![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi | ||||
Uspešan početak | Krediti u USA | Kreditna istorija | Kreditne kartice | Pomoć oko kredita |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Sada cemo kao politicari da izvlacimo stvari iz konteksta i citiramo samo one delove kako bismo se ovde nadmudrili?
![]() ![]() Na toj istoj strani pise i sledece: " If you never borrow, lenders have no way of knowing about your repayment habits—but borrowing too much could lead to bills you can't afford to pay". Drugim recima, ukoliko sve platis na kraju meseca ti se ni ne tretiras kao neki "borrower" jer u funkciji vremena banka/kreditni biro nije u stanju da tako lako odredi tvoj rizik jer nisi odredjeni iznos platio u roku od npr. 3-4 meseca i tako pokazao doslednost. Bas iz tog razloga, mnogo vecu "tezinu" imaju krediti za auto ili kucu/stan jer su nosioci takvog kredita neuporedivo kredibilniji od nekog ko provuce kreditnu karticu jednom mesecno u Walmart-u i ceo iznos plati sutradan. Koliko god sve to zvucalo nenormalno i u neskladu sa logikom, u praksi to radi... Sa 6 godina kreditne istorije i nakon nebrojenih eksperimenata sa vise kreditnih kartica moj credit score je 750+, a na kreditnim linijama imam preko 100k. Saveti za idealni credit score se dijametralno razlikuju u zavisnosti od izvora, i nije sve bas tako crno belo. Preveliki je broj promenljivih u igri. Pisali o tome vec ranije u ovoj temi.
In US since 02.02.2010. Last edited by Magelan; 29.07.2016 at 04:46. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
To je i banka kod koje sam otvorio prvi racun kada sam dosao u SAD i dobio prvu kreditnu karticu. Ja, kao korisnik, sam bio zadovoljan njihovim uslugama, a igrom slucaja sam na kraju i dobio posao kod njih ![]() Sta da ti kazem - dodji do mene pa cemo da vidimo sta je najbolje za tebe |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Svaka cast na 750+ ali ja mislim da si ti bez potrebe 6 godina placao kamate bankama, mozda bi imao isti kreditni skor i da nisi ![]() Cim se u roku plati onaj minimalac, to je zeleno svetlo za kreditne biroe. Neplacanjem celog iznosa se samo povecava "utilization" jer se preneseni dug sabira sa novim... Nije mi se svidelo sto si dao savet da se racuni ne placaju na vreme, sto odmah znaci visoke kamatne stope, pa sam zeleo da forumasi cuju i drugacije misljenje. U svakom slucaju treba prouciti vise izvora pa doneti odluku. Ja tek 4 meseca gradim svoj credit score, cim dodje na 750 pohvalicu se ovde ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
moj trenutni credit score je 751 - a nisam nikada digao kredit ili se zaduzio. jedina stvar koju sam radio jeste da sam koristio kreditnu karticu i svaki račun na vrijeme platio. evo već 6 mjeseci nikako ne koristim ni jednu od dvije kartice a credit score svaki mjesec se poveća za par bodova, a ušao sam u Ameriku 19.7., a napustio je početkom januara 2016.
|
|
||||
|
||||
![]()
Meni je 772 a ja vucem kredit na recimo 5-7% utilization, Na pocetku ove godine mi je bio 35% ali sam isplatio dosta, pa sad ti vidi.
27.10.2011. Prijava prvi put 01.05.2012. 2013EU00011XXX 14.05.2012. Poslata Koverta 22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky 29.01.2013. Obavljen lekrski pregled 20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen ![]() 21.02.2013. Viza u pasosu!!! 08.03.2013. Avionska karta 27.04.2013. Vezite se, Polecemo ![]() Oskarov Blog zelenadvlutrija.blogspot.com |
|
|||
|
|||
![]()
Kreditno i finansijsko stanje, plata, godine, seksualna orjentacija, zdravstvene kondicije i slicno, u Americi se svrstavaju u privatne podatke i kao takve ih je neukusno isticati u javnosti, ako za to ne postoji poseban razlog.
Sup.Mod. |
|
||||
|
||||
![]()
Vidim da ovdje neki koji su prije par mjeseci stigli u USA pisu o kreditnoj historiji od 700 i vise... Da, mozda vam to pokazuje trenutno tako, ali probaj otici u banku da kupis auto ili stan... Dzaba ti veliki skor kada oni traze i DUZINU te kreditne historije, te koliko si bio do tog momenta zaduzivan, odnosno koliki su ti limiti na karticama itd. Pa meni u NYC za osiguranje auta zavalili vecu cijenu jer mi je kreditna historija "too short". Ja im kazem da je to logicno jer sam tek stigao prije par mjeseci, ali oni kazu zao nam je, iako po mojoj logici nigdje veze, ali eto.
Tako da je dobro, kao sto je neko vec gore rekao, da se pomalo dize neki veci kredit cisto da se tamo zabiljezi da su ti posudjivali vece kolicine novca i da je to uredno vraceno.
|
|||
|
|||
![]()
USABIH, kazes ne vredi dobar "credit score" ako je istorija kratka. Slazem se.
Ali kakve veze ima "too short" kreditna istorija sa kolicinom zaduzivanja? Nece ti vece zaduzivanje i eventualno placanje kamate pretvoriti 5 meseci kreditne istorije u 8. Jel moze neko od Vas koji tvrde da je placanje kamate bankama dobro za "credit score" da pruze bilo kakav dokaz? Postoji li barem jedan ekspert u Americi koji deli Vase misljenje? Link? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pojedini finansijski strucnjaci savetuju prebacivanje balansa za sledeci mesec - u slucaju da banka radi prijavljivanje bas na dan kad ste vi platili racun, kako bi se videlo da koristite karticu i da vam je u stvari potrebna odobrena kreditna linija (desava se da banke umanje limit zbog nekoriscenja kartice). Razliciti experti daju razlicite savete, mozete ih pronaci na Bankrate, CreditCarma, ConsumerReports, WSJ... Saveti su razliciti zato sto landers ne koriste Credit Score koji vi vidite, vec drugacije proizvode iz ponude agencija koje vise odgovaraju njihovim merilima, tesko da ce se score koji vi imate poklopiti sa onim koji lander dobije od istih agencija. Nicija finansijska situacija nije ista, tako da su iskustva i saveti razliciti, drugacijim nacinima se moze doci do istog rezultata - rasprava oko toga ko je u pravu kada je kreditna linija u pitanju tesko da moze da dovede do bilo kakvog rezultata. Radije razmenite iskustva koja mogu da koristite i drugim korisnicima Foruma, nego da se raspravljate. Mozete oboje da budete u pravu, a neko treci da ima sasvim razlicito iskustvo i da ima bolji credit score. Ili losiji. Mozete svi da budete u pravu, kao i niko od vas. Sup.Mod. |
|
|||
|
|||
![]()
Ima li neko iskustva sa implikacijama prebacivanja veceg iznosa novca na racun u USA, i sta se tada desava sa credit score itd.
Konkretno, na nekim lokacijama je omjer kirija i cijena nekretnina daleko u korist kupovine (versus rent). Recimo da je u tom slucaju meni, kao buducem useljeniku, u interesu da sto prije kupim nekretninu. Problem je sto je moja kreditna istorija nepostojeca. Ali isto tako, recimo da dolazim sa npr 100,000 USD ustedjevine (a zanima me npr. nekretnina od 150,000). Teoretski, banka je zasticena sa hipotekom i 100,000 depozita. Je li neko imao slicno iskustvo, ili nema sanse da se dobije kredit bez istorije, ili bi eventualno bilo odlucivano na 'case-by-case' osnovi. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina auta na kredit i građenje kreditne istorije | zvercica | Vodič za emigrante | 97 | 31.08.2021 23:46 |
Prevara - Ponuda za kreditne kartice Citi banke (CITIGLOBAL) | bora | Stare teme | 36 | 14.12.2012 23:39 |
Koju banku izabrati - za kupovinu auta, kreditne kartice, građenje kreditne istorije | dreamerns | Stare teme | 93 | 02.09.2010 05:11 |
Top 5 razloga zasto volim kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 18.12.2008 08:55 |
Ukradeni broj kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 05.11.2007 16:59 |
![]() |