ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 13.06.2010, 19:30
Positive Vibe's Avatar
Positive Vibe Positive Vibe je offline
Stari vuk

Datum prijave: 28.01.2010
US lokacija: Chicago, New York ili California
YU lokacija: Beograd, Obrenovac
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik nemili Prikaz poruke
Ogorcenost i ton kojim Sasa pise ne ide u prilog njegovom snalazenju i uklapanju.

Ako je istina da se snasao i da mu je dobro kao sto pise, to je nesto sto svima treba da nam bude vodilja. Dakle ako Amerika moze da primi emigrante koji posle 15 godina imaju takvo misljenje i ne shvataju siroku lepezu stvari, od pojma predsednika do "najavljivanja pre dolaska u goste" i od njih napravi ljude sa dobrim standardom, ljude koji su iskoristili dobro svoju sansu i pruzili jos bolju svojoj deci, onda je to definitivno zemlja ciji deo i ja zelim da budem. E to se zove demokratija!
Apsolutno si pogodio sustinu. Tuzno je to sto ljudi kao sto je Sasa ima puno, i sto njihov glas i njihovo misljenje, u najvecem broju slucajeva, dospeva do ljudi koji zive u Srbiji. To doprinosi pogresnom utisku. Njegovo vidjenje i dozivljaj definitivno nisu relevantni.

01.11.2013. peta prijava na lutriju
Reply With Quote
Staro 13.06.2010, 21:25
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Bio sam pre mesec dana u Srbiji i doziveo potpuno iste reakcije kao ove na Sashin komentar. Svojevremeno je na ovom forumu razapet chlan ex-usa zbog svojih stavova.

Ochigledno je da ljudi zele da cuju samo ruzicaste stvari, a bilo kakav drugi utisak svesno odbacuju kao nerelevantan, pristrasan, zlonameran.
Uvek se trudim da dam objektivno misljenje koliko je to moguce, nikog ne zelim da odvratim da dodje u USA, naprotiv.
Nemojte suditi ljudima koji iznose svoj stav jer "mark my words" nakon nekoliko godina zivota ovde mnoge stvari iz Srbije chinice vam se znatno lepse nego sto vam to sad izgleda upravo zato sto nemate reper sa kojim biste ih poredili pa o tome i ne razmisljate. Neko se na to privikne a neko ne.
Ovim ne zelim da pljujem USA ali bih istakao da je razlog mog boravka ovde trenutno iskljucivo materijalne prirode. Sto se tice drugih parametara koji za mene podrazumevaju kvalitet zivota Srbija ili npr. Francuska (koju sam nedavno posetio) i USA su nebo i zemlja.

Zivi bili pa videli
Reply With Quote
Staro 14.06.2010, 04:50
Sloba_Kg Sloba_Kg je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.11.2008
US lokacija: Atlanta, GA
Nepromenjeno

Kao i uvek, Zana lepo obrazlozi sve.
Slazem se sa nekim delovima Sasinog texta ali ja ne razumem kako neko posle 15 godina zivota u drugoj zemlji zeli da zivi kao u Srbiji. Razumem nostalgiju i sve to ali ako se ne prilagodis onome kako jeste onda ne treba ni da zivis ovde.
Ne mislim da se totalno amerikanizujes nego prosto da ispostujes "pravila" koja ovde postoje.
Sto se brige o porodici tice, moje iskustvo kaze da su jako vezani makar bili i mnogo daleko.
Imam primer u svojoj okolini nekoga ko ne moze da se adaptira na nacin zivota ovde.
To govori da ova zemlja (ili emigracija uopste) nisu za svakoga.
17.6.2008 - poslao kovertu u KCC
1.12.2008 - stigla druga koverta
15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA
U Atlanti od 13.maja 2009.
Reply With Quote
Staro 14.06.2010, 09:31
tataprase tataprase je offline
Drug član

Datum prijave: 11.06.2010
US lokacija: Miami,Tampa
YU lokacija: srbija,sid
Nepromenjeno

i pored svega procitanog,ja licno mislim, da je u svakoj zemlji podjednako isto,negde bolje negde losije,ali u srbiji majci,po sadasnjim zakonima,monopolima,itd(da ne nabrajam...)nece NIKADA biti bolje...Ok za nas malko starije,ali sta cemo sa decom???da prezivljavaju do kraja svog zivota???Ok i patriotizam,ali su ipak deca sve na svetu,a ovde ih ne ocekuje ama bas nista...cekam okt da posaljem prijavu...pa kako nam Dragi Bog da...
Reply With Quote
Staro 14.06.2010, 14:48
Neverhood's Avatar
Neverhood Neverhood je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.10.2009
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

U potpunosti se slazem.
Reply With Quote
Staro 14.06.2010, 15:31
lenhi lenhi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.07.2009
Nepromenjeno

Teško je gledati na svu priču iz prestonice, i samo recimo iz kruga "dvojke"!
Treba se postaviti u poziciju nekog iz male sredine koji ne može nigdje da ode niti šta da zaradi, a djeca rastu. Ako te izvuku odeš probaš pa ako ti se ne svidi tražiš neku drugu zemlju. Mnogo je lakše kad jednom odeš odavde, a teško je probiti balon iz male sredine. Iz male sredine nemaš šta izgubiti niti šta ostaviti, probaš odeš, pa vidiš opcije da pređeš u neku drugu zemlju ako Amerika nije po ukusu! Ovako živeći ljudi zacementirani u maloj sredini sve bi dali da probaju otići u USA ako uleti lutrija na sreću, i ako znaju da USA nije idealna zemlja.
Reply With Quote
Staro 14.06.2010, 15:45
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Dakle ako Amerika moze da primi emigrante koji posle 15 godina imaju takvo misljenje i ne shvataju siroku lepezu stvari, od pojma predsednika do "najavljivanja pre dolaska u goste" i od njih napravi ljude sa dobrim standardom, ljude koji su iskoristili dobro svoju sansu i pruzili jos bolju svojoj deci, onda je to definitivno zemlja ciji deo i ja zelim da budem. E to se zove demokratija!
Hahaha....pa gde ces bolje zemlje za to od Srbije. Kakvih sam se tamo Bizmismena nagledao, poceo sam da se gadim na tu rec (kao i na rec menadzer). U glavi ovce i livade, a kesha ne zna se....sve direktor do direktora :-)

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 14.06.2010, 15:46
celestine celestine je offline
Stari vuk

Datum prijave: 14.05.2010
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Opet mi se cini da vredi pokusati. Odes, probas, pa ako nikako ne mozes vratis se...
Sto bi tataprase reaka, a saglasna sam s njim 100%, barem zbog dece...
Reply With Quote
Staro 14.06.2010, 16:13
nemili's Avatar
nemili nemili je offline
Stari vuk

Datum prijave: 23.10.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku nemili
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Hahaha....pa gde ces bolje zemlje za to od Srbije. Kakvih sam se tamo Bizmismena nagledao, poceo sam da se gadim na tu rec (kao i na rec menadzer). U glavi ovce i livade, a kesha ne zna se....sve direktor do direktora :-)
Ali oni su ovde domaći, a i naša država (nazovimo je tako) ne uvozi emigrante a i ne pita se mnogo kakvi ljudi u njoj žive ili dolaze.
Država koja ne uvozi ljude nema razvijenu kadrovsku konkurenciju što nije dobro za napredak i profesionalizaciju.
Staro 14.06.2010, 18:54
pekka pekka je offline
Stari vuk

Datum prijave: 19.03.2009
US lokacija: California
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Ali oni su ovde domaći, a i naša država (nazovimo je tako) ne uvozi emigrante a i ne pita se mnogo kakvi ljudi u njoj žive ili dolaze.
Država koja ne uvozi ljude nema razvijenu kadrovsku konkurenciju što nije dobro za napredak i profesionalizaciju.
A ako jos uzmemo u obzir obrazovane ljude koji, izgleda, ponovo masovno napustaju Srbiju? Talasi odlazaka traju bar 20-25 godina, ako uzmemo u obzir generacije koje su predvidele na vreme ratna desavanja, pa onda one koji su u poslednjim trenucima pobegli glavom bez obzira, pa one silne koji su malo po malo odlazili tokom zadnje decenije 20. veka, pa onda malo zatisje garnirano optimizmom, ali samo do 12.03.2003., pa onda opet u talasima, da bi smo stigli do danasnjih dana kada opet pocinje stampedo prema zapadu.
Kada se doda tvoja konstatacija da nema imigracije onda dobijamo jezivu sliku koja je sve ruznija, kao ona Dorijanova na tavanu.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja