![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
A be Oliverce, pa ti bi mogla i pjesme da pises. Bravo za post!!! Jest tesko i tu i tamo, no bitno je da imas hrabrosti i odlucnosti da ti bude najbolje sto moze tamo gdje jesi. Kako stvari idu kod tebe? Jesi odlucila kada ces za Floridu?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jos uvijek apliciramo za posao, poznanica nasih prijatelja je head hunter i ponudila se naci muzu posao, medutim malo se javi malo ne i mislim si da bolje da nademo nekog kom cemo platit nego ovako preko poznanstva pa smo onda zadnji na tapeti. Ma da i tih me isto strah jer neko je gore rekao da ni ti po agencijama ne znaju sto rade. No vrijedilo bi mozda probat. Inace saljemo desetke prijava, mnogi traze SSN i tu prijava prestaje. Iz SS Officea su nam rekli da dodemo ponovo kod njih za nedelju dana i zatrazimo broj (muzu i sinu iz nekog razloga nije dodijeljen) jer ce ga mozda do tada dodijeliti. Proslo je vise od mjesec dana otkad smo aplicirali. Glupo je sto pise na papiru kojeg su nam dali da mozemo trazit posao, a zapravo vecinu aplikacija bez toga nemozes ni ispunit. No, sutra je novi dan, sreca sto pada snijega ova dva dana pa ne mozemo do nekog Mall-a da ja potrosim jos koju iljadarku na kucne (ne)potrepstine ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
E da se i ja malo ukljucim u polemiku.
Mada nista spektakularno necu reci ali ajd da se ubije vreme. Ex-Usa Pohvale za tvoj komentar o USA,mada nije sve na mestu ali u sustini realno sagledana situacija ali samo o ovom delu u USA. Ono o Srbiji i zivotu tamo necu ni da komentarisem, ceo zivot sam bio tamo i znam vrlo dobro kako se zivi tamo. Jedna recenica, kao sto neko pre mene rece nakon odusevljenaj sa povratkom sledi otreznjenje i realno sagledavanje Srbije.Dok god imas novaca u Srbiji je dobro, kao sto bi moj direktor rekao koji se vratio iz Australije isto tako kao i ti Dobro je svugde kada imas dosta novaca,a na moje pitanje sta misli o tome sto ja hocu da idem u Ameriku rekao mi je najbolju recenicu koju pamtim i danas . Treba da ides u Ameriku nece ti biti dobro odmah ali za 10 godina ce ti biti puno bolje nego li u Srbiji.Veruj mi nisam to razumeo ali sada kada sam ovde vidim da je tako.Nema nista na kratke staze ovde i treba dosta vremena za normalan zivot ovde. Povlaciti paralelu izmedju i Srbije i Usa je u najmanju ruku uzaludan posao. Zam ja da ti nisi zlonameran i da samo neka gorcina izbija iz tebe to sam primetio kod dosta nasih ljudi ovde, Razumem ja da ti zelis dobro svojoj deci i mozda bih i ja razmisljao na tvoj nacin narocito sto znas u podsvesti da mozes uvek da se spakujes iz Srbije i dodjes ovde bez problema i da opet nadjes neki poslic i zivotaris ovde. Potpuno se slazem sa tobom o pisanju nekih clanova ovde o zivotu u Americi naravno ne sa uvredama ( ako ih je bilo i ako se neko nasao uvredjen). Ne prihvatam da je Amerika savrsena naprotiv ja sam se razocarao u ono sto sam video smatrao sam da je to na mnogo visem nivou i ne slazem se sa onim sto neki clanovi iznose o lepoti Amerike i sistema. Amerika je daleko od savrsenstva i mnogo toga mi se nesvidja ovde. Recimo da je moje odusevljene sa ovim ovde pola -pola. Pozdrav svima i puno srece onima koji tek dolaze trebace vam. |
|
||||
|
||||
![]()
Stizeljeto, ja sam svojevremeno na aplikaciju za posao na pitanje za SSN stavljala "pending" i bilo je ok. Pocela sam da radim bez istog (stigao mi je tek posle dve nedelje) i nije bilo problema. Probaj tako da uradis.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
2009EU00010xxx Negde krajem Maja 2008- dobila sam prvu kovertu 24/5/2008- poslala prvu kovertu u KCC 17/07/2008-Dobila sam potvrdni mail iz KCC da su dobili moju kovertu 04/11/2008- Zakazan intervju u US Embassy - Skopje 15/10/2008- Stigla druga koverta 20/10/2008- Zakazan lekarski pregled u IOM 04/11/2008 - Uspesno zavrsen intervju, viza odobrena. ![]() 01/03/2010 - Prva stanica Williamsburg, VA 16/06/2010 - Selidba "za stalno" Scottsdale, AZ |
|
|||
|
|||
![]()
mene u principu bas briga sta vi mislite i o meni i o mojim postovima. meni je najvaznije da sam se ja rasanio od americkog sna, koji je u principu jedna velika sarena laza, i da sam sebi totalno demistifikovao tu zemlju jednom za svagda, iako sam priznajem i ja imao mnoge zablude i illuzije ranije u vezi nje, kao i mnogi od vas. kao sto D$D kaze svi smo mi ocekivali mnogo vise, ali to je zato sto smo od malena trovani propagandom i nekakvim lazima u vezi te zemlje. ta zemlja nam je prikazivana kao neko magicno mesto kojeg se samo treba dokopati i svi vasi problemi ce biti reseni! kad ono.....zemlja ko zemlja, ljudi ko ljudi....nothing special....ali eto, ko voli nek izvoli, samo po meni ono sto ta zemlja nudi nije uopste vredno tolikih zrtava i potezanja na drugi kraj planete. ako vam se ne svidja u Srbiji, ima mnogo blizih i mnogo organizovanijih i uredjenijih drzava nego sto je Amerika. znam recicete da je za njih tesko dobiti papire, a Amerikanci dele za dzabe. to je tacno, ali da zivot toliko vredi u USA nebi ni delili papire za dzabe. zato je i samim Amerikancima pojam Evropa i nacin zivota u njoj. naravno onima kojima mozak nije ispran holivudskom produkcijom. Amerika uopste nije zemlja u koju dolaze samo najhrabriji, najsposobniji i najpametniji (iako ima i njih u nesto manjoj meri) vec je to vise nekakav skup najgoreg sljama i sirotinje kog su doveli s'koca i konopca, i mislim da ste to svi koji ste tamo do sada uvideli....ali toj zemlji upravo takvih i treba najvise. zato je i ta Green Card Lottery jedan najobicniji eksperiment, a vi ste deo tog eksperimenta...
ipak, meni je ovo isuvise veliko smaranje da bih nastavljao dalju diskusiju. a i imam pametnijih stvari nego da se tu prepucavam.... zato cu vas sada sve lepo pozdraviti, a vi nastavite da verujete u sta god hocete. meni je samo bio cilj da upozorim ljude da ne padaju na Zanine lazi i izmisljotine u vezi Amerike kao nekog toboze savrsenog drustva jer Amerika je jaaaaaako daleko od toga. nikad nije ni bila, a svakim danom je od toga sve dalje i dalje.....ja u zivotu najvise mrzim laz, mistifikovanje i demagogiju, i uvek sam se borio protiv toga. ali s'obzirom da ljudi koji su tome skloni administriraju ovaj sajt, pretpostavljam da bih uskoro bio banovan, te samim tim nemam sta da trazim ovde. inace, ja nisam nikad rekao da je Amerika totalno sr*anje kao sto vi izvrcete, vec da je ta fama koja se oko nje raspreda potpuno imbecilna i nepotrebna. narocito na ovom sajtu gde bi trebalo ukazati ljudima paznju na opasnosti koje vas u toj zemlji vrebaju ako smo vec toliko toboze "dobronamerni" kao sto se predstavljamo. Amerika je jedna sasvim realna, obicna zemlja, sa gomilom realnih ovozemlajskih problema, od kojih se ni jedan ne resava preko noci. mislim da ste se vec do sada svi vi u to uverili. koliko sistem skripi, zahvaljujuci nekompetentnim ljudima koji rade skoro u svakoj sluzbi, ste svi do sada osetili na svojoj kozi. zato je onome iz Cikaga trebalo mesec dana da mu se uvede internet! alo!?? pa to nema ni u Srbiji! zato vam svima kasne SS# i Green Cards, a bice dobro i ako se ne izgube negde usput. bice toga jos, nista se vi ne bojte..phone bills, credit card bills, medical bills, car insurance etc etc... znaci svi ste primetili da tu nesto nije u redi, da puno toga skripi, i da je to daleko od nekakvog savrseno uredjenog drustva. zato se treba naoruzati debelim zivcima i znati kako i gde moze sta da se odradi da bi rezultati bili onakvi kakve vi zelite. u Americi je pojedinac cesto vrlo ranjiv i totalno nezasticen, i ja sam na to zeleo da ukazem paznju, ali nema veze, vi verujte Zani kako ce dobri Uncle Obama doci sa svojim velikim cnim carobnim stapicem i resiti vam sve probleme. samo nemojte se posle zaliti da vas nisam upozorio. ja onu zenu sa malim detetom koja kuka i vapi mesecima za neki info u vezi skola vrtica i slicno lepo savetujem da se kloni skupih i family-UNfriendly places kao sto je NY i California, jer oni zaista i jesu ekstremno nezgodna mesta za podizanje porodice, i onda dodje Zana (kojoj su zivotni prioritet tetovaze i plastika) i kaze joj da bas tamo treba da ide jer zaboga milioni ljudi (amerikanaca) upravo tamo podizu decu koja posle postaju divni ljudi. ali problem je samo u tome sto ta zena nije amerikanka, sto verovatno dolazi sa ogranicenim novcanim sredstvima inace se nebi raspitivala sta koliko kosta, i nije sama bez obaveza ko neki *ebivetri ovde pa da moze tako lako da digne sidro ako joj se nesto ne svidi, vec ide sa malim detetom, bebom....ali dobro, eto neka poslusa Zanu pa neka posle ta zena javi kako se provela. moj savet vam je, a to ste vec i culi verovatno: klonite se "nasih" i njihovih saveta. kako u real life tako i na ovim virtuelnim prostorima. jer ovo mnogi koriste za licnu promociju i hvalisanje kako su oni nasli posao za 3 dana, i za kacenje svojih fotki, da bi se prikazali toboze nekim nadljudima, a da pri tome ne daju ni jednu konkretnu i upotrebljivu informaciju. ako vam treba neka informacija, pitajte amerikance! ali prave! nikako naturalizovane emigrante, jer oni su najgore pokondirene tikve i najvise dizu nos. to ste mozda primetili i u INS ofisima ako ste isli, iliti Homeland Security, u kojima rade mnogi dosljaci koji se prave vazni i dr*aju vas vise nego rodjeni Amerikanci. pravi Amerikanci su dosta pristupacni za pricu, i mozete sa njima pricati i na engleskim forumima na Internetu direktno, a ne da vam neko prepricava sta je i kako je. toplo preporucujem vec vise puta pominjani Craigslist koji je nastao bas u San Francisku a preko koga se danas sve zavrsava. ja sam sve obavio preko tog sajta. od nalazenja posla, stana, kuce, kola, kupovine i prodaje raznih stvari a mozete ici i na discussion forums gde mozete pricati sa ljudima na razne teme, i pitati ih sta vas zanima. eto. to vam je moj savet. svima zelim puno pozdrava, cak i Zani, kojoj porucujem: get real! |
|
|||
|
|||
![]()
Nisi mi jasan ex-usa, pricas o pravim amerikancima kako hoce da pomognu a ovamo pricas o belcima.
Sad, nisam j aneki istoricar ali i crnih i belih je bilo oduvek tamo. To sto ti mislis da su oni niza rasa to je druga stvar. U svakom slucaju, nisi nam rekao ni sta ni gde si radio tamo. O tebi znamo samo da si ex-usa i toliko i to da si razocaran. Ako si se napunio love u USA i sad si resio da zivis ovde onda ok, i to je u redu ali pusti nama da probamo da uradimo nesto. Ja mislim da taj eksperiment o kome ti pricas nije pomenuo ni Majkl Mur a znas ko je on ![]() Voleo bih ja da Srbija uvozi radnike jer to znaci da bismo i ja i moja zena imali posao i to bolji od njih. Ali ne verujem da nisi primetio makar malu ravnopravnost kada si ziveo tamo. Jer ona postoji. E sad, svuda je kako se ko snadje. I ja da imam tatu koji je direktor, vec bih nekoliko godina radio (za mnogo vise od tvoje pomenute 24000) ali posto nije dir.onda moje kolege koje su juce diplomirale uzimaju (moje) mesto. Toliko o tome i Srbiji. A tebi zelim sve najbolje ovde i da ne zivis ko svaki srbenda koji se vratio nego da svoje bogato (stvarno mislim da ima i pozitivnog) iskustvo preneses ovde da bi ova zemlja bolje funkcionisala. Pozdrav |
|
||||||||||
|
||||||||||
![]()
Ja verujem da je tesko (i sam sam otisao odatle), i smatram da ako nesto ne valja...menjas. Naravno, za to treba hrabrosti i volje...ali zato smo svi ovde...jer smo odlucili da nesto drugo probamo, jer nam se zivot koji smo imali u srbiji/makedoniji/bosni/hrvatskoj (ma jugi majku mu) ne svidja. Meni je cale od malena govorio "sine, domovina je tamo gde ti je lepo" ... i verujem duboko u to. Medjutim, ne treba biti neoprezan i zaletati se glavom kroz zid. Neke stvari moraju biti jasne: prodavac/ica na kasi u Srbiji koja radi u nekom Maxi diskontu zivi bolje od prodavac/ice u Wallgreen, wallmart i sl. marketima. Cak i da su im plate u odnosu na standard zivota iste, prodavac/ica u srbiji ima godisnji i zdravstveno osiguranje (ma kakvo ono bilo). Ima neki osecaj sigurnosti, ma kako on mali bio. Naravno, prodavac/ica u isto takvoj radnji u nekoj francuskoj zivi daleeeko bolje. Fora je sto evropske zemlje imaju neke propisane zakone o radnicima (moras imati godisnji, zdravstveno i sl....inace radis ilegalno). U Americi tako nesto ne postoji (ti federalni minimumi i sl. stvari....to macku o rep....to se jako lako pravno izvrdava). Ako si potreban gazdi, sve ce uciniti da imas dobre uslove za posao (sto u srbiji nije slucaj), ali ako ima takvih kao ti gomila koji ceka posao.....onda vidis da robovlasnicko drustvo je itekako jos prisutno u americi, jedina razlika je sto nije vise ograniceno samo na crnce.
Jos jedna razlika je sto u Americi ako radis i lepo zaradjujes....stvarno ces lepo ziveti...ali ako popijes otkaz....nadero si, jer su troskovi oooogromni. U srbiji u tom slucaju, neces platiti rentu...gazda ce te ili sacekati, ili izbaciti (pa ces se vratiti kod svojih)...u nekim slucajevima (kao sto moji imaju u crnoj gori)...gazdi ce trebati 2-3 godine da pokrene postupak da te izbaci iz stana. U Americi...ne mozes da letis iz stana, jer si pod ugovorom...moras da placas tu kiriju, ako je nemas...ili ces napraviti kreditni fijasko, ili ides u zatvor (postoji varijanta i da podizdas...ali moze potrajati neko vreme, dok nadjes kome). Imas tu razne rezije koje treba da placas...ako ne mozes, nadero si. Meni je licno ovde za sada dobro (kuc,kuc,kuc). Ja sam imao posao na startu, daleko bolje uslove nego u srbiji (iako radim za istu firmu) i zivim lepo iako zena nema posao...a kad ga nadje ocekujem da cela njena plata ode na stranu. Medjutim....kada bih sada popio otkaz i ne bih nasao za 2 meseca posao, morali bismo nazad u srbiju. Da sam i ja prosao kao ona ovde, vec bismo se vratili nazad. Ne zelim nikog da obeshrabljujem...ali stvari jesu teske za one koji dolaze sada u ovo doba. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Ni pravo mesto, a verovatno ni pravo vreme, ali ja da pitam pa gde puklo da puklo
![]() Niko, koliko citam, kao pozitivnu stranu GC nije spomenuo, da posle pet godina boravka sledi dobijanje americkih papira, ako ja dobro kontam ![]() I jeste to dug period, i jeste sve to krajnje neizvesno, ali posle toga je, koliko ja znam, moguce otici u neku od, u nekoliko postova toliko hvaljenih, evropskih drzava. S tim da je to onda odlazak u novu zemlju sa mnogo boljim znanjem jednog ili vise stranih jezika (citaj spanski), sa radnim iskustvom mnogo priznatijim od iskustva u Srbiji i naravno sa nemerljivim zivotnim iskustvom ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
@ex-usa:
Kao prvo, dobrodošao na forum. "Administracija" je još odavno odlučila da se ljudi ne banuju sa foruma, te odmah da ti kažem, nećeš ni ti biti. Dalje, prvo moram da ti priznam da se sa tobom u veeeelikoj većini slažem, prvo stoga što sam teški pesimista, a drugo što sam apsolutno sve što si ovde naveo već stavio, i dugo držim na kantaru (vaga sam, šta ćeš)... totalno je nebitno na koju je stranu moj kantar prevagnuo, ali očigledno se tu malko razlikujemo... Moram takođe da ti napomenem da malo pripaziš (krajnje dobronameran savet, ako možeš kao takvog da ga shvatiš) kako pišeš ljudima, jer po mom skromnom mišljenju ne znaš baš najbolje... Preporučujem ti da prvo pročitaš komplet temu, kako si u istu uleteo, i šta si pisao. Onda, kako si se brecnuo kada je neko uzvratio istom merom (odnosno počeo tebe da proziva)... Molio bih te da pročitaš svoje poruke pre nego što ih pošalješ, jer ako pređete u pljuvanje (što si samo ti do sada radio), brisaću sve postove beskrupulozno, uopšte me neće zanimati da li ti je 99% poruke važna informacija. Da ponovim, banovan nećeš biti, možeš da pišeš dokle god imaš nešto normalno da kažeš o USA, pa makar to bilo i najgora pljuvačina. Ali, mišljenje o članovima/administraciji, molim te, zadrži za sebe. Niko te nije molio da se prijaviš, tako da bi stvarno bilo lepo da smanjiš malo tenziju i da se lepo družimo, te da sa tim odličnim savetima/stavovima pomogneš drugima, koji ipak ne moraju neophodno da dele tvoje mišljenje. Imam neki osećaj da imaš veliku gorčinu u vezi sa Amerikom... bilo bi lepo da otvoriš svoju temu (kao što je onomad Siberian), pa da diskutujemo malo o tome, mene zanima. Evo, možemo i ovde, što se mene tiče. @svima: Temu sam preimenovao u "subjektivna mišljenja", pošto vidim da vam je ta reč zapala za oči, a da se ipak svađate, iako nema svrhe (opinion is like an asshole, everybody has one). Dakle, trudite se da pobijate druge stavove iznoseći pros&cons svojih, a ne vređanjem drugih članova - svi vi. Pa bar smo u Americi videli (mi koji smo već ovde) šta znači debata. Ne mora baš sve da se okrene na vređanje, složićete se. I za kraj, da citiram home page sajta, koji vi ulogovani mora da ste zaboravili (jer vam se ne prikazuje): Citat:
|
![]() |