ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 31.10.2011, 17:18
highvoltage84 highvoltage84 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.10.2010
US lokacija: Indiana,Franklin-Greenwood
YU lokacija: Leskovac,Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku highvoltage84
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Placa ti se minut prekovremenog rada bilo gde u Americi, ne samo u Franklin, Indiana. Ne znam kako da ti kazem, ali ako ti Ljubljana nedostaje, tesko ce te mestasce od 20k stanovnika u sred Indijane zadovoljiti. Sto je Lucky rekao, Leskovac je velegrad za to. Takodje, Indijana bas i nije neka prosperitetna zemlja (osim ako se ne bavis poljoprivredom). Ako vec mozes da biras, ja bih malko vise proucio stvari i pogledao druge opcije koje ti se nude. Jednom kada sletis i kada se lociras, nije uopste lako (ni jeftino) seliti se kasnije.
Znam i podrazumeva se da je svuda tako ne samo u Franklinu,drugih opcija nemam i ovo mi je jedna jedina a za dalje videćemo,a i ako je malo mesto, Indianapolis je barem vrlo blizu...
4. 10.10.2011. završeni lekarski pregledi
5. 12.10.2011. intervju
6. 13.10.2011. vize u pasošima
7. 20.03.2012. Adios amigos
Reply With Quote
Staro 31.10.2011, 18:44
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Dobra tema, nek si je izvukao... i to je nesto sa cime se treba suociti.
Nasi roditelji su bili spremni da nam pruze podrsku i da nas ohrabre u nameri da odletimo u novi zivot, sa solidnom dozom zabrinutosti kako cemo i sta nas tamo ceka. To je bio gornji sloj... Ispod toga je bila ogromna nada da ipak necemo otici. Pokusavali su da je prikriju do poslednjeg dana, cak mi se cini da su bili gotovo potpuno ubedjeni da cemo u nekom trenutku odustati. Narocito je bilo tesko mojoj tasti jer je pre toga provela dosta vremena sa nasim klinjom, navikla se na unuka i on joj neopisivo nedostaje. Ipak, roditeljska zelja da deci bude bolje je prevagnula, srecom pa se cesto cujemo i gledamo preko skajpa, tako da se sve nekako lakse podnosi.

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 31.10.2011, 21:27
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bockyman Prikaz poruke
мој коментар је: само једно место на свету се зове дом!
прекратко сам у америци али мислим да по овом питању никада нећу да променим мишљење, таман милионе стекао у америци. сви смо другачији, сви мислимо и осећамо другачије, а можда је мој став такав јер сам (вероватно) више од пола живота провео у србији. скренух са теме...
Meni je otac uvek govorio "Domovina je tamo gde ti je lepo" :-)
I sam si rekao da si prekratko u americi....i ja sam tako razmisljao u pocetku, danas razmisljam drugacije. No, svi smo drugaciji i imamo drugacija iskustva, zelje i sl.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 01.11.2011, 17:39
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Meni je otac uvek govorio "Domovina je tamo gde ti je lepo" :-)
I sam si rekao da si prekratko u americi....i ja sam tako razmisljao u pocetku, danas razmisljam drugacije. No, svi smo drugaciji i imamo drugacija iskustva, zelje i sl.
Slazem se s tobom dreamerns, iz vise razloga: ja sam kao student zivjela u Pgh malo, navikla se i dan danas razmisljam i o Pgh kao o mojoj kuci, jednostavno mi je prirastao srcu.
SA je gdje sam odrasla, ali da budem iskrena nije to to, meni ovdje menatalitet ljudi ne odgovara, uvijek nesto ostavi,sutra cemo... Ne meni u Bosni nije lijepo, pogotovo zadnjih godina, ovdje moj posao nije cijenjen, na to se gleda sa nipodastavanjem, nazalost.
Bosna nije meni dala nista, dok sam u US magisterij koji bi me kostao $55000 skoro pa dzaba dobila (placala sam samo neke fees, total $3000). Vratim se u Bosnu, da pomognem toj grani (kojoj je pomoc zaista potrebna) ovdje hoce da nostrifikujem diplomu za 1000 KM, a ne garantuju mi da ce mi biti nostrifikovana!!
Srecom dobih ovu DV, pa imam sansu da odem gdje cu biti cijenjena i ja kao osoba, i kao radnik... uh ovo je bilo off topic, ali povuce me ono domovina od bockymana, .....

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 03.11.2011, 22:14
TheRealRocknRolla TheRealRocknRolla je offline
Drug član

Datum prijave: 13.09.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
Slazem se s tobom dreamerns, iz vise razloga: ja sam kao student zivjela u Pgh malo, navikla se i dan danas razmisljam i o Pgh kao o mojoj kuci, jednostavno mi je prirastao srcu.
SA je gdje sam odrasla, ali da budem iskrena nije to to, meni ovdje menatalitet ljudi ne odgovara, uvijek nesto ostavi,sutra cemo... Ne meni u Bosni nije lijepo, pogotovo zadnjih godina, ovdje moj posao nije cijenjen, na to se gleda sa nipodastavanjem, nazalost.
Bosna nije meni dala nista, dok sam u US magisterij koji bi me kostao $55000 skoro pa dzaba dobila (placala sam samo neke fees, total $3000). Vratim se u Bosnu, da pomognem toj grani (kojoj je pomoc zaista potrebna) ovdje hoce da nostrifikujem diplomu za 1000 KM, a ne garantuju mi da ce mi biti nostrifikovana!!
Srecom dobih ovu DV, pa imam sansu da odem gdje cu biti cijenjena i ja kao osoba, i kao radnik... uh ovo je bilo off topic, ali povuce me ono domovina od bockymana, .....
miki SA OZENI me

Sta jos da napisem da popunim 50 karaktera,znacu kad dobijem odgovor....
Reply With Quote
Staro 04.11.2011, 16:32
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Ma bi ja TheRealRocknRolla, ali mislim da mi se momku bas i nece svidjeti to...

Citat:
Prvobitno poslao korisnik TheRealRocknRolla Prikaz poruke
miki SA OZENI me

Sta jos da napisem da popunim 50 karaktera,znacu kad dobijem odgovor....

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 05.11.2011, 02:12
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik highvoltage84 Prikaz poruke
Znam i podrazumeva se da je svuda tako ne samo u Franklinu,drugih opcija nemam i ovo mi je jedna jedina a za dalje videćemo,a i ako je malo mesto, Indianapolis je barem vrlo blizu...
Ako je cilj ziveti u metropoli, selidba u BG bi bila resenje. Al ne bezimo mi iz Srbije zbog nedostatka druzenja i kulturnih zibivanja obicno vec radi nestasice para. Za mesto u kome ja zivim Frenklin Indijana je velegrad. Ali opet sve je pitanje sta je kome prioritet.
Reply With Quote
Staro 05.11.2011, 20:48
TheRealRocknRolla TheRealRocknRolla je offline
Drug član

Datum prijave: 13.09.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
Ma bi ja TheRealRocknRolla, ali mislim da mi se momku bas i nece svidjeti to...
Rekoh i Ja da napisem sto god da ne zabajati.
Reply With Quote
Staro 06.11.2011, 15:01
highvoltage84 highvoltage84 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.10.2010
US lokacija: Indiana,Franklin-Greenwood
YU lokacija: Leskovac,Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku highvoltage84
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Ako je cilj ziveti u metropoli, selidba u BG bi bila resenje. Al ne bezimo mi iz Srbije zbog nedostatka druzenja i kulturnih zibivanja obicno vec radi nestasice para. Za mesto u kome ja zivim Frenklin Indijana je velegrad. Ali opet sve je pitanje sta je kome prioritet.
U Bg tek ne bi živeo i nije u pitanju metropola već ko što si sam reko,uslovi za bolji život a i još neke stvari pored toga, već sam u nekom postu pisao o tome,ali ovo bezzakonje,omaložavanje,vredjanje i laganje itd. itd. ima samo još po nekim afričkim plemenima koji žive negde zavučeni u prašumama.
4. 10.10.2011. završeni lekarski pregledi
5. 12.10.2011. intervju
6. 13.10.2011. vize u pasošima
7. 20.03.2012. Adios amigos
Reply With Quote
Staro 07.11.2011, 18:25
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ja u BG ne bih ziveo u zivotu. Nisam ga voleo ni kada sam ziveo u Srbiji, ne volim ga ni sada. Glupavo je porediti prezentaciju Srbije sa ostatkom sveta (tipa BG je Chicago, LA, NYC, a Franklin IN je Leskovac). I ja sam tako razmisljao dok sam bio u Srbiji, ali realnost je drugacija. Coveku koji dodje ovde je daleko lakse da se prilagodi u nekom od vecih gradova, nego u selendri. Pri tom, ovde grad moze imati pola miliona stanovnika i da pri tom mu je centar grada 2 ulice....koje su vikendom uglavnom prazne....i to je to. Sve ostalo je industrijska zona, stambeni prostor i trzni centri. Takodje, nije svejedno da li je veci grad u ovoj ili onoj drzavi....mentalitet je veoma razlicit. Covek sto je stariji sve je vise ustaljen da zivi odredjenim stilom zivota. Te navike je jako tesko promeniti i sto ovde ode u razlicitije od onog sto je navikao, teze ce se prilagoditi. Otud nekome ovde super lepo, a neko prica kako se nikada nece prilagoditi ovde. Sada sam malko odlutao od ove teme....ali mozda bi ovo trebalo biti nova tema. Znam kako sam razmisljao kada sam dolazio u USA i tako mnogi razmisljaju, ali Amerika je skroz drugacija od Evrope.....mali gradovi ovde nisu isto sto i mali gradovi u Evropi.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja