![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Dreamerns, mi smo nas kredit za auto (isto Toyota kao i milimelo) dobili sa 0% APR preko dilera od kojeg smo uzeli auto. Zanimljivo je da smo kredit dobili pre nego sto sam ja poceo da radim (samo smo im pokazali ugovor o zaposlenju). Jos su me pitali da li sam skoro diplomirao (srecom, godinama odugovlacio sa magistriranjem) pa na konto toga dobili i popust. Najzanimljivije je sto smo mi usli na taj plac da kupimo auto za maksimalno 2500 dolara (par dana ranije nas odbili kod Nissan-a za kredit, tacnije, trazili mi cosigner-a, sto mu opet dodje isto :), pa nismo hteli dalje da uzaludno pokusavamo) i kada nam se diler obratio, ja, vise price radi, objasnim u kojoj smo situaciji i da li moze da nam pomogne. Ibrahim (diler, sada prijatelj) nam lepo objasni da Nissan pravi dobre automobile, ali da im je kreditni sistem ocajan i da misli da moze da nam pomogne. Par sati kasnije smo izasli sa novim autom.
Tog dana smo potpisali ugovor po kojem im dajemo odmah 2500 dolara kao depozit, 1000 dolara mi oni poklanjaju kao svezem diplomcu i jos im dodjemo 1000 dolara (napisao im cek koji ce deponovati kada mi legne prva uplata od poslodavca); ukupno 4500 dolara kao depozit, kamata 1.9% APR, a naplata prve mesecne rate krece za mesec dana. Kada smo potpisavali ugovor receno mi je da cemo najverovatnije za par nedelja dobiti obavestenje da smo odbijeni za kredit, ali da se uopste ne brinemo oko toga, jer ce oni to sve srediti. Objasnjeno nam je da u Americi sve pitanje veza i da oni imaju dobre :). I stvarno je bilo tako...dobili pismo u kojem nam pise da smo odbijeni (ovo su bili obavezni po zakonu da nam posalju). Par nedelja kasnije nam javili da nisu uspeli da nam pronadju kredit sa onim uslovima, ali da postoje jos povoljnije opcije. Na kraju smo potpisali novi ugovor sa jos povoljnijom kamatom (0% APR) s tim da moramo da damo jos 1000 dolara depozita (umesto prve mesecne rate smo napisali jos jedan cek na 1000 dolara, a prva mesecna rata odlozena za sledeci mesec). Kao sto vidis, pravila nema...bitno je samo biti na pravom mestu u pravo vreme :). Zaobidji banke i idi direktno kod dilera. Samo da napomenem da je sve ovo bilo pre zvanicnog velikog opoziva, tako da verujem da su sada uslovi finansiranja jos povoljniji ;). Srecno u kupovini!
Generacija DV2009 Last edited by Misa; 10.02.2010 at 07:17. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Misa;13984]Dreamerns, mi smo nas kredit za auto (isto Toyota kao i milimelo) dobili sa 0% APR preko dilera od kojeg smo uzeli auto. Zanimljivo je da smo kredit dobili pre nego sto sam ja poceo da radim (samo smo im pokazali ugovor o zaposlenju). Jos su me pitali da li sam skoro diplomirao (srecom, godinama odugovlacio sa magistriranjem) pa na konto toga dobili i popust. Najzanimljivije je sto smo mi usli na taj plac da kupimo auto za maksimalno 2500 dolara (par dana ranije nas odbili kod Nissan-a za kredit, tacnije, trazili mi cosigner-a, sto mu opet dodje isto :), pa nismo hteli dalje da uzaludno pokusavamo) i kada nam se diler obratio, ja, vise price radi, objasnim u kojoj smo situaciji i da li moze da nam pomogne. Ibrahim (diler, sada prijatelj) nam lepo objasni da Nissan pravi dobre automobile, ali da im je kreditni sistem ocajan i da misli da moze da nam pomogne. Par sati kasnije smo izasli sa novim autom.
Tog dana smo potpisali ugovor po kojem im dajemo odmah 2500 dolara kao depozit, 1000 dolara mi oni poklanjaju kao svezem diplomcu i jos im dodjemo 1000 dolara (napisao im cek koji ce deponovati kada mi legne prva uplata od poslodavca); ukupno 4500 dolara kao depozit, kamata 1.9% APR, a naplata prve mesecne rate krece za mesec dana. Kada smo potpisavali ugovor receno mi je da cemo najverovatnije za par nedelja dobiti obavestenje da smo odbijeni za kredit, ali da se uopste ne brinemo oko toga, jer ce oni to sve srediti. Objasnjeno nam je da u Americi sve pitanje veza i da oni imaju dobre :). I stvarno je bilo tako...dobili pismo u kojem nam pise da smo odbijeni (ovo su bili obavezni po zakonu da nam posalju). Par nedelja kasnije nam javili da nisu uspeli da nam pronadju kredit sa onim uslovima, ali da postoje jos povoljnije opcije. Na kraju smo potpisali novi ugovor sa jos povoljnijom kamatom (0% APR) s tim da moramo da damo jos 1000 dolara depozita (umesto prve mesecne rate smo napisali jos jedan cek na 1000 dolara, a prva mesecna rata odlozena za sledeci mesec). Kao sto vidis, pravila nema...bitno je samo biti na pravom mestu u pravo vreme :). Zaobidji banke i idi direktno kod dilera. Samo da napomenem da je sve ovo bilo pre zvanicnog velikog opoziva, tako da verujem da su sada uslovi finansiranja jos povoljniji ;). Srecno u kupovini![/QUOTE] To je ono o cemu pricam. Vidis, ja sam isao kod zvanicnog nissan dealera isto ali su dosta losi...a polovna kola su im skupi krshevi. Kod toyote nisam bio. Reci mi (ako nije tajna), koji si auto uzeo i kolika ti je rata...bas me interesuje za nova kola kolika je rata. Mogu pokusati...ali siguran sam da ce me odbiti. Ima dosta toga i do prodavca, ali i do drzave....a ova u kojoj sam ja je kompletno korumpirana i ne svidja mi se uospte. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=D$D;13983]
Ove stvari umeju jako da nanerviraju coveka to znam ali svi prolaze kroz to oni koji kazu da nije tako nesto kriju i ne govore do kraja istinu[/QUOTE] Mozda vecina (nisu svi) prolaze kroz to....ali jedino sam ja nakon vise od godinu dana u USA bio odbije za secured. Ne mozete mi oduzeti priznanje da sam najgori od sve dece....cak i kreditni biro mi to kaze :-) I dalje imam osecaj da imaju neki poseban pik na mene i da me posebno nesto ne tolerisu... Ne volim ni ja njih, pa smo kvit :-) |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=dreamerns;13994]To je ono o cemu pricam. Vidis, ja sam isao kod zvanicnog nissan dealera isto ali su dosta losi...a polovna kola su im skupi krshevi. Kod toyote nisam bio. Reci mi (ako nije tajna), koji si auto uzeo i kolika ti je rata...bas me interesuje za nova kola kolika je rata.
Mogu pokusati...ali siguran sam da ce me odbiti. Ima dosta toga i do prodavca, ali i do drzave....a ova u kojoj sam ja je kompletno korumpirana i ne svidja mi se uospte.[/QUOTE] Naravno da nije tajna. U pitanju je Toyota Camry LX, model za 2010. Osnovna cena: $22750. Produzena garancija 72 meseca/100 000 milja: $1895 (smejali mi se ljudi na ovaj trosak s obzirom na reputaciju Toyota-e). Lojack (protiv kradje): $695. Porez i ostali troskovi dokumentacije: $2501.85. Kredit smo uzeli na 5 godina. Mesecna rata je $372.36. Osiguranje placamo $109.85 mesecno.
Generacija DV2009 Last edited by Misa; 11.02.2010 at 06:38. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Misa;14010]Naravno da nije tajna. U pitanju je Toyota Camry LX, model za 2010.
Osnovna cena: $22750. Produzena garancija 72 meseca/100 000 milja: $1895 (smejali mi se ljudi na ovaj trosak s obzirom na reputaciju Toyota-e). Lojack (protiv kradje): $695. Porez i ostali troskovi dokumentacije: $2501.85. Kredit smo uzeli na 5 godina. Mesecna rata je $372.36. Osiguranje placamo $109.85 mesecno.[/QUOTE] E hvala ti puno na ovoj informaciji. Covek uvek vidi ono $22750, a menee bas interesuju ove ostale stavke koje ti itekako nabiju jos cetvrtinu cene. Koliko vidim, osiguranje ti je jaaako skupo, jer to ono bumper to bumper...ili kako se vec zove :-) |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Misa;14010]U pitanju je Toyota Camry LX, model za 2010.
[/QUOTE] Miso, niste kupili auto vec ladju. Odlican auto. Neka bude sa srecom..
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
||||
|
||||
![]()
[quote=dreamerns;14027]E hvala ti puno na ovoj informaciji. Covek uvek vidi ono $22750, a menee bas interesuju ove ostale stavke koje ti itekako nabiju jos cetvrtinu cene. Koliko vidim, osiguranje ti je jaaako skupo, jer to ono bumper to bumper...ili kako se vec zove :-)[/quote]
Rekao bih da je garancija bumper2bumper, zato košta toliko. Osiguranje je [URL="http://www.google.com/search?q=full+coverage+auto+insurance+definition"]full coverage[/URL], što ne možeš izbeći dok je banka (tehnički) vlasnik vozila.
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=landlord;14034]Miso, niste kupili auto vec ladju. Odlican auto. Neka bude sa srecom..[/QUOTE]
Zahvaljujemo! Prenecu mu komplimente ;). [QUOTE=dreamerns;14027]E hvala ti puno na ovoj informaciji. Covek uvek vidi ono $22750, a menee bas interesuju ove ostale stavke koje ti itekako nabiju jos cetvrtinu cene. Koliko vidim, osiguranje ti je jaaako skupo, jer to ono bumper to bumper...ili kako se vec zove :-)[/QUOTE] Izvini na cekanju. Srdjevic ti je dobro odgovorio. Garancija je bumper2bumper, dok je osiguranje full coverage (ono je obavezno dok god ne otplatis auto; kasnije mozes da uzmes i obicno). Znam da izgleda da je osiguranje skupo, ali veruj mi, veoma je povoljno u poredjenju sa cenama koje sam cuo da ljudi placaju (priznali mi 10 godina voznje iz Srbije). Osiguranje smo inace uzeli od jednog od brokera za osiguranje kod dilera koji ti pronadje najpovoljniju ponudu (auto ne mozes da isteras iz salona dok nemas osiguranje). Produzena garancija i alarm su ti opcioni, tako da auto mozes da kupis samo sa dodatkom poreza i ostalih troskova dokumentacije. Mi smo se odlucili za produzenu garanciju zbog fiksnih troskova (nema neplanskih dodatnih izdataka dok otplacujemo kredit), dok su nam alarm uvalili (kupovina trajala 5-6 sati, ne mozes ni da zamislis koliko ima papirologije, pa na kraju pristajes na sve samo da izadjes iz salona ;)). Ponudice ti i nesto sto se zove GAP (ako ti desi nesto sa autom i osiguranje ti isplati odstetu koja uglavnom ne pokriva 100% troskova, GAP ti doplacuje razliku do 100%). Moj savet ti je da unapred odlucis sta ces da uzmes, jer ces u trenutku kupovine biti verovatno podlozan uticajama, a oni znaju da budu posebno ubedljivi :). Ovde su, kao sto si verovatno i sam primetio, japanci na velikoj ceni. Kada cujes price, onda i razumes zasto: zetov Mitsubishi star 12 godina, Honda prijateljeve majke stara 12 godina, Toyota njenog muza stara 6 godina...nijedan od tih auta nije imao kvar. Samo redovno odrzavanje i menjanje guma i akumulatora. S druge strane, jedno iskustvo mog kolege sa posla od pre par nedelja. Kupio je Subaru (poznat po kvalitetu) pre par godina tada starog 3 godine (uzeo kredit od banke sa 13% APR, tako da mu je rata oko $500). Do sada presao sa njim preko 70 000 milja, nijedan kvar. Vracajuci se iz LA ka San Diega-u u pokusaju da obori prijateljov rekord, spali motor (kasnije utvdjeno da nije imao dovoljno tecnosti za hladjenje koju nije proveravao od kada je kupio auto). Nov motor: $6000. Popravka: samo da mu otvore motor i vide u kakvom je stanju $1900. Odluci da ga ne popravlja i da kupi drugi auto, ali ne moze da dobije kredit jer jos ima $12 000 da otplati. Auto nema, para nema za drugi, a mesecna rata od $500 dolara je i dalje tu. Treba uvek imati na umu da nismo vise u Srbiji i ne vozimo vise Zastave pa da mozemo da prodjemo sa par stotina dinara kod majstora (ovo je bar za mene vazilo :)) i napraviti dobru racunicu ukoliko se uzima veci kredit za polovno vozilo jer kupujes macku u dzaku. Ukoliko kupujes nov auto ili polovan za $1000 dolara, onda nemas brige, jer si u prvom slucaju pokriven garancijom, a u drugom u slucaju kvara kupis drugi za iste pare...
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=landlord;14034]Miso, niste kupili auto vec ladju. Odlican auto. Neka bude sa srecom..[/QUOTE]
Toliko je dobar da sam ubrzava [url]http://www.nytimes.com/2010/01/22/business/22toyota.html[/url] |
|
|||
|
|||
![]()
Moje misljenje je da je glupo kupovati nov auto osim ako ga ne uzimas za kesh, jer npr taj isti Camry star samo 3 godine vredi oko 13500 - 14000 znaci 10000 manje.
A ne mislim da je kupovina polovnog auta bas machka u dzaku, imas carfax report ...drugo sa japancima se zna...nema tu nekih ozbiljnijih popravki bar do 100 000 milja. |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Banke, kreditne kartice, računi u Americi | stizeljeto | Vodič za emigrante | 888 | 25.02.2024 12:48 |
Mobilna Telefonija, Internet i Kablovski Provajderi | stizeljeto | Vodič za emigrante | 196 | 09.01.2020 09:49 |
Ograničenje zapošljavanja stranaca | zoran80 | Stare teme | 26 | 25.01.2010 14:31 |
Top 5 razloga zasto volim kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 18.12.2008 08:55 |
Ukradeni broj kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 05.11.2007 16:59 |
![]() |