![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Naja;24516]Kako sam shvatila po ostalim pricama bas tako kao i sto kazes: da mozes biti kod nje za pocetak, da je spremna da ti pomogne i sl. Ali bolje da ti odgovori neko ko ima iskustva s tim ili da ti posalje kopiju takvog pisma.
Mene zanima koji odgovor treba da se odgovori u ambasadi kad te pitaju planiras li da radis tamo i sta? Muz i ja fakultetski smo obrazovani, imamo dobre -drzavne poslove ovdje (u BiH), i mislim da bi to mogao biti problem zasto sve to napustamo. A iskreno ne znam ni da li je pametno dati otkaz i krenuti od nule. Koliko mjeseci je potrebno da se snadje u USA? I da li nase diplome vrijede tamo? Moze li se naci posao u struci? (u glavi mi je puno pitanja :) ) Ukoliko se ne dobije viza da li ovo sto se placa 819 dolara propada ili vracaju pare?[/QUOTE] Nisi napisala koje struke i koje su diplome u pitanju. Vjerujem da cete raditi sve i svasta u pocetku jer ce ustedjevina koju nosite od kuce da ode jako brzo. Imam grupu kolega koji su se nedavno vratili iz USA... Radili su selidbe, pa u autoperionicama, ciscenje lokala, i iako su svi fakultetski obrazovani (saobracaj, ekonomija, filozofija, masinstvo), elokventni i inteligentni, ni jedan nije nasao odgovarajuci posao u struci mjesecima pa su se vratili i pokusace za godinu-dve. Odavde ljudi idu jer nemaju posao; evo sad nas par diskutujemo zasto bi se neko upustio u ovako nesto, u ovo doba, ako vec imate sigurne poslove. Nisam radio u drzavnoj firmi, ali vjerujem da je drugacije raditi za privatnika, narocito u drugoj zemlji. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=jakov;24524]Nisi napisala koje struke i koje su diplome u pitanju. Vjerujem da cete raditi sve i svasta u pocetku jer ce ustedjevina koju nosite od kuce da ode jako brzo.
Imam grupu kolega koji su se nedavno vratili iz USA... Radili su selidbe, pa u autoperionicama, ciscenje lokala, i iako su svi fakultetski obrazovani (saobracaj, ekonomija, filozofija, masinstvo), elokventni i inteligentni, ni jedan nije nasao odgovarajuci posao u struci mjesecima pa su se vratili i pokusace za godinu-dve. Odavde ljudi idu jer nemaju posao; evo sad nas par diskutujemo zasto bi se neko upustio u ovako nesto, u ovo doba, ako vec imate sigurne poslove. Nisam radio u drzavnoj firmi, ali vjerujem da je drugacije raditi za privatnika, narocito u drugoj zemlji.[/QUOTE] Niko ne moze reci sta cete raditi bolje nego vi sami. U USA se odlazi jer je to i dalje zemlja sa najvise sansi za uspeh u zivotu (kako materijalno tako i za samo-ostvarenje) i potpuno je drugacija sredina. Takodje, mislim da je bespredmetno imati ovakve dileme u trenutku kada si fakticki dobio GC. U USA ljudi uce i menjaju se ceo zivot i to je normalno. Pa sta i ako promenis struku ili zanimanje , nista strasno, ni prvi ni poslednji koji je to uradio. Nije sve ni u novcu, nekima smeta sredina u kojoj se moze "uspeti" samo ako znas nekoga u odredjenoj stranci ili ako si podoban. Takodje, ne lezi svakome ni Balkanski mentalitet iako su tu rodjeni, neko zeli da stvori bolje prilike za decu, neko je avanturista.... Na kraju krajeva , da li je stvarno bitno da li si masinac,filozof, lekar itd ako ne mozes da zivis kao covek od rada i niko te ne postuje u tvojoj zemlji ? |
|
||||
|
||||
![]()
Nije stvar u sredini u kojoj zivis nego u tebi kako se prema toj sredini postavis i kako ce te ljudi, pa i buduci poslodavac videti, doziveti. Mozes da imas ne znam kakvu diplomu, ukoliko se pojavis na intervjuu i ostavis utisak tihog smotanca koji i sam misli da za njega nije neka "veca" pozicija, neko ciscenje i pranje i samo na takve poslove apliciras, jer, jelda, nemas petlju da se javis na nesto sto bi ti bilo "u rangu", onda ces tu na dnu i ostati.
Tacno je treba se malo pripremiti, informisati i kad se tamo pojavis ostavis utisak inteligentnog coveka koji sa pravom trazi poziciju koju trazi - samouvereno. I ne javljaj se samo na oglase. Odaberi kompaniju gde bi radio, i pozovi direktora. Ja sam tako uradio, kao sto sam se na nekoj drugoj temi vec pohvalio, pozvao managing direktora jedne odabrane firme (samo sam jednu firmu zvao ukupno), takva i takva stvar....posalji cv...poslao, posle sat, dva, zove nazad - dodji na intervju?! Sve je u tome kako te svet vidi, a videce te onako kako sam sebe vidis, to iz tebe izbija hteo ne hteo...Ovde gomila ljudi radi neke cool poslove a veze nema sa znanjem, pola njih cak ni jezik ne govore tecno, ali eto...Ma nasi ljudi su carevi, kako god ih bacis docekaju se na noge, samo im treba malo vise pouzdanja, a ako te prime negde oni ce i trening da ti plate dok radis i primas platu. Jel ja malo promasih temu? Pardoniram se ako je tako.
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Score;24526]Nije stvar u sredini u kojoj zivis nego u tebi kako se prema toj sredini postavis i kako ce te ljudi, pa i buduci poslodavac videti, doziveti.
.[/QUOTE] Slazem se potpuno sa svime sto si rekao sem mozda sa prvim delom. Da nije tako svi bi ostali u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni itd... Opet ako ne znas kako da se pokazes , dzabe ti sve. |
|
||||
|
||||
![]()
Što se tiče tog neformalnog pisma, moje je izgledalo ovako:
U gornjem uglu adresa ambasade u Beogradu a ispod nje adresa moje prijateljice sa brojem telefona. Pa onda, To whom it may concern... nekoliko rečenica-ovim pismom potvrđujem da su ta i taj moji dugogodišnji prijatelji... Upoznata sam sa time da su u procesu dobijanja zelenog kartona a kada dođu ovde (Kalifornija...) naći ću im se pri ruci za sve što im je potrebno. Datum, potpis i to je to. Što se tiče razgovora u ambasadi, normalno je da pitaju gde planiraš da živiš i šta ćeš da radiš ali to ništa nije od presudnog značaja. Ne zanima njih šta ko ovde kod kuće sve ima ili nema. Oni ti daju šansu da ideš tamo, izabran/a si a na tebi je da se dalje snalaziš. Dakle, nema tačnih i netačnih odgovora ;) Da li treba ići preko ili ne... tu nema pomoći. Većina nas ovde je za, i s tim smo davno raščistili. Takva odluka se ne donosi preko noći. Kada se plati $819, pare se ne vraćaju. Ali ne znam za slučaj da neko nije dobio vizu a prošao je intervju, predaju papira i sl.
|
|||
|
|||
![]()
Znam da se takva odluka ne donosi preko noci, ali kod nas je bukvalno ispalo da se preko noci odlucimo i pocnemo razmisljati o tome. Trazimo savjete, citamo i informisemo se. Sve stavljamo na vagu i vazemo a to je ono najteze u zivotu. Ali jedan je zivot treba iskoristiti sve sto ti pruza.
|
|
|||
|
|||
![]()
Slazem se da nije laka odluka...pogotovo ako ovde radite posao koji volite i zasta ste ucili....no mislim da je u svakom slucaju prilika koju ne treba propustiti..nego,da li nekog plasi ova trenutna situacija u Americi...u smislu,npr. ponistenja lutrije ili velike nezaposlenosti..ili to ja paranoisem? Cini mi se cela situacija nestarno da samo cekam sta ce nam stati na put...
|
|
|||
|
|||
![]()
hahhah e Minny ja sam cula da Amerika propada kao Grcka :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Da amerika propada ko grcka jeste.... Samo mi nemoj reci da je vest od prijateljevog shuraka ujna koja je to konstatovala. Da, nije ovde onako kako je bilo u vreme zlatne groznice... recice ti oni koji su dosli ovde pedesitih. Oni koji su dosli ovde 80-tih reci ce ti da nije ovde kao za vreme sedamdessetin, Nije ovde ni kao pre dot.com bum-a recei ce ti oni koji su dosli posle 2000. Nije ovde ni kao shto je bilo pre 2008....
E sada i dalje je daleko bolje nego u Srbiji jeste, samo je stvar pogleda na stvari. Last edited by kaneolopa; 30.07.2011 at 05:29. |
|
|||
|
|||
![]()
.......realno i lepo receno!! I ja tako vidim stvari.
|
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
iskustva sa USAFIS-om | boba i sale | Vaša strana | 12 | 22.12.2014 14:19 |
Intervjui - iskustva od ranije | landlord | Intervju (interview) - Ambasada | 337 | 12.05.2011 23:42 |
DV2011 Results | ljubilica | Prva koverta | 84 | 29.04.2011 21:31 |
DV2011 Countdown | Itmatrna | Prva koverta | 65 | 28.03.2010 19:47 |
DV2009 - Iskustva i intervjui iz sveta | landlord | Stare teme | 7 | 08.10.2008 22:58 |
![]() |