ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 30.03.2013, 17:18
minimaxus minimaxus je offline
Drug član

Datum prijave: 29.10.2012
YU lokacija: Banja Luka, RS-BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
detroit je od 20 miliona stanovnika koje je pre imao spao na oko 900 000 dusa. U celom gradu nemas hipermarket sa vocem i povrcem. U dosta delova pale kuce gde se skupljaju beskucnici i narkomani.

Za one koji nisu imali priliku da ga posete, na youtube-etu ima masa videa o dobrim i losim stranama (malo vise o ovim drugim).

Evo jedna ilustrativna plejlista:

klikni

detroit's ghetto: The worst ghetto in the usa! Facts and a tour: klikni

detroit,michigan americas #1 most dangerous city

a tour of detroit's ghetto

itd itd - samo izguglajte detroit i youtube i eto ih brdo.
чини ми се да си ти ту нешто опасно побркала . не знам да ли је сам град икада имао више од 2 милиона становника, а "општина" да се тако изразим, више од 5.

Last edited by SEEUSAIC; 30.03.2013 at 18:54. Razlog: Copyright
Reply With Quote
Staro 30.03.2013, 18:56
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

Humanost na delu.
http://www.vecernji.hr/vijesti/heroj...-clanak-532010
Reply With Quote
Staro 30.03.2013, 19:23
dzonny dzonny je offline
Proteran

Datum prijave: 28.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Kako kraj britanske funte? Ja vidim da funta jos uvek postoji, za razliku od marke, lire, pezete...
Pazi, pre dolara, britanska funta je bila rezervna valuta, a sve transkacije su se obavljaje sa funtom. Kada je sklopljen novi ugovor, britansku funtu je zamenio dolar u međunarodnom sistemu i funta je izgubila 60% vrednosti. Na to se odnosi kraj. Danas se međutim upravo ista stvar dešava sa dolarom, praktično čitav svet napušta dolar i okreće se kineskom juanu. To znači da će cene SVEGA u Americi skočiti minimalno 40%, vlada neće moći da servisira dug i standard života će žestoko opasti. Biće srkesano sve, od budžeta države, do kućnog budžeta i to će osetiti sve klase građana. Ovo se prvi put dešava nakon drugog svetskog rata, odnosno Bretton Woodsa. Danas je praktično veći deo planete napustio dolar u međunarodnoj trgovini, ali po blokovima, tipa Latinska Amerika je izbacila dolar iz trgovine sa ostalim laino državama, ali naprimer sa lupam Turskom koristi dolare. Međutim, Turska je takođe izbacila dolare u trgovini sa BRICS državama, Iranom, Irakom i sl. Bivše države Sovjetskog Saveza međusobno trguju direktno izbacujući dolar u okviru svog bloka, ASEAN (azijski blok) je takođe odbacio dolar u međusobnoj trgovini, Evropska Unija je potpisala sporazum sa Kinom o direktnoj trgovini evra i juana izbacujući dolar, Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Makedonija su takođe odbacile dolar u međusobnoj trgovini i trguju dikretno, Srbija je takođe to uradila i sa Rusijom krajem prošle godine, Australija i Novi Zeland takođe trguju kako međusobno tako i sa Kinom bez dolara, Ujedinjeni Emirati takođe trguju sa BRICS državama bez dolara, itd. itd. Samo je pitanje vremena kada će i "blokovi" međusobno skloniti dolar i početi sa direktnom trgovinom, odnosno sve dok BRICS države ne budu osnovale banku preko koje će transakcije moći da se obavljaju putem kineskog juana kao intermedijuma. To je ogromna geopolitička promena, verovatno najveća nakon drugog svetskog rata. Američka ekonomija čak i nije toliko velika, iako je danas još uvek najveća. Štampanjem dolara kojima ne izaziva hiperinflaciju u državi i koje će druge države primiti budući da im treba za transakcije, Amerika stvara "proizvodnu vrednost" iz ničega, tj. stvaraš novac, a nisi uradio ili proizveo ništa za tu stvorenu vrednost i to joj se dodaje na GDP (gross domestic product). Kada dolar izgubi status svetske valute, veličina ekonomije će se znatno smanjiti uz žešću inflaciju... Amerika se kreće jako brzo ka sudbini UK s kraja dvadesetog veka.

Ovo je jedan u nizu sklanjanja od dolara, od pre 3 dana: http://www.ibtimes.com/so-long-yanke...summit-1153415

Ja sam zbog toga jako nervozan da li da odem, mislim imam želju, bez daljnjeg, imam mogućnosti, ali ujedno imam i strah od situacije u sledećoj ajde da kažem deceniji. Pazi, spremam prijemni za faks, međutim, do septembra bih trebao da kažem devojci sa kojom ću se oženiti zbog papira da li hoću ili neću, tako da sam rastrojen na sve četiri.
Reply With Quote
Staro 30.03.2013, 23:58
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik minimaxus Prikaz poruke
чини ми се да си ти ту нешто опасно побркала . не знам да ли је сам град икада имао више од 2 милиона становника, а "општина" да се тако изразим, више од 5.
1950. godine grad je imao 1 800 000 stanovnika. Mislila sam da kazem oko 2 miliona, naravno ne 20, pa toliko nema nijedan grad u Americi. Od 2000. mu se broj stanovnistva smanjio za jednu cetvrtinu. Trenutno je oko 713 777 ljudi. A Detroit metro je oko 5 700 000 ljudi. Oni sto se skroz ne odsele predju u predgradja. Ja dok sam zivela u jednom predgradju imao je oko 900 000 (leta 2009. godine). A evo link za city data da ne bude da ja brkam ako napravim gresku u kucanju, izguglajte pa ce vam se samo reci. klikni

Ja cisto sumnjam da ce neko odavde sa foruma bas u Detroit da se seli. Meni su tu iz metro oblasti lepa sledeca mesta:

1. Birmingham na wikipedia-i o njemu, [url="http://www.city-data.com/city/Birmingham-Michigan.html"]city data o njemu[/URL, iznajmljivanje stanova
2. Novi stanovi, wikipedia
3. An Arbour - nesto dalje wikipedia o njemu, stanovi

Last edited by vuxanne; 31.03.2013 at 00:12.
Reply With Quote
Staro 31.03.2013, 00:17
cukoni cukoni je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ASSI Prikaz poruke
Kad je imao 20 miliona?

Uuuuuuuuuu, pa to je onda bio baaaaaaaaas ogroman grad, obzirom da sada NYC metro area ima 19,8 miliona i najveci metro area je u USA, a ovaj bio jos veci i to pre pedesetak godina coveceeee!!!
cisto sumnjam da je imao i 10 miliona al eto,uglavnom imali su jak standard i bili jedan od boljih gradova prije,GM motors,i ostale auto industrije su tu bile,dosta ljudi je tu dolazilo da radi jer su brzo nalazili poslove itd. i onda se desi da njihova auto industrija propadne i eto sta se desi! Ljudi neki dole kupuju kuce,pa renoviraju i rentaju,jer kucu mozete za 10 hiljada dolara i manje da kupite
Reply With Quote
Staro 31.03.2013, 00:33
ASSI's Avatar
ASSI ASSI je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.11.2012
US lokacija: gde me zivot odvede :)))
YU lokacija: Novi Sad
Pošalji Skype™ poruku korisniku ASSI
Nepromenjeno

@dzonny

Ja nisam ni znao da je dolar sredstvo placanja izmedju Srbije i exYU Uvek sam mislio da je to marka bila, a sada evro. Jedino gde znam da postoji dolar i to delimicno u rezervama. No, ako ti znas da nije tako kako se meni cinilo...

Funta je bila sredstvo placanja u zemljama britanske imperije i kad je imperija postala komonvelt tad su uveli svoje valute pa su tada i poceli problemi, poprilicno drugacija situacija nego americka i nije za poredjenje.

Nemoj zaboraviti da se nekad mislilo da ce evro srusiti dolar, a ono ispade da je evro zavisniji od dolara nego sto su to bile sve te ugasene valute zajedno

Nego, suvise smo i ti i ja mali da bi se bavili ovim temama, a pogotovo znali sta se desava iza kulisa Povrsna su ta gledista buducih desavanja, pogotovo ako se oslanjas samo na jednu ili drugu stranu (antiamericku/americku).

Nego, mnogo mi to nelogicno, zamisli da kola u usa skoce za tih 40% koje spominjes, pa bili bi daleko najskuplja vozila na celoj zemaljskoj kugli. bmw 320 svuda na svetu 35k dolara, jedino u usa 50k dolara Uh moram kineski sad 75k pgk, samo u usa 107,5k
Staro 31.03.2013, 10:58
dzonny dzonny je offline
Proteran

Datum prijave: 28.09.2012
Nepromenjeno

Nisi razumeo. 40% procenata je prosek, nešto će otići 60%, nešto 20%, ali standard života ide dole. Samo pogledaj cene u Kanadi koja nema rezervnu valutu i u SAD. Bio sam turistički u obe, Kanada je mnoogooo skuplja (čak i McDonalds). Poslušaj ako imaš vremena šta je Bernanke rekao preprošle nedelje u Kongresu. Generalno, najviše će poskupeti stvari koja Amerika uvozi, a to je praktično sve što kupiš u Americi, a što se vidi po deficitu u trgovini sa drugim zemljama. Čak i ono što proizvodi Amerika uglavnom koristi uvezene instrumente ili ih naknadno sklapa u Kini.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...ccount_balance

Sa leve strane su zemlje sa suficitom, a sa desne sa deficitom, poređane po balansu. Obrati pažnju ko prednjači.
Ispod tih lista imaš tabelu sa ukupnim bilansom.

Citat:
Ja nisam ni znao da je dolar sredstvo placanja izmedju Srbije i exYU Uvek sam mislio da je to marka bila, a sada evro. Jedino gde znam da postoji dolar i to delimicno u rezervama. No, ako ti znas da nije tako kako se meni cinilo...
Noup. Čak je i Nemačka trgovala dolarima sa Srbijom:

http://www.naslovi.net/2013-01-02/b9...srbije/4262153

Međutim, svet je očigledno izgubio poverenje u američku ekonomiju i to se menja. Ovaj shifting se dešava u poslednje dve godine i svet se bukvalno oslobađa munjevito dolara.

Citat:
Nemoj zaboraviti da se nekad mislilo da ce evro srusiti dolar, a ono ispade da je evro zavisniji od dolara nego sto su to bile sve te ugasene valute zajedno
Pa pazi druže, one nisu ugašene (zvuči kao da su propale), spojene su u evru. E sad, hm, pa baš ne bih rekao da je zavistan od dolara. Evro vredi više od dolara danas, dakle veća mu je kupovna moć

...i spustio je dolarske rezerve na istorijsko niske; od kada je dolar rezervna valuta, nikad nije spao ispod 60% u trezorima. Evro raste kako u deviznim tako u transakcijskim bazama. Kao i kineski juan i set manjih valuta, kao i zlata.

Danas nije problem što se misli, već što se to dešava. Nisu to anti ili pro američki mejnstrimovi, to je realnost. Živimo u godinama najveće geopolitičke promene u 21. veku. Sama US vlada smatra da će Azija biti jača od Amerike i Evrope zajedno. Kina makar sada ne pokazuje znake da želi da bude super sila (u vojnom smislu), iako redovno povećava vojni budžet koji će oko 2030. nadmašiti američki.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.ph...&nav_id=667882

Još ukoliko na to dodaš BRICS, čiji je Kina član, svet će kroz par godina izgledati potpuno drugačije.
Reply With Quote
Staro 31.03.2013, 11:44
cukoni cukoni je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ASSI Prikaz poruke
@dzonny

Funta je bila sredstvo placanja u zemljama britanske imperije i kad je imperija postala komonvelt tad su uveli svoje valute pa su tada i poceli problemi, poprilicno drugacija situacija nego americka i nije za poredjenje.

Nego, suvise smo i ti i ja mali da bi se bavili ovim temama, a pogotovo znali sta se desava iza kulisa Povrsna su ta gledista buducih desavanja, pogotovo ako se oslanjas samo na jednu ili drugu stranu (antiamericku/americku).

Nego, mnogo mi to nelogicno, zamisli da kola u usa skoce za tih 40% koje spominjes, pa bili bi daleko najskuplja vozila na celoj zemaljskoj kugli. bmw 320 svuda na svetu 35k dolara, jedino u usa 50k dolara Uh moram kineski sad 75k pgk, samo u usa 107,5k
koliko ja znam dosta su jeftinija auta u USA,osim ako se nesto sad nije promjenilo?
Reply With Quote
Staro 31.03.2013, 12:14
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Stalno prica o napretku Rusije, Kine, Indije, Brazila, Koreje i slicni mitovi. Tamo obican covek zivi ko pas kao sto je i ziveo. Sta ja imam od razvoja Srbije i autoputeva ako nemam 10 evra u dzepu?! Razumem price o propasti Amerike ali pumpanje o silnom napretku u ovim navedenim drzavama je glupost. U Americi obican covek ce nesto i proziveti a u Kini i Indiji nikad. Boli me uvo za razvoj drzave u ciframa ako ja kao pojedinac imam mizernu platu i zivim kao pas!
Reply With Quote
Staro 31.03.2013, 12:46
minimaxus minimaxus je offline
Drug član

Datum prijave: 29.10.2012
YU lokacija: Banja Luka, RS-BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
1950. Godine grad je imao 1 800 000 stanovnika. Mislila sam da kazem oko 2 miliona, naravno ne 20, pa toliko nema nijedan grad u americi. Od 2000. Mu se broj stanovnistva smanjio za jednu cetvrtinu. Trenutno je oko 713 777 ljudi. A detroit metro je oko 5 700 000 ljudi. Oni sto se skroz ne odsele predju u predgradja. Ja dok sam zivela u jednom predgradju imao je oko 900 000 (leta 2009. Godine). A evo link za city data da ne bude da ja brkam ako napravim gresku u kucanju, izguglajte pa ce vam se samo reci. klikni

ja cisto sumnjam da ce neko odavde sa foruma bas u detroit da se seli. Meni su tu iz metro oblasti lepa sledeca mesta:

1. Birmingham na wikipedia-i o njemu, [url="http://www.city-data.com/city/birmingham-michigan.html"]city data o njemu[/url, iznajmljivanje stanova
2. Novi stanovi, wikipedia
3. An arbour - nesto dalje wikipedia o njemu, stanovi
немој да се љутиш, чак шта више, ставио сам цитати из википедије у претходном посту, али из неког разлога он се није појавио?! реплицирао сам првенствено зато што су већ неки чланови тај податак од 20 милиона схватили као истинит.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja