala na odgovorima.
Negde sam procitao da moze 6 meseci najduze tokom 1 godine da se ostane izvan SAD, kako sam ja razumeo 6meseci u SAD i 6meseci izvan. Sto bi znacilo da tu ne postoji bas striktno pravilo.
|
||||
|
||||
![]()
To pravilo važi za apliciranje za državljanstvo posle 5 godina tj. to je jedan od uslova. Ko ne želi državljanstvo, ne mora da poštuje to pravilo.
|
|
|||
|
|||
![]()
Po meni najbolje je ispostovati to pravilo, tokom 5 uzastopnih godina barem 6 meseci+1 dan uzmes pasos i miran si.
Ovako sa gc po meni nikad ne znas na cemu si, moze ti se desiti nesto da iskrsne pa da ostanes malo duze van USA i nikad mirna glava... Doduse ima i onaj re entry permit za koji se moze aplicirati ali kosta koliko se secam nekih $800 Ako sve prodje kako treba meni ce ovo biti treca godina za taj uslov za pasos i iskreno planiram kada uzmem pasos da odem u Srb i da odmaram barem godinu dana ako ne nadjem neki ozbiljan posao... Btw znam ljude koji su napravili sledece, uzeli pasos, dosla korona, aplicirali za unemployment, uredno lezu pare na racun a oni u Srb... ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Kada ih budu navatali za to sto nisu u zemlji a uzimaju unemployment veselo ce im biti. Mozda ne sad za godinu, dve ali nece im to proci. Jedan od uslova kada se popunjava sertifikacija nedeljna za unemployment je to da si spreman i sposoban istok trenutka da radis, mozda je u nekim drzavama drugacije, ali u NC ne mozes. Plus ne znam kako to ide sa njihovim poslovima, jer ovde moras da si zaposlen i dalje samo da je poslodavac privremeno sprecen da radi, ne ide mi u glavu kako i dalje svi ti ljudi primaju pare a sve je otvoreno dugo vremena vec.
Sto se tice ostajanja van US, ima dosta ljudi koji dolaze turisticki jednom godisnje da odrzavaju zelenu kartu i to je potpuno legalno dok neko na granici ne odluci da ti zaprvo ne zivis vise u US i dok ti ne oduzmu zelenu kartu. Dokle god ima neko stvarne veze sa US ne mora da se brine. Preko godinu dana ako se planira da se ostane van treba kao sto je pomenuto dozvola. A ako neko zeli da postane drzavljanin sto pre, onda manje od 6 meseci u godinu dana van i ta godina se racuna kao staz za drzavljanstvo. |
|
|||
|
|||
![]()
Uslov je jasan, ne treba ostajati vise od 180 dana, ukoliko se ostaje 180+ dana do godine, treba da se trazi dozvola (popuni aplikacija). Ostanak preko godine je svakako napustanje statusa i zaista bi bila sreca da to prodje na immigraciji.
Ima dosta ljudi koji budu ovde samo par nedelja, meseci godisnje, i to je ok dok nekom immigration officer-u to ne zapadne za oko. U tom slucaju moze da vas pusti, ili da vam da papir(reentry ili nesto slicno) koji treba da popunite (to je vec upozorenje da su primetili da ne zivite u USA) ili xak i da vam ne daju da udjete sto je jako retko, uglavnom vas u tom slucaj stave u removal proceedings i posalju na sud. Ljudi koji znaju da ce ostati vise od 6 meseci odnosno 180 + dana, moraju da traze permit, u suprotnom rizikuju status, i naravno sat im se resetuje i moraju da cekaju opet 4 godine i 9 meseci da apliciraju za drzavljanstvo. Tako da, kome je zivot ovde bitan i zeli pasos i drzavljanstvo, bolje da se ne igra sa tim. Nemojte se uzdati u ove price da moze godinu dana, jer na kraju zaista zavisi kako ce immigration officer na sve to da gleda, a pravila su jasna. Savetujem da se sa tim stvarima ne igra i ne rizikuje ako vam je status u ovoj zemlji bitan. Radim za Immigration Law office, i upravo imamo slucaj osobe koja je ostala van USA 183 dana, pustili su ga da udje nekako, ali sads izgleda nece moci da aplicira za drzavljanstvo dok ne prodje 4 godine i 9 meseci, jer mu se sat, zadrzavanjem duzim od 180 dana resetovao). Moze naravno i da taj koji radi review slucaja ne pravi big deal od toga. Sve u svemu, sve to treba shvatiti ozbiljno i postupati po pravilima. Danijela
povratak |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Da li je neko otisao skroz sam? | subman | Vodič za emigrante | 1 | 26.06.2017 09:15 |
Neko da mi posalje robu iz usa? | lukadj | Vaša strana | 9 | 30.10.2015 14:37 |
Ako neko zna | detox | Vaša strana | 13 | 26.10.2012 10:18 |
Drugi utisak - sta vam se ne dopada u USA? | dreamerns | Stare teme | 115 | 25.01.2012 23:22 |
Ako neko zna | veselina77 | Stare teme | 21 | 11.11.2009 17:30 |
![]() |