ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 08.11.2008, 11:11
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Pa prvi deo je computer skills - klasika zaista word, excel, access, Power Point, imas po 50ak pitanja iz svakog - treba da odradis odredjene korake. Nemozes kao kod kuce da setas po tabovima da proveravas gde su koje opcije nego ako ne pogodis iz prve na kraju testa se ponovo vrate na to pitanje pa ako ne odgovoris onda gubis poene. Malo je cudno jer ja pod normalno ne pamtim napamet gde se sta nalazi ali sam se malo spremila pre testa pa je ispalo super (tu sam imala oko nesto iznad 97%) imala sam problema sa merge (naravno, ihhhhh grrrr) i sa mapping u excel jer to nikad ranije nisam radila pa sam se prilicno nalupala ali nema veze - iznad 90% je super rezultat.

Drugi deo sam ja imala za accounting: postovanje troskova na general ladger, patty cash, journal entries, month end closing, malo o taksama i propisima.... accounting receivable etc. Tu sam imala 100% jer su stvarno stvari koje se svakodnevno rade tako da ko ima iskustva i iole je normalan moze da odgovori na sve tacno, ko tek izadje iz skole bi ipak trebalo da ima ne nize od 80% na ovim testovima.

Treci deo je prekucavanje teksta, dobijes odredjeno vreme (bez grammar check and spelling), obracunava se broj reci, reci sa greskama se ne racunaju.

Cetvrti deo je test iz engleskog, pisanje memoranduma, letter format, vocabulary and grammar. Meni to isto nije bio problem jer sam bila na college u to vreme pa mu doslo kao ispit... ali treba malo spremanje pogotovo oko formata za business communication. Ja sam malo slabije odradila vocabulary deo ali sve ostalo je bilo ok tako da mi je prosek opet bio preko 90.

Testovi su ja mislim standardni tako da mislim da neke varijacije mogu da se nadju na netu, to opet treba da pitamo Srdjevica da malo pomogne. Bar to moze da dodje dobro za vezbu. Treba tu malo pripreme - evo moja prijateljica je bila na interview sa njima, super prica engleski (ovde je 13 godina) i ima dobro iskustvo ali nekako je testove uradila katastrofalno. Nije nista ni uradila sa njima, ovaj posao koj sad ima nasla preko graisglist. Sto kaze ona, neki ljudi su bolje za razgovore a neki bolje urade testove.

Moja sefica i ja smo pre neki dan razgovarale o nekim kandidatima za posao i bas mi je tad i rekla da je znala da ce da me zaposli kad je agencija poslala rezultate testova. Nisam ni znala da oni to imaju na uvid. Ja cisto prokomentarisala da ako nezna koga da uzme da vidi ako moze da dobije rezultate testa... Ja se bas i ne prodajem dobro, jer ne umem da lazem oko iskustva... ali moram da se naucim i to pod hitno!!!!!

Ja naravno mogu da pomognem svakom ko bude bio zainteresovan za accounting oko intervjua i sta je bitno, i sta ce da pitaju i koje stvari treba da se znaju jer je ipak veci deo pitanja na interview vezan bas za posao, a jedan deo (ovaj o kome se govori u postovima iznad) i za personality. Mnogi ljudi ne prodju bas sjajno taj opsti deo ali kad se krene sa pricom o konkretnim stvarima umeju poslodavci da naprave kompromis ako znas posao a communication skills ti nisu bas neki... nece niko da ispusti dobrog radnika iz ruku ako mu interview skills nisu na perfektnom nivou. Bar moja firma ne bi. Kad dodje i ako dodje to toga - na raspolaganju sam...

Naravno sales people su prave vatre - tu se traze druge stvari, ali ne verujem da ce bio ko od vas odmah poceti da se bavi prodajom bar ovi nasi prolaze zestoke provere i po nekoliko interviews pre nego ih zaposle...

I tako, nista mi vise ne pada na pamet sto se mog nacina zaposljavanja tice... ako ma neko pitanja, slobodno opet, meni odgovara da pustim agenciji da mi trazi posao, sto ne mora da znaci da je to dobra ideja za svakog. Drugo, neke agencije su stvarno nikakve i to treba da se ima u vidu (koliko se trude da ti nadju posao - Apple One koja je national company nista se meni ne dopada. Urade ti testove i kazu ti da ih pozoves ako nadjes neki posao na njihovom sajtu da ti se svidja i da si kvalifikovan. Uzas blagi, niti se trude - i sve sam uradis a oni skupljaju procenat i otkupninu na tebi. Nista ih ne voleeeeem).
Reply With Quote
Staro 08.11.2008, 11:21
Veronika's Avatar
Veronika Veronika je offline
Drug član

Datum prijave: 25.06.2008
US lokacija: Croatia
Nepromenjeno

Hvala Zana ! Stvarno si od velike pomoci !
Reply With Quote
Staro 15.11.2008, 15:48
Olivera's Avatar
Olivera Olivera je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.07.2008
US lokacija: Scottsdale, AZ
YU lokacija: Skopje, Macedonia
Pošalji MSN poruku korisniku Olivera Pošalji Skype™ poruku korisniku Olivera
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke
... opet, meni odgovara da pustim agenciji da mi trazi posao, sto ne mora da znaci da je to dobra ideja za svakog. Drugo, neke agencije su stvarno nikakve i to treba da se ima u vidu (koliko se trude da ti nadju posao - Apple One koja je national company nista se meni ne dopada. Urade ti testove i kazu ti da ih pozoves ako nadjes neki posao na njihovom sajtu da ti se svidja i da si kvalifikovan. Uzas blagi, niti se trude - i sve sam uradis a oni skupljaju procenat i otkupninu na tebi. Nista ih ne voleeeeem).
Mene interesuje dali odavde mogu (i na koji nacin) da najmim neku od ovih agenicija, kako bi imala neke podude kad stignem tamo?
Cisto probe radi poslala sam par e-mail-ova na neke oglase sa attach-iranim CV i recommendations u kojima sam pisala da sam GC winner i da dolazim sredinom Februara, ali ni od jednog odgovora nisam dobila.
Moze li i neko opisati ceo postupak (step by step) od kad vidis oglas do intervjua da opise? Ovde kod nas posto je nezaposlenost velika, mora se poslati mail sa par slatkih uvodnih reci (nesto kao veoma sam zinteresiran povodom ojavljivanja oglasa za xx radno mesto i bila bi mi velika cast pridruziti se Vasem timu...), pa spisak svih dokumenata koje saljes, kao Cover letter (opet se tu ulizujes ali na siroko, plus velicas sebe i svoje predhodno iskustvo), CV i reccomendations. Znaci sve zajedno kako bi te uzeli u obzir zbog velike konkurencije, iako po meni prvi korak trebao bi da bude Mail sa CV, pa ako te odaberu cover letter i na kraju (upon request) Reccommendations. Ili mozda gresim?
Ajde mooooolim vas ko ima iskustva neka opise postupak na Americom i according US practice?
17/07/2008-Dobila sam potvrdni mail iz KCC da su dobili moju kovertu
04/11/2008- Zakazan intervju u US Embassy - Skopje
15/10/2008- Stigla druga koverta
20/10/2008- Zakazan lekarski pregled u IOM
04/11/2008 - Uspesno zavrsen intervju, viza odobrena.
01/03/2010 - Prva stanica Williamsburg, VA
16/06/2010 - Selidba "za stalno" Scottsdale, AZ
Reply With Quote
Staro 04.03.2009, 12:09
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno Par stranica za trazenje poslova preko neta

Poz,

evo na jednom mjestu da imamo stranice za trazenje poslova:

- craiglist - URL je: ime_grada.craiglist.org
- monster.com
- careerbuilder.com
- dice.com - super site za tech jobs
- indeed.com - ovo mi je super fora, site koji pretrazuje ostale siteove za trazenje poslova
- simplyhired.com - ovo nisam pretjerano istrazivao

Ostalo sto ja mogu preporuciti je da nadjete online izdanja novina koje izlaze u gradu u kojem trazite posao, i onda pogledate poslove koji izlaze u tim novinama.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 18.03.2009, 17:23
Gringo Gringo je offline
Drug član

Datum prijave: 06.09.2008
Nepromenjeno

Da dodam jos dva dosta dobra sajta za trazenje poslova, prvenstveno za one kojima su blize drustvene nauke ali i za ostale:

www.unjobs.org

i

www.reliefweb.int
Prva koverta poslana u KCC: 9.6.2008.
Prva koverta stigla u KCC: 12.6.2008.
Druga koverta: 6.2.2009.
Intervju u Sarajevu zakazan za 27.3.2009.
Ljekarski pregled obavljen 9.3.2009.

Intervju obavljen i viza odobrena 26.3.2009.

U USA od 25.9.2009.
Reply With Quote
Staro 18.03.2009, 19:07
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Olivera Prikaz poruke
Mene interesuje dali odavde mogu (i na koji nacin) da najmim neku od ovih agenicija, kako bi imala neke podude kad stignem tamo?
Cisto probe radi poslala sam par e-mail-ova na neke oglase sa attach-iranim CV i recommendations u kojima sam pisala da sam GC winner i da dolazim sredinom Februara, ali ni od jednog odgovora nisam dobila.
Moze li i neko opisati ceo postupak (step by step) od kad vidis oglas do intervjua da opise? Ovde kod nas posto je nezaposlenost velika, mora se poslati mail sa par slatkih uvodnih reci (nesto kao veoma sam zinteresiran povodom ojavljivanja oglasa za xx radno mesto i bila bi mi velika cast pridruziti se Vasem timu...), pa spisak svih dokumenata koje saljes, kao Cover letter (opet se tu ulizujes ali na siroko, plus velicas sebe i svoje predhodno iskustvo), CV i reccomendations. Znaci sve zajedno kako bi te uzeli u obzir zbog velike konkurencije, iako po meni prvi korak trebao bi da bude Mail sa CV, pa ako te odaberu cover letter i na kraju (upon request) Reccommendations. Ili mozda gresim?
Ajde mooooolim vas ko ima iskustva neka opise postupak na Americom i according US practice?
To da si ti GC winner to njih nista zivo ne intersira... bitno im je da mozes legalno da radis u US i to je to... ostalo shta kako im je nebitno totalis... niti oni jadni znaju za GC lutriju. Nadjes oglas za posao koji ti se dopada i sastavis REZIME znaci ne CV postoji jako velika razlika.. prelistaj na netu ... koje su tacne raslike... ne smes da navodis u rezimeu ni koja si nacionlnost ni koja si starosna dob ni svoj pol... shto se toga tice... ovde su svi protiv "diskriminacije". Reccomendations meni do sada ama bas niko zivi nije trazio ali bas niko a radila sam za jednu americku i jednu kanadsku firmu Cover Letter ti je ukratko kako si ih nasao , koje su tvoje karakteristike i zasto bi ti bio bash covek za tu poziciju. Nemoj na kraju da navodis Recommendations available upon request zato shto nije lepo i ispada da nesto krijes kao vec jednostavno ili ih stavi direkt u rezime ili ih nemoj stavljat nikako. Dobra je praksa da posle obavljenog intervju-a posaljes i tank you note da se zahvalis na ukazanoj prilici za intervju i to je to. Ostalo ti je samo da malko vishe obratish paznju na onih cuvenih 10 pitanja na intervju... jer kada te pita tell me about your self nece da slusa da si ti dobar drugar i da volis da se druzis sa ljudima i kako si ti mukotrpno stigao u ameriku vec hoce da cuje shta su tvoji uspesi u tom poslu. E sada dalje da pricam su nekih 5 meseci rada ... ocigledno neuspesnog... ali neki ljudi to naplacujuju grdno da bi ti savetovali kako da napisesh i shta da kazes. Meni nije niko nista posavetovao... vec sam sve sama po netu trazila i ganjala i citala i listala.

Last edited by kaneolopa; 18.03.2009 at 19:08. Razlog: Nesto josh zaboravih da kazem
Reply With Quote
Staro 18.03.2009, 19:39
Dida Dida je offline
Drug član

Datum prijave: 14.01.2009
US lokacija: New York
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Gringo Prikaz poruke
Da dodam jos dva dosta dobra sajta za trazenje poslova, prvenstveno za one kojima su blize drustvene nauke ali i za ostale:
www.reliefweb.int
ej, od nas imaš multipli "long live gringo&gringetta" za ovaj drugi link ... za početak Mr. Dida, inače pasionirani ljubitelj društvenih nauka sa nedruštvenim sklonostima, će se potruditi da odavde aplicira na dva posla, javimo ako šta bude..

hvala o hvala
intervju prošli - 12.01.2009.
usli u junu
GC stigla 20.07.2009.
Reply With Quote
Staro 19.03.2009, 14:08
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Gringo Prikaz poruke

www.unjobs.org

i

www.reliefweb.int
Jao jos jedna stvarcica, ljudi cuvajte se na kojim sajtovima ostavljate i koje podatke, cesto se dogodi da upravo ti sajtovi prodaju vase podatke i onda vas maltretiraju razno razni kreteni koji pokusavaju da vam uvale bolje skolovanje, a ja jadna sa master diplomom nema veze to nikakve, ili ce pokusati da vam uvale neke proizvode da vam skinu pare sa kratice i sl. jako budite oprezni koje podatke i gde ostavljate jer cak i "agencije za zaposljavanje" znaju da budu organizovana prevara koja hoce da vas pokrade. Ovo nije sada neko paranoicno komentarisanje... nego ljudi kada vam stigne fol chek na 4000$ onda cete znati o cemu se radi. Dobro proverite svaku agenciju koja vam nudi posao na netu jer su se meni nenormalan broj puta javljali razni za koje se ispostavilo da su cist hoax ...
Sada ce verovatno neko reci "Ko zna na sta si se ti prijavljivala?" Ja sam se prijaljvivala na najobicnije poslove office assistant-a i sl nishta sada da mozes da znash da je hoax iza toga... ali shta je tu je... zivot ide dalje

Last edited by kaneolopa; 19.03.2009 at 14:12. Razlog: Zaboravih josh par stvarcica
Reply With Quote
Staro 19.03.2009, 14:38
Sloba_Kg Sloba_Kg je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.11.2008
US lokacija: Atlanta, GA
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kaneolopa Prikaz poruke
Jao jos jedna stvarcica, ljudi cuvajte se na kojim sajtovima ostavljate i koje podatke, cesto se dogodi da upravo ti sajtovi prodaju vase podatke i onda vas maltretiraju razno razni kreteni koji pokusavaju da vam uvale bolje skolovanje, a ja jadna sa master diplomom nema veze to nikakve, ili ce pokusati da vam uvale neke proizvode da vam skinu pare sa kratice i sl. jako budite oprezni koje podatke i gde ostavljate jer cak i "agencije za zaposljavanje" znaju da budu organizovana prevara koja hoce da vas pokrade.
Istina, to rade i telefonom, i kao ko je to, pa kazu " ovaj broj telefona i stanar na koga se vodi su dobitnici puta u Las Vegas" pa pitaju koliko nas ima tu pa kazu svi mozete da idete...
Nego cini mi se da je neko vec pisao da postoji nacin da se blokiraju takvi pozivi na fixni tel.u usa (ko ga ima ili bude imao)

Moj cimer se bio prijavio na University of Phoenix on line.
Zvali su ama bas svaki dan.
Obecavali mu studentsku vizu, diplome doktora i sl.
Na kraju smo ih nekako otkacili.
Mozda ga i sad zovu i traze na tom broju hahahha
17.6.2008 - poslao kovertu u KCC
1.12.2008 - stigla druga koverta
15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA
U Atlanti od 13.maja 2009.
Reply With Quote
Staro 19.03.2009, 14:48
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sloba_Kg Prikaz poruke
Moj cimer se bio prijavio na University of Phoenix on line.
Zvali su ama bas svaki dan.
Obecavali mu studentsku vizu, diplome doktora i sl.
Na kraju smo ih nekako otkacili.
Mozda ga i sad zovu i traze na tom broju hahahha
Tu bagru bi u svakoj civilizovanoj zemlji vec zatvorili, ali ne i u Americi. Upravo taj univerzitet u Phoenix-u je najgori sto se tice maltretiranja....ali se ne moras prijaviti na njega, kupe oni podatke pitaj boga odakle...i pitaj boga kojim kanalima. Ne bi me cudilo da se ovda za svotu novca mogu kupiti od drzave podaci o svakom.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja