![]() |
|
|
|||||||
| Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
| Vodič za emigrante » Poslediplomske studije u Americi (Graduate studies) » Bitni linkovi | ||||
| Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
| Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
|
Ja sam dosla preko F1 vize. Za nju ne postoji lutrija, ako te neko primi na doktorske to je to, njih ce samo zanimati imas li stipendiju i imas li dovoljno para ako vodis sa sobom nekog (muza/zenu/dete/decu). A ono sto je dobro oko H1B za nekog sa doktoratom, lutrija ne postoji i mozes da se prijavis bilo kad ne samo 1. aprila kao oni sa B.S. ili M.S. diplomama. A isto imas drugi put do zelene karte posle (EB1 ako budes imao dovoljno kvalitetnih radova - 3 godine nakon doktoriranja, ili EB2 sto radi vecina). Status za nekog sa nasih prostora je skoro uvek "current" tako da ne cekas u redu ni za tu vrstu vize (zelenu kartu). Ja nemam nikakva ogranicenja sto se tice odlaska u svoju maticnu drzavu. Bila sam tamo samo 7 nedelja za ovih sedam godina koliko sam ovde.
|
|
|
||||
|
||||
|
Odlicne vesti! Lepo je sto na ovon forumu ima ljudi koji su spremni ovako da pomognu i daju konkretne i korisne informacije. Svaka čast!! :-)
|
|
|
|||
|
|||
|
Hm, pod uslovom da jedno od supružnika upiše doktorske studije i dobije F1, povede ono drugo i dijete/djecu sa sobom, pitam se koliko novca je potrebno imati da bi se živjelo, ako ono drugo ne smije da radi. Razmišljam, ali samo razmišljam o ovoj varijanti
Znam da je nemoguće odgovoriti na ovo pitanje, ali kako organizirati život sa ograničenim sredstvima i da li se upustiti u takvo šta ako je ušteđevina, recimo, skromna. Vuxanne, prepuna si iskustava. Imaš li kakav mudar komentar/savjet? (Ne mislim da ostali tvoji komentari nisu mudri )
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Evo kopiram sa tog sajta koliko tamo danas treba: Evidence of financial support (bank statement, sponsor letter, etc): $5,100.00 for spouse $3,000.00 for each child Ako su deca manja od 5 godina mozda ima sanse da se ako je plata ispod americkog proseka prijavite na WIC (Women, Infants and Children) klikni da dobijate bonove za hranu (tipa mleko, jaja, malo voca i povrca, jaja, sira i jos nekih osnovnih namernica. Javna je tajna da je plata svakog PhD studenta na ivici siromastva, dodaj zenu/muza/dete/decu na F2 i sigurno jeste. Ako zaradjujes ispod federalne granice siromastva, npr za porodicu od troje to je 36131 dolara klikni |
|
|
|||
|
|||
|
Hvača na informacijama, Vuxanne. Pregledala sam linkove. Proučiću malo detaljnije ovu opciju. Još milion pitanja mi se mota po glavi. Hvala još jednom.
|
|
|
|||
|
|||
|
Nema problema, samo pitajte. A koje se struke. U doglednoj buducnosti mozda i ja jednom pocnem da trazim doktorante...
|
|
|
|||
|
|||
|
Dali neko zna jel mogu da upies postiplomske studije koje su uslovi koliko kostaju moguce li je dobiti neku stpendiju
|
|
|
|||
|
|||
|
Koji fakultet tacno zavrsavas? Kakvo ti je znanje Engleskog? Prosek?
|
|
|
|||
|
|||
|
Zavrsio sam ga odavno ali sad mi je opalila ova lutrija i imacu zelenu kartu. Diplomiran elektrotehnicki inzinjer nemam neki prosek znaci slab prosek znanje engleskog konverzacija slaba pisanje citanje razumevanje ako je napisano na papiru jako dobro ucio sam ga u skoli celog zivota i osnovne i srednje na testu prolazim odlicno ali konverzacija razumevanje filmove slabo hvali mi konverzacija sa ljudima koji govore engleski. Svesan sam da ne mogu odma to da upisem i zbog znanja engleski i zbog finansije posto moracu da radim ali u buduce koji su mi sanse da jednog dana to i ostvarim. Do sad u makedoniji nisam ni pomislio a nisam ni zeleo da upisem takvo nesto posto mislim da mi je to sve cabe nema fajda ali sad kad imam sansu da zivim i radim u Americi pojavile su mi se takve ambicije. Hvala unapred na odgovor
|
|
|
|||
|
|||
|
Oboje ekonomske. Muz ceka termin za odbranu magistarskog, tako da je on prva opcija za studij u USA, a ja sam ostala na 240 ECTS bodova.
|
![]() |
|
|