![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
To zvuci stvarno super.. ne mogu da vam opisem kako je frustrirajuce.. nositi laptop u krevet, wc itd..
![]()
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
||||
|
||||
![]()
Ok sto se biblioteke i knjiga tice ali malo mi je neverovatno da cekam film da iznajmim u p2p vremenu... pogotovo sa velikim net brzinama.
Odlazak u bioskop je vec nesto drugo + one velike kokice od $5, $7 i $10 btw nisam imao pojma da mogu biti tako skupe dok mi nije drugar rekao da je toliko platio pre par dana.
2009EU00014xxx 09.05.2008. - stigla 1. koverta 14.05.2008. - poslato nazad 16.05.2008. - stiglo u KCC 01.12.2008. - stigla 2. koverta 22.12.2008. - zavrsen lekarski 22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u 23.01.2009. - podigli vizirane pasose Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA ![]() --------- About us: Veselinovica kutak |
|
||||
|
||||
![]()
ma to su filmovi u bibliotekama...
u videoteku odes i uzmes neki noviji film i to bez cekanja..
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() nama jest to previse jer smo navikli placati 1 do 2€ za kokice, ali s njihovim zivotnim standardom i platama dodje kao kod nas taj 1-2€. Btw kada smo vec kod kokica slucajno sam gledala na TV-u nedavno, covjece kod njih biznis razvijen od toga, imas 1000 vrsta kokica, na 101 nacin, sa ovim i onim pfff ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Pa ne bih se bas slozio sa tobom Leona, jer kad uzmes cijenu kokica, cijenu Coca Cole, cijenu ulaznice.. cijenu parkinga.. izlazak u bioskop za dvije osobe.. dodje kao ovde vecera.. u nekom srednje skupom restoranu..
Mislim, da ni njima to nije bas najpovoljnije, bez obzira na plate..
|
|||
|
|||
![]()
U pravu ste...nije.
Imaju neverovatne kokice (ja kod mene imam radnju specijalizovanu za kokice :-)) E sada, ja volim njihove slatke kokice (sa karamelom i sl), medjutim ni u jednoj radnji (jewels i sl) jos nisam uspeo da nadjem normalan "plain" kukuruz za kokanje (pogotovo za mikrotalasnu). Svi su u fazonu "dosta putera", "bioskopski sa ultra mega giga putera", "light puter" i sl...da se razumemo, ja sam i u srbiji stavljao puter na kokice, ali ovo je uzas. Razlog zasto su skupe kokice je zato sto je ovde kukuruz ekstremno skup. Dobro ste culi...ekstremno skup (najpovoljnije ces naci 2 klipa za 1$...ali to jako retko, uglavnom 1$ klip). Generalno, cena hrane ovde nema uopste nikakvu logiku...covek pomisli da nesto cega je amerika prepuna treba biti jeftino, kad ono skroz suprotno. Zato im je recimo indijski orah smesno jeftin (ali je zato normalan orah 3x skuplji od indijskog). Sto se filmova tice, ja iznajmljujem blue-ray...i to je negde 5.5$ po filmu na 5 dana. Znam...skupo je, ali moze se priustiti, verujte mi. Takodje, imam HBO, a i dobar stari torrent i ovde vlada. Ja se nisam hteo baviti time kada sam stigao, ali onda su me kolege sa posla ubedile da su jako male sanse da uopste skrenem bilo kome paznju sa tim. Generalno, vise vas provajderi u srbiji zezaju za to, nego u US. No...ipak je ilegalno, pa ko voli... |
|
|||
|
|||
![]()
Ako hoces obicne kokice bez putera i dodataka kupi popcorn "old fashion style"
ima ga u Wallmartu npr. Ja samo te i jedem. |
|
||||
|
||||
![]()
Evo da ja kazem neku rec:
Biblioteke: izvanredno su opremljene, kao male svemirske stanice i to kako one u velikim gradovima, tako i one u malim gradovima. Svaki grad ima svoju biblioteku, i clanarina je besplatna, kartica je na 2 godine, ali se clanarina odredjuje po mestu boravka. Znaci, kad dodjete, ne mozete odmah da se uclanjujete u biblioteku besplatno, vec morate da dobijete barem jedan racun, tj. pismo, posiljku, na adresu gde stanujete, a da se nalazi u gradu u kome ste zeleli da postanete clan. Cesto se desava da su biblioteke medjusobno u poslovnoj saradnji, tako da dozvoljavaju clanovima da koriste usluge druge biblioteke. Ukoliko vi zelite veoma mnogo da budete clan neke sasvim desete biblioteke, tu uslugu placate oko 100 dollara. Biblioteke imaju izvanredne aktivnosti, koje mozete da vidite u reklamnim prospektima, vecina aktivnosti je besplatna. Sada aktuelna je izrada obrazaca vezanih za poreze: biblioteka nudi, pored svih obrazaca koji su vam neophodni, takodje i strucnu pomoc oko popunjavanja istih (tj. strucni timovi koriste prostor biblioteke), ukoliko vam obrasci nisu previse komplikovani, nemate prevelike prihode, ili ste stariji gradjani... Naravno ovako je u Indiani, verovatno je isto ili slicno i u drugim Statovima. Filomovi: naravno, rapid share, btjunkie, etc, pa sve preko utorrenta i onda enjoy. Ukoliko necete dl, onda mozete da posetite i sajt moviefather.com gde imate free online movies...kokice, svaki malo veci supermarket ih ima mali milion, kako one za u mikortalasnu (s buterom, bez butera etc...), tako i one nase domace u kesi, ako zelite da ih bas vi puckate u masini ili u serpi etc....postoji cak i varijanta kupovine kokica u malom aluminijumskom tiganjcetu, pa da se vi igrate i puckate ... imate ako zelite i organske i ove obicne, i one sto su vec ispuckane i one sto nisu...ma ima svacega... Bioskopi: jesu skupi, ali vredi otici, bar s vremena na vreme, jer su, opet ponavljam, kako oni u velikim gradovima, tako i oni u malim gradovima, apsolutno izvanredno opremljeni, projekcije se daju non-stop, znaci samo kad pozelite da odete do bioskopa, a vi lepo online i nadjete projekciju i najblizi bioskop i za tren oka ste tamo...jedna ideja: ukoliko necete previse para da trosite, a hocete u bioskop, informisite se kada se daju predpremijere, karte se mogu naci dosta jeftinije (ja sam tako gledala najnovijeg Indianu Jonsa, u sred bela dana, predpremijera, nije ni bilo velike guzve, karte mnogo jeftinije, a takva vrsta filmova, stvarno se najbolje dozivi na velikom platnu...) Evo sad citam sta Landlord kaze za sve sto treba da se opremimo pre nego podjemo u bioskop (Coca-cola, kokice, parking, ulaznica..)..ufffff..pa to jedino da se ponese sve od kuce (zato i trazimo gde mozemo da nadjemo omiljene kokice, lol), Coca cola isto od kuce, a ima li tamo kod tebe negde free parking, kod mene ovde je free, parkiras gde hoces, samo se ulaznica placa... Stizeljeto: ja nemam plin (nazalost!!!) u stanu, vec sve ide na struju (koju zimi placam triput skuplje nego leti, ali sta da se radi), mozda nam zato ni sporeti nisu isti...vidi ti te tvoje tacnice, ukoliko ih nisi do sad nigde nasla, a ti lepo skini jednu tacnicu, pa odi do nekog veceg supermarketa ili Wallmarta, te ih lepo pitaj, ako oni nemaju, sigurno znaju gde mozes da ih nadjes, jer ako su ove moje tacnice 4 komada nepunih 6,7 dollara, ni te tvoje ne mogu da dodju vise od 10 sigurna sam, maximum. A jesu crne mnogo bolje, i elegantnije, meni ove sjajne namestene, svaka tackica se vidi..Ako se u tvom kraju koristi plin dosta, sigurno negde prodaju te tacnice u blizini... Stanovi: jeste Stizeljeto, i kod mene je isto limit, 2 osobe u jednosobnom max, 4 u dvosobnom max etc...a kad se ugovor za rentanje sklapa na veci vremenski period (ja sam uzela na 13 meseci), cena je manja; depozit ide po principu od slucaja do slucaja, krece se recimo 50 dollara (mislim da je to minimum, kad se odradi credit provera), pa se krece do visine rente (sve se to nalazi u ugovoru kad se sklapa, a kad se traze stanovi obavezno se sve to ispita, jer je od apartmanskog naselja do naselja drugacije...) Naravno knjizice tipa Aparment guide, koje postoje za svaki state, su izvanredne, (napomena: cene u njima su na bazi ugovora od minimum godine dana, trebalo bi da se to i napomene u knjizici, ali opet mozda moze i da se ide od slucaja do slucaja, treba pokusati), meni su licno isto puno pomogle, jer se updatuju svakog meseca, kao sto kaze Stizeljeto, i u njima imate sve sto treba da znate o naselju koje vas zanima...za vise informacija, telefon u ruke, spisak pitanja ispred vas i zovete...tu ce da vam se kaze odmah i sta je sve ukljuceno u rentu i sta nije, i gde su masine za susenje i pranje, i koliko kosta da imate kucnog ljubimca etc... Kad sam ja dosla da rentam stan ovde, posto mi je bilo hitno, a nisam imala credit history, proveravani su naravno svi papiri, zatim je zvata osoba gde sam pre stanovala (da bi se videlo da sam placala rentu na vreme), kopirani su paystubs s posla, nekoliko posledljih, (inace se trazilo da se ima 3 puta veca gross plata, znaci bruto, nego sto je cena stana koji se renta)...Meni je u moju rentu ukljuceno samo djubre, sve ostalo odvojeno se placa (doduse naselje nam je ogromno, preko 500 stanova, tako da smo kao mali grad, imamo svoje sportske terene - otvorene i zatvorene (kosarka, tenis, racketball) bazen, teretanu, saunu, solarijum etc...to je sve ukljuceno u rentu)...voda ide na vodometar, pa koliko potrosis, Comcast net je super, samo przi, eh da sad se setih Dreamers sto je pomenuo za depozit za struju - ja sam sa Duke energy sklopila prvi ugovor kad sam krenula rentanje ovog stana, tako da, iz razloga sto nisam ranije s njima saradjivala, imala sam depozit od 140 dollara da platim, zajedno s prvim racunom za struju. Nakon isplate tog racuna dobila sam dokument od Duke energy kojim se obavezuju da mi taj novac vrate (uradice se kompenzacija depozita i utrosene struje za taj mesec) u roku od 8-9 meseci (ne secam se tacno) od momenta kad sam krenula sa njima da saradjujem (zele da se uvere da cu redovno da placam racune), ili ukoliko bih promenila adresu stanovanja, trebala bih da ih obavestim mesec dana unapred, te da mi izvrse prebijanje dotadasnjeg duga i depozita... Cell phones: ja sam imala tu srecu da sam jos u Houstonu, preko ljudi kod kojih sam stanovala, gde je cela familija koristila T-mobile (koji se inace u Texasu veoma mnogo koristi), da preko njih, odmah po dolasku, sklopim ugovor na 2 godine (tzv. plan, kao kod nas postpaid) s T-mobile, gde se mnogo lakse dise, jer sam se prikljucila na njihov plan i imala mogucnost da kupim telefon koji sam htela po veoma jeftinoj ceni - svi ti popusti i mail in rebate se ne dobija ako se ide na Pre paid varijantu, vec se placa puna cena telefona. Ja sam moj cell kupila za nekih 100 - 150 dollara, kad se odbiju svi popusti, a normalno je kostao izmedju 400 - 450 dollara. Napomena: uvek kad imate neki mail in rebate, obavezno ga popunite u roku (obicno je oko mesec dana) i vratite. Vecina amera ga jednostavno zaboravi i ne popuni, a kad prodje vreme, onda ne moze da se salje (doduse ne znam sada u ovoj ekonoskoj situaciji kako je, ali je ranije bilo tako). Pokrivenost T-mobile je po meni izvanredna, gde god sam ga koristila, sve je radilo bez problema, (email, sms, web, brojevi, messangeri, etc..) Mreza pokrivenosti im se neprestano siri, customer service je apsolutno izvanredan...kad sam trebala da se selim za Indianu, posto sam bila na tudjem planu, jednim telefonskim pozivom resila sam sve...i odvojila se od plana svojih prijatelja, postavljena sam na sopstveni plan, presla sam na paperless varijantu (samo jedan racun treba da stigne na adresu u papirnoj varijani, svi ostali automatski stizu na sms, email, i ekoloski je takodje, zasadice drvo u vase ime, a i imate online pristup vasem racunu preko m-tmobile.com, gde mozete da platite racun, kao i da menjate svoj plan kako god i kad god vam se svidi). Stizeljeto: kako sam te razumela vi ste uzeli minimum pokrivenost za auto? Ali sta mislite da opet to malo pogledate, te da uzmete ipak full pokrivenost, nece mnogo vise da vas kosta, ali cete biti mnogo mirniji, veruj mi, pogotovo ako ste, kao i ja ovde, non stop u kolima...a popust mozete da dobijate stalno za po nesto, ja sam dobila npr. popust kad sam prvi put sklopila ugovor s Progressive, pa sam onda imala kao neko umanjenje sto sam im javila promenu postal adrese... ( s kojom auto kucom ste vi?) Da ne zaboravimo da napomenemo i renters insurance, pogotovo kad se zivi u apartmanima, zlu ne trebalo, ne kosta mnogo, ali dobro dodje...imate ga u kucama koje se bave auto osiguranjem too, ja imam npr. Progressive i placam ga mesecno oko 23 dollara, naravno sami birate na koji iznos osiguravate stvari, te na osnovu toga i placate rate, ugovor za renters insurance se zakljucuje na godinu dana, dok za auto ide na svakih 6 meseci. Isto Progressive preporucujem od sveg srca, imaju izvanredan customer service, vi ih samo cimnete preko chata online, oni vas odmah zovu...i sve vam objasne oko svih vrsta osiguranja sve sto vam nije jasno...cak mi je jedna njihova gospodja objasnjavala u praksi kako je i sta se desavalo s renters insurance na njenom primeru, kada su joj obili stan dok je bila sluzbeno odsutna.... Evo prekidam ovde, nastavicu sutra sa jos nekom idejom, moram da idem, puno pozdrava... |
|
|||
|
|||
![]()
V777, hvala na ovim informacijama, sve je obuhvaceno, ako se setis jos necega ti pisi.
Mislim da bi mogao neko da kaze koliko kostaju teretane po usa i koje koristite? Ja znam one vece koje postoje i naravno YMCA. Koje je vase misljenje...?
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
|
||||
|
||||
![]()
Ja samo da se zahvalim V7777 na postu.. kao i obicno genijalan je..
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
FLORIDA - "The sunshine state" | Lucky | Lokacije u USA | 242 | 09.02.2024 11:52 |
"Hocu i ja u USA - AV-AV-AV" | xeg | Vaša strana | 15 | 02.03.2011 13:05 |
Stavka "Higest level of education completed" | steficacvek | Prva koverta | 25 | 01.02.2011 16:59 |
Polja "In care off" i "District/County/Province/State" | Marko | Stare teme | 1 | 02.12.2005 00:05 |
![]() |