![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Maaaaa! Odvajas pare od plate, firma na to dodaje neki procenat (obicno 4 odsto), onda za te pare broker ti kupuje akcije i i se nadas da ces za 30 godina imati dovoljno para za penziju... Na te pare ne placas sada taksu, nego kad ih podizes (naravno - hoce drzava vise para). Berza pada, pada i vrednost tvojih akcija, gubis pare.... nadas se da ce cena akcija ponovo da skoci za par godina i da povratis pare... otprilike ovako - izdvajas 5% od plate u fond, to ti je na primer $2500 zaa godinu dana, kupis 1000 akcija... Cena akcije padne, ti vise nemas te pare vec $1200 ali jos uvek imas 1000 akcija... eto, nadam se da ovo pomaze... Imas obavezno penziono ali sa tim novcima mozes da se slikas u Kaliforniji....
|
|
||||
|
||||
![]()
Evo sad ce dragi nam "precednik" da se obrati naciji.... e dace Bog da ce ovaj crni petak da potpomogne Novembra 4-og... Dobrodosli novi Amerikanci u svet kapitalizma! lol
|
|
||||
|
||||
![]()
Citao sam post emigracije o tome sta je 401K pa mi je onako izdaleka jasno. Zar to mora da se ulozi u akcije? Moze li samo novac da stoji?
2009EU00014xxx 09.05.2008. - stigla 1. koverta 14.05.2008. - poslato nazad 16.05.2008. - stiglo u KCC 01.12.2008. - stigla 2. koverta 22.12.2008. - zavrsen lekarski 22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u 23.01.2009. - podigli vizirane pasose Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA ![]() --------- About us: Veselinovica kutak |
|
||||
|
||||
![]()
Ma mora, tako to ide....
![]() Ma meni mrsko i da pogledam svoj nalog tamo... Iako sam odlučio da za vikend sve detaljno pregledam, i verovatno smanjim procenat koji ubacujem tamo (trenutno 7%, firma dodaje 3). Ma užas... ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Rasmisli dobro oko smanjenja procenta - nemoj da zaboravis da za iste pare sad mozes da kupis daleko vise akcija nego ranije... znaci zavisno od toga u koje fondove si raspodelio svoje novce vrlo je moguce da upravo zbog ove situacije zavrsis sa mnogo vise shares nego sto si ocekivao i dupliras svoju dobit za par godina... just a thought, pricaj sa svojim brokerom pre nego sto doneses bilo koju odluku, if I were you lol ne bih menjala nista sad nikako....
Odgovor na prethodno pitanje - da, imas nisko rizicne fondove nesto kao saving ali tamo je dobro prebaciti novac ukoliko si nesto pred penziju pa je dobro vreme pa neces vise da rizikujes da ti nedaj Boze uleti ovakva situacija a ti sledece godine ides u penziju... ili ako izgubis posao pa podignes svoj 401k pa da ne bi platio taksu i penalty stavis na neki fiksni account. Vecina firmi ti ne daje 401k odmah vec zavisno od policy, posle 3 meseca, godinu dana ili vise... zato sto oni rade match u izvesnom procentu to se smatra beneficijom. Ni meni u pocetku nista nije bilo jasno jer je sve tako drugacije od sistema tamo ali kad sam prestala da poredim i da muvam to tamo po glavi, mnoge stvari su mi bile jasnije. Sad mi pocinje 20-og Investment predavanja pa se nadam da naucim dovoljno da pocnem sama da ulazem... jeste da ce da mi se zakomplikuje zivot oko taksi sa time ali... ha ha, I think it's a lot of fun lol |
|
||||
|
||||
![]()
Jeli Ameri, ne hvalite se da vam deonice juce skocile 11% aaa
![]() To mi je izuzetno drago ![]()
2009EU00014xxx 09.05.2008. - stigla 1. koverta 14.05.2008. - poslato nazad 16.05.2008. - stiglo u KCC 01.12.2008. - stigla 2. koverta 22.12.2008. - zavrsen lekarski 22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u 23.01.2009. - podigli vizirane pasose Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA ![]() --------- About us: Veselinovica kutak |
|
|||
|
|||
![]()
Bas te lepu temu nasli.Taman da me do kraja ubijete u pojam posle sinocne emisije "Bolesnik" Majkla Mura.
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
jel stigao???
drimer... ovaj, Zana, hvala...mnogo hvala...a sestro, svuda je tako, nakon neke vece promene u zivotu, pocetak nije lak, i treba se boriti, i nikada nista shvatiti licno(za onaj savet sto ti je dao prvi vlasnik stana koji si unajmila)... ja sam do sada samo radio na putnickom brodu, Golden Princess, nizerazredni posao, pa sam jos uvek bez konkretnog americkog iskustva... a sto se tice sadasnjeg zivota, komplikovana je to tema, i nikako ne moze biti apsolutno objektivna... plan mi za sada, da se vratim jos jedanput na brod.. ali videh na krstarici ovaj forum, pa sam se na kraju i uclanio... pozdrav svima... |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Neki drugi zivot... | nelson | Vaša strana | 7 | 02.10.2008 07:06 |
![]() |