![]() |
|
|
Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA |
Lokacije u USA » Phoenix, Arizona » Bitni linkovi | ||||
O Americi | Život u USA | Države (States) | Gradovi | Naša mesta (mapa) |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Dobro vece svima,pricam ovde prijateljima za ovaj forum,koji sam i sama nedavno otkrila i naravno, odusevila se -sve cestitke osnivacu i svima koji su podrzali i prikljucili se pomoci nasim ljudima.Lepo je siriti prijateljstva -na nevidjeno a jos lepse negde u svetu imati prijatelje itd.
Danas su mi javili iz amer ambasade viza u pasosu ,dhl moze da ga pokupi-sto ce i uraditi sutra ujutru.Sutra, nadam se bookiramo i kupujemo karte ,ako sve bude po planu u Phoenixu smo do 29.10.Povodom karga, kutije spakovane oko mene,ono sto nam treba je neko da nam pomogne i da svoj broj telefona i adresu (mi cemo doci pre karga i kontaktirati ,nadam se upoznati i videti,tako da kada kargo stigne prijatelj-ica nam javi i mi odemo po isti).Sto se tice erije u Phoenixu -samo da je safe i mirno i udobno za zivot.Moj muz je amer u penziji i ja u prvo vreme ne bih radila,kasnije part time...ali videcemo kada dodjemo.Ono sto me jos zanima je i kako i gde kupiti auto??najpovoljnije.Koji su dileri provereni,kojima se moze verovati itd ,Iskustva drugih bi nam mnogo pomogla.Isto tako je pitanje koji tip auta ?lokalni ili uvozni?Koliko je taxi-da nas ne ,,oderu" po sletanju?Da li je cena fiksna ili se moze pogadjati?Koju sim karticu kupiti ,gde i za koliko $ ? Pozdrav svima ,unapred zahvalna |
|
|||
|
|||
![]()
Vidim da su već neka pitanja postavljana, ali već neko vrijeme nije pisano na forumu. Pa ako nije problem da netko ponovi malo informacije.
Za sada se samo informiram pa nemam detaljnijih pitanja, nadam se da vam neće smetati. Dakle zanimaju me troškovi života u Phoenix, Arizona. Kolika bi recimo trebala biti minimalna mjesečna plaća da bi se pokrili troškovi života. Stan+režije, hrana, auto? Pa ako nekome ne bi bilo problem da malo raspiše o tome. I kakve su mogućnosti zaposlenja u IT-u? |
|
||||
|
||||
![]()
A sta da ti kazem ... U oglasima ces naci da mozes rentati apartman za 300-400$ al to ti je princip koliko para toliko muzike. Pretpostavljam da ne zelis zivjeti u getu, onda za nekih 600-900$ za fin dvosoban apartman. Rezije ... najgori je a/c ljeti, znaci struje 200-300$, ostalo manje. Auto ako imas kes da kupis nije skupo, ja placam osiguranje 71$ mjesecno za stari truck i mislim da je to prilicno dobar deal. Mjesecni troskovi zavise od toga kako zelis da zivis, hoces li da se hranis zdravije ili ti je svejedno, zelis li da izlazis ili hoces da stedis ... Kolika ti je porodica ili si samo ti? Za troclanu porodicu neki minimum je 3000$ mjesecno za osnovne troskove, bez luksuza, izlazaka i trosenja na bilo sta bespotrebno.I stvarno nemam pojma kakve su mogucnosti za posao u IT, zao mi je ... Inace ovdje je bio velik ekonomski krah zato sto je housing market glavni, ali kao malo se popravlja stanje. Nadam se da je pomoglo...
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
|
|||
|
|||
![]()
Dakle samo ja pa je izračun za jednu osobu.
Mogu li onda računati za neki jednosobni stan/apartman mjesečni troškovi (stan+režije) oko 1000$. I dali bi cca 700$ pokrilo mjesečne troškove hrane? Što znači da auto nije skup. Znači neki auto da vozi a da se ne kvari, ne treba biti ništa specijalno, kolike su otprilike cijene? I koliko je zapravo potreban auto, da li se može preživjeti s javnim prijevozom? Za jednu osobu da li bi mjesečna plaća od 2500-3000$ dolara bila dovoljna? Više me sada zanimaju neki osnovni troškovi, i koliko je potrebno dakle da se može živjeti bez minusa. Hvala na odgovoru. |
|
||||
|
||||
![]()
e štefi sad si me malo poplašila ja se nabrijal na glendale i građevinu a ti veliš da je to prdnulo na rosicu,ali opet mislim da je bolje nego ovdje pogotovo u hrv. sve ide kvragu svako malo pa neko od mojih poznanika ostao bez posla il radi već pola god. a plaće nije na vidiku možda mi i poznaš ženinu familiju elez se prezivaju
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
|
|||
|
|||
![]()
[quote=steficacvek;20898]Sto se tice auta recimo mi smo kupili Ford Focus 2001 godiste za 1700$. Focus mozes naci od 1500 do 4000 zavisno od godista i stanja. Ja mislim da je to jako dobar deal. Kao i sa svim, ako imas vise para, kupujes novije i bolje. Moj savjet je samo da kupis nesto za kes, a ne kod auto dealers jer se to nikako ne isplati za nove imigrante pogotovo.
{QUOTE] Izvini, mozes li da objasnis ovaj deo oko kupovine auta. Za nas odavde iz Srbije svi su auto dileri i oni koji prodaju nova i polovna vozila. Gde se kupuju polovna vozila za razliku od novih? Kako i gde doci do recimo takvog fokusa? |
|
||||
|
||||
![]()
I ovdje ima dilera koji prodaju i nova i polovna auta i ona kojima je istekao lease pa su "kao nova" da ne bude zabune. Mi smo kupili preko oglasa i na to sam i mislila, craigslist.org pa gledajte cijene sta i kako kome odgovara.
|
|||
|
|||
![]()
[quote=steficacvek;20898]Za jednu osobu 2500$ je sasvim dovoljno za normalan, cak i fin zivot. Ni hrana nije toliko skupa, ako si voljan da manje jedes vani, vise kuhas mozes puno da ustedis. Dosta su pale i cijene apartmana, tako da mislim da za 1000$ mozes i da biras skuplje i bolje dijelove Valley (Phoenix i ostali gradici okolo). Kao sto je dreadnot rekao, na javni prijevoz ni ne racunaj. Ako imas ludu srecu da zivis na liniji koja ide od tvoje kuce do posla onda je super. Ali javni prevoz je prilicno nepouzdan i los. U downtown su napravili tramvaj i dosta ljudi koji rade u downtown ga koriste ali opet dovezu se autom do stanice i onda idu u tramvaj. Za izlaske, nocni zivot, zabavu, kupovinu, nabavku ... ni ne racunaj na autobus. Sto se tice auta recimo mi smo kupili Ford Focus 2001 godiste za 1700$. Focus mozes naci od 1500 do 4000 zavisno od godista i stanja. Ja mislim da je to jako dobar deal. Kao i sa svim, ako imas vise para, kupujes novije i bolje. Moj savjet je samo da kupis nesto za kes, a ne kod auto dealers jer se to nikako ne isplati za nove imigrante pogotovo.
A kako to funkcionra s ovim manjim gradovima što se spominju oko Phoenixa, oni su prilično blizu Mesa, Scottsdale... da li se isplati recimo i tamo gledati posao? Što je sa stopom zločina i kako to funkcionira. Dosta se sama Arizona spominje u negativnom smislu. Da li ovisi o kvartu u kojem se živi pa se te stvari ne primjećuju? Kakva su iskustva s time? |
![]() |
|
|
![]() |