ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Poslediplomske studije u Americi (Graduate studies) » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 24.06.2013, 15:53
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja sam dosla preko F1 vize. Za nju ne postoji lutrija, ako te neko primi na doktorske to je to, njih ce samo zanimati imas li stipendiju i imas li dovoljno para ako vodis sa sobom nekog (muza/zenu/dete/decu). A ono sto je dobro oko H1B za nekog sa doktoratom, lutrija ne postoji i mozes da se prijavis bilo kad ne samo 1. aprila kao oni sa B.S. ili M.S. diplomama. A isto imas drugi put do zelene karte posle (EB1 ako budes imao dovoljno kvalitetnih radova - 3 godine nakon doktoriranja, ili EB2 sto radi vecina). Status za nekog sa nasih prostora je skoro uvek "current" tako da ne cekas u redu ni za tu vrstu vize (zelenu kartu). Ja nemam nikakva ogranicenja sto se tice odlaska u svoju maticnu drzavu. Bila sam tamo samo 7 nedelja za ovih sedam godina koliko sam ovde.
Reply With Quote
Staro 24.06.2013, 16:54
tanik's Avatar
tanik tanik je offline
Drug član

Datum prijave: 22.12.2008
US lokacija: Phoenix, AZ
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Odlicne vesti! Lepo je sto na ovon forumu ima ljudi koji su spremni ovako da pomognu i daju konkretne i korisne informacije. Svaka čast!! :-)
Reply With Quote
Staro 26.06.2013, 23:01
Danero Danero je offline
Drug član

Datum prijave: 14.11.2012
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Hm, pod uslovom da jedno od supružnika upiše doktorske studije i dobije F1, povede ono drugo i dijete/djecu sa sobom, pitam se koliko novca je potrebno imati da bi se živjelo, ako ono drugo ne smije da radi. Razmišljam, ali samo razmišljam o ovoj varijanti Znam da je nemoguće odgovoriti na ovo pitanje, ali kako organizirati život sa ograničenim sredstvima i da li se upustiti u takvo šta ako je ušteđevina, recimo, skromna. Vuxanne, prepuna si iskustava. Imaš li kakav mudar komentar/savjet? (Ne mislim da ostali tvoji komentari nisu mudri )
Reply With Quote
Staro 27.06.2013, 01:04
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Danero Prikaz poruke
Hm, pod uslovom da jedno od supružnika upiše doktorske studije i dobije F1, povede ono drugo i dijete/djecu sa sobom, pitam se koliko novca je potrebno imati da bi se živjelo, ako ono drugo ne smije da radi. Razmišljam, ali samo razmišljam o ovoj varijanti Znam da je nemoguće odgovoriti na ovo pitanje, ali kako organizirati život sa ograničenim sredstvima i da li se upustiti u takvo šta ako je ušteđevina, recimo, skromna. Vuxanne, prepuna si iskustava. Imaš li kakav mudar komentar/savjet? (Ne mislim da ostali tvoji komentari nisu mudri )
Zavisi sve gde ides i koliku stipendiju dobijas. Zena/muz/dete/deca dobijaju F2 vizu. Ja sam morala da imam na racunu 4370 dolara za muza da dokazem da mogu da ga izdrzavam prvih godinu dana. Evo sad sam proverila, sad traze nesto vise. klikni za moj bivsi faks. Naravno svaki fakultet je lociran u drugom gradu gde su drugaciji troskovi pa ce i cifra biti gore dole.

Evo kopiram sa tog sajta koliko tamo danas treba:

Evidence of financial support (bank statement, sponsor letter, etc):
$5,100.00 for spouse
$3,000.00 for each child

Ako su deca manja od 5 godina mozda ima sanse da se ako je plata ispod americkog proseka prijavite na WIC (Women, Infants and Children) klikni da dobijate bonove za hranu (tipa mleko, jaja, malo voca i povrca, jaja, sira i jos nekih osnovnih namernica. Javna je tajna da je plata svakog PhD studenta na ivici siromastva, dodaj zenu/muza/dete/decu na F2 i sigurno jeste. Ako zaradjujes ispod federalne granice siromastva, npr za porodicu od troje to je 36131 dolara klikni
Reply With Quote
Staro 27.06.2013, 23:02
Danero Danero je offline
Drug član

Nepromenjeno

Hvača na informacijama, Vuxanne. Pregledala sam linkove. Proučiću malo detaljnije ovu opciju. Još milion pitanja mi se mota po glavi. Hvala još jednom.
Reply With Quote
Staro 30.06.2013, 01:20
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Danero Prikaz poruke
Hvača na informacijama, Vuxanne. Pregledala sam linkove. Proučiću malo detaljnije ovu opciju. Još milion pitanja mi se mota po glavi. Hvala još jednom.
Nema problema, samo pitajte. A koje se struke. U doglednoj buducnosti mozda i ja jednom pocnem da trazim doktorante...
Reply With Quote
Staro 01.07.2013, 01:12
Sasa99 Sasa99 je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: Chicago IL
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Dali neko zna jel mogu da upies postiplomske studije koje su uslovi koliko kostaju moguce li je dobiti neku stpendiju
Reply With Quote
Staro 01.07.2013, 17:32
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sasa99 Prikaz poruke
Dali neko zna jel mogu da upies postiplomske studije koje su uslovi koliko kostaju moguce li je dobiti neku stpendiju
Koji fakultet tacno zavrsavas? Kakvo ti je znanje Engleskog? Prosek?
Reply With Quote
Staro 01.07.2013, 18:26
Sasa99 Sasa99 je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: Chicago IL
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Zavrsio sam ga odavno ali sad mi je opalila ova lutrija i imacu zelenu kartu. Diplomiran elektrotehnicki inzinjer nemam neki prosek znaci slab prosek znanje engleskog konverzacija slaba pisanje citanje razumevanje ako je napisano na papiru jako dobro ucio sam ga u skoli celog zivota i osnovne i srednje na testu prolazim odlicno ali konverzacija razumevanje filmove slabo hvali mi konverzacija sa ljudima koji govore engleski. Svesan sam da ne mogu odma to da upisem i zbog znanja engleski i zbog finansije posto moracu da radim ali u buduce koji su mi sanse da jednog dana to i ostvarim. Do sad u makedoniji nisam ni pomislio a nisam ni zeleo da upisem takvo nesto posto mislim da mi je to sve cabe nema fajda ali sad kad imam sansu da zivim i radim u Americi pojavile su mi se takve ambicije. Hvala unapred na odgovor
Reply With Quote
Staro 02.07.2013, 12:00
Danero Danero je offline
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Nema problema, samo pitajte. A koje se struke. U doglednoj buducnosti mozda i ja jednom pocnem da trazim doktorante...
Oboje ekonomske. Muz ceka termin za odbranu magistarskog, tako da je on prva opcija za studij u USA, a ja sam ostala na 240 ECTS bodova.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja