![]() |
|
|
|||||||
| Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
||||
|
||||
|
Nadja, na dosta tovjih pitanja je vec odgovoreno. Pogledaj temu koju je Zana pisala i bit ce ti dosta stvari jasnije.
Lokalni koledz se uzima za opste predmete i neke strucne. On ti je kao neka visa skola. Dakle, na njemu mogu da poloze opste predmete i neke strucne i koji ce im biti priznati na univerzitetu. O ovome je Zana detaljno pisala po pogledaj njene postove. Da se ne ponavljamo. Sto se tice kredita, djeca ce dobiti kredit za studiranje, i taj kredit pocinju vracati kad se zaposle. Naravno da ces im ti kao roditelj pokusati pomoci da se sto manje zaduze. Jer ovo je ljudima veliko opterecenje kad zavrse faks. Pogotovo kad zavrse za neka zanimanja za koja ne mogu naci posao ili koja nisu dovoljno placena. Na nasem lokalnom koledzu se placa izmedju 300-550 dollara po predmetu za semestar. Cijena zavisi od predmeta i vjerovatno od broja sati sedmicno. Uveli su i online neke predmete i oni su nesto skuplji od casova koje uzimas u ucionici. Na ovu cijenu moras dodati i knjige koje nisu ni malo jjeftine. Po predmetu te moze doci i do 200 dollara (Knjiga, radni list i sl.) Ali knjige se mogu kupiti i polovne i rentati u biblioteci. Ako ti dobijes zelenu kartu svakako dodji i pokusajte. Ja ne znam puno ljudi koji su na dodiplomskim studijama, ali one koje znam uglavnom imaju neki posao part time kojim placaju knjige i imaju za dzeparac. Srecno.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|
|||
|
|||
|
landlord,hvala na odgovoru i lepim zeljama.
Procitala sam sta je Zana pisala o skolovanju,ali sam htela da cujem i misljenje vuxanne posto je ona profesor na faxu,pa smatram da je kompetentna da odgovori a i interesuju me razlicita misljenja i iskustva. Znam da su studije u Americi skupe,ali se nadam da nisu i nedostizne. I tebi sve najbolje. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Vecinom zavrse srednju pa sljakaju sta mogu. A polako mogu da studiraju na visim skolama (tkz. community college-ima) dvogodisnje programe. Samo im se to otegne godinama posto obicno rade i studiraju (nesto kao vecernja skola obicno). A kad to zavrse dobiju diplomu A.S. (Associate of Science) i postoje koledzi (obicno drzavni) na kojima kasnije mogu da nastave cetvorogodisnje skolovanje. Samo sto to sve potraje godinama. Obicno svaki grad ima neki taj "community college" - ko nasa visa skola. Ovde se to zove "life long learning" i nije blam studirati ni sa 50. Niti traziti posao sa svezom diplomom a vise godina... Citat:
Imas dosta sajtova vezanih za rangiranje srednjih skola npr. probaj pretragu sa "best public hich school rankings" npr. klikni ili ovaj klikni Last edited by vuxanne; 16.04.2012 at 00:13. |
|
|
|||
|
|||
|
vuxanne,hvala na odgovorima
Samo jos nesto.Da li su duzni u nekoj srednjoj skoli da prime dete koje zivi u tom kraju ili mogu da ga odbiju i upute na neku drugu skolu u blizini? |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
E, Nadja, a ti sto imaju 3, 4 dece pre ce oni da posalju decu na faks nego oni sa jednim. Ima nesto sto se zove FAFSA ( Free Application for Federal Student Aid) klikni za zvanican sajt a vise o tome: klikni Imam kolegu koji ima sestoro dece i na osnovu broja dece i njegovog primanja po detetu (kao u Srbiji kad racunaju slican fazon) on se kvalifikuje da mu dete za dz studira najbolji faks u okolini ako se naravno kvalifikuje svojim SAT rezultatom. Trenutno mu dva najstarija deteta studiraju, on placa samo smestaj i hranu, a FAFSA skolarinu. Last edited by vuxanne; 16.04.2012 at 13:26. |
|
|
|||
|
|||
|
vuxanne,hvala puno na trudu i strpljenju
mnogo mi znaci |
|
|
|||
|
|||
|
Pozdrav svima..
Imam jedan probem koji me muci danima,, Dobila sam turisticku vizu prosle godine u ovo vreme na 8 meseci i ulazak na 6 meseci, ja sam tamo ostala 3 i po meseca i vratila se u srbiju, sto znaci da sam ispostovala sve. Studnet sam i po povratku iz amerike redovno sam davala ispite. Naravno viza mi je istekla i ja bih zelela ponovo da apliciram za vizu, ali ja sam apsolvent i ostalo mi je jos 6 ispita do kraja. Da li ima bilo kakve veze da me odbiju samo zato sto sam obnovila 3 godinu.. i da li je tacno da moras da das ispit tri meseca pre nego sto apliciras za vizu??? Imam tetku tamo koja ima para svoju firmu i 20 godina zivi tamo. Mene samo zanima kolike su sanse da mi daju opet turisticku vizu i da li postoji sansa da me odbiju? (Elem, imam sve papire sa fakulteta uverenje o polozenim ispitima, indeks, potvdru da sam student, racun u banci i novac na njemu, i svu ostalu dokumentaciju koju sam predavala i prsli put.)Ako neko nesto zna o ovome, ja bih mu bila mnogo zahvalna da mi odgovori. JER JE JAKO HITNO! Hvala Vam unapred! |
|
|
|||
|
|||
|
Pozdrav svima..
Imam jedan probem koji me muci danima,, Dobila sam turisticku vizu prosle godine u ovo vreme na 8 meseci i ulazak na 6 meseci, ja sam tamo ostala 3 i po meseca i vratila se u srbiju, sto znaci da sam ispostovala sve. Studnet sam i po povratku iz amerike redovno sam davala ispite. Naravno viza mi je istekla i ja bih zelela ponovo da apliciram za vizu, ali ja sam apsolvent i ostalo mi je jos 6 ispita do kraja. Da li ima bilo kakve veze da me odbiju samo zato sto sam obnovila 3 godinu.. i da li je tacno da moras da das ispit tri meseca pre nego sto apliciras za vizu??? Imam tetku tamo koja ima para svoju firmu i 20 godina zivi tamo. Mene samo zanima kolike su sanse da mi daju opet turisticku vizu i da li postoji sansa da me odbiju? (Elem, imam sve papire sa fakulteta uverenje o polozenim ispitima, indeks, potvdru da sam student, racun u banci i novac na njemu, i svu ostalu dokumentaciju koju sam predavala i prsli put.)Ako neko nesto zna o ovome, ja bih mu bila mnogo zahvalna da mi odgovori. JER JE JAKO HITNO! Hvala Vam unapred! |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
Sta je hitno? Da ti daju turisticku vizu da upises dete u vrtic? Upisivanje u vrtic je olaksano ako das ispit 3 meseca pre upisa ![]() Ja se izvinjavam, pade mi mrak i od postovanja na pogresnom mestu i Joko - uz duzno postovanje - od "pomracina" pitanja. Kao prvo, sta koga u ambasadi briga da li si obnavljala godinu (btw, imam u familiji jednog koji je ocenjivao na osnovu pitanja studenata)? Naravno da ima sanse da te odbiju, tvoja tetka i njene pare nemaju veze sa procenom da li si ti turista ili potencijalni imigrant, ali te sanse ne moze da ti proceni niko sa ovog foruma. Pise ti na sajtu Ambasade sve - dokazi im da imas veze sa zemljom i dobices vizu. Sve isto kao i prvi put kad si aplicirala. Ne razumem otkud tolika zabuna kad si vec prolazila kroz intervju. Ovo za 3 meseca i ispit, ne znam ni sta da kazem na to
|
|
|
||||
|
||||
|
Ako te odbiju odbice te zato sto si apsolvent, a ne zato sto si obnavljala trecu godinu.
|