ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 24.06.2011, 22:35
baso1980 baso1980 je offline
Član

Datum prijave: 17.06.2010
Nepromenjeno

Da se pohvalim da sam i ja pozelenio.
Evo mog iskustva u ambasadi u Sarajevu.
Ja sam imao zakazan razgovor jos 06 Maja, ali sam nazalost zbog tromosti i neozbiljnosti BH administracije razgovor morao odgoditi za 20.06 tj. protekli ponedjeljak.
Razgovor je bio zakazan u 14 sati, a ja sam se pred ambasadom nacretao 15 minuta ranije.
U 14 sati covjek iz obezbjedjenja me je pozvao da udjem i nakon sto su mi oduzeli mobitel i uvjerili se da neposjedujem neke opasne predmete uputili su me u cekaonicu koja je bila skoro prazna zapravo bila je jedna zena koja je trazila useljenicku vizu putem braka. Tu sam cekao mozda jedan minut nakon cega su me prozvali na salter br.3 na salteru je bila jedna nasa zena koja mi se na prvi pogled cinila malo zivcano ona je zatrazila da joj predam papire koje sam pripremio.
Ovo su dokumenti koje sam pripremio:
- Pasos
- Orginal diploma (Vracena)
- Prevod diplome
- Uvjerenje iz suda
- Prevod uvjerena iz suda
- Uvjerenje iz MUP-a
- Prevod uvjerenja iz MUP-a
- Uvjerenje o odsluzenoj vojsci
- Prevod uvejerenja o odsluzenoj vojsci
- Uvjerenje o slobodnom bracnom stanju (Ovo nije reklama)
- Prevod uvjerenja o slobodnom bracnom stanju
- Internacionalni rodni list
- Pismo iz druge koverte (Vraceno)
- 2xslika 5x5 cm (Vraceno)
- Adresa osobe kod koje idem (Vraceno)

Rekla mi je da jos dopisem adresu osobe kod koje idem na obrazac DS-230 s obzirom da sam polja 10 i 11 na tom obrazcu kad sam se 2009 prijavljivao ostavio prazna jer tada jos nisam znao gdje bih isao.
Nakon sto sam dopisao adresu pitala me je sta mi bude ta osoba kod koje idem, sljedece pitanje je bilo dali zelim da mi zelenu kartu i socijalni broj posalju na tu adresu ili pak na neku drugu, zatim mi je skenirala otiske prstiju i rekla da uplatim vizu na blagajni. Na blagajni je bila amerikanka koja vrlo simpaticno prica bosanski, vizu sam platio 819 dolara, novcanice nije skenirala. Nakon odprilike jedan minut su me prozvali na salter br.4 tu je bila jedna druga amerikanka i ona zena koja mi je na pocetku uzela papire pitala me dali mozemo razgovarati na engleskom jeziku ili na bosanskom ja sam je zamolio da razgovor bude na bosanskom jer sam se bojao da nebi nesto pogresno razumio ili rekao na sto su rekli da nema nikavih problema.
Amerikanka me pitala sta mi je osoba kod koje idem, dali planiram raditi u americi, zatim mi je rekla da podignem desnu ruku i da se zakunem da su svi podaci koje sam naveo i dostavio u dokumentima tacni, zatim sam se potpisao na obrazcu DS-230, poslije cega mi je amerikanka uz osmjeh rekla da mi je viza odobrena, a ja nevjerujuci da je sve tako brzo i glatko proslo zacudjeno gledam u nju a ona se nasmija i kaze mi Yes, you get a visa. Dobio sam ceduljicu na kojoj pise da mi je viza odobrena i da vizu mogu podici u cetvrtak izmedju 14 i 15 sati, zatim me jos pitala koji je razlog sto sam se prijavio na lutriju dali je to bio nagovor prijatelja ili nesto drugo? To bi bilo to sveukupno nije trajalo duze od 15 minuta, a kod nas za jedan obicni papir da bi vam izdali morate upotrijebiti gotovo cijeli dan.

U cetvrtk sam dosao da podignem vizu i pred ambasadom sam bio tacno u 14 sati nakon sto sam usao u cekaonicu koja je bila prazna, rekao sam da sam dosao da podignem vizu malo su se uspanicili kada su shvatili da mi viza jos nije odradjena zamolili su me da sacekam u cekaonici ili da prosetam dok mi nezavrse viziranje odnosno da navratim po vizu najkasnije do 17 sati, po vizu sam dosao u pola cetiri i sve je bilo gotovo pasos sa vizom, velika zuta koverta za koju su rekli da je neotvaram, detaljno upusvo sto mi je ciniti kada dodjem u ameriku. Zahvalio sam im se, a oni su mi pozeljeli sretan put u Ameriku.
I to je to, ugodno i iznenadjujuce jednostavno, a ja se toliko brinuo.
Staro 25.06.2011, 09:26
nsbee's Avatar
nsbee nsbee je offline
Član

Datum prijave: 01.07.2010
US lokacija: Kalifornija
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

@Milosdv Katapultiranje bi bilo još sigurnija varijanta :grin:
@Baso Sve čestitke! :1081: Da, prosto da se čovek začudi kako se u ambasadi sve glatko i bez stresa obavlja.

Čestitke svim zelenima :papa:
Staro 25.06.2011, 10:29
jovke jovke je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2011
Nepromenjeno

baso1980 hvala za detaljan opis intervjua.
Neka ti je srecan put i sve najbolje. Cestitam!
Ako nije tajna u koji dio USA ides?
Staro 28.06.2011, 20:15
lavex lavex je offline
Član

Datum prijave: 02.06.2010
YU lokacija: Doboj, Republika Srpska, BiH
Nepromenjeno

Da se i ja pohvalim: supruga i ja smo pozelenili!!! :1081:

Nisam stigao ranije da pišem, jer sam imao problema sa računarom, ali nikad nije kasno. :naughty:

Razgovor u Sarajevu nam je bio zakazan 20.05. u 13:30. U ambasadu smo ušli pet minuta ranije. Odmah su nam uzeli lične karte, prošli smo kroz detektore i ostavili stvari kod čuvara (mobilni, ključevi...). Ušli smo u salu sa šalterima u kojoj nije bilo nikoga i odmah bili pozvani za šalter. Tu nas je dočekao ljubazni službenik i uzeo nam dokumentaciju:

-internacionalni rodni i vjenčani list (originali);
-uvjerenje iz suda (original i prevod);
-uvjerenje iz policije (original i prevod);
-diploma (original, ovjerena kopija i prevod) - samo od supruge, koja je nosilac vize);
-uvjerenje iz vojnog odsjeka (original i prevod) - samo za mene :grin: ;
-dvije slike i
-pasoši.
Mislim da nisam ništa izostavio...

Pozivno pismo, mail od prijatelja i stanje na računu uopšte nisu ni tražili, mada smo imali i to pripremljeno.
Nakon toga smo pozvani za blagajnu da platimo vize (2 x 819$). Novčanice opšte nisu gledali ni skenirali. Poslije toga smo na drugom šalteru dali otiske i rečeno nam je da malo sačekamo. Zatim smo ponovo pozvani za šalter na kojem smo predali dokumentaciju i tu nas je dočekala amerikanka (mislim da je konzul) i naša djevojka. Pitali su nas možemo li da vodimo razgovor na engleskom, na šta smo mi pristali. Samo nas je pitala da li smo ikada bili u Americi, šta ćemo tamo da radimo i gdje idemo (čak se i našalila kada smo rekli da idemo u Colorado i rekla nam da idemo sa planina na planine) i to je bilo sve. Još je tražila da se zakunemo da je istina sve što smo naveli i čestitala nam na dobijanju viza. Nismo mogli da vjerujemo da je sve prošlo tako lako i jednostavno.
Pošto je to bio petak rekli su nam da po vize dođemo u ponedjeljak. Tako smo i uradli. Na ulazu je ponovo bila ista procedura. Kada smo stigli rekli su nam da malo sačekamo, jer još nije stigla provjera za mene (naravno da će oko mene nešto zaštekati :grin: ). Čekali smo skoro dva sata i već se zabrinuli da nešto nije u redu kada su nas pozvali za šalter, dali vize, koverte i uputstva i toliko se izvinjavali što smo čekali da nismo mogli da vjerujemo.

Uh, nadam se da će ovaj post nekome pomoći, da se i mi malo iskupimo, jer nam je ovaj forum stvarno mnogo pomogao. Hvala svima koji su svojim savjetima i postovima pomogli da nam ovo predivno iskustvo prođe što lakše i jednostavnije.

Ako neko ima još pitanja slobodno neka pita, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da pomognemo.
Staro 24.07.2011, 10:19
highvoltage84 highvoltage84 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.10.2010
US lokacija: Indiana,Franklin-Greenwood
YU lokacija: Leskovac,Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku highvoltage84
Nepromenjeno

Zanima me nesto,a taj mail od prijatelja kako bi trebao da izgleda,kako ja da kazem sestri da mi posalje to pismo u kojoj se navodi da me ona prima kod nje i da ce mi u pocetku pomoci?
Staro 26.07.2011, 14:01
Naja Naja je offline
Član

Datum prijave: 25.07.2011
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Kako sam shvatila po ostalim pricama bas tako kao i sto kazes: da mozes biti kod nje za pocetak, da je spremna da ti pomogne i sl. Ali bolje da ti odgovori neko ko ima iskustva s tim ili da ti posalje kopiju takvog pisma.
Mene zanima koji odgovor treba da se odgovori u ambasadi kad te pitaju planiras li da radis tamo i sta?
Muz i ja fakultetski smo obrazovani, imamo dobre -drzavne poslove ovdje (u BiH), i mislim da bi to mogao biti problem zasto sve to napustamo. A iskreno ne znam ni da li je pametno dati otkaz i krenuti od nule. Koliko mjeseci je potrebno da se snadje u USA? I da li nase diplome vrijede tamo? Moze li se naci posao u struci? (u glavi mi je puno pitanja :) )
Ukoliko se ne dobije viza da li ovo sto se placa 819 dolara propada ili vracaju pare?
Staro 26.07.2011, 16:55
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Odgovor na pitanje sta cete da radite u US vjerovatno bi trebalo da ima veze sa strukom u kojoj radite ako ste sad bibliotekar (moj primjer) onda bi odgovor bio u biblioteckoj struci (neka me neko ispravi ako je ovo pogresan odgovor)
$819 /po osobi se ne vraca. Imate 6 mjeseci od dobijanja vize u pasos da odes u US. Nakon toga istice viza.
Jos jednom cestitam!

[QUOTE=Naja;24516]Kako sam shvatila po ostalim pricama bas tako kao i sto kazes: da mozes biti kod nje za pocetak, da je spremna da ti pomogne i sl. Ali bolje da ti odgovori neko ko ima iskustva s tim ili da ti posalje kopiju takvog pisma.
Mene zanima koji odgovor treba da se odgovori u ambasadi kad te pitaju planiras li da radis tamo i sta?
Muz i ja fakultetski smo obrazovani, imamo dobre -drzavne poslove ovdje (u BiH), i mislim da bi to mogao biti problem zasto sve to napustamo. A iskreno ne znam ni da li je pametno dati otkaz i krenuti od nule. Koliko mjeseci je potrebno da se snadje u USA? I da li nase diplome vrijede tamo? Moze li se naci posao u struci? (u glavi mi je puno pitanja :) )
Ukoliko se ne dobije viza da li ovo sto se placa 819 dolara propada ili vracaju pare?[/QUOTE]
Staro 26.07.2011, 23:20
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

[QUOTE=Naja;24516]Kako sam shvatila po ostalim pricama bas tako kao i sto kazes: da mozes biti kod nje za pocetak, da je spremna da ti pomogne i sl. Ali bolje da ti odgovori neko ko ima iskustva s tim ili da ti posalje kopiju takvog pisma.
Ukoliko se ne dobije viza da li ovo sto se placa 819 dolara propada ili vracaju pare?[/QUOTE]

Vidi se da radite u drzavnoj firmi. Pistoljske diplome i preko veze na drzavne jasle. Pitanja neozbiljna i daj sve na tacni da nista ne citam. Bas neko zna umesto tebe za koliko ces se ti tamo snaci?!
Staro 26.07.2011, 23:42
Naja Naja je offline
Član

Datum prijave: 25.07.2011
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

[QUOTE=mikiSA;24517]Odgovor na pitanje sta cete da radite u US vjerovatno bi trebalo da ima veze sa strukom u kojoj radite ako ste sad bibliotekar (moj primjer) onda bi odgovor bio u biblioteckoj struci (neka me neko ispravi ako je ovo pogresan odgovor)
$819 /po osobi se ne vraca. Imate 6 mjeseci od dobijanja vize u pasos da odes u US. Nakon toga istice viza.
Jos jednom cestitam![/QUO

MikiSA iste smo struke-ja sam zavrsila u Sarajevu bibliotekarstvo i komparativnu knjizevnost
Hvala na odgovorima i cestitkama.
Staro 27.07.2011, 00:10
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=mijan;24520]Vidi se da radite u drzavnoj firmi. Pistoljske diplome i preko veze na drzavne jasle. Pitanja neozbiljna i daj sve na tacni da nista ne citam. Bas neko zna umesto tebe za koliko ces se ti tamo snaci?![/QUOTE]

Miljane, druze, delom si u pravu, ali to moze valjda I drugacije da se kaze?

Pravila pisanja